Inledning
Riksdagens revisorer ger i rapporten "Skolverket och skolans utveckling" (1998/99:RR8) förslag med anledning av sin granskning. Revisorernas rapport är avgränsad till grundskolan och Skolverkets verksamhet. Att Skolverket utvärderas synes mot bakgrund av skälen bakom Skolöverstyrelsens avveckling och den nya myndighetens tillkomst som angeläget. Det gäller i synnerhet som stora förändringar bl.a. i styrningen av skolan ställer helt nya krav på den centrala myndigheten.
Bakgrunden till reformeringen av skolväsendet i början av 1990-talet var att skolan inte uppfyllde de av riksdagen högt ställda ambitionerna. Sverige satsar mest i världen på skolan, men den ger inte de bästa resultaten. Dessvärre tvingas revisorerna göra samma bedömning i dag. Variationerna både vad avser resultat och verksamhetens kvalitet mellan olika skolor, kommuner och landsändar är stora och ökar.
Svenska skolans resultat är medelmåttiga
Riksdagens revisorer framhåller att Sverige är ett genomsnittsland om de internationella teoretiska kunskapsproven ligger till grund för analysen. De svenska elevernas resultat är dock mer homogena än i de jämförda OECD-länderna. De s.k. lågpresterande eleverna i Sverige når bättre resultat än lågpresterande elever i de jämförda länderna. Men det betyder samtidigt att Sverige saknar en betydande del av det spetskunnande som andra länder har. De s.k. högpresterande eleverna i Sverige når sämre resultat än högpresterande elever i övriga OECD-länder.
Skolverkets betygsstatistik visar, enligt revisorerna, en negativ trend under 1990-talet. Den andel elever som efter slutförda studier i grundskolan sak- nade ämnesbetyg eller slutbetyg ökade från 4,7 % till 6 % mellan åren 1991/92 och 1996/97. Under samma tidsperiod minskade andelen elever, en aning, som saknade betyg i engelska, svenska eller matematik. Revisorernas slutsats är emellertid alarmerande: "I förhållande till tidigare genomförda nationella utvärderingar har en försämring ägt rum. Det finns också allvarliga brister i måluppfyllelse när det gäller elevernas färdigheter."
Sverige är ett genomsnittsland vad beträffar grundskoleelevers kunskaper i viktiga ämnen som matematik och naturvetenskap. Sverige lider brist på elever som presterar riktiga toppresultat. Det finns i stort sett lika många länder vars elever presterar bättre än Sveriges som sämre. (Skolverkets rapport nr 114.)
Det finns emellertid ljuspunkter. Svenska elever uppvisar vid en inter- nationell jämförelse mycket bra resultat avseende läsförståelse. Svenska skolelever är i allmänhet allmänbildade och duktiga på att använda och sätta in kunskaper i sitt sammanhang.
Att grundskolan inte når de resultat som erfordras återspeglas senare i gymnasieskolan och inom högre utbildning och forskning. Trots revisorernas avgränsning till grundskolan måste statistik från Skolverket som visar att 43 % av de elever som antingen är födda utomlands eller har två föräldrar som är födda i ett annat land inte lyckas fullfölja sina gymnasiestudier inom fyra år tas på allvar och kopplas samman med grundskolans misslyckande. Skolverkets siffror bygger på de elever som påbörjade sina gymnasiestudier höstterminerna 1992, 1993 och 1994. Avhoppen är 25, 35 respektive 43 % fyra år senare. Det är ett kraftfullt uttryck för skolans samlade misslyckande.
Vi anser att missriktad jämställdhetsiver orsakat likriktning. Det som behövs är i stället fria och självständiga skolor som arbetar med de verkliga problemen, utifrån tilltro till varje elevs förmåga. Många elever som lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper saknar förutsättningar för fram- gångsrika gymnasiestudier. Denna situation riskerar att leda till ett utanförskap för många av dagens avhoppade gymnasieelever. Skolan bidrar därmed till ökad segregation, inte gemenskap och social rörlighet. Så behöver det inte vara, men problemen förutsätter tydliga mål, uppföljning och utrymme för skolornas professionella att organisera och genomföra undervisningen efter egna kunskaper, bedömningar och erfarenheter. Inte minst avgränsningen mellan det politiska respektive det professionella ansvaret för skolan måste bli tydligare. Samhället utanför skolan och framför allt barnens föräldrar måste bättre än i dag kunna vara delaktiga i och ta ansvar för de egna barnens utbildning.
Sverige ligger vidare på plats 4 av 25 undersökta OECD-länder gällande antalet personer med minst treårig högskoleutbildning i åldrarna 45-54 år, men bara på plats 21 av 25 i åldrarna 25-34 år. Sverige avviker därmed markant från nästan alla andra OECD-länder där de yngre oftare är mer välutbildade än de äldre.
Siffrorna visar att Sverige ligger långt efter de länder som har flest yngre studenter inom högre utbildning. I Sverige var 18 % i åldersgruppen 22-25 år inskrivna i högskolan jämfört med 28 % i Finland. Den här utvecklingen måste tas på allvar. Sveriges samlade resultat avseende antalet akademiska examina avgörs inte bara i universitet eller högskolor. Grundskolans kvalitet och incitamenten för utbildning är av stor betydelse. Det senare innebär att drivkrafterna för människor att skaffa sig en gedigen utbildning måste stimuleras. Utbildning skall löna sig och ge resultat. Ur den aspekten är vuxna som förebilder betydelsefulla. Läraryrkets försämrade status är allvarligt, eftersom det kan ge eleverna intrycket av att studier är mindre viktiga.
Sverige är det land - framhåller revisorerna - som i förhållande till sin bruttonationalprodukt satsar mest resurser på grundskolan. Men att det samtidigt saknas en grundläggande analys och kartläggning av hur skolorna använder sina resurser. Revisorerna föreslår att regeringen tar initiativ till en oberoende utbildningsekonomisk analys, ett krav som vi instämmer i.
Styrningen av skolan
Revisorernas kritik
Nationella mål har inte påverkat utbildningen såsom riksdagen förutsatte vid sitt beslut om mål- och resultatstyrda skolor. Riksdagens revisorer beskriver på ett tydligt och förödande sätt effekterna av att flera regeringar inte förmått implementera de genomgripande förändringar som beslutades i början av 1990-talet. Ett faktum är att skolornas sätt att prioritera resurser i många fall utgår från andra faktorer än elevernas behov. Det visar studier både från Skolverket och de statliga utbildningsinspektörerna.
Vi menar att mål- och resultatstyrning av skolväsendet fortfarande måste eftersträvas. Därför är det helt nödvändigt att revisorernas påpekanden om tydligare mål och inte minst uppföljning av dem måste initieras. De nationella målen för skolan handlar om utbildningens likvärdighet och det är ett rättvisekrav från elevsynpunkt att de missförhållanden som revisorerna påpekar rättas till.
Skollagens portalparagraf som ställer krav på likvärdig utbildning medför höga krav på att skolorna anpassar och formar sin verksamhet utifrån elevernas varierande krav, förutsättningar och behov. Revisorerna konsta- terar att så nu inte är fallet inom svenskt skolväsende. Det är allvarligt och kräver omedelbara åtgärder.
Vad gäller den övergripande styrningen över skolan så har Skolverket i flera rapporter konstaterat att kommunerna inte uppfyller sina uppgifter enligt nuvarande lagstiftning. I Skolverkets granskning mellan åren 1996 och 1998 fick 20 av de 21 granskade kommunerna kritik för bristande styrning och egenkontroll. Många kommuner utvärderar inte sina egna styrdokument och därmed uppsatta mål. Hur skall skolan kunna styras om inte verk- samhetens resultat utvärderas kontinuerligt?
Revisorerna konstaterar att Skolverkets roll måste förtydligas. Den ena bilden som tydliggörs i revisorernas rapport är att Skolverket i många avseenden lyckats bygga upp en stor kunskapsbank om hur grundskolans mål har uppnåtts respektive inte uppnåtts under 1990-talet. Den andra bilden visar emellertid att efterfrågan på Skolverkets kunskap begränsas av brister i skolväsendets styrsystem på den lokala nivån. Kommunerna har inte agerat som uppdragsgivare och rektorerna har inte kunnat arbeta med det pedago- giska utvecklingsarbetet. Vi kan konstatera att inte heller regering och riksdag fullt ut lyckats ta till sig de kunskaper och erfarenheter som Skolverket samlar in. Uppenbart är att för utveckling av svensk utbildning måste utvärderingsresultat snabbare än hittills leda till initiativ för positiva förändringar.
Renodla Skolverkets roll
Revisorerna understryker att regeringens styrning av Skolverket präglats av att uppdrag till verket bara ökat i omfattning genom åren. Utrymmet för myndighetens egna prioriteringar och självständighet har minskat. Skolverkets två övergripande uppgifter att följa upp, utvärdera, granska och utöva tillsyn av skolans verksamhet respektive att samtidigt ta fram förslag till utveckling av skolan har blivit svårare att förena.
Skolverkets uppgifter måste renodlas. I likhet med revisorerna anser vi inte att Skolverket bör ha något ansvar för utvecklingsarbetet i enskilda skolor. Skolverkets roll bör vara att bedriva den myndighetsutövning som är nödvändig. Skolverket skall fortsätta att utöva tillsyn och kontroll så att stat och kommun, skolor och rektorer fullföljer sina uppdrag på ett tillfreds- ställande sätt.
Skolverket skall framför allt ges i uppdrag att prioritera utvärderingar som syftar till att garantera likvärdiga villkor för alla elever i skolan.
Skolverket skall även fortsättningsvis vara den myndighet som handhar tillståndsärenden och behandlar ansökningar om att starta fristående skolor. Skolverket skall vidare tillse att alla skolor genomför de nationella proven och bidra i arbetet att skapa ett betygssystem som uppfattas som rättvist och väl fungerande bland elever och lärare.
Vi förordar att det viktiga arbetet att granska alla skolors kvalitet och resultat förs över till ett nationellt fristående kvalitetsinstitut. Att granska och utvärdera utbildningens kvalitet i olika skolor måste ges högsta prioritet. Det kräver en annan organisation och att utvärderingsarbetet kan bedrivas fristående och inte som en del av den politiska sfären.
Avsikten med ett fristående kvalitetsinstitut är att vidga och fördjupa upp- följningen av skolans resultat och verksamhetens kvalitet. Att institutet ges en fristående ställning är viktigt för att kunna öka utvärderingarnas trovärdig- het och legitimitet. Den systematiska kvalitetsuppföljning vi ser framför oss är nödvändig för att förverkliga intentionerna med en målstyrd skola. Staten har ett legitimt intresse av att följa upp resultaten visavi nationella mål. Elever och föräldrar behöver information om skolans kvalitet bl.a. som underlag för egna val av skola eller program inom gymnasieskolan. Skolans professionella behöver utvärderingsresultaten för att kunna mäta de egna insatserna. Kvalitetsinstitutets resultat skall användas för att förbättra skolans resultat och sätt att arbeta. Väl underbyggda utvärderingar stimulerar ökad konkurrens och mångfald, vilket är en bristvara i dagens svenska skol- väsende.
Vi förordar att regeringen tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att dra upp principer och riktlinjer för arbetet vid ett nationellt utvärderingsinstitut. I ut- redningsarbetet skall organisation och arbetsformer för institutet diskuteras. Sveriges allra främsta skolforskare och ledande företrädare för kvalitets- mätningar skall kunna engageras i institutets arbete. Internationella kontakter och samarbete vad avser utvärdering över nationsgränserna ska vara en naturlig del av institutets arbete.
I konkreta termer föreslår vi riksdagen att 200 miljoner kronor avsätts per år under åren 2000-2002 i syfte att kunna starta ett fristående nationellt kvalitetsinstitut.
Skolan skall finansieras nationellt
Riksdagens revisorer betonar de stora variationer mellan kommunerna gällande satsningar på skolan som olika rapporter har visat sedan kom- munaliseringen av skolan infördes. Skolverket visar att kostnaden per grundskoleelev varierade mellan 37 300 kronor till 73 100 beroende på kommun. Det innebär att eleverna arbetar under olika förutsättningar, beroende på var i landet undervisningen bedrivs.
Det handlar om olika ekonomiska förutsättningar, olika förutsättningar för elever att utnyttja sin valfrihet vid val av skola och/eller inriktning av sina studier, olika möjligheter att starta och driva fristående skolor, olika möjlig- heter för elever, föräldrar och personal att utöva inflytande i skolan. Det handlar även om uppenbara brister och stora skillnader beträffande lokaler, läromedel och utvärdering av kunskaper.
Hälften av variationerna vad gäller anslagen till skolverksamhet kan inte hänföras till några objektiva orsaker enligt de undersökningar som Skol- verket gjort. Detta tillsammans med en generell neddragning av resurserna till skolan, vilket framför allt påverkat satsningarna på undervisning, undergräver förutsättningarna för en likvärdig skola för alla barn i hela landet.
Vi anser att alla elever måste garanteras resurser så att de höga nationella kvalitetsmålen inte äventyras. Det gäller i synnerhet som stora omorganisa- tioner i kommunerna lett till att såväl administration som förtroendevalda numera har ansvaret för skolan och rader av andra verksamheter samtidigt.
Utbildningen i grundskolan och gymnasiet är en nationell angelägenhet där lokala erfarenheter och önskemål är betydelsefulla, men aldrig får sättas före målet om likvärdig undervisning av hög kvalitet i alla skolor. Genom att överföra ansvaret för skolans finansiering till staten och att anslagen riktas direkt till skolorna - en nationell skolpeng - garanteras alla elever och skolorna mer likvärdiga förutsättningar.
En nationell skolpeng säkerställer elevernas och föräldrarnas rätt att välja skola. Ett aktivt och fritt skolval höjer skolornas kvalitet. Alla skolor skall bli fria och självständiga. Det är fria skolor som själva får utforma sin verksamhet efter sina förutsättningar och elevernas behov och önskemål som bäst kommer att kunna uppnå de övergripande kunskapsmålen.
Hemställan
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att renodla Skolverkets roll,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett nationellt fristående kvalitets- institut,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en nationell skolpeng.
Stockholm den 15 september 1999
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Per Bill (m)
Anders Sjölund (m)
Anita Sidén (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Sten Tolgfors (m)