Kampen mot narkotika
Kampen mot narkotikan måste utkämpas och vinnas för varje ny ungdomsgeneration och för varje ny föräldrageneration. Kampen mot narkotikan får inte avstanna.
Undersökning i åk 9
CAN (Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning) har sedan 1970-talet gjort undersökningar av ungdomars narkotikavanor. Elever i åk 9 och de som mönstrar har undersökts. Under början av 1970-talet var det ca 14 procent av eleverna i åk 9 som uppgav att de någon gång prövat narkotika. Denna skrämmande siffra sjönk för att 1982 vara 8 procent. Efter ytterligare en minskning, som inleddes 1982, sjönk narkotikaerfarenheten till 3-4 procent i slutet av 1980-talet. Under 1990-talet har dock andelen mer än fördubblats, och 1998 svarade 9 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna att de använt narkotika någon gång.
Mönstringsundersökningen
Mönstringsundersökningarna beskriver en relativt likartad utveckling, med sjunkande nivåer under 1980-talet och ökningar under 1990-talet. Mellan 1992 och 1998 har andelen mönstrande som prövat narkotika i det närmaste tredubblats, från knappt 6 till drygt 16 procent.
Karlskronaundersökningen
Fältassistenterna i Karlskrona har nyligen presenterat en undersökning om drogvanorna i åk 9 och gymnasieskolan åk 2. Siffrorna för åk 9 visar att nästan 10 procent någon gång använt narkotika. I gymnasiet åk 2 är totalsiffran 13,5 procent (pojkar 16,8 procent och flickor 9,9 procent).
Tillgängligheten
CAN:s undersökningar visar också att andelen som uppger sig "haft möjligheten att pröva" har stigit från 13 procent 1990 till 27 procent 1998. Andelen som uppger att de "vet någon som kan sälja" var 1990 21 procent för att 1998 vara hela 43 procent.
Skolans drogundervisning
Det är hög tid att vi flyttar fram positionerna i kampen mot narkotikan. Vår viktigaste uppgift är att hindra våra unga att pröva narkotika. Drogundervisningen i skolan måste därför fortgå oförtrutet och bli bättre. Detta kräver att lärarna får en ständig fortbildning så att de kan vara spjutspetsar i kampen. Alla lärare måste ha färsk kunskap om det som händer på drogfronten, och varje vuxen i skolan måste känna igen varje symptom och signal på att en elev börjat använda droger. Varje skolenhet bör ha en plan med återkommande fortbildning i drogkunskap.
Droginformation till föräldrarna
Föräldrar har i de flesta fall alltför bristfälliga kunskaper om narkotika, dess symptom och verkningar. Möjligheten att på ett tidigt stadium upptäcka att ett barn använder narkotika är störst om föräldrarna har tillräckliga kunskaper. Enligt vår uppfattning bör regeringen skyndsamt ta initiativ till att förbättra informationen till föräldrar om narkotika, missbrukssymptom och verkningar. Ett sätt är att barnens lärare fortlöpande informerar föräldrarna om den aktuella drogsituationen och vilka symptom som droganvändning ger. Detta kan ske inom ramen för ordinarie föräldramöten, utvecklingssamtal och genom Hem- och Skolaföreningar.
Avslutning
Signalerna är mycket allvarliga och kräver att vi reagerar på alla plan. Föräldrar, politiker, skola, ja hela samhället måste engagera sig mot det enda rätta målet: "Ett narkotikafritt samhälle." Vi lever i ett "pillersamhälle", därför är det lätt för våra unga att hamna där. Många av de nya drogerna levereras i "snygga förpackningar" och görs till en del av ungdomskulturen. Kampen mot narkotikan måste utkämpas och vinnas för varje ny ungdomsgeneration och för varje ny föräldrageneration.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning av skolpersonal i drogkunskap,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningen av föräldrar i drogkunskap.
Stockholm den 1 oktober 1999
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)