1 Inledning
Under de senaste åren har antalet platser vid högskolor och universitet i Sverige kraftigt byggts ut. Utbyggnaden har varit nödvändig - för att klara av att vara en ledande nation i framtiden måste fler människor i Sverige skaffa en akademisk examen. Kunskap är det främsta konkurrensmedlet i framtiden. Men hade Folkpartiet fått bestämma hade utbyggnaden genomförts med kvaliteten i fokus. Regeringen tycks tyvärr tro att det går att bedriva undervisning som håller samma kvalitet för fler studenter utan att tillskjuta mer resurser.
Fri och obunden forskning som håller hög kvalitet är en förutsättning för samhällets utveckling. Forskning är också oerhört viktig för kvaliteten på undervisningen. Sverige kan inte dra tillbaka positionerna när det gäller forskning på grund av kortsiktiga ekonomiska överväganden. För att svenska högskolor och universitet ska kunna hålla världsklass måste vi bedriva en forskningspolitik som uppmuntrar och stimulerar fri och obunden forskning istället för att stävja den.
Folkpartiet välkomnar att regeringen i en proposition nu betonar kvalitets- frågorna och tar dem på allvar. Vi har länge uttryckt oro över tecken på eftersatt kvalitet i den svenska högre utbildningen, och instämmer därför i propositionens huvuddrag.
Vi anser dock att propositionen är för allmänt hållen och innehåller alltför få konkreta förslag vad gäller kvalitetsutvecklingen. Därför finns det all anledning för regeringen att återkomma med sådana. Detta bör ges regering- en till känna.
2 Kvalitet
Regeringen gör i propositionen den huvudsakliga bedömningen att systemet för att garantera och utveckla kvaliteten i högskolan i dagsläget är otillräckligt och att det därför bör utvecklas och förstärkas ytterligare. Kvalitetssystemet bör utvecklas så att ett periodiskt återkommande granskningssystem skapas, som är heltäckande både för lärosäten och olika utbildningar. Dessutom ska universitetens och högskolornas självständiga ansvar för kvalitetssäkring som Högskoleverkets oberoende granskningsfunktion värnas.
Regeringen bedömer vidare att lärosätena bör vidareutveckla sitt kvalitets- säkringsarbete, och att Högskoleverket återkommande bör granska detta för att årligen ge en samlad redovisning.
Regeringen bedömer slutligen att det finns anledning att se över målen för den högre utbildningen mot bakgrund av att många färdigheter som blir viktigare och viktigare på arbetsmarknaden - t ex kommunikationsfärdig- heter i vidaste mening - inte är tydligt angivna i högskoleförfattningarna. Den bedömningen kan Folkpartiet instämma i.
2.1 Utbyggnad med kvalitet
I propositionen konstaterar regeringen att den högre utbildningen expanderat kraftigt under 1990-talet. Dock saknas en konsekvensanalys av hur det kvalitativa innehållet i den svenska högre utbildningen påverkats av denna expansion. Folkpartiet kräver därför att högskolans tillväxt ska utvärderas med avseende på bostäder, lärartillgång och tillgång till läsplatser, större undervisningsgrupper och brist på lokaler.
Folkpartiet anser att allt fler ska beredas möjlighet att utbilda sig och söka kunskap inom den högre utbildningen. Den enskilde får mer makt att påverka sitt liv efter universitetsstudier, bland annat genom en ökad förmåga att förstå och analysera sin omvärld. Folkpartiets mål är att 50 % av en årskull ska gå vidare till högre utbildning. Den snabba utbyggnaden får emellertid inte urholka kvaliteten på undervisning och forskning.
Högskolor och universitet behöver tusentals nya lärare under de närmaste åren. Till detta kommer stora pensionsavgångar. Samtidigt examineras endast omkring 1 600 doktorer varje år. Av dem stannar inte alla inom högskolevärlden. De ska även täcka andra behov än högskolans. Det behövs disputerade personer som lektorer i gymnasieskolan och komvux, forskare i industrin och utredare i förvaltningen. Det är viktigt att det finns disputerade personer inom många olika delar av samhället, och därför måste också fler människor uppmuntras att påbörja forskarutbildning. Men regeringens politik går i motsatt riktning.
Ökningstakten av studieplatser har varit så hög att klagomål nu kommer på bristen på kompetenta lärare. Högskolan i Borlänge får till exempel köpa in lärare från statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet för att klara av undervisningen. Detta är ett exempel på regeringens kortsiktighet med högskolepolitiken. Utan disputerade lärare kan inte svenska högskolor och universitet erbjuda den vetenskapliga kvalitet på undervisningen som studenterna har rätt till. Dessutom krävs en viss kritisk massa av forskare på en institution för att kunna erbjuda en forskarvänlig miljö. Ett rikt utbud av seminarier och presentationer av forskningsresultat är ett omistligt värde både för studenter och universitetsanställda. Detta bidrar även till utbyte av idéer mellan olika discipliner, vilket förstärker tvärvetenskapen. Ut- byggnaden av regionala högskolor är viktig och nödvändig, men får inte ske på bekostnad av väletablerade och fungerande äldre lärosäten.
2.2 Inrätta ett fristående kvalitetsinstitut
Folkpartiet anser att det är bra att regeringen i propositionen framhåller vikten av Högskoleverkets självständiga roll och oberoende gransknings- funktion. Vi menar dock att det finns starka skäl att gå ännu längre och låta utreda ett inrättande av ett från Högskoleverket fristående organ för kontroll av kvalitet och för uppföljning och utvärdering i högskolan.
Detta ska inte ses som en kritik mot Högskoleverket, som på senare tid agerat mer och mer självständigt och tagit en rad angelägna initiativ. Det är dock en mycket svår uppgift att samtidigt vara stödjande och rådgivande mot den man kritiskt ska granska och kontrollera. Högskoleverket ingår genom både sina utredande och sina uppföljande och granskande uppgifter i själva systemet. När kvaliteten granskas, blir det därigenom indirekt också en granskning av om de funktioner verket är satt att fylla har fungerat väl.
För en tydligare uppföljning föreslår Folkpartiet en uppdelning av de uppgifter som i dag ligger hos Högskoleverket. Högskoleverket behåller sin stödjande och rådgivande roll och sina utvecklingsuppgifter. Samtidigt tillskapas en ny myndighet för att kraftigt stärka statens utvärdering och uppföljning av högskolans resultat.
Detta nya organ bör vara litet med få tjänstemän, som anställs på samma sätt som i forskningsråden, det vill säga på viss tid om exempelvis 4-5 år. Ett sådant fristående organ föreslogs som bekant av Forskning 2000. Sveriges universitets- och högskoleförbund har också länge haft idén att det bör finnas ett fristående kvalitetsutvärderingsorgan.
Folkpartiet anser vidare att det är orimligt att de politiska organen, regering och riksdag, anger kriterier för den vetenskapliga och professionella utvärderingen av högskolan. Detta är i högsta grad en sak för de vetenskapligt och professionellt kompetenta själva. Detta bör ges regeringen till känna.
2.3 För långa intervall i granskningen
Högskoleverket bör enligt regeringens mening tilldelas uppgiften att med en periodicitet om sex år genomföra ämnes- och programutvärderingar av samtliga utbildningar för generella examina och yrkesexamina.
Det är oerhört viktigt med en kontinuerlig granskning av verksamheten vid universitet och högskolor. Periodiciteten i granskningen - sex års intervall - kan dock ifrågasättas. Sex år är en mycket lång tid inom ett dynamiskt område som högskolan, och därför bör regeringen återkomma med förslag som innebär en tätare periodicitet. Dessutom bör denna granskning genomföras av ett fristående kvalitetsgranskningsorgan. Detta bör ges regeringen till känna.
2.4 Ranking ett verktyg att utveckla
I propositionen diskuteras olika former av kvalitetssystem och den terminologi som är bruklig i sammanhanget. Här nämns "ranking", dvs rangordning av utbildningar eller lärosäten utifrån data om verksamheten, som metod. Det är oftast förlag och tidskrifter som är initiativtagare till ranking.
Folkpartiet menar att ranking i någon form mycket väl skulle kunna bli ett verktyg även för myndigheter - till exempel för det fristående kvalitets- institut som vi föreslår - för att bedöma kvaliteten på såväl utbildningsgrenar som lärosäten.
Som gott exempel kan nämnas den ESO-rapport, Ds 1999:65 En akade- misk fråga - om ranking av C-uppsatser, som Kjell Härnqvist skrivit. Rap- porten visar att det finns stora kvalitetsskillnader mellan stora och mindre högskolor.
Ett annat exempel är studien Utvärdering av de allmänna ekonomprogram- men, som Alexander Beck gjort för Civilekonomerna.
2.5 Studenternas val viktig värdemätare
För att inte splittra resurser i form av pengar och personal bör utbyggnaden av högskolan mera koncentreras till de platser studenter söker sig till. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utforma ett system som gör att antalet platser på olika utbildningar i större utsträckning relateras till antalet sökande till olika orter. På så sätt är studenterna med och bestämmer var den högre utbildningen ska byggas ut. Detta blir även en viktig form av kvalitetsuppföljning.
3 Studentinflytande
Regeringen lyfter i propositionen fram vikten av att öka såväl de enskilda studenternas som studentorganisationernas medverkan i kvalitetsarbetet, och menar att det därför är nödvändigt att finna former för ett ökat studentinflytande. Förslaget från regeringen är att det i högskolelagen tydligt ska framgå att kvalitetsarbetet är en gemensam angelägenhet för högskolornas personal och studenterna.
Folkpartiet delar regeringens förslag att det ska införas en bestämmelse i högskolelagen, om att högskolorna ska verka för att studenterna tar en aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen, samt att det ytterligare markeras att studenterna ska ha rätt att utöva det inflytande som behövs för att på ett effektivt sätt kunna delta i och påverka arbetet i högskolan.
Det är också en angelägen viljeyttring från regeringens sida att studenterna bör ha rätt att vara representerade inte bara i beslutande utan även i beredande organ för att redan på ett tidigt stadium kunna delta i besluts- processen. Framför allt måste detta gälla organ som bereder ärenden som är av väsentlig betydelse för studenterna.
Folkpartiet anser att kursutvärderingar är ett viktigt verktyg för att följa upp och utveckla kvaliteten på undervisningen. Det går inte att bedöma kvalitet enbart genom resultat och antalet examinerade. Studentperspektivet är i sammanhanget ovärderligt. Genom kontinuerliga kursutvärderingar som dessutom är tillgängliga för studenterna ges feedback och sporre till för- bättringar för de kursansvariga. Dessutom ger resultaten viss vägledning för studenter i valet av kurser och program. Folkpartiet instämmer i regeringens bedömning att kursutvärderingar ska vara obligatoriska och att besluten om åtgärder ska hållas tillgängliga för studenterna.
3.1 Sexuella trakasserier
Studentinflytande kan innefatta mer än bara det rent formella som rätt till representation och möjlighet att utvärdera. Det handlar även om ett förhållningssätt, att det förs en ständig dialog mellan högskoleledning, lärare och studenter. Det kan även röra den enskilda studentens inflytande över sin sociala arbetssituation. Folkpartiet har i tidigare motioner tagit upp frågan om sexuella trakasserier i högskolemiljö.
Många studenter lever i en utsatt situation med hård press på sig att åstadkomma snabba studieresultat. De måste ha samma skydd som övriga i arbetslivet mot trakasserier. Regeringen har valt att begränsa den strängare lagstiftningen om sexuella trakasserier till att enbart gälla för dem som omfattas av lagen om anställningsskydd.
Studenter befinner sig ju i en liknande situation som andra arbetstagare. Till exempel är doktorander som är inne i ett flerårigt projekt i ett beroendeförhållande till sin handledare. Det är viktigt att studenters ibland utsatta situation uppmärksammas, när det gäller sexuella trakasserier. Lagstiftningen om sexuella trakasserier gäller inte för studenter, eftersom de inte omfattas av lagen om anställningsskydd. Folkpartiet anser att lagen om sexuella trakasserier ska gälla för studenter med arbetsmiljölagen som förebild.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en konsekvensanalys av den högre utbildningens expansion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett fristående kvalitetsinstitut för högskolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att angivande av kriterier för den vetenskapliga och professionella utvärderingen av högskolan inte är en uppgift för politiska organ,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om periodiciteten i ämnes- och program- utvärderingar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ranking som verktyg för kvalitetsutvärdering,
6. att riksdagen hos regeringen begär att ett system utformas som gör att antalet studieplatser på olika utbildningar i större utsträckning geografiskt relateras till antalet sökande till olika orter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studenter skall omfattas av lagen om sexuella trakasserier.
Stockholm den 16 december 1999
Ulf Nilsson (fp)
Yvonne Ångström (fp)
Ana Maria Narti (fp)