1 Inledning
Filippinerna är visserligen relativt sett ett höglöneland om man jämför med andra länder i Sydostasien som Vietnam, Kina och Indonesien. Även om Filippinerna efter diktatorn Marcos fall på mycket formella grunder betraktas som en demokrati är demokratiska och fackliga rättigheter i praktiken ytterst begränsade. När det gäller de fackliga rättigheterna är det marknadens lagar som styr. Kollektivavtal är ytterst svårt att få till stånd. Arbetsgivarna ställer villkoren: acceptera lönen eller lämna jobbet.
Brotten mot mänskliga rättigheter i Filippinerna är både grova och omfattande och, trots demokratiskt styre, vanliga. Tortyr av politiska fångar är vanligt förekommande. Rättssäkerheten i landet är under all kritik. Ofta förekommer det att politiska fångar pådyvlas anklagelser för kriminella brott och döms till stränga straff - ibland till dödsstraff som verkställs. Om detta rapporteras sällan i internationella media.
Därför vore det lämpligt att en delegation med företrädare för olika oberoende organisationer besökte Filippinerna och undersökte förhållandena när det gäller mänskliga rättigheter i landet. Detta vill vi ge regeringen till känna.
2 Stöd till frivilligorganisationer
Särskilt svår är situationen på sydöstra Mindanao. Där blossar strider mellan gerillagrupper och regeringstrupper upp med jämna mellanrum. Människor tvingas att fly i tiotusental varje gång detta inträffar. Regeringen tar inte något ansvar för vad som sker. Flyktingarna får knappast någon hjälp med vare sig mat, husrum eller sjukvård. Sverige har givit 200 000 dollar till ett UNDP-projekt, som har givit ett mycket klent resultat. Bättre vore att understödja de frivilligorganisationer som arbetar med att hjälpa flyktingar och arbetar för att skapa en långsiktig fred i landet. Detta vill vi ge regeringen till känna.
3 Svenska kolkraftverk utan miljöprövning
En viktig del i den svenska biståndspolitiken är miljöfrågorna. Det svenska företaget ABB är med om att uppföra ett kolkraftverk i Negros på Filippinerna. Befolkningen i området där kraftverket byggs har inte tillfrågats, men det finns starka indikationer på att man inte vill ha det. Några konsekvensutredningar i form av någon ordentlig miljöprövning vad beträffar detta kolkraftverk har inte gjorts. En sådan vore inte annat än rimlig - inte minst med tanke på att ett svenskt företag är inblandat i detta bygge.
4 Handel med kvinnor
Det är väl känt att filippinska kvinnor ofta utnyttjas som billig arbetskraft i andra länder. Det förekommer även en utbredd handel med filippinska kvinnor till bland annat Sverige. Det finns ett system med s.k. mail-order brides som går ut på att att män beställer kvinnor för giftermål. Männen väljer ur annonser med bilder, skriver brev och betalar alla omkostnader för att kvinnorna skall komma hit. Ofta hamnar dessa kvinnor i dåliga äktenskap som slutar med misshandel och andra övergrepp. Regeringen bör kartlägga hur utbredd denna handel med filippinska kvinnor är. Detta vill vi ge regeringen till känna.
5 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen verkar för att i internationell delegation med företrädare för olika oberoende organisationer besöka Filippinerna och undersöka förhållandena när det gäller mänskliga rättigheter i landet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i Filippinerna understödja de frivilligorganisationer som arbetar med att hjälpa flyktingar och arbetar för att skapa en långsiktig fred,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör kartlägga hur utbredd handeln med filippinska kvinnor är i Sverige.
Stockholm den 5 oktober 1999
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Stig Sandström (v)
Willy Söderdahl (v)
Lars Ohly (v)
Eva Zetterberg (v)