Statens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus, genomförde 1994 en kartläggning av vilka myndigheter, samhällsorgan och organisationer som har ansvar för anpassning av studiematerial för personer med läshandikapp. Kartläggningen visade att bilden var splittrad och att många producenter av läromedel agerade på marknaden.
Kunskaplyftskommittén visar att situationen inte har förbättrats under de fem år som gått sedan Sisus genomförde sin kartläggning och utredning. I stora delar saknas fortfarande ett samordnat stöd till läromedel för vuxna med läshandikapp.
Ett exempel är folkbildningen, där ofta skönlitterära studier ingår som en del i bildnings- och kulturbegreppet. En sådan studiesituation förutsätter att skönlitterära texter finns att tillgå i samband med kursen.
Som synskadad är det viktigt att snabbt ha tillgång till information och text av olika slag. Detta borde kunna ske effektivt med den informationsteknik som finns idag. Det finns t ex möjligheter att få text direkt via filer från förlag som tillhandahåller olika former av litteratur.
Läshandikappade skulle med den nya tekniken kunna få tillgång till all text som överhuvudtaget trycks i dag i stället för att behöva gå omvägen runt TPB.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det behövs en bred översyn av statens engagemang vad gäller läromedel och studiematerial för personer med läshandikapp,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur den tekniska utvecklingen kan tas tillvara för att snabbt och effektivt ge läshandikappade tillgång till all text och information.
Stockholm den 1 oktober 1999
Sonja Fransson (s)