I regeringens proposition 1999/2000:68 Vissa skolfrågor föreslås bland annat att det tidigare beslutade examensarbetet - nu kallat projektarbete - skall betygsättas enligt den betygsskala som gäller för kärnämnes- och karaktärsämneskurser. Som argument för detta anges att eleverna annars kan komma att lägga olika ambitionsnivå på projektarbetet. Dessutom befaras det att kraven skulle ställas för högt om endast godkänt eller icke godkänt utfärdades, vilket skulle innebära att fler elever aldrig fullföljer arbetet.
För Vänsterpartiets del stämmer tanken om ett längre, självständigt arbete inom ramen för gymnasieskolan väl överens med vår kunskapssyn och uppfattning om skolans roll. Det är angeläget att eleverna får möjlighet att efter eget intresse välja tema och självständigt söka kunskap med läraren som handledare, och det ger både god träning för kommande studier och viktig livserfarenhet.
Vänsterpartiets utgångspunkt är en betygsfri skola. Eftersom kunskap inte kan mätas på ett objektivt eller rättvist sätt faller grundvalarna för alla former av betygssystem. Betyg bidrar till konkurrensen i samhället och därmed följer även utslagning. Utbildningen inom förskolan är idag betygsfri, vilket de flesta ser som självklart. Vi anser att det är lika självklart att inte ha betyg i de högre årskurserna, inom gymnasieskolan och på högskolan. Ett intyg på genomförd utbildning i grund- och gymnasieskolan är allt som behövs efter det att eleven har nått upp till målen i kursplaner och läroplan. Betygen förstärker ytterligare den sociala snedrekryteringen. Eftersom betyg avspeglar klasskillnader i samhället är de både orättvisa i sig och ett hinder för en utveckling mot ett mer jämlikt samhälle.
Med utformningen av den betygsfria skolan, som vi förespråkar, skapas förutsättningar för en demokratisk och aktiverande skola där elever vågar föra sin talan utan att vara rädda för repressalier i form av lägre betyg. Eleven sätts här i centrum och prov och eventuella läxförhör används till utvärdering av undervisningen istället för som betygsunderlag. Ökade möjligheter till nyttjande av andra hjälpmedel än läroböcker uppstår. Eftersom behovet av att mäta individuella prestationer försvinner, skapas förutsättningarna för ett fruktbart arbete i grupp.
Vi avvisar de argument som regeringen anför för en graderad betygsskala på projektarbetet, eftersom vi menar att de ger uttryck för en förlegad kunskapssyn. Tanken att eleverna skall arbeta i skolan för att erhålla högt betyg ger vid handen en skola där det lätt mätbara blir överordnat helhetssyn och kritiskt tänkande. Den kunskap och de färdigheter som anges i skolans mål underordnas en kortsiktig inlärningsprocess. En flergradig betygsskala riskerar också att få en styrande effekt på valet av tema.
Att fler elever skulle misslyckas om bara godkänt/icke godkänt användes som betygssteg har vi svårt att se. Det handlar förstås om att ge varje elev det stöd och den hjälp som hon eller han behöver för att kunna genomföra projektarbetet, och vår uppfattning är att om det var själva innehållet i arbetet som kunde komma i fokus och inte betyget så skulle motivationen för att genomföra ett lyckat arbete snarare öka.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att projektarbetet inom gymnasieskolan endast skall betygsättas med stegen godkänd eller icke godkänd.
Stockholm den 6 april 2000
Britt-Marie Danestig (v)
Lennart Gustavsson (v)
Kalle Larsson (v)