Regeringens proposition behandlar ett antal vitt skilda skolfrågor. Folkpartiet berör i denna motion de förslag där vi har en avvikande uppfattning eller något i övrigt att tillägga.
1 Projektarbetet
Regeringen föreslår i propositionen att projektarbetet i gymnasieskolan bör betygsättas med betygsstegen Icke godkänd, Godkänd, Väl godkänd och Mycket väl godkänd.
För de elever som börjar i gymnasieskolan efter den 1 juli 2000, ingår projektarbetet i skollagens poängplan, och ska ha en omfattning som motsvarar 100 gymnasiepoäng. Regeringen bedömer att projektarbetet på samma sätt som specialarbetet bör betygsättas i enlighet med den betygsskala som gäller för kärnämnes- och karaktärsämneskurser.
Folkpartiet instämmer i att projektarbetet ska betygsättas enligt den gällande betygsskalan. Vi menar dessutom att det är viktigt med tydliga direktiv för att projektarbetet ska visa prov på vetenskapligt tänkande och ett kritiskt förhållningssätt. Projektarbetet ska vara en förberedelse för själv- ständigt arbete på högskolenivå. Detta bör ges regeringen till känna.
2 Lärlingsutbildning
Regeringen föreslår att bestämmelserna i 5 kap. 3 § fjärde stycket skollagen (1985:1100) om lärlingsutbildning upphävs samt att försöksverksamheten med lärlingsutbildning förlängs och utvecklas i syfte att samla mer erfarenheter.
Regeringen menar att försöksverksamheten med en ny lärlingsutbildning inte fått den omfattning som var tänkt och gör därför bedömningen att den nuvarande försöksverksamheten inte kan ligga till grund för en slutlig utformning av en ny reguljär lärlingsutbildning.
Skäl till detta som anförs i propositionen är dels att mervärdet som en genomgången lärlingsutbildning kan ge inte framgår tillräckligt tydligt för eleverna, dels att många företagare uppfattar kopplingen mellan lärlingsutbildning och den skolbaserade yrkesutbildningens kursplane- styrning som alltför stark. Ett ytterligare skäl är att lärlingsutbildningen i dag bara kan erbjudas som en alternativ studieväg inom de nationella programmen. Dagens nationella program täcker av naturliga skäl inte samtliga yrkesområden på arbetsmarknaden.
Regeringens argumentation visar att det svenska skolsystemet behöver en helt ny lärlingsutbildning värd namnet. En sådan lärlingsutbildning går inte att utveckla inom ramen för de nuvarande gymnasieprogrammen.
Folkpartiet har därför länge krävt ett nytt lärlingsprogram. Det beslut om utformning av ett lärlingsprogram riksdagen fattade våren 1999 innebär dock inget riktigt lärlingsprogram. För att en elev ska få den kunskap som lärlingsutbildningen utlovar måste han eller hon erbjudas tillräckligt många timmar på arbetsplatsen. Detta är omöjligt om lärlingsutbildningen samtidigt ska passa in i något av de nationella gymnasieprogrammen och obligatoriskt ska leda till högskolekompetens. Folkpartiet vill se en modern, flexibel lärlingsutbildning där skolan och arbetslivet delar på ansvaret för utbildningen. Förslagsvis kan den precis som i Norge vara fyraårig, men den totala tiden kan variera. Eleverna ska tillbringa en del av tiden i skolan, en del i arbetslivet. En lämplig modell är att de två första åren tillbringas i skolan och de två sista åren ute i arbetslivet. För en del elever kan det dock vara lämpligt att sprida ut skoltiden så att fyra veckodagar tillbringas på en arbetsplats och en femte i skolan.
Företaget/arbetsplatsen bör som till exempel i Norge få ersättning motsvarande kommunens kostnad för yrkesutbildningen under samma tid, samtidigt som lärlingen under det tredje och fjärde året ges ersättning från arbetsplatsen i relation till den insats han eller hon gör i produktionen. Därmed skulle ett antal ekonomiska frågetecken såväl för företagen som för den enskilde undanröjas. Utbildningen ska avslutas med ett gesällprov och leda till ett yrkesdiplom eller en yrkesexamen.
Det som här anförts om införandet av en lärlingsutbildning med yrkesexamen bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3 Ökat föräldrainflytande över utvecklingsstörda barns skolgång
Regeringen föreslår att den pågående försöksverksamheten, enligt lagen (1995:1249) om försöksverksamhet med ökat föräldrainflytande över utvecklingsstörda barns skolgång förlängs till utgången av juni 2005, i motsats till Skolverkets förslag att försöksverksamheten permanentas.
Lagens bestämmelser gäller i stället för vad som föreskrivs i 3 kap. 3 § andra stycket skollagen (1985:1100) och innebär att barn som inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapsmål därför att de är utvecklings- störda inte får tas emot i särskolan utan vårdnadshavarens medgivande. Om vårdnadshavaren inte lämnar sitt medgivande till att barnet tas emot i särskolan, ska skolplikten fullgöras enligt vad som gäller för barn i allmänhet enligt skollagen.
Skolverket har gjort en uppföljning och utvärdering av försöksversamheten och noterar ett antal negativa konsekvenser. Föräldrarna anser att de inte har fått tillräcklig information om lagens möjlighet och om skillnaderna mellan de båda skolformerna vad gäller kunskapsmål, organisation och resurser. Nästan ingen elev uppnår grundskolans mål. Eleverna deltar sällan i diagnostiska prov eller nationella prov för år fem, även om kommunen beslutat att dessa är obligatoriska. Elevernas assistenter får ofta ensamma ta ett alltför stort pedagogiskt ansvar. Marginella förändringar av arbetssättet har skett i hälften av kommunerna. Det förekommer att föräldrar känner sig mer eller mindre tvingade att byta skolform, eftersom barnet behöver mer stöd än vad som kan erbjudas inom grundskolan.
Skolverket har ändå valt att föreslå att lagen permanentas. Som motiv anges att föräldrarna har det yttersta ansvaret för sitt barn och därför bör ha rätt att välja skolform. Vidare ska barn med utvecklingsstörning ha rätt att vistas i samma skolmiljö som andra barn, vilket leder till en ökad ömsesidig förståelse och respekt för de mänskliga värdena.
Flera remissinstanser stöder Skolverkets förslag på permanentning, bland dem Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH), Svenska Kommun- förbundet, Riksförbundet Hem och Skola (RHS) och Handikappombuds- mannen (HO).
Folkpartiet menar att det är en självklarhet att föräldrarna ska ha ett stort inflytande över sina barns skolgång. Lagen borde därför permanentas, samtidigt som de problem Skolverket pekat ut givetvis snarast måste utredas och lösas. Många av svårigheterna som anges bottnar i allmänna brister i den svenska skolan - bristande information, dålig utvärdering, otydliga kunskapsmål. Liksom FUB och SIH framför borde problemet med anpassade kursplaner och betygskriterier kunna lösas genom så kallade gränsöver- skridande kursplaner och i likhet med vad som gäller i läroplanen för förskolan. Det som här anförts om att permanenta lagen om ökat föräldrainflytande bör ges regeringen till känna.
4 Gymnasieexamen
Regeringen anmälde i budgetpropositionen för år 2000 (prop. 1999/2000:1) sin avsikt att återkomma till riksdagen med ett utvecklat förslag om en gymnasieexamen under februari 2000. Nu menar regeringen att det finns starka skäl att överväga förslag till förändringar i tillträdesreglerna för grundläggande högskoleutbildning och utformningen av en gymnasieexamen i ett sammanhang. Detta medför att den tidsplan för propositionen om en gymnasieexamen som angavs i budgetpropositionen för år 2000 inte följs.
Folkpartiet har länge arbetat för att Sverige ska införa en gymnasieexamen. Sverige är det enda landet i västvärlden som har avskaffat sin student- examen. Det vi hittills sett av regeringens förslag till införande av en gymnasieexamen räcker dessvärre inte ända fram till målet. Den faktiska skillnaden mellan att "ta studenten" i dagens system och den gymnasie- examen som regeringen tidigare skisserat är mycket liten. Det räcker inte med ett specialarbete av större omfattning än dagens, för att ge morgondagens studenter en gymnasieexamen som håller de kvalitetskrav som Folkpartiet tror är nödvändiga för framtiden.
Folkpartiet vill införa en gymnasieexamen som är internationellt gångbar och jämförbar. En gymnasieexamen ska också vara klart definierad, när det gäller vilka ämnen som ska vara obligatoriska respektive utbytbara. Vi anser att det är avgörande om den gymnasieexamen som införs skall bli en verklig kvalitetsmätare på avklarad utbildning. En snabbutredning bör därför tillsättas för att utreda vilka olika moment en gymnasieexamen som håller internationella mått ska innehålla.
Folkpartiet anser också att en gymnasieexamen inte bara, som regeringen föreslagit tidigare, ska ge förtur till högskolor och universitet, utan den ska vara en förutsättning för högre studier efter gymnasiet. Regeringen motiverar nu den "sena ankomsten" av ett utvecklat förslag till gymnasieexamen med att man vill synkronisera förslaget med propositionen om rekrytering till högskolan.
Folkpartiet anser att förslaget måste innebära att avklarad gymnasie- examen ska vara en förutsättning för att en gymnasieutbildning ska ge behörighet att studera vid universitet och högskolor.
Det som här anförts om införandet av en gymnasieexamen bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av tydliga direktiv för att projektarbetet i gymnasieskolan skall visa prov på vetenskapligt tänkande och ett kritiskt förhållningssätt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en modern lärlingsutbildning med yrkesexamen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen (1995:1249) om försöksverksamhet med ökat föräldrainflytande över utvecklingsstörda barns skolgång permanentas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som ovan anförts om att en gymnasieexamen skall vara klart definierad samt internationellt gångbar och jämförbar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avklarad gymnasieexamen skall vara en förutsättning för att gymnasieutbildning skall ge behörighet till högre studier.
Stockholm den 5 april 2000
Ulf Nilsson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Ana Maria Narti (fp)