Det finns en sak som Sverige som enda land i Europa klarat av, nämligen att få ett folk att helt ta över den segrande maktens historia. Det har gått ungefär 300 år sedan det svenska maktövertagandet, men fortfarande läses inte Skånelands historia i Skåneländska skolor utan enbart den svenska varianten. Sverige ska till varje pris framstå som homogent.
Försvenskningen av Skåneland beskrivs som ett av de grymmaste exemplen på imperalism i Europas historia. I skolorna framställs det snarare som om svenskarna gjorde de skåneländska invånarna en stor tjänst genom att "befria" dem från danskarna, det är en viss skillnad.
Var läser man i svensk historia om den förödelse som svenskarna orsakade i Skåne? Var står det om de fälttåg som Gustav II Adolf gjorde i Skåne och i Blekinge? Var skriver man om svenskarnas massaker i Ronneby 1564, då man mördade 2000 människor?
Minnesmärken över svenska segrar finns över hela Skåneland, alltså Skåne, Halland, Blekinge, men var hyllar vi våra förfäder som kämpade för sitt land, mot den svenska stormakten?
För att utvecklas som individ är det nödvändigt att känna till sin historia. Vi kan inte bara fortsätta att låta historieförfalskningen pågå. Våra förfäders kamp kan vi inte bara glömma bort, precis som vi inte bara kan låta Skånelands traditioner försvinna.
Det är viktigt att känna den egna regionens historia. Historieundervisningen bör i större utsträckning medge utrymme för kännedom om den lokala historien.
Så löd den motion jag skrev förra året och som blev avslagen.
Men effekten har kommit underifrån. Kulturnämnden i region Skåne har beslutat att tillsätta en projektledare med uppdrag att undersöka förutsättningarna för att producera en skånsk historiebok på nätet.
Projektet som planeras bygger på ett brett samarbete mellan region Skåne, universitet och högskolor i Öresundsregionen samt museer och andra organisationer.
Detta är verkligen ett kulturprojekt i tiden men det kräver resurser.
Regeringen borde uppmuntra detta underifrånprojekt med ett anslag om förslagsvis 1 mkr. Medel för detta bör kunna anvisas från anslaget A 2 Utveckling av skolväsende och barnomsorg under utgiftsområde 16. Regeringen bör vidare uppdra åt Skolverket att se över kursplanen i historia i akt och mening att förstärka den lokala historiens roll. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till en skånsk historiebok på nätet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av kursplanen i historia.
Stockholm den 29 september 1999
Gunnel Wallin (c)