"Skolans främsta uppgift är att förmedla kunskaper och i samarbete med hemmen främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar" (Skollagen 1 kap. 2 §)
Skolans verksamhet bör utgå från att den enskilde eleven sätts i centrum och att möjlighet ges till utveckling utifrån elevens personliga förut- sättningar. Det är värdefullt för barnets skolgång att föräldrarna erhåller kontinuerlig information om dess kunskapsutveckling. Vidare är det väsent- ligt för ett väl fungerande samarbete mellan hem och skola att skolans mål är kända av föräldrarna.
Föräldrarnas engagemang i barnets skolgång har betydelse för elevens trygghet och är en tillgång i skolarbetet. Klar och tydlig information om elevernas kunskapsutveckling förutsätter väl planerade utvecklingssamtal mellan lärare, elev och föräldrar. Samtalen skall ge ömsesidig information och leda till ömsesidiga åtaganden. Erfarenheter visar emellertid att de muntliga samtalen inte alltid uppfyller önskvärd kvalitet. Därför bör skolorna åläggas att komplettera utvecklingssamtalen med skriftlig information.
Skolan har ansvar för att kontinuerlig utvärdering av elevens kunskaps- utveckling sker och att eleven når upp till läroplanens fastställda mål. För att såväl skola som elev och föräldrar skall kunna ta del av informationen behöver den innehålla uppgifter om nuvarande studieresultat och bedömning om framtida utvecklingsmöjligheter. Skriftliga omdömen kan ses som ett arbetsredskap för såväl skola som elev. Rätt utformade kan skriftliga omdömen vara tillämpbara under hela elevens utbildningstid. I dag erhåller eleven en skriftlig utvärdering av sitt arbete genom betyg först i årskurs åtta. I årskurs åtta har nästan hela den obligatoriska skolan passerat förbi. Konti- nuerlig information från första början i skolan avdramatiserar och medverkar till att särskilda insatser kan sättas in i tid för de elever som behöver extra stöd för sin utveckling.
I den kommunala skolplanen finns möjlighet för den enskilda kommunen att besluta om lokala regler kring omdöme. Det är dock olyckligt för den enskilde eleven att stora variationer förekommer avseende rätten att erhålla skriftligt omdöme. Alla elever bör ha samma möjlighet att få respons på sin arbetsinsats.
Enligt reglerna skall skolan ge skriftlig information om föräldrarna så begär. Denna möjlighet är emellertid okänd för flertalet föräldrar. Föräldrar- na har ansvar för sina barns skolgång och önskar ett ökat inflytande samt en kontinuerlig dialog med barnets skola. Föräldrarnas engagemang är en stor tillgång för barnet skolgång och deras möjlighet att följa upp barnets resultat i skolan bör utvecklas. För att ge föräldrarna möjlighet att på ett tidigt stadium få inblick i barnets skolgång bör skriftliga omdömen ges redan från årskurs ett.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om obligatoriska skriftliga omdömen för elev i grundskolan fr.o.m. årskurs ett i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Margareta Cederfelt (m)