1 Inledning
Skolan är en framtidsinvestering både för de enskilda samhällsmedborgarna och för samhället i stort. Det är samhällets skyldighet att ge alla en likvärdig möjlighet att utvecklas efter sina anlag, intressen och önskemål. Skolan måste lyckas för att samhället ska fungera. Omvänt måste skolan få tillräckliga resurser för att kunna fullfölja sin uppgift enligt de mål och riktlinjer som lagts fast av regering och riksdag. Det är kommunernas ansvar att se till att skolan prioriteras framför andra inte obligatoriska uppgifter. Statens ansvar är att i enlighet med finansieringsprincipen se till att de uppgifter som den ålägger kommunerna åtföljs av ekonomiska resurser som svarar mot kostnaderna. Under de senaste åren har varken kommunerna eller staten levt upp till sina åtaganden. Det har lett till att skolorna tvingats göra för kraftiga nedskärningar.
Vi menar att alltför många skolor har en standard som inte kan anses tillräcklig för att de mål och riktlinjer som finns i läroplanen ska uppnås. För oss kristdemokrater är det en helt oacceptabel situation. Vi har under flera år anslagit mer pengar till kommunerna i våra budgetförslag bland annat för att förbättra situationen inom skolan. Ekonomiska försämringar för skolan skapar i förlängningen sociala problem och försämrar förutsättningarna för den enskilde. Inte minst gäller detta möjligheten att i framtiden få ett arbete.
Att ett barn börjar skolan innebär en ny fas i barnets liv. Det är viktigt att detta inte bara blir en angelägenhet för barnet utan att även föräldrar på ett naturligt sätt blir delaktiga i den nya skolsituationen. Annorlunda uttryckt innebär detta att även målsman skall skrivas in i skolan.
Alla barn tillbringar minst nio år i skolan. Grundskolan är en obligatorisk verksamhet. Varje barn har både rättighet och skyldighet att ta del av undervisningen där. Målsättningen är att alla under grundskoletiden ska få de grundläggande kunskaper som krävs för att orientera sig i samhället. Varje elev som lämnar grundskolan förväntas vidare ha tillräckliga kunskaper för att kunna tillägna sig studier på gymnasienivå. Vi vet att dessa mål inte uppfylls idag. Alltför många elever lämnar grundskolan med icke godkända resultat. Enligt Kunskapslyftskommittén lämnar varje år 20 000 elever grundskolan utan att nå upp till grundskolenivå i läsförståelse. Långt fler klarar inte kraven i gymnasieskolan. Det individuella programmet, som är avsett för dem som inte klarar något av de nationella programmen, är i dag det tredje största. Om det överhuvudtaget ska vara möjligt att klara målsättningen att alla elever ska uppnå de mål som fastställts i läroplaner och kursplaner krävs en bred satsning på kvalitetshöjning i grundskolan. En satsning på grundskolan är också en satsning på högskolan, eftersom det är på de lägre stadierna som den framtida utbildningsgrunden läggs.
Kristdemokraterna vill ha en resursfördelning som innebär att behoven får styra tilldelningen. Vi förordar ett system som ger alla skolor en tillräcklig basresurs per elev, lika stor för alla elever, och en tilläggsresurs som varierar med de enskilda elevernas särskilda behov av hjälp och stöd. Bidrag till lokalkostnader och andra kringkostnader bör anpassas efter den enskilda skolans faktiska kostnader och behov.
2 En värdeförankrad skola
All utbildning och fostran är i djupare mening en fråga om att förmedla ett kulturarv, att föra över värderingar och normer till kommande generationer. Man kan jämföra behovet av gemensamma etiska normer med behovet av trafikregler. För att trafiken skall fungera krävs ett gemensamt normsystem, som alla känner till och som alla måste följa för att inte kaos skall uppstå. På liknande sätt är det med förhållandet mellan människor i ett samhälle. Utan en gemensam etisk grund blir samhället en slags "vilda västern", där uppfattningen om rätt och orätt i stor utsträckning skiljer sig från person till person. Det är de etiska principerna som talar om för oss hur vi skall handla mot varandra i olika situationer.
Det finns därför ingen neutral uppfostran och ingen neutral kultur. Vi överför värden och värderingar till barn och ungdomar, både medvetet och omedvetet. Frågan är alltså vilken grund, vilken etik vi skall välja för vårt samhälle och vår skola för att vi skall kunna forma ett människovärdigt samhälle. Det som de flesta av oss ser som goda normer, goda värden och som grunden för en god etik, så som människolivets okränkbarhet, alla människors lika värde och varje mäniskas unika värde samt solidaritet med svaga och utsatta har en djup förankring i den judisk-kristna etiken.
I ett samhälle som levt i en kristen kulturtradition i tusen år har allmängiltiga kristna värden och värderingar blivit en del av tänkandet. Det är naturligt att ta tillvara den gemensamma grund som är en del av vårt kulturarv. I kulturarvet ingår historia och tradition, religion och livsåskådning, språk, etiska och moraliska normer. Kulturarvet är också dynamiskt genom att det ständigt berikas av nya upplevelser och erfarenheter och kontakter med och inflytande från människor från andra länder och kulturer. En viktig förutsättning för att kunna respektera andras åsikter och kulturyttringar är att den egna identiteten är stark. Skolan har de nödvändiga förutsättningarna för att aktivt kunna medverka till integration.
Att tillsammans med föräldrarna föra vårt svenska kulturarv vidare till våra barn och ungdomar är en av förskolans och skolans viktigaste uppgifter. Skolan är den enda verksamhet som alla medborgare nås av. Den ska både verka för att bevara det som är bra i samhället och leva med i samhällsförändringarna. Skolan ska stödja elevernas harmoniska utveckling både när det gäller kunskaper och fostran. Den skall lära eleven att leva. Det är därför rimligt att läroplanerna klart uttalar att den kristna etiken som vårt land av tradition bygger på skall vara den värdegrund som skolan vilar på. Eleverna måste få träning i att utifrån människovärdesprincipen fundera över s.k. etiska dilemman för att på så sätt tränas till etisk reflexion i vardagen.
Skolans värdeförmedling måste ske i alla ämnen. Religionsämnet har dock ett särskilt ansvar för förmedlning av vårt kristna kulturarv, något som Skolverket bör beakta i arbetet med den nya kursplanen i religionskunskap för grundskolan. För att kunna diskutera värdegrunden och etiska frågor men också för kunna jämföra med och förstå andra kulturer och religioner är det viktigt att alla elever ges goda baskunskaper i det egna kulturarvet, där kristendomen utgör en viktig kärna. Denna bas bör ligga kvar inom ramen för religionsämnet.
Det Värdegrundsprojekt som bedrivs av Utbildningsdepartementet är intressant. Det är positivt att både elever, föräldrar, lärare och rektorer involveras. Däremot ser vi en risk i att värdegrunden stannar vid att vara ett projekt som löper ut den 31 mars år 2000. Orsaken till detta är att regeringen inte lyckats tydliggöra innebörden i värdegrundsbegreppet. Fina formu- leringar om tolerans, demokrati, solidaritet och jämställdhet rör sig på ett annat plan än den grundläggande syn som värdegrunden egentligen handlar om.
Det är också viktigt att den nya lärarutbildningen ger blivande lärare goda möjligheter att arbeta aktivt med värdegrundsfrågor och etiska riktlinjer. En nödvändighet i detta arbete är att lärarutbildarna har tillräckliga kunskaper om vad värdegrunden står för och vilken betydelse den har för det dagliga arbetet. I dag kan en blivande lärare passera genom hela lärarutbildningen utan att reflekera över begreppet värdegrund. Detta är oacceptabelt.
3 Etisk fostran ger social kompetens
Skolverkets attitydundersökningar visar att både elever och lärare anser att klimatet i skolorna har hårdnat. Problem med mobbning, våld och rasism har ökat. Varannan lärare anser också att problemen med bristande etik och moral i skolan har ökat. Dessa företeelser hänger i hop. Om etiska normer ska accepteras av eleverna på ett naturligt sätt fordras att lärare och övrig skolpersonal själva följer samma normer i det vardagliga skolarbetet. Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Värdegrunden måste helt enkelt omsättas i praktiken i det dagliga arbetet. Alla vuxna i skolan ska vara förebilder. En kombination av medmänsklighet och tydlig gränssättning bidrar till att skapa en lugn och harmonisk arbetsmiljö. Särskilt viktigt är att tendenser till våld, mobbning, kränkande tillmälen och uttryck för främlingsfientlighet och rasism observeras och motverkas med konsekvens och tydlighet på ett tidigt stadium. Detta är en grundläggande förutsättning för en god miljö för lärande.
Vänlighet, hjälpsamhet, omtanke om andra och betydelsen av hur man talar till varandra måste lyftas fram liksom vikten och värdet av ärlighet, hederlighet och pålitlighet. Eleverna måste få lära sig att man ska stå för vad man gör och att man ska behandla andra som man själv önskar bli behandlad. Respekt för lag och rätt och förståelse för vad ett rättssamhälle är och vad det kräver av medborgarna bör uppmärksammas tidigt. Att på detta sätt utveckla elevernas sociala och emotionella kompetens är ett sätt att omsätta skolans etiska värdegrund i praktiken. Tillsammans med föräldrarna bör lärarna och den övriga personalen komma överens om hur den etiska fostran ska utformas.
Det bör ställas tydliga krav på att detta skall ingå i varje lokal arbetsplan. Vid varje skola skall också finnas tydliga handlingsplaner för att förhindra mobbning och annan kränkande behandling. Dessa skall regelbundet följas upp och utvärderas. De lokala skolstyrelserna bör på ett konkret sätt se till att inte bara klassrummen utan även skolgårdar, korridorer och andra utrymmen på skolan blir vad som skulle kunna betecknas som mobbningsfria zoner. Också när det gäller språkvården måste skolan ta ett aktivt ansvar. En föraktfull, könsdiskriminerande, främlingsfientlig vokabulär måste aktivt bekämpas utifrån ett "miljövårdande" perspektiv. Särskilda åtgärdsprogram för att intensifiera jämställdhetsarbetet skall också finnas vid varje skola.
4 Barn är olika
Vi kristdemokrater är kritiska till ett system som bygger på att alla elever ska lära ungefär lika mycket på ungefär samma tid och på ungefär samma sätt. Skolan har allt för länge präglats av ett kollektivistiskt tänkande. Den värdegrund som bygger på kristen etik och västerländsk humanism är en bra bas för att möta varje elev som den unika individ hon eller han är. Vi menar att vår grundsyn, som innebär att alla är olika och lär på olika sätt och under olika lång tid, för med sig att skolan bör vara flexibel nog att möta elevers olika förutsättningar.
Det är viktigt att varje elev får utvecklas så mycket som möjligt i förhållande till sin kapacitet. Därför bör undervisningen individualiseras, varje elev ska kunna glädjas åt sina prestationer utan att jämföras med kamraternas. Elevens kreativitet och motivation för lärande ska alltid stimuleras. Vi vill att alla elever ska få uppleva lusten att lära.
Lärarhögskolans Livsprojekt och Skolverkets studie, Elever som med- forskare, visar att grundskolan har stora problem att möta många elever utifrån deras egna förutsättningar och behov. En stor grupp på grundskolans högstadium trivs inte i skolan och var tredje till var fjärde elev befinner sig i en situation som kan sägas vara präglad av meningslöshet. Målet måste vara att varje elev skall få möjlighet att utveckla sin särskilda begåvning och sina särskilda intressen. Det kräver att lärarna särskilt uppmärksammar både elever med speciella inlärningsproblem och elever med snabb uppfattnings- förmåga så att var och en får uppgifter som stimulerar deras utveckling både kunskapsmässigt och socialt.
Läroplanen anger de mål som eleven ska ha uppnått efter avslutad skolgång. Det är orimligt att utgå ifrån att alla elever behöver just nio år för att nå målen. Därför bör ytterligare tid erbjudas då behov föreligger. Stöd ska ges så tidigt som möjligt under barnets skolgång så att inte ytterligare problem uppstår. Risken finns annars att elever med läs- och skrivsvårigheter utvecklar sociala problem, eller att elever med sociala svårigheter inte kan utvecklas kunskapsmässigt. Det är också viktigt att de elever som lär sig fortare än andra får stöd, uppmärksamhet och stimulerande arbetsuppgifter.
Skolans huvuduppgift är att fostra och ge eleverna baskunskaper för det fortsatta livet. Om skolan inte lyckas lära eleverna att leva tillsammans med andra och att kunna exempelvis läsa, räkna och skriva har den misslyckats. Vi kristdemokrater menar att skolan kan lyckas bättre.
Grundskolan har också ett ansvar gentemot gymnasiet. Målsättningen är att alla elever som går ut grundskolan ska kunna klara av gymnasiets inträdeskrav. Kunskaper i skolan omfattar såväl fakta och färdigheter som förståelse och förmåga att inhämta de kunskaper som behövs i olika situationer. I dag lämnar som vi tidigare nämnt alltför många elever grundskolan med icke godkända studieresultat. I detta sammanhang vill vi också uppmärksamma betydelsen av väl fungerande studie- och yrkesväg- ledare.
5 Barn med särskilda behov
Barn med särskilda behov utgör egentligen inte en särskild avskiljbar grupp. Alla barn har i någon mån och under vissa tider särskilda behov. En del behov är dock mer urskiljbara och det är viktigt att de uppmärksammas särskilt om alla elever ska få del av den allmänna kompetenshöjning som skolan förväntas ge. Därför måste all skolans personal, men främst lärarna, vinnlägga sig om att alla elever får tillräckliga läs- och skrivkunskaper. Brister i läsförmåga och språklig utveckling leder till kunskapssegregering, vilket i sin tur kan leda till utslagning och att många senare i livet, med betydligt större kostnader och besvär, måste komplettera sin grundutbildning. Här vill vi speciellt uppmärksamma dyslektikers särskilda behov.
Även barn med funktionshinder och mindre synliga handikapp, t. ex. neurologiska handikapp, måste få den hjälp och den uppmärksamhet som deras speciella handikapp kräver. Föräldrarnas kunskaper om det egna barnets behov måste tas till vara och deras påverkansmöjligheter när det gäller barnens integrering eller eventuella placering i särskola eller särskoleklass måste garanteras. Barn och ungdomar med funktionshinder skall så långt det är möjligt erbjudas en anpassad utbildning i sin hemkommun. Det är kommunens uppgift att ansvara för att alla invånares primära behov tillgodoses, oavsett förutsättningar och ålder. I vissa fall kan staten behöva ta ett större ansvar för att minimera risken att elever i behov av särskilt stöd inte ges tillräckliga möjligheter till utbildning utifrån sina specifika förutsättningar. Detta gäller i de fall där osäkerheten är stor om omfattningen av och former för de resurser som krävs för att undervisningen skall kunna bedrivas i vanliga kommunala skolor. Därför har kristdemokra- terna avvisat regeringens förslag att avveckla de fasta delarna vid Ekeskolan och Hällsboskolan.
6 Flexibel skolstart och skolgång
Barn mognar i olika takt. Somliga är skolmogna vid fem eller sex års ålder, andra först då de fyllt sju eller kanske åtta år. Det leder till slutsatsen att övergången mellan förskola och skola bör ske vid olika åldrar för olika barn. Skolstarten bör därför vara individuellt flexibel och ske successivt. Det är viktigt att övergången görs mjuk och att föräldrar, förskollärare och lärare samarbetar så att övergången anpassas till varje barns behov och individuella förutsättningar. Vi avvisar obligatorisk skolstart för sexåringar. Därför ser vi positivt på att förskoleklasserna är obligatoriska för kommunerna men frivilliga för eleverna. Möjligheten att om det finns särskilda skäl skjuta fram skolstarten tills det år barnet fyller åtta är också positiv därför att den ger ytterligare en möjlighet att anpassa sig efter det enskilda barnets behov.
Vi anser att skolplikten även i fortsättningen ska vara nioårig. I praktiken är den idag redan tolvårig eftersom över 90 % av eleverna fortsätter till gymnasiet. Det ska dock finnas möjlighet att förlänga skolgången på grundskolenivå med ett år för elever som önskar det och som bedöms ha behov av det för att uppnå de uppsatta målen. En sådan förlängning av skolgången bör sättas in så snart det blir tydligt att eleven behöver ytterligare tid.
7 Kunskap i teoretiska och praktiska ämnen
Barn har olika talanger och intressen. Några är mer teoretiskt lagda, andra mer praktiskt inriktade. Det är den verklighet som måste få återspeglas också i skolans sätt att arbeta med eleverna. Alla elever måste få utveckla sina talanger så att de kan använda sin kunskap aktivt. Praktisk och teoretisk förmåga måste värderas lika. Många elever med praktisk inriktning kommer senare att ta till sig teoretiska kunskaper med större motivation och vice versa.
Det är viktigt att varje elev får möjlighet att utveckla hela sin personlighet. Om skolan blir alltför teoretisk kan inlärningen hämmas för många elever. Att få använda alla sinnen stimulerar en god inlärning och förstärker elevernas självkänsla. Inom forskningen framhålls allt oftare vikten av att utveckla olika typer av intelligenser som avgörande för att varje människa skall utvecklas optimalt. Den motoriska, den musikaliska och den rumsliga intelligensen samt den sociala förmågan att förstå sig själv tränas i skolan endast i mycket liten grad. De praktisk-estetiska ämnena som hemkunskap, slöjd, bild och idrott är därför en viktig del av helheten i skolan.
Vi anser att kunskapen i praktiska ämnen bör få en mer framskjuten plats i undervisningen. I den nuvarande läroplanen har dessa fått för litet utrymme. För att göra det möjligt att utöka antalet timmar i dessa ämnen måste det totala antalet timmar i grundskolan ses över. Annars är risken stor för att andra ämnen hamnar i strykklass och att eleverna inte får tillräcklig tid att befästa baskunskaperna ordentligt inför övergången till gymnasiet. De enskilda skolornas möjlighet att fritt förfoga över ett visst antal timmar för lokal profilering liksom utrymmet för elevernas fria val är också viktigt att slå vakt om. Hänsyn måste tas till både det betydelsefulla innehållet i de praktisk-estetiska ämnena och till deras viktiga roll när det gäller att skapa ett bra inlärningsklimat.
8 Utvecklingssamtal och betyg
Utvecklingssamtalen är ett viktigt område när det gäller att utveckla samarbetet mellan föräldrarna och skolan. Tanken är att eleven, föräldrarna och lärarna tillsammans skall göra upp en individuell studieplan som omfattar både elevens kunskapsutveckling och sociala kompetens. Den skall följas upp regelbundet och elever, föräldrar och lärare har ett gemensamt ansvar för att den fullföljs. Till skillnad från regeringen anser vi att det är viktigt att utvecklingsplanen och utvecklingssamtalen dokumenteras skriftligt. Det är en förutsättning för att uppföljningen skall kunna fungera bra. I utvecklingssamtalen bör bedömningen av elevernas framsteg i förhållande till deras individuella studieplaner göras.
Betygen utgör ett komplement till utvecklingssamtalen. Kristdemokraterna har medverkat till att ett mål- och kunskapsrelaterat betygssystem införts. Ett sådant betygssystem bidrar enligt forskning och lärarerfarenhet bättre än ett relativt system till att motivera eleverna och ge även svaga elever ett gott självförtroende. Detta förutsätter emellertid att varje elev uppmärksammas, ges handledning och uppmuntran. I ett mål- och kunskapsrelaterat betygssystem är betyget ett kvitto på en dokumenterad kunskap. Stegen i betygsskalan får emellertid inte vara för glesa om betygssystemet ska medverka till att motivera eleven att försöka uppnå nästa steg. Om instrumentet är alltför trubbigt mäter det inte heller det som det är tänkt att mäta. Informationen som betygen ska ge blir därigenom bristfällig. Betygskriterierna måste också vara tydliga och väl avvägda så att lärare och elever har samma uppfattning om vad som krävs för respektive betygsnivå.
Vi anser att målrelaterade betyg bör ges i en sexgradig skala. Det bör ske senast fr o m årskurs sju för att eleverna ska hinna vänja sig vid systemet i god tid före slutbetyget i årskurs 9. Dessutom bör skriftlig information om elevens kunskap och utveckling i förhållande till de angivna kravnivåerna i läroplanen ges fr o m årskurs 5. Det är viktigt för att de elever som behöver särskilt stöd för att uppnå målen ska kunna få det på ett tidigt stadium. Obligatoriska nationella prov ska genomföras från och med årskurs 5.
De elever som inte når upp till fastställd kravnivå i ett ämne när de slutar grundskolan ska enligt riksdagens beslut få ett streck i stället för betyg. De har också rätt att få ett skriftligt omdöme om de begär det. Vi menar att den avlämnande skolan ska ha skyldighet att utarbeta ett skriftligt omdöme oavsett om eleven begär det eller inte. Det är viktigt att den dokumentationen finns tillgänglig om den skulle efterfrågas av eleven vid ett senare tillfälle.
9 Lärarna - skolans viktigaste resurs
En fast hand, ett varmt hjärta och en vilja att locka fram det bästa hos varje elev är kännetecknande för en bra lärare. Läraryrket handlar om att stödja människors utveckling. Eleverna står i beroendeställning till lärarna både när det gäller hur de blir bemötta och när det gäller innehållet i undervisningen. Det klimat läraren eller arbetslaget skapar, den etik läraren medvetet eller omedvetet förmedlar påverkar en hel generations etiska förhållningssätt. Att synen på lärarna behöver uppvärderas är tydligt inte minst ur det perspektivet. Den vikt samhället lägger vid att få kompetenta och engagerade lärare borde också visa sig lönemässigt.
Lärarrollen förändras ständigt. För att de mål som idag uttrycks i läroplaner och kursplaner ska kunna förverkligas krävs delvis andra yrkeskunskaper än tidigare. För att vara en bra lärare räcker det inte att vara en god pedagog. Skolan och ytterst lärarna får ta ett allt större ansvar för elever med mer eller mindre utpräglade problem av social karaktär. Bristande arbetsro, oordning, koncentrationssvårigheter och psykisk instabilitet bland eleverna är på många håll en del av skolans vardag. Det är inte minst sådana faktorer som gör arbetet som lärare svårt.
Lärares arbete måste diskuteras utifrån ett helhetsperspektiv. Om vi på allvar vill bedriva en reell skolutveckling måste skolarbetet ske utifrån de förutsättningar som t ex ämnet, gruppen och läraren, men även lokaler, bär med sig. Såväl organisationen som arbetet måste präglas av flexibilitet. För att underlätta arbetsbördan och skapa reella förutsättningar att tillgodose alla elevers behov är det väsentligt att se över skolans organisation. Lärarens uppgift måste renodlas i förhållande till andra yrkesgrupper och elevvården måste stärkas. Detta är ett viktigt arbete även ur ett lärarperspektiv. I detta sammanhang bör också klasstorleken uppmärksammas. Klasstorleken har stor betydelse för lärarens välbefinnande och möjlighet att ge eleverna individuellt stöd och uppmärksamhet.
Nyutbildade lärare lämnas alltför ofta att på egen hand klara av ett arbete som de varken är förberedda på eller utbildade för. Vi anser att ett mer genomtänkt mentorsystem bör utvecklas, där nyutexaminerade lärare får både tillgång till och tid för samtal med en erfaren mentor under sitt första år. Ett sådant system skulle gynna skolans utveckling i stort. De nyutbildade lärarna får successivt växa in i sitt arbete och de mer rutinerade lärarna får ta del av nya perspektiv som kan bidra till att utveckla deras egen undervisning.
Rent praktiska åtgärder behöver också genomföras för att ge lärarna en bättre arbetssituation. Varje lärare måste till exempel ha en egen arbetsplats med tillgång till telefon och dator. Det är en förutsättning för att de ska kunna utföra sitt arbete på det sätt som avtalen reglerar. Att många lärare idag förväntas utföra en stor del av sitt arbete utan tillgång till en fungerande arbetsplats är oacceptabelt.
På många skolor äger en utveckling och ett positivt nytänkande rum. Den skolforskning som finns ska tas till vara i lärarutbildningen. Idag är många före detta lärare själva lärarutbildare medan kontakten med skolans värld som den ser ut idag ofta är alltför klen. Det har fått till resultat att glappet mellan lärarutbildningen och utvecklingen inom skolan ökat och att de framsteg som görs på många håll inte får tillräcklig uppmärksamhet och spridning. Om vi skall få den kvalitetsförbättring och kompetenshöjning som är nödvändig i skolan, måste lärare och skolledare inspireras att gå i spetsen för förnyelse och pedagogisk utveckling. Det är de som i kraft av sin professionalitet och erfarenhet bäst kan driva utvecklingen framåt. I dag kommer direktiven ofta uppifrån och utgår från den för tillfället rådande undervisningstrenden.
Lärarnas frihet att tillsammans med sina kollegor komma fram till hur de fastlagda målen bäst uppnås måste värnas. Det finns inte bara en väg att nå målet. Individuella förutsättningar och intresseinriktningar måste kunna få genomslag. Mångfald är en tillgång inte en begränsning. Samtidigt måste lärarrollen uppvärderas och sättas i fokus på ett helt nytt sätt. Det behövs också stimulans i form av tjänster med speciellt pedagogiskt ledar- och utvecklingsansvar. Den nya lärarutbildningen blir en viktig utgångspunkt för det fortsatta arbetet.
10 Elevvård
Elevvården är en betydelsefull del av skolans verksamhet. Skolsköterskor, skolpsykologer, skolkuratorer, skolvärdar och elevassistenter fyller viktiga behov inom sina respektive områden. Många av dessa tjänster har dragits in på grund av kommunernas dåliga ekonomi. Det är svårt att överblicka vilka konsekvenser det kommer att få, men enligt Barnpsykiatriutredningen lider minst 5-10 procent av alla barn och ungdomar av psykiska problem. Detta är en verklighet som vi inte kan blunda för och som ställer krav på politiker på alla nivåer.
Barn och ungdomar har idag ett stort behov av vuxenkontakt som varken tillfredsställs av föräldrar eller lärare. Den elevvårdande personalen får ofta ta emot det uppdämda behov av gemenskap med de vuxna som bristen på annan vuxenkontakt skapat. Med den professionalitet de besitter har de också kompetens att ge elever med mer uttalade behov den hjälp och det stöd de behöver. Inte minst med tanke på att psykiska och psykosociala störningar har ökat kraftigt bland barn och ungdomar är det nödvändigt att elevvården inte utarmas utan får erforderliga resurser. Den bör ingå i det underlag för resurstilldelning som vi kristdemokrater vill se. Detta är oerhört angeläget för alla som vistas i skolan. En stärkt elevvård är en av grunderna för att skolan skall kunna fullgöra alla sina uppgifter. Verksamheter som projektet Klassmorfar kan ur detta elevvårdande perspektiv vara värdefulla.
11 Skolledaren - pedagogisk ledare
Rektorerna har under 1990-talet blivit fler, men de hinner inte med det pedagogiska ledarskapet och arbetet mot nationella mål. Som pedagogiska ledare och chefer för lärarna och övrig personal i skolan är det rektorerna som har det övergripande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas på att nå de riksgiltiga målen. Det är därför inte förvånande att Riksdagens revisorer i sin granskning av Skolverket och skolans utveckling identifierar överbelastade rektorer som en av anledningarna till att den målstyda skolan inte fått det positiva genomslag som var tänkt.
Skolledarens roll när det gäller att entusiasmera, skapa sammanhållning och ett positivt skolklimat kan inte nog värderas. Skolledarna slits emellertid idag mellan rollen som administrativ chef och huvudansvarig för den pedagogiska utvecklingen. Samstämmiga studier visar att rektorerna har hög arbetsbelastning och är stressade. Skolverket har kritiserat skolhuvudmännen för att rektorerna fått administrativa uppgifter i sådan utsträckning att det pedagogiska ledarskapet blivit lidande. Man har också pekat på att rektorernas arbete försvåras av att målen i kommunernas skolplaner ofta är otydliga. Det är också skolledaren som blir måltavla när nedskärningarna på skolans område kritiseras.
Det måste skapas förutsättningar för skolledaren att vara just ledare och inspiratör och inte i första hand administratör och ekonomisk förvaltare.
12 Elevinflytande och elevansvar
Eleverna har lagfäst rätt till inflytande över hur deras utbildning utformas. I grundskolan ska inflytandets omfattning och utformning anpassas efter elevernas ålder och mognad. På lågstadiet kan det göras genom att eleverna får ansvar för olika moment i klassrummet. På högre stadier kan medinflytandet sedan successivt öka till att omfatta undervisningens uppläggning, schemaläggning och liknande. Utformningen av elevinflytandet ska bestämmas lokalt. Utvecklingen på detta område måste påskyndas.
Att ge eleverna inflytande och ansvar är det bästa sättet att utveckla deras känsla för demokratiska beslutsformer och förmåga till ansvarstagande för gemensamma samhällsangelägenheter. Mätningar som gjorts visar att var fjärde elev på grundskolans högstadium inte är nöjd med dagens situation. Skolledare, lärare och övrig personal måste således mer än hittills ge eleverna möjlighet att utöva sina rättigheter och att öva sig i demokratiskt beslutsfattande. Eleverna måste få känna att deras medinflytande är reellt och därmed meningsfullt. Hur arbetet med att stärka elevinflytandet läggs upp bör framgå av kommunens skolplan och i arbetsplanen för respektive skola. Utvecklingen skall följas upp regelbundet.
13 Föräldrainflytande och föräldraansvar
Föräldrarna har huvudansvaret för barnens vård och uppfostran. Skolan är ett stöd och ett komplement till föräldrarnas insatser. Det är en uppfattning som ansluter väl till FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, som Sverige har ställt sig bakom. Där sägs bl.a. att rätten att välja den undervisning, som ska ges åt barnen, i främsta rummet tillkommer deras föräldrar. Uppfattningen ansluter också till Europarådets konvention angående skydd för de mänskliga rättigheterna, som sedan 1994 är svensk lag.
Den försöksverksamhet som inletts och som ger skolor möjlighet att inrätta styrelser med föräldramajoritet går i linje med vad vi kristdemokrater länge krävt, nämligen att föräldrarnas rätt till information och medinflytande i skolan behöver stärkas. Det är också ett sätt att öppna skolan mot det omgivande samhället samtidigt som föräldrarnas intressen, kunskap och kapacitet tas tillvara i beslut som rör skolans och därmed de egna barnens vardag. Utvärderingen av försöksverksamheten visar att den fallit väl ut där den prövats, men att intresset från skolorna har varit klent. Fler uppföljningar bör naturligtvis göras. Vi anser också att det under försöksverksamheten kan vara möjligt att välja in företrädare för lokala myndigheter och organisa- tioner samt lokalt näringsliv i skolråden. Detta för att ytterligare förstärka inriktningen mot skolan som en del av det omgivande samhället.
De föräldrar som engagerar sig i ett skolråd är ändå en försvinnande liten del av alla föräldrar. Om kvalitetsarbetet skall bli framgångsrikt krävs att alla föräldrar engagerar sig i det egna barnets utveckling. Varje förälder, oavsett bakgrund och erfarenheter från sin egen skoltid, måste inse sin betydelse för det egna barnets framsteg och utveckling i skolan. Det handlar inte i första hand om kunskaper utan om intresse för hur det går för barnet. Forskning visar ett klart samband mellan föräldraengagemang och barnens resultat i skolan.
14 Jämställdhet
En viktig målsättning i skolans demokratiska fostran är jämställdhet mellan kvinnor och män. Precis som i hemmet påverkas barnen och ungdomarna av hur könsrollerna mellan de vuxna i skolan ser ut. Att lärarna på de lägre stadierna oftast är kvinnor, att personalen i skolmatsalen består enbart av kvinnor medan den enda mannen vid skolan kanske är vaktmästaren ger eleverna en bild av könsrollsfördelningen i samhället som präglar dem som vuxna. Att långsiktigt påverka könsfördelningen inom de yrkeskategorier som finns representerade i skolan är därför grundläggande. Tyvärr har arbete med barn låg status i vårt samhälle vilket är en av förklaringarna till den sneda könsfördelningen. Det krävs en attitydpåverkan som uppvärderar arbete med barn alltifrån omsorgen under den allra första tiden till grundskoleperiodens slut.
Flickors och pojkars olika sätt att uttrycka sig både verbalt och med kroppsspråk måste också uppmärksammas mer, inte minst i lärarut- bildningen. Många undersökningar visar att pojkar tar betydligt mer plats i klassrumssituationen vilket ger flickorna ett sämre utgångsläge från början. Samtidigt missgynnas pojkarna av att de har så få manliga förebilder i skolan. Att skapa medvetenhet om hur situationen ser ut och hur den aktivt kan påverkas är en viktig uppgift som måste prioriteras och tydliggöras i lärarutbildningen, i skolplaner och i jämställdhetsprogram vid de enskilda skolorna.
15 Den fysiska miljön
Omsorgen om elever och alla som arbetar i skolan visar sig också genom en hälsosam och tilltalande fysisk arbetsmiljö. En nedsliten, osund, nedklottrad och ostädad skola ger helt fel signaler och inbjuder varken till arbete eller ansvarstagande. På många håll behöver skolbyggnader restaureras och hela skolmiljön förbättras avsevärt. Det gäller inte minst åtgärder i ventilationssystemen och problem med värme/kyla. Även problem med fukt och mögel är vanligt. Det påverkar inte bara barnens fysiska hälsa utan också deras psykiska tillstånd. Allergiproblem hos barn och ungdomar kan ofta härledas till att de vistas i undermåliga lokaler. Trots kommunernas kärva ekonomiska läge är åtgärder för att rätta till dessa missförhållanden något som måste ha hög prioritet. Städrutinerna måste utformas så att även allergikänsliga barn kan vistas i lokalerna utan att deras besvär förvärras.
Skolgården och den närmaste omgivningen runt många skolor har fortfarande stora brister. De idéer som kommit fram under projektarbetet "Skolans uterum", som fått stöd av bl a Allmänna arvsfonden, bör spridas i bred omfattning. Med ganska små medel kombinerat med frivilligt arbete av föräldrar och andra vuxna har det visat sig möjligt att förändra skolgårdar till trivsamma miljöer som går att använda i undervisningen men självklart också för lek och avkoppling. Om elever och personal ska ta ansvar och känna stolthet för sin skola förutsätter det att den fysiska miljön är i gott skick.
16 IT i skolan
Den nya informationstekniken, som till stor del är baserad på datoran- vändning, har utvecklats mycket snabbt. Över hela världen bygger kommunikationer, utbildning och forskning alltmer på denna teknik. Det gör det nödvändigt att ge eleverna betydligt bättre kunskap om och färdigheter i att utnyttja alla de möjligheter som datorer ger.
Användning av IT i undervisningen ger nya möjligheter för eleverna att söka kunskaper. Datorerna ger möjligheter till mer individualiserad och effektiv undervisning utan att eleverna behöver lämna gruppgemenskapen. Det kan gälla invandrarelever som behöver enskild språkträning i både svenska och sitt eget modersmål. Det kan gälla elever med läs- och skrivsvårigheter eller elever med behov av extra övning i t.ex. matematik. Det kan också gälla elever som befinner sig långt efter eller långt före kamraterna.
Datorstödd undervisning kan också medföra det positiva att läraren får mer tid över för individuella kontakter med eleverna. IT öppnar också skolan mot omvärlden på ett helt nytt sätt. Informationssökningen blir inte längre begränsad till den egna skolan utan information kan sökas och kontakter skapas i hela världen. Detta kommer på sikt att leda till en genomgripande förändring av undervisningsformerna.
De skärpta krav som från och med 1998 ställs på blivande lärare när det gäller förmåga att behärska IT är nödvändiga men senkomna. En plan för rullande fortbildning av redan examinerade lärare bör snarast utarbetas av Högskoleverket i samverkan med lärosätena.
Att fler skolor kommer igång med att använda datorn som hjälpmedel är inte minst viktigt för de elever som inte har tillgång till dator hemma. Skillnaderna mellan elever med och utan kunskap i hur informationsteknik kan utnyttjas kan annars leda till nya kunskapsklyftor som kan få snedvridande effekter i framtiden.
Vi vill avslutningsvis starkt betona bokens betydelse och att IT skall ses som ett komplement till, inte en ersättare för böckerna.
17 Den målstyrda skolan
När kommunerna i början av 1990-talet övertog huvudmannaskapet och ansvaret för skolverksamheten fördes ut till dem som arbetar i skolorna var syftet att skapa en klarare ansvarsfördelning för skolväsendet. Riksdagens revisorer visar i sin granskning av Skolverket och skolans utveckling en annan verklighet, där olika undersökningar talar om svagheter i snart sagt varje länk i styrningskedjan från riksdag och regering till kommuner och skolor. Detta är oacceptabelt. Vi måste alla ta vårt ansvar för att lyfta fram, diskutera och åtgärda de problem som identifierats. Kristdemokraterna har utvecklat dessa tankegångar mer utförligt i en särskild motion som svar på granskningen. Här redogörs bara för huvuddragen
De nationella kraven har i flera fall inte nått ut till skolorna. Både skolor och skolhuvudmän saknar den vägledning som är själva grunden för ett mål- och resultatstyrt skolsystem. Regeringen måste således bli bättre på att ge tydlig information till olika aktörer om rådande ansvarsfördelning. Skolverkets viktigaste uppgift är att ta ansvar för att de nationella målen tydliggörs och implementeras. Tydliga mål för undervisningen är en förutsättning för att kunna utkräva ansvar av skolor och skolhuvudmän i ett mål- och resultatstyrt system. Den otydlighet som rapporten från Riksdagens revisorer visar när det gäller mål att uppnå är oacceptabel och måste omedelbart ses över. När det gäller mål att sträva mot måste man bättre lyfta fram innebörden i dessa mål. Skolverket har en nyckelroll i den aktuella förändringsprocessen och måste nå ut till alla sina målgrupper, i synnerhet lärare och elever. Det får därför inte råda någon tvekan om var gränserna för verkets uppdrag går. Det är också viktigt att verket fortsätter att utveckla sin egeninitierade tillsyn.
Många kommuner sköter fortfarande inte sina åligganden enligt skollagen med att utarbeta, följa upp och utvärdera sina skolplaner. Kommunen uppfattas mot bakgrund av detta ofta som en otydlig uppdragsgivare. I en decentraliserad organisation är detta helt oacceptabelt. Stora insatser måste göras för att få kommunerna att förstå sitt ansvar och hjälpa dem hitta vägar för att utöva det.
Den bristande överensstämmelse som ofta råder mellan kommunernas budgetar och skolplaner är anmärkningsvärd. Undersökningar visar att kommunerna regelmässigt följer upp frågor om ekonomi, men i de frågor som rör verksamhetens innehåll är man som regel inte lika intresserad. Att en genomtänkt resursfördelning kan ha större betydelse för elevernas resultat än en totalt sett ökad resurstilldelning är en viktig slutsats från revisorernas rapport.
Rektorernas betydelse för genomförandet av den målstyrda skolan har tidigare berörts. Det behövs insatser från både nationell och kommunal nivå för att skapa rimliga förutsättningar för att dessa nyckelpersoner skall kunna medverka till skolutveckling. Rektorsutbildningen är ett steg i denna riktning.
Om den mål- och resultatstyrda skolan skall kunna genomföras med framgång måste reformarbetet förankras bland skolans professionella grupper, framför allt lärarna. Om inte dessa grupper känner överens- stämmelse mellan sina intressen och statsmakternas intentioner uppstår ett legitimitetsgap och reformen haltar. Verkligheten visar att många lärare hellre väljer ämnesfördjupning än arbete med skolförbättring.
Lärarna måste nås med kunskap om skolförbättring. För detta krävs, som beskrivits ovan, tydliga skrivningar och fasta och kompetenta huvudmän och rektorer. Även när det gäller lärarutbildningen måste denna del av arbetet kommuniceras. En målstyrd skola kräver att det avsätts tid för organisations- arbete inom ramen för lärarnas ordinarie arbetstid. Annars kommer alltid det direkta elevarbetet att prioriteras. Lärarna måste involveras och få intresse för skolorna som arbetande organisationer om den målstyrda skolan skall förverkligas.
Sammantaget måste alla som arbetar med och i den målrelaterade skolan ta sin del av ansvaret för skolans utveckling.
18 Viktiga områden för uppföljning
Ett viktigt område för uppföljning är hur de ämnen som är förlagda i block behandlas. Det är väl känt att vissa ämnen, som t ex naturkunskap och religionskunskap, lätt hamnar i strykklass när tiden mellan de olika ämnena i blocken fördelas. Orsakerna till detta bör utredas och åtgärder i form av t ex fortbildning sättas in, om det anses nödvändigt. Det är olyckligt att riksdagen på regeringens förslag beslutat återgå till möjligheten att ge blockbetyg i ämnen som är förlagda i block. Det ökar risken för att vissa ämnen inom blocket osynliggörs eller "försvinner". För att motverka detta anser vi att eleverna bör få ett betyg i varje ämne i stället för ett blockbetyg.
Timutfallet för de praktiska och estetiska ämnena är ett annat angeläget område som behöver följas upp. Det finns en risk att skolan blir alltför teoretisk för många elever, vilket hämmar deras inlärning. Idrott och hälsa samt slöjd har nyligen fått ett större utrymme i timplanen. Det är visserligen positivt, men vi anser att det varit bättre med en översyn av utfallet för samtliga praktisk-estetiska ämnen samtidigt. Hemkunskapen har till exempel kommit att ytterligare försvagas i förhållande till de övriga praktiska ämnena i grundskolan. Regeringen bör återkomma med förslag om hur de praktisk- estetiska ämnena kan förstärkas.
Ett tredje område som behöver uppmärksammas vid uppföljning och utvärdering är hur formerna för elevinflytande och jämställdhetsarbete utvecklas. Även arbetet mot mobbning och uttryck för främlingsfientlighet bör följas upp och utvärderas snarast. Trots alla åtgärder som satts in tycks problemen inte ha minskat i omfattning. Åtgärder mot mobbning utvecklas i en särskild motion.
Utvecklingen när det gäller ANT-undervisningen har inte blivit den önskade. Det är särskilt olyckligt med tanke på att både alkohol- konsumtionen, rökningen och narkotikamissbruket ökar bland ungdomarna. Grundskolan som når alla ungdomar har ett särskilt ansvar för att informera om drogers skadeverkningar och visa på positiva alternativ. Åtgärder på detta område är därför särskilt angelägna.
19 Fristående skolor
Fristående skolor är ett viktigt komplement till den offentliga skolan. De internationella konventioner som refererats tidigare ligger också till grund för den rätt att fritt välja skola som har utvecklats i vårt land. Det är viktigt att slå vakt om denna rättighet. Regler för godkännande och bidrag ska utformas så att de i praktiken stimulerar möjligheten att starta och driva en fristående skola. Vi utvecklar vår syn på fristående skolor i en särskild motion.
20 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurstilldelningssystemet i grundskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans värdegrund samt om riktlinjer för hur måldokumenten angående etisk fostran, som finns angivna i läro- planen, skall få praktisk tillämpning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur skolans etiska fostran skall utformas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kristendomens ställning i religionsämnet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolan skall bli mer flexibel till tid, innehåll och form,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibel skolstart och fortsatt nioårig skolplikt med möjlighet till ett års förlängning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att hjälpa elever med dyslexi och neurologiska handikapp,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tillgång på elevvårdande personal,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundskolans ansvar för att elever skall ha uppnått tillräckliga kunskaper för att tillägna sig studier på gymnasie- nivå,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i skolan för att öka jämställdheten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning och fortbildning av lärare i informa- tionsteknik,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av praktiska och estetiska ämnen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av utvecklingssamtalen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betygssystemets utformning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriska nationella prov från årskurs 5,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om föräldrainflytande och föräldraansvar,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppvärdera lärarrollen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mentorer för nyutexaminerade lärare,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allergisanering och ombyggnad av skolbygg- nader och skolgårdar,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ANT-undervisningen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skolverkets och kommunernas tillsynsfunktion,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas och rektorernas roll för utveck- lingen av den målstyrda skolan,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppföljning och utvärdering av tidsutrymmet för blockämnen och för estetiska och praktiska ämnen, hur formerna för elevinflytandet och jämställdhetsarbetet utvecklas samt vilka resultat arbetet mot mobbning och uttryck för främ- lingsfientlighet har givit.
Stockholm den 3 oktober 1999
Alf Svensson (kd)
Inger Davidson (kd)
Göran Hägglund (kd)
Mats Odell (kd)
Dan Ericsson (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Maria Larsson (kd)
Jan Erik Ågren (kd)
Ragnwi Marcelind (kd)