1 Sammanfattning
Skolverkets senaste rapport om situationen i grundskolan visar ett alarmerande besked om tillståndet i skolan. Med hänvisning till §3:15 i riksdagsordningen innebärande händelse av större vikt väcks denna motion.
Läget i grundskolan är så allvarligt att konkreta åtgärder måste vidtas.
Nästan 1 av 4 elever lämnar enligt Skolverket undervisningen i grund- skolan utan att ha uppnått målen för betyget Godkänd i ett eller flera ämnen. Motsvarande siffra 1998 var 1 av 5 elever, vilket visar att utvecklingen - som Skolverket uttrycker det - är på väg åt fel håll. Regeringen har trots krisbeskeden under lång tid underlåtit att ta varningssignaler på allvar. Så kan det inte fortsätta. Problemen i skolan måste lösas.
Elever är olika med olika intressen, motivation och bakgrund. Elever lär olika fort och olika mycket. Detta måste skolpolitiken ta som utgångspunkt i reformeringen av skolan. Rätten att välja skola är i detta sammanhang grund- läggande.
Moderata Samlingspartiet föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utforma en heltäckande nationell handlingsplan för grundskolan. Det krävs en rad åtgärder för att höja undervisningens kvalitet och säkra insatser för kontinuerlig utvärdering och uppföljning.
Handlingsplanen skall ses som svar på kravet på omedelbara insatser. Den bör utgöra inledningen på en förnyelseprocess där varje elevs intressen sätts i centrum och där ett fritt val av skola garanteras alla. Några centrala punkter i ett sådant program måste enligt vår mening vara följande:
För det första, elever och föräldrar måste få besked om den enskilde elevens studieresultat i förhållande till de nationella målen. Skolan bör ge alla elever i den allmänna skolan skriftlig information, minst en gång per termin med början i årskurs 1. Att ge konkret och skriftlig information till eleverna och deras föräldrar är av avgörande betydelse dels för att kunna hjälpa eleverna övervinna svårigheter så tidigt som möjligt, dels för att stärka föräldrarnas viktiga medverkan i skolarbetet.
För det andra, elever som löper risk att inte nå de nationella målen måste få stöd och hjälp. Skriftliga omdömen måste kunna följas upp. Regeringen bör därför tydliggöra skolans ansvar och formerna för individuella åtgärdsprogram för elever med behov av särskilt stöd. Skolverket skall ges rätt att vidta kännbara sanktioner mot de kommuner respektive skolor som inte fullföljer sitt uppdrag.
För det tredje, Skolverket skall snabbt få möjlighet att stänga skolor som trots ansträngningar inte har kunnat erbjuda eleverna en fullgod utbildning. Ingen elev skall behöva gå i en dålig skola. Alla elever har rätt till likvärdiga möjligheter att erhålla utbildning av hög kvalitet.
För det fjärde, ge lärarna bättre förutsättningar att klara sitt jobb. Lärarna är skolans viktigaste resurs. De måste ges utökade möjligheter till vidare- utbildning och fler karriärvägar. Möjligheterna att lägga ut undervisning på entreprenad måste vidgas.
För det femte, se över skolans inriktning så att den kan möta olika elevers behov och förutsättningar.
2 Skolans utmaningar och problem
2.1 Skolverket om skolan
Fakta från Skolverket om skolan visar på ett omedelbart behov av att vidta ett antal konkreta åtgärder. Skolverkets senaste rapporter beskriver tydligt den tudelning som existerar mellan riktigt bra skolor och skolor som inte klarar av att fullgöra sitt ålagda uppdrag.
Skillnaderna mellan kommuner och mellan enskilda skolor bara ökar. Det finns kommuner där fler än 4 av 10 elever inte når kunskapsmålen och kommuner där 97 procent når målen. Det finns exempel på skolor där alla elever når alla mål och skolor där endast 5 av 10 elever uppnår önskat resultat.
Andelen elever som inte uppnår betyget Godkänd ökar och uppgår till nästan 1 av 4 elever. 1998 lämnade 1 av 5 elever grundskolan utan full- ständiga avgångsbetyg.
Ungefär 1 av 20 elever i årskurs 8 läser sämre än genomsnittseleven i årskurs 3. En viss försämring av elevernas läsförmåga i såväl årskurs 2 som 5 har skett under 1990-talet. Ungefär 4 procent av alla elever lär sig inte läsa och skriva. Cirka 5 000 lämnar årligen grundskolan utan att kunna läsa, skriva och räkna.
1 av 6 elever i årskurs 9 uppnådde inte betyget Godkänd i ett eller flera av de nationella ämnesproven omfattande svenska, engelska och matematik. Det ger, enligt Skolverket, en allvarlig signal om kunskapsläget i slutet av grundskolan.
9 000 elever uppnår inte behörighet till ett nationellt program i gymnasie- skolan. 1 av 10 elever är därmed utestängda från gymnasieskolans nationella program. 1 av 6 elever uppnår inte betyget Godkänd i svenska 2. Det betyder att 1 av 6 elever med invandrarbakgrund utestängs från gymnasieskolans nationella program.
Avhoppen från gymnasieskolan fortsätter att öka. Inte ens 8 av 10 elever fullföljer sina gymnasiestudier. Andelen elever som uppnår allmän högskole- behörighet av de som fullföljer studierna uppgår till 84 procent. Det betyder också att totalt endast 6 av 10 gymnasieelever uppnår allmän högskolebehö- righet.
Över 4 av 10 gymnasieelever med invandrarbakgrund hoppar av sina gymnasiestudier. Skolverkets statistik bygger på de elever som påbörjade sina gymnasiestudier höstterminerna 1992, 1993 och 1994. Avhoppen gällande dessa elever är 25, 35 respektive 43 procent fyra år senare. Trenden är tydlig och oroande.
Varje kommun och skola är ålagda att årligen upprätta skriftliga kvalitets- redovisningar för att öka medvetenheten om skolans resultat. En sådan kvalitetsredovisning skall innehålla en redovisning av dels i vilken mån målen för utbildningen uppnåtts, dels vilka åtgärder som skolan tänker vidta för att förbättra resultaten.
Denna viktiga uppföljning och utvärdering av skolornas resultat för- summas av de flesta kommuner. 8 av 10 kommuner uppfyller inte skollagens krav på en årlig skriftlig kvalitetsredovisning.
Kostnaden per elev och år varierar mellan 73 100 kronor i Övertorneå och 37 300 kronor i Trelleborg. En elev i Trelleborg ges därmed helt andra ekonomiska förutsättningar än en elev i Övertorneå. Skolverket anger att hälften av dessa variationer i ekonomiska satsningar inte kan förklaras på objektiva grunder.
Utvecklingen i skolan går åt fel håll, säger skolrådet Ragnar Eliasson på Skolverket. (DN-debatt, 00 02 08). Han efterlyser en statlig nationell handlingsplan för att lösa krisen i skolan.
2.2 Riksdagens revisorer om skolan
Riksdagens revisorer granskade förra året skolan i en särskild rapport. Bakgrunden till revisorernas granskning är den reformering av skolväsendet i början av 1990-talet som genomfördes eftersom skolan då inte uppfyllde de av riksdagen högt ställda ambitionerna. Sverige satsade mest i världen på skolan, men utan att nå de bästa resultaten. Dessvärre gör riksdagens revisorer samma bedömning i dag. Variationerna i resultat mellan olika skolor, kommuner och landsändar är stora och ökar.
Nationella mål har inte påverkat utbildningen såsom riksdagen förutsatte vid sitt beslut om mål- och resultatstyrda skolor. Ett faktum är att skolornas sätt att prioritera resurser i många fall utgår från andra faktorer än elevernas behov. Det visar studier både från Skolverket och de statliga utbildnings- inspektörerna, konstaterar revisorerna.
Riksdagens revisorer framhåller att Sverige är ett genomsnittsland om de internationella teoretiska kunskapsproven läggs till grund för analysen. Sverige lider brist på elever som presterar riktiga toppresultat. Internationella undersökningar (TIMSS) visar att med avseende på både grundskolan och gymnasieskolan placerar sig de svenska eleverna i mitten när det gäller resultat i matematik och naturvetenskap.
Under åren 1991-1997 minskade den genomsnittliga kostnaden med 9 procent i grundskolan. Enligt revisorerna satsar Sverige, trots dessa be- sparingar, mest resurser i världen mätt som andel av BNP på grundskoleutbildning. Jämfört med övriga OECD-länder satsar Sverige 50 procent mer i genomsnittlig kostnad per elev och år under grundskole- elevernas 6 första skolår. I jämförelse med genomsnittet i OECD är lärartätheten mellan 20-30 procent högre i svenska grundskolor.
Riksdagens revisorer betonar att det enligt flera internationella forsk- ningsstudier inte går att fastställa något generellt samband mellan skolornas ekonomiska resurser och elevernas resultat. En viktig poäng, som revisorerna betonar, är iakttagelsen att skolornas sätt att organisera undervisningen och fördela resurser i många fall utgår från andra faktorer än elevernas behov.
Under åren 1991-1997 minskade undervisningskostnaderna med ungefär 18 procent samtidigt som lokalkostnaderna ökade med nästan 2 procent. De svenska skolorna satsade under samma tidsperiod 12 procent mer än tidigare på skolmåltiderna. Denna redovisning tyder på att kommunernas och därmed skolornas sätt att spara resurser går tvärtemot det som brukar anses naturligt och riktigt.
Revisorerna poängterar att det saknas en grundläggande analys och kartläggning av hur skolorna använder sina resurser. Revisorerna föreslår att regeringen tar initiativ till att en oberoende utbildningsekonomisk analys genomförs av grundskolans prioritering och resursanvändning.
Revisorerna understryker att regeringens styrning av Skolverket präglats av att uppdrag till verket bara ökat i omfattning genom åren. Utrymmet för myndighetens egna prioriteringar och självständighet har minskat. Skol- verkets roll behöver förtydligas och renodlas.
Revisorerna betonar vikten av att precisera förordningen om kvalitetsredo- visning till att skolornas redogörelse skall grundas på en ingående analys av skolornas resursanvändning och undervisningens resultat.
2.3 Riksrevisionsverket om skolan
Riksrevisionsverket (RRV) har i en effektivitetsrevision granskat de statliga ambitionerna att åstadkomma en utveckling av den svenska skolan. RRV:s granskning har genomförts mot bakgrund av det kommunala huvudmannaskapet för skolan och inriktats på grundskolan.
Kommunens skolplan och skolans arbetsplan nämns i undersökningen inte av någon lärare som ett stöd för skolans utvecklingsarbete. Detta antyder att den lokala styrningsförmågan är minst sagt begränsad. Lärarna efterlyser stöd i sitt arbete. De framhåller att de har ytterst begränsad kontakt och samverkan med de lokala skolpolitikerna.
RRV betonar att den livaktiga pedagogiska utveckling som det var tänkt att decentraliseringen och avregleringen av skolan skulle innebära realiserats i liten grad. RRV redovisar brister i hur samtliga huvudaktörer genomfört uppdraget att utveckla skolan. Läroplanen som enligt flera rapporter fort- farande inte implementerats lägger en god grund för arbetet.
RRV visar att bilden av att det finns en gemensam vision om skolans utveckling är kraftigt överdriven. Den livaktiga pedagogiska verksamhet som var avsedd att följa på det ökade lokala ansvaret har nästan helt uteblivit.
I det nya styrsystemet har stora förhoppningar knutits till lärarna och skolledarna. RRV anser att det finns få tecken på initiativ från lärarkår och skolledare. Skolledarna har i stället kommit att få en mer administrativ funktion.
Regering och riksdag har angivit ramar och övergripande mål som skall uppfyllas för en positiv utveckling av skolan. RRV konstaterar emellertid att Skolverket avstått från att följa upp det övergripande målet om skolans utveckling. RRV:s bedömning är att Skolverkets strategi varit ineffektiv, otillräcklig och alltför inriktad på rent allmänna frågeställningar.
3 Sätt fokus på den enskilde eleven
3.1 Lärandet välståndets grund
Sverige måste ha de högsta ambitioner när det gäller skolan. Utan sådana ambitioner riskerar vårt land att fortsätta att halka efter som nation och många människor vägras möjligheten till en god framtid.
Internationaliseringen och de ökade kunskapskraven får till följd att det är särskilt angeläget att stärka skolan, ingen elev får lämnas i sticket.
Med denna utgångspunkt måste hela det svenska skolsystemet reformeras för att kunna erbjuda mer. Det måste vara en huvuduppgift under de kommande åren att åstadkomma detta.
Sett mot den här angivna bakgrunden är de ständiga krisrapporterna särskilt alarmerande. När hela skolan måste stimuleras att utvecklas vidare blir det alltmer uppenbart att stora delar av denna inte ens når upp till dagens ambitioner.
Regeringen bär ett betydande ansvar för situationens allvar. När landets politiska ledning systematiskt bortförklarar varje larmrapport tappar skolan till slut framtidstron. Detta förstärks av att de enda åtgärder regeringen aktivt är beredd att vidta riktar sig mot skolor som brutit sig loss från stelbentheten för att kunna erbjuda sina elever en bättre utbildning.
Det är mot denna bakgrund Moderata Samlingspartiet kräver att riksdagen skall ta initiativ till nödvändiga åtgärder.
3.2 Ge skriftlig information om elevens kunskapsutveckling
Alla elever i den allmänna skolan skall få skriftlig information om sin skolgång och sitt lärande minst en gång per termin fr.o.m. höstterminen i årskurs 1. Det är av avgörande betydelse att skolan tidigt upptäcker och vidtar konkreta åtgärder för att hjälpa elever som har svårigheter att uppnå kunskapsmålen.
Att ge skriftlig information till eleverna och deras föräldrar ligger helt i linje med läroplanens intentioner: "Läraren skall utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskapsutveckling, muntligt och skriftligt redovisa detta för eleven och hemmen samt informera rektorn."
Aktuell forskning visar att skolans traditionella utvecklingssamtal kännetecknas av otydlighet och konfliktundvikande, vilket kan medföra att känsliga problem sopas under mattan. Skriftlig information ger ökad tydlighet. Den skriftliga informationen behövs för att stärka föräldrarnas viktiga medverkan i elevernas skolarbete. Skall det grundläggande målet att ingen elev skall tillåtas lämna grundskolan utan godkända kunskaper i svenska, engelska och matematik kunna uppnås krävs tydlig och saklig information i tid.
Skolorna behöver konkreta direktiv för att skyndsamt tillse att alla föräldrar med barn i grundskolan ges förutsättningar för att bedöma var det egna barnet befinner sig i förhållande till de nationella kunskapsmålen. En sådan insats bör snabbt kunna ske, kopplat till genomförande av de nationella proven. Skriftlig information bör kunna tillhandahållas senast inför vårens skolavslutning.
3.3 Tydliggör skolans ansvar att upprätta åtgärdsprogram
Reglerna för skolans ansvar att upprätta åtgärdsprogram för elever med behov av stöd måste tydliggöras och betonas i lagstiftningen. Skolverket skall ges rätt att vidta sanktioner mot de skolor som inte fullföljer sitt ålagda uppdrag. Föräldrarna ges på så sätt ett stöd om tvekan uppstår vem som bär ansvaret för att hjälpa en elev att nå de uppsatta målen i läroplanen.
På motsvarande sätt måste lagstiftningen ses över gällande lärarnas möjligheter att reagera mot elever som bryter mot skolans krav på gott uppförande. Lärarna skall känna att de har tillräckligt stöd i lagstiftningen för att omedelbart och utan tvekan kunna ingripa när elever bryter mot skolans ordningsregler.
3.4 Dåliga skolor skall stängas
Moderata Samlingspartiet förordar att Skolverket ges i uppdrag att, som en del av myndighetsutövningen, kunna stänga dåliga skolor som inte förmår erbjuda det eleverna och deras föräldrar har rätt att kräva.
Ingen elev skall behöva gå i en dålig skola. Alla elever har rätt till goda möjligheter att erhålla utbildning av hög kvalitet. På samma sätt som Skolverket i dag kan stänga fristående skolor som inte håller måttet, skall dåliga kommunala skolor kunna stängas. En stängning skall inte kunna ske innan ett ordentligt granskningsarbete utförts och skolan erhållit två varningar utan att ha lyckats höja kvaliteten till en accepterad nivå.
3.5 Uppvärdera lärarna
Lärarna måste ges bättre möjligheter att klara sin uppgift. Deras professionalism måste erkännas och deras arbete belönas.
Moderata Samlingspartiet vill stärka lärarnas kompetens genom en moder- nisering av lärarutbildningarna bl a med sikte på att stärka ämneskun- skaperna och öka lärarnas IT-kunnande. Dessutom måste ledarskapsutbild- ning, kontakten med det omgivande samhället samt kunskap om special- pedagogik förstärkas i lärarutbildningen. Det bör skapas fler ingångar till läraryrket och fler karriärvägar i undervisningen för skickliga lärare.
Löner och allmänna anställningsvillkor måste vara konkurrenskraftiga så att skolans tillgång till skickliga lärare säkras. Entreprenadlösningar kan säkra tillgången på skickliga lärare. Regeringen bör omedelbart vidga möjligheterna för rektor att lägga ut undervisning på entreprenad i syfte att säkra undervisningens kvalitet genom välutbildade lärare.
Rektorerna har en avgörande betydelse för skolans arbete. Varje rektor måste få ta ansvar för samtliga resurser som tilldelas hans eller hennes skola
3.6 Öka skolans variationsrikedom
Skolan är i dag ensidigt inriktad mot allmän behörighet till högre studier. Åtskilliga iakttagelser tyder på att detta ökar utslagningen.
Moderata Samlingspartiet eftersträvar en skola där alla elever får möjlighet att komma till sin rätt. Det är däremot knappast sannolikt att alla elever just i ungdomsåren anser sig vilja eller kunna följa en ensidig och av staten utstakad ubildningsbana.
Regeringen bör ges i uppdrag att granska hur olika vägar till kunskap kan erbjudas eleverna. Ungdomsskolan är härvid bara en del av ett genomtänkt utbildningssystem.
4 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär framtagande av en nationell handlingsplan för grundskolan att föreläggas riksdagen senast denna vår i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 februari 2000
Bo Lundgren (m)
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Per Bill (m)
Anders Sjölund (m)
Margit Gennser (m)
Knut Billing (m)
Gunnar Hökmark (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)