Vänsterpartiet lämnade under allmänna motionstiden hösten 1999 in en riksdagsmotion om det svenska östsamarbetet där ett antal punkter uppmärksammades. I samband med den nu presenterade skrivelsen om samarbete i Östersjöregionen vill vi komplettera den tidigare motionen med ett par punkter som vi hade hoppats skulle ha behandlats annorlunda än vad regeringens skrivelse gör.
För övrigt ser Vänsterpartiet regeringens samlade strategi för Östersjö- regionen som ett nödvändigt grepp för att effektiv främja en gemensam och positiv utveckling i denna del av Europa. Skrivelsen ger en god överblick och en stabil grund för det fortsatta svenska arbetet i Östersjöregionen. En god samordning mellan länderna runt Östersjön kan skapa en stark dynamik i handel, ekonomi, social välfärd och miljöomställningsarbetet
Östutvidgning
Medlemskapsförhandlingarna framskrider med de sex första kandidatländerna - Cypern, Estland, Polen, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Med övriga kandidatländer (Lettland, Litauen, Slovakien, Bulgarien, Rumänien) pågår ett slags förundersökning (s.k. screening) utifrån EU:s regelverk. Vänsterpartiet ser inte östutvidgningen som ett självändamål. Regeringen bygger mycket av sina resonemang och slutsatser på att fler länder ska bli medlemmar i EU. För Vänsterpartiet är det en fråga om att inlemma fler länder i en kultur och samhällsstruktur där demokrati och humanism är byggstenar i ett samhällsbygge där ekonomisk och ekologisk uthållighet är målet. Detta skall ske i kombination med jämställdhet och lika rättigheter för alla slags människor.
De tidigare systemen i öst har haft stora brister i dessa avseenden men även EU-strukturen har stora brister inte minst när det gäller demokrati och ekologisk uthållighet. EU finns dock och arbetet med att reformera EU får pågå parallellt och med fördjupad kraft för att nå en mer ändamålsenlig struktur.
Att ett östeuropeiskt land blir medlem i EU innebär stora fördelar för landet. Man får på ett helt annat sätt möjlighet att delta i det europeiska samarbetet och den gemensamma marknaden. EU-medlemskapet för ett f.d. öststatsland påskyndar uppbyggnaden av demokratiska institutioner och modernisering av lagar och deras tillämpning. Själva processen att söka medlemskap har underlättat reformarbetet. Även säkerhetsmässigt kan EU- medlemskap vara en fördel. En tätare integration kan också innebära fördelar på en rad andra områden - ökad turism, vidgade internationella studiemöjligheter, ökat kulturutbyte, snabbare utveckling av myndigheter och rättsväsende, effektivare bekämpning av internationell brottslighet. Det går inte att jämföra med det svenska EU-medlem-skapet som bygger på helt andra förutsättningar. Därmed går det inte heller att jämföra för- och nackdelar. Följaktligen måste varje lands eventuella EU-medlemskap bedömas individuellt och av landet självt.
Ett stort problem med att flera östländer blir medlemmar är den gemensamma jordbrukspolitiken. Det krävs omfattande förändringar av EU:s jordbrukspolitik och budget och av kandidatländernas jordbrukssektor. Risken är att de inte går att förena utan att de nya EU-länderna får särskilda, sämre villkor - de blir andra rangens medlemmar.
Ett annat problem är förhållandet mellan ett utvidgat EU och ett ännu fattigare Ryssland. Skrivelsen konstaterar att välståndklyftan mellan Ryssland och ett större EU måste undvikas. Regeringen har dock inga visioner om hur det ska gå till. För närvarande är risken för detta överhängande. Samma resonemang gäller flera andra nya stater - Vitryssland, Ukraina, m.fl. Kandidatländernas ekonomi växer och har så gjort de senaste åren. Den sociala och ekonomiska standarden ökar i dessa länder. I Ryssland är utveckling motsatt. EU:s utvidgning kan innebära att denna utveckling accentueras. Parallellt med förhandlingarna med kandidatländerna måste Partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ryssland fördjupas. Den gemensamma strategin för Ryssland sjösatt av Europeiska rådet i juni 1999 är ett medel för att stärka banden mellan Ryssland och EU.
Vänsterpartiet anser att målet måste vara att alla öststatsländer och gamla sovjetrepubliker ska åtnjuta samma villkor när det gäller handel, samarbetet, ekonomiska villkor, etc. Sverige bör ha det som en utgångspunkt i EU:s östutvidgningsprocess såväl som i andra internationella sammanhang. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Öka Sveriges insatser för demokratin i Vitryssland
Det folkliga missnöjet med Vitrysslands diktatoriska regim ökar. Demonstrationer i huvudstaden Minsk tilltar och samlar tiotusentals personer. Demonstrationerna slås ner av regimens kravallpolis. Hundratals politiskt aktiva personer har arresterats. Ett antal ledande oppositionspolitiker har "försvunnit" eller råkat ut för repressalier. Andra oppositionella har flytt. Landets ekonomi är körd i botten. Den sociala situationen för utsatta grupper är synnerligen allvarlig. Särskilt barn och äldre har drabbats. Tendenser till ökande rasism mot minoriteter finns.
Något reformarbetet vare sig med avseende på ekonomi, administration eller demokrati har inte förekommit i Vitryssland. Den nuvarande regimen med president Lukasjenko antar alltmer formen av en diktatur baserad på maktutövning genom våld. Vitryssland ligger endast 50 mil från Sverige. För många är det märkligt att Sverige kan åta sig och genomföra omfattande demokratiprojekt i länder som ligger långt borta i andra världsdelar samtidigt som Sverige gör föga för ett land i närheten som är i kris. Det förekommer enstaka, smärre svenska insatser för att sprida kunskap och information i Vitryssland och hjälpa oppositionen och de demokratiska krafterna, men i stort sett är de svenska aktiviteterna försumbara. Den allvarliga situationen i Vitryssland nämns överhuvudtaget inte i regeringens skrivelse. Oppositionen känner sig övergiven av väst, vad krävs det för att väst på allvar ska engagera sig för Vitryssland? Redan nu sker övergrepp som kränker folkrätten och de mänskliga rättigheterna.
Regeringens linje är att utvecklingen måste vända för att det ska vara meningsfullt att vidta åtgärder. Då inställer sig frågan - hur långt ner ska ett närliggande grannland sjunka innan Sverige vidtar åtgärder? Allmänna folkmord?
Vänsterpartiet anser att läget i Vitryssland är så pass allvarligt att ett flertal åtgärder måste sättas in. Eftersom situationen är så allvarlig skulle resurserna kunna tas från olika katastrofanslag. Det är framförallt spridande av information och stöd till den demokratiska oppositionen som behövs. Det är också ett intensifierat diplomatiskt arbete som krävs gentemot regimen i Vitryssland. Kontakter på lokal och regional nivå som den korrupta regimen inte kontrollerar kan främjas. Även de svenska kontakterna med Rysslands regeringen i dessa frågor behöver fördjupas eftersom det förekommer starka kopplingar mellan de styrande i dessa länder. I dag sköts Sveriges diplomatiska kontakter med Vitryssland via ambassaden i Moskva; kanske det är dags att - trots formella och praktiska svårigheter - öppna en ambassad i Minsk igen. Riksdagen bör som sin mening ger regeringen till känna att det svenska engagemanget för att främja en demokratisk utveckling i Vitryssland måste förstärkas i enlighet med vad som sägs i denna motion.
Ekologisk uthållig transportsektor i öst
Skrivelsen behandlar transportsektorn på en halv sida. Det är symptomatiskt för hur transportfrågor hittills behandlats i Sveriges samarbete med våra östra grannländer. I stort sett har ingenting gjorts från svensk sida - eller EU:s - för att skapa en ekologisk uthållig kommunikationsapparat.
För Vänsterpartiet är det avgörande att Östeuropa undviker omvägen över en miljöförstörande massbilism. Den omfattande vägtrafiken i Västeuropa är i dag den struktur som ensamt orsakar och/eller bidrar till flest miljöproblem. Massbilismen kräver stora mängder ändliga fossila drivmedel, orsakar många döda och skadade i trafiken, genererar stora avgasmängder, orsakar buller och förstör miljöerna i Europas städer. Allt fler västeuropeiska regeringar strävar nu mot att begränsa vägtrafiken. Låt oss samtidigt utveckla transportsektorn i öst så att de slipper göra om våra misstag.
De stöd och lån som ges ska inte gå till motorvägar och bilindustri vilket sker i dag. De svenska insatserna för att skapa uthålliga kommunikationssystem i öst måste förstärkas. I stället för vägar ska satsningar göras på moderna effektiva spårsystem, bioenergidrivna bussar, modern informationsteknologi, snabb- och högfartståg, miljövänliga sjötransporter etc. Sverige bör även agera för att EU:s och andra internationella institutioners kommunikationsprojekt och investeringar styrs till de miljöanpassade systemen. Riksdagen bör regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla de ekologiskt uthålliga kommunikationssystemen.
Förbättra de sociala villkoren
De sociala villkoren för de fattigaste har dramatiskt försämrats sedan murens fall. Detta gäller framför allt i Ryssland och f.d. Sovjetrepubliker. Det tydligaste tecknet på detta är den fallande medellivslängden. I Ryssland är det flera faktorer som samverkar till försämringen. Socialförsäkringssystemen fungerar illa, systemen har inte klarat det ökande antalet fattiga människor, korruption och illegal verksamhet gör att medel förskingras och inte når de mest behövande.
De växande klyftorna skapar grogrund för extremism, kriminalitet och antidemokratiska krafter. Sociala insatser stärker hela samhällsomdaningen. Förändringar som bara gynnar ett fåtal är inte uthålliga.
Enligt vår mening har Sverige i praktisk handling inte tillräckligt prioriterat sociala insatser. En metod är kanske att göra som Danmark. Danmark stödjer frivilligorganisationer som ägnar sig åt humanitära insatser till utsatta grupper och kombinerar det med handlingsplaner på det sociala området som ett led i mer långsiktiga sociala åtgärder. På längre sikt bör inte tyngdpunkten ligga på frivillig organisationer, men eftersom de samhällsstyrda institutionerna fungerar så illa i Ryssland bör Sverige se över dessa möjligheter. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Öka det svenska näringslivets engagemang i Ryssland
Ryssland är ett stort och därmed mångfacetterat land. Det finns regioner och städer där en positiv utveckling spirar. Det finns västföretag som satsar i Ryssland. De flesta drabbades av krisen 1998, man drog ner verksamhet men stannade oftast kvar i landet, lockade av framtida möjligheter på en gigantisk marknad. Fortfarande är Ryssland som företagar- och handelsland oerhört outvecklat - man kan t.ex. begrunda det faktum att det lilla landet Sverige har en export som är värd 80 miljarder dollar och Ryssland har en export som är värd 75 miljarder dollar.
Vänsterpartiet har i tidigare motioner krävt förstärkt svenskt engagemang i Ryssland. Vi vill här peka på att svenska företag än så länge är underrepresenterade i Ryssland som i många andra östländer och i EU:s stödprogram för Östeuropa. Utökade svenska statliga insatser till stöd för svensk företagsamhet i Ryssland ska inte betraktas som något slags "bistånd", utan som investeringar för både svenskt och ryskt näringsliv med god förväntad räntabilitet. Det är också viktigt att finnas på plats från början.
I dag finns en rad metoder för att stödja näringslivet. Allt från utbildning till kreditgivning. Regeringen bör se över det statliga stödet till svenska näringslivets engagemang i Ryssland med målet att kraftigt öka svenska företags verksamhet i Ryssland. Inte minst stödet till småföretagens expansionsmöjligheter bör ses över. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Utveckla de miljöanpassade alternativen till kärnkraftverken i öst
Sverige arbetar tillsammans med andra länder för att öka säkerheten vid befintliga kärnkraftsreaktorer i Östeuropa, företrädesvis de som ligger närmast Sverige. Det är i och för sig ett förtjänstfullt arbete men det viktigaste är att utveckla och investera i miljöanpassade alternativ. I Östeuropa finns det bl.a. en stor outnyttjad biobränslepotential, och det finns också stora energieffektiviseringsvinster att göra.
Även om förbättringar görs i befintliga reaktorer kommer de aldrig att nå samma säkerhetsnivå som i väst. Det är också lite patetiskt att investera i de närmast liggande reaktorerna när vi vet genom bl.a. Tjernobylolyckan att effekterna av en olycka kan verka över hela kontinenter. Reaktorerna drivs också med en ändlig resurs - uran - som bryts under usla miljöförhållande. Och problemet med det radioaktiva avfallet växer med antalet driftår och antalet anläggningar.
Att avsluta verksamheten vid en kärnreaktor är även det en stor investering. Sverige kommer nu med start av nedläggningen av Barsebäck november 1999 att få sådan unik internationell erfarenhet och kompetens. Även denna kunskap bör Sverige utnyttja i det vidare östsamarbetet. Även den svenska tekniken att mellanlagra och slutförvara kärnbränsleavfall (som rönt internationell uppmärksamhet) kan vara intressant i dessa sammanhang. Sverige bör agera för att de egna insatserna och andra länders och internationella organs insatser för att bygga upp ekologiskt och säkerhetsmässigt uthålliga energisystem i Östeuropa ökar. Tonvikten får inte ligga på att upprätthålla gamla icke uthålliga system. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika villkor för alla berörda länder i EU:s östutvidgningsprocess,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det svenska engagemanget för en demokratisk utveckling i Vitryssland måste förstärkas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla de ekologiskt uthålliga kommunikationssystemen i Östeuropa,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka och effektivisera Sveriges sociala insatser i samarbetsländerna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kraftigt öka stödet till svensk näringslivsverksamhet i Ryssland,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ekologiskt uthålliga alternativ till kärnkraftverken i Östeuropa.
Stockholm den 26 oktober 1999
Eva Zetterberg (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Lars Ohly (v)