Att ha goda trafiksäkerhetskunskaper och att kunna köra bil tillhör allmänbildningen i dagens samhälle. Det borde därför vara hög tid att införa allmän körkortsutbildning på gymnasieskolans samtliga utbildningsprogram. Verkligheten är den att allt färre 18-åringar av olika anledningar skaffar sig körkort. Enligt uppgifter är idag ungefär 25 procent av årskullen körkortsinnehavare. I storstäderna är det ännu färre som har körkort.
I debatten kring körkortsutbildningsfrågorna föreslås nya krav och regler, till exempel dubbelkommando och körskolekrav, vilket kommer att göra det ännu dyrare och krångligare att ta körkort. Självklart kan man ta körkort senare i livet men det blir sällan lättare, av olika orsaker. Att själv köra bil är för många enda alternativet vid resor mellan till exempel bostad och arbete. Det är heller inte ovanligt att arbetssökande måste tacka nej till erbjudande om arbete därför att man inte har körkort. Körkortsfrågan är på väg att bli en klassfråga eftersom den idag i hög grad är en privatekonomisk fråga.
För flera år sedan beslutade riksdagen att 16-åringar har rätt att börja övningsköra. Det är därför högaktuellt med trafikundervisning i olika former på gymnasieskolan. Även för elever som inte har direkta planer på körkort är kunskaper på området värdefulla. En god körkortsutbildning lägger också grunden för att bli en bra bilförare. Idag haltar detta eftersom gymnasisten har möjlighet att övningsköra, men ofta inte ges reella möjligheter till parallell teoretisk utbildning. I detta sammanhang kan också frågor omkring droger och alkohol behandlas. Konkret information och undervisning om droger kopplat till körkortsutbildning får säkert goda förebyggande effekter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabbutredning angående förberedande körkortsutbildning i gymnasieskolan.
Stockholm den 3 oktober 1999
Dan Kihlström (kd)