De nordiska länderna har mycket gemensamt. För många av oss är den nordiska välfärdsmodellen något att känna stolthet över. Att den nordiska gemenskapen inte uppmärksammas så mycket beror nog till stor del på att den har blivit självklar. Och faktum är att EU har åtskilligt att lära av de nordiska länderna i arbetet med att skapa ökat samarbete och ökad gemenskap.
Men det är samtidigt ett faktum att det fortfarande finns många hinder att övervinna i det nordiska samarbetet. Hinder som drabbar enskilda människor men också företag.
Nordiska rådet kommer vid sin session i Stockholm i november att behandla en rapport med titeln Ett Gränslöst Norden. En annan rapport vid sessionen behandlar den gemensamma nordiska arbetsmarknaden. Också inom Nordiska ministerrådet pågår ett arbete med att avskaffa hinder av olika slag.
Här är några exempel på hinder som bör undanröjas.
På utbildningsområdet bör informationsutbytet mellan de nordiska länderna förbättras bland annat när det gäller studiemöjligheter, studiesociala frågor och regler för meritvärdering.
På arbetsmarknaden behövs ett system som ger alla i Norden en rimlig anställningstrygghet och/eller en bättre trygghet för den som blir arbetslös. Vidare behövs regler som gör att flyttning mellan de nordiska länderna inte leder till att man saknar rätt till ersättning från a-kassan.
På det sociala området bör pensionsreglerna ses över så att man tjänar in rätt till pension "från första dagen". Samarbetet mellan hälso- och sjukvården bör uppmuntras, särskilt i gränsregionerna.
För att utveckla näringslivet är det angeläget att få ett system för gemensam myndighetsbehandling för företag som behöver besked eller godkännande när de agerar på ett nordiskt plan. En annan angelägen åtgärd är att förbättra post- och teleservicen i gränsregionerna.
Det nordiska kultursamarbetet är redan idag mycket omfattande. Men självklart kan ännu mera göras. Det gäller exempelvis stöd till folkbildningen och andra frivilligorganisationer. Möjligheterna att ta del av grannländernas TV-utbud måste öka. Programsamarbetet mellan nordiska TV-företag måste stimuleras.
Det måste bli lättare att få information om de lagar och bestämmelser som gäller på olika områden. Det finns alltför många exempel på att medborgarna har svårt att få besked i så viktiga frågor som pensionsbestämmelser, merit- värdering eller skatteregler.
Det finns en rad exempel på konkreta och enkla insatser som kan göras för att minska hindren för ökat nordiskt samarbete och för människor som vill bosätta sig i ett annat nordiskt land. Det är alltså insatser som berör enskilda människor på ett påtagligt sätt. Ett omfattande arbete har lagts ned. Många konkreta förslag har presenterats. Det är nu angeläget att regeringen på ett aktivt sätt verkar för att förslagen förverkligas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att skapa ett gränslöst Norden.
Stockholm den 4 oktober 1999
Åke Gustavsson (s)
Anita Johansson (s)