I Sverige har flera av de folkomröstningar som ägt rum genomförts på grund av att det har funnits olika uppfattningar inom partierna. Det gäller såväl den första om totalförbud av alkolhaltiga drycker, vilken ägde rum 1922, som den senaste om kärnkraften 1980. För att undvika en förödande splittring där representanter från samma parti stått för skilda uppfattningar har man kunnat hänvisa till en folkomröstning som fått tjänstgöra som skiljedomstol i dessa partier.
Till saken hör dessutom att frågorna ofta varit mycket komplicerade och inte alltid lämpade för allmänheten när inte ens ledande politiker i riksdag och regering har kunnat ta ställning och ge besked om sin uppfattning.
Det finns emellertid frågor som på ett direkt och påtagligt sätt angår nästan alla medborgare och som man har god erfarenhet av. En sådan fråga är hur omsorgen och vården av våra barn skall utformas. Skall alla barnfamiljer få del av samma ekonomiska stöd, oavsett om de väljer att lämna barnen på daghem eller om de väljer att under kortare eller längre tid ta eget ansvar för barnen i hemmet?
Den här frågan splittrar inte de politiska partierna på långt när lika mycket som till exempel frågan om ett svenskt medlemskap i den europeiska unionen, men vilken uppfattning människor i allmänhet och småbarns- föräldrar i synnerhet har kan man bara gissa. Ändå är detta en fråga som har större betydelse för en barnfamilj än nästan alla andra frågor.
Hur skall allmänhetens förtroende för det demokratiska styrelsesättet öka och hur skall politiker och den politiska beslutsprocessen återfå sitt förtroende hos allmänheten? Detta är frågor som just nu diskuteras intensivt. En särskild demokratiutredning arbetar för närvarande med dessa och liknande problem. Vore det då inte på tiden att ge den svenska allmänheten en rejäl chans att få säga sin mening i en folkomröstning som gäller en fråga som är angelägen för alla, innan långtgående beslut fattas av riksdagen?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en folkomröstning angående utformningen av barnomsorgen.
Stockholm den 28 september 1999
Lars Hjertén (m)