Regeringen föreslår att ämnet hemkunskap i grundskolan skall ändra namn till hem- och konsumentkunskap. Ändringen är föranledd av att grundskolans kursplaner i alla ämnen, inklusive hemkunskapsämnet, har reviderats. Ämnet sägs genom kursplanerevideringen få en tydligare inriktning mot konsument- kunskap.
Vi vill med anledningen av förslaget poängtera att det naturligtvis är viktigt att modernisera och anpassa kursplaner efter tidens villkor. Det kom- plexa samhället ställer krav på större kompetens hos de enskilda individerna och på hushållen. Ämnets syfte och roll i utbildningen är att ge kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde dessa kunskaper har för människa och samhälle.
Ämnets hushållsperspektiv ger eleven förmåga att värdera och hantera det ökade flödet av information och ger förståelse för att individens/hemmets handlingar och vanor har betydelse för ekonomi, miljö, hälsa och väl- befinnande. Inte minst förståelse för samspelet mellan hushåll, samhälle och natur utgör grunden för den unga människans aktiva deltagande i formandet av en medveten livsstil och ett hållbart samhälle.
Vi vill också betona ämnets praktiska karaktär. Genom att handgripligen utföra arbetsuppgifter utvecklas den unges förmåga att identifiera, analysera och formulera frågor samt reflektera över vilka konsekvenser olika lösningar av arbetsuppgiften får, i praktiken värdera olika livsstilar och val.
Vi anser att namnändringen på intet sätt får uppfattas som att ämnet nu enbart har blivit teoretiskt och att de praktiska momenten kan utmönstras eller att det nya namnet tas som intäkt för att "teoretisera" ämnet! Elevernas arbetsuppgifter skall även i fortsättningen flätas samman till en helhet genom att man förbereder och tillreder en måltid. Matlagning, dukning, samvaro kan ske samtidigt som information ges om vilka livsmedel och övriga produkter som ingår. På ett naturligt vis sker då reflektioner över vilka val av livsmedel etc. som görs och över produktinformation och pris.
Vi vill också framhålla matens betydelse för hälsa och välbefinnande. Dagligen rapporteras om att antalet överviktiga, inte minst barn och ungdomar, ökar. Hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och andra vällevnadstillstånd breder ut sig. Sambandet mellan mat och hälsa är väl känt och dokumenterat. Med detta som bakgrund vill vi starkt poängtera vikten av att de praktiska momenten inte utmönstras. De praktiska momenten förstärker i stället inlärning av kunskaper av vikt för livet i hem och familj och inte minst de ungas förståelse för olika samband mellan mat och hälsa. Detta ger en insikt om att var och en kan påverka sin egen livsstil.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ändringen av namnet på ämnet hemkunskap skall uppfattas som en förstärkning av de praktiska momentens be- tydelse för vinnandet av insikt i konsumentkunskap,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om vikten av det praktiska arbetets roll för in- lärning av matens betydelse för hälsa och välbefinnande och förståelse för sambandet mellan mat och hälsa.
Stockholm den 5 april 2000
Inga Berggren (m)
Inger René (m)