1 Folkrepubliken Kina 50 år
Den 1 oktober 1999 firade Folkrepubliken Kina 50 år. De omfattande festligheter som manifesterades kan inte skyla över det faktum att det rör sig om en jätte som vacklar. Världens folkrikaste stat - världens största diktatur - får allt svårare att få ekonomin att gå i rätt riktning. Liksom i det forna Sovjetunionen visar det sig alltmer hur svårt det är att reformera en gammal kommunistisk kommandoekonomi. Även den centrala politiska ledningen visar allt oftare sitt missnöje med ekonomisk statistik som är helt missvisande och kraftigt överdriver de ekonomiska framgångarna. Till detta kommer allt fler uppgifter om hur omfattande de allt värre påfrestningarna på miljön i Kina är.
Jubileumsåret 1999 har visat på en för de flesta oväntat stark oro från de styrande inför varje yttring av avvikande uppfattningar i Kina. Demokrati- förespråkare har minutiöst bevakats, arresterats och dömts till drakoniska fängelsestraff. Denna utveckling accelererade inför tioårsdagen av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Den andliga sekten Falun Gong utsattes för ett massivt angrepp av de kinesiska säkerhetsorganen. De omfattande bokbålen för tankarna till sorgliga historiska paralleller såväl i Kina som annorstädes i världen.
Internationellt har Kina under 1999 framstått som en aggressiv, arrogant och osäker medelstor stormakt. I sin irritation över Makedoniens erkännande av Taiwan lade Kina in sitt veto i säkerhetsrådet mot en förlängning av den fredsförebyggande FN-styrkan i Makedonien bara veckor innan kriget i Kosovo bröt ut. Kinas hot om veto omöjliggjorde för FN att ta ansvaret för att ingripa till skydd för grundläggande humanitära värden i Kosovo. Under våren 1999 ökade spänningarna i Sydkinesiska sjön genom ett alltmer aggressivt kinesiskt uppträdande gentemot Filippinerna.
När Taiwans president Lee Teng-hui i en tysk radiointervju i början av juli förklarade att förhållandet mellan Kina och Taiwan borde hanteras som för- hållandet mellan två stater ledde detta snabbt till att Beijing gjorde hotfulla utfall mot Taiwan ackompanjerade av militära maktdemonstrationer. USA, som bl a mot bakgrund av de frostigare relationerna till Beijing som en följd av raketanfallet mot den kinesiska ambassaden i Belgrad, såg sig tvunget att ta Taiwan i örat för ett i alla avseenden fullt rimligt konstaterande av Lee Teng-hui. När Taiwan i september drabbades av en mycket svår jordbävning krävde Beijing av FN och andra stater att hjälpinsatser först skulle clearas med Kina.
2 Världens största diktatur
Folkrepubliken Kina är världens till befolkningen största statsbildning. I avsaknad av de mest grundläggande demokratiska institutionerna och en omfattande brist på respekt för grundläggande mänskliga fri- och rättigheter är det också världens största diktatur. Välkomna utfästelser från Beijing om att ansluta sig till de grundläggande FN-konventionerna om mänskliga fri- och rättigheter - mer än 50 år efter det att dessa antogs av Förenta nationerna - skymmer inte det faktum att det därifrån är mycket långt till dess att dessa legalt, institutionellt och i praktiken kommer att tillämpas i Kina. Därefter återstår det avgörande kriteriet på demokrati, d v s att folket i fria val får möjlighet att själva välja sina ledare och om det så önskar välja nya.
Ledningen i Beijing är medveten om vilken potentiell fara dessa folk- massor representerar. Den har inte glömt hur det kinesiska kommunistpartiet kom till makten. Händelserna på Himmelska fridens torg i Beijing i juni 1989 visade att den politiska ledningen har svårt att hantera folkligt miss- nöje, som kan befaras kunna sprida sig. Fortfarande vistas ett stort antal fängslade dissidenter utan dom i fängsligt förvar mer än tio år efter massakern.
I september 1997 höll det kinesiska kommunistpartiet sin 15:e partikon- gress, där partichefen Jiang Zemin befäste sin ställning som Folkrepublikens ledare efter Deng Hsiao-pings död i början av året. När nu kommunismen i stort endast går att återfinna i partinamnet förefaller den kinesiska ledningen behöva ett nytt kitt för att hålla samman landet. För att kunna rättfärdiga partiets fortsatta maktinnehav, vända folkets blickar åt andra håll och ha något att skylla på har kommunism mer och mer ersatts med nationalism.
3 Folkrepubliken Kina och omvärlden
Fokus i den globala säkerhetspolitiska utvecklingen förflyttas alltmer till Asien-Stilla Havs-regionen. Folkrepubliken Kina spelar här med sin geo- grafiska belägenhet, sina verkliga eller befarade ambitioner och sitt agerande en central roll i praktiskt taget varje delproblem i området. De kinesiska ledarnas oro efter Sovjetunionens upplösning och de amerikanska militära framgångarna i kriget med Irak har övertygat dem om behovet av en snabb modernisering av den kinesiska försvarsmakten. Till detta kommer en allt mer påtaglig utbyggnad av de marina högsjöstyrkorna. I kombination med den utpräglade slutenheten i det kinesiska politiska systemet accentuerar detta den stora osäkerhet som länderna i Folkrepublikens närområde upplever.
Förutom att hantera de interna problemen och lösa upp hindren för fortsatt ekonomisk tillväxt har den kinesiska regeringen således ett antal frågor av huvudsakligen utrikespolitisk karaktär att hantera och lösa. På den inter- nationella scenen måste man lyckas fullfölja ett mjukt övertagande av Hong- kong och bli en full medlem i världshandelsordningen (WTO), för vilket man fortfarande är dåligt förberedd.
Man måste övertyga USA, Japan och sina grannar om att man inte är inriktad på expansion samtidigt som locket hålls nere på de nationalistiska strävandena inom de egna gränserna. Och man måste hantera Taiwan på ett sätt som inte oroar omvärlden och som får ölandets befolkning att inte också i handling överge tanken på att en återförening är att föredra. Utvecklingen under sommaren 1999 visar på hur svårt Kina har att hitta en trovärdig strategi för dessa strävanden.
Folkrepubliken Kina har 14 landgränser varav åtminstone fyra - Ryssland, Nordkorea, Tadjikistan och Indien - delvis är omstridda. Inkluderas kraven till sjöss - främst i Sydkinesiska sjön - har fastlands-Kina territoriella konflikter med 20-talet andra stater. Under detta sekel har Kina varit i konflikt med sju av dessa - Ryssland, Indien, Japan, Vietnam, Sydkorea, Taiwan och USA.
De indiska kärnvapenprovsprängningarna våren 98 har i första hand setts i relation till den indisk-pakistanska konflikten, men torde i minst lika hög grad från indisk sida vara avsedd som en kraftfull markering inför Folkrepubliken Kinas militära och nukleära upprustning och utplacering. Den militära konfrontationen mellan Indien och Pakistan i Kashmir våren 1999 illustrerar hur allvarlig kärnvapenupprustningen på den sydindiska subkontinenten är.
I detta sammanhang är det viktigt att uppmärksamma att Pakistans både nukleära och missilteknologiska kunnande är en direkt följd av ett omfattande stöd från Kina. Detta i förening med att Kina är den av de fem stora kärnvapenmakterna som fortfarande utvecklar och utplacerar kärnvapen i offensiva positioner främst riktade mot Indien, gör att de internationella strävandena till kärnvapenkontroll och ickespridning framför allt bör riktas mot Kina. Den svenska utrikesministern "glömde helt bort" denna viktiga aspekt i sin uppmärksammade artikel i International Herald Tribune tidigare i år.
4 Kina och Taiwan
Händelserna under sommaren 1999 visar återigen att Taiwan synes utgöra den mest explosiva eller åtminstone mest känsliga oroshärden i Kinas relationer till sitt grannskap. I Folkrepubliken Kina är enigheten stor att Taiwan en dag skall återförenas med fastlandet. Det torde i hög grad sammanhänga med strävan att återställa de nationella oförätter, som man i Kina anser sig ha utsatts för från omvärldens sida det senaste århundradet. Skulle Taiwan förklara sig formellt självständigt, är sannolikheten stor att ledningen i Beijing av inrikespolitiska skäl kanske inte ser något annat alternativ än att svara med militära medel. Detta riskerar i sin tur att destabilisera hela regionen.
Missilkrisen i mars 1996 gav Beijing signalen att USA inte självklart skulle avstå från att ingripa i ett sådant läge. Om ledningen i Beijing beslutar sig för att blockera ön genom att stänga transportlederna runt om och till Taiwan får det allvarliga konsekvenser bl a för Japan, vars oljeimport anländer via dessa rutter.
Det var därför att välkomna att de inofficiella samtalen mellan Beijing och Taipei återupptogs hösten 98, efter att ha varit djupfrysta sedan president Lee Teng-huis USA-besök våren 95. Den taiwanesiska chefsförhandlaren förklarade dock i Beijing att frågan om återförening för Taiwans del är helt avhängig om Kina blir en demokrati. Händelseutvecklingen under 1999 har tyvärr åter lett till att Beijing frusit samtalen med Taiwan.
All kinesisk maktpolitik mot Taiwan måste fördömas klart och entydigt. Oavsett om Taiwan vunnit internationellt erkännande eller ej är det i strid med folkrätt och ett hot mot den internationella säkerheten i FN-stadgans mening. Medborgarna på Taiwan avgör själva om de vill bli en del av Folkrepubliken eller fortsätta leva sitt eget liv.
5 Tibet och Xinjiang
I framförallt Tibet och Xinjiang i västra Kina reses krav på självbestämmande. Problemet för regionernas ursprungsbefolkning är att det kinesiska inslaget hela tiden ökar. Därmed försämras långsamt förutsättningarna för självständighet. Under det senaste året har de kinesiska myndigheterna vid upprepade tillfällen slagit till mot oppositionella i Xinjiang. Beijing bör i stället uppmuntras att ge regionerna långtgående självbestämmande, upprätthålla respekt för mänskliga rättigheter samt skapa förutsättningar att vårda och utveckla kulturella särdrag utan att riskera hot eller förföljelser.
6 Hongkong
Hur Folkrepubliken Kina framöver kommer att behandla Hongkong och dess innevå-nare är fortfarande oklart. Folkrepubliken Kina har i den gemensamma överenskommelsen med Storbritannien från 1984 lovat Hongkong en hög grad av självständighet och att området skall få behålla sitt marknadsekonomiska system. Hongkong skall styras av Hongkongs invånare inom vad som har kommit att kallas "ett land, två system".
Om det nu inte går att förena två så olika system och traditioner inom ett och samma land, vad kommer då att tvingas förändras? Eftersom den kinesiska regeringen har gått hårt fram mot regimkritiker på fastlandet är det inte osannolikt att också oppositionen i Hongkong kan komma att tystas eller drivas ur landet. I takt med att överlämnandet närmade sig ökade graden av självcensur i Hongkongmedia.
Parlamentsvalen i Hongkong i maj 1998 genomfördes enligt det tidigare valsystemet, vilket innebar att hela den röstberättigade befolkningen bara fick rösta om en tredjedel av de 60 parlamentsledamöterna. I det valet visade sig den demokratiska oppositionen erhålla 2/3 av mandaten. Men eftersom den Beijingstyrda administrationen kontrollerade valen av återstående 40 ledamöter har folkets flertal bara valt färre än 20 ledamöter.
Människorna i Hongkong visade i ett val med högre valdeltagande än någonsin tidigare att de vill ha demokrati. Valsystemet resulterade i något helt annat. Med det nuvarande valsystemet kommer den demokratiska oppositionen inte att kunna påverka den nya konstitution som väntas efter 2007. Oppositionen kommer inte heller att väljas att ingå som delegater i Folkkongressen, Folkrepublikens högsta beslutande organ.
I en uppmärksammad dom i Hongkongs högsta domstol i slutet av 1998 fastställdes rätten för barn till fastlandskineser som har bosättning i Hongkong att få invandra dit. I början av 1999 upphävdes domen genom ett beslut i den kinesiska Folkkongressen. Beslutet innebär ett allvarligt ingrepp i Hongkongs självständiga jurisdiktion. Det kan komma att få effekter också på omvärldens fortsatta investeringsbenägenhet i Hongkong, när man inte längre kan lita på det rättsliga systemets hållfasthet och oberoende, något som oppositionen i Hongkong varnade för före återföreningen 1997. Det internationella stödet till den demokratiska oppositionen i Hongkong måste vara uthålligt.
7 Taiwan
Folkrepubliken Kinas anspråk på att företräda ett och hela Kina har i förhållandet till Asiens mest lovande demokrati - Taiwan - på nytt tagit sig ytterst arroganta och aggressiva uttryck under sommaren 1999. Den militära uppladdningen i havsområdet mellan fastlandet och Taiwan inför presidentvalen i mars 1996 saknar motstycke internationellt. Omvärldens beslut i samband med att Folkrepubliken övertog Taiwans plats i FN:s säkerhetsråd uppfattas av Beijing som ett erkännande av att regimen där fått världssamfundets godkännande på att vara den legitima företrädaren för ett och ett enda Kina.
När omvärlden 1971 genom generalförsamlingens resolution 2758 bytte ut Republiken Kina (Taiwan) mot Folkrepubliken Kina som ständig medlem i FN:s säkerhetsråd, var det ett naturligt uttryck för vilka världens stormakter, dessutom kärnvapeninnehavare, faktiskt var och är. Att Taiwan ställdes utanför FN:s medlemsskara berodde däremot på att varken Beijing eller Taipei kunde acceptera mer än en företrädare för Kina i FN:s medlemskrets. Detta accepterades av ett realpolitiskt världssamfund. Historien visar däremot med såväl Tyskland som Korea, att någon entydig enstatsdoktrin inte finns internationellt etablerad. Till historien hör naturligtvis också att varken regeringen i Beijing eller den i Taipei vid den tidpunkten hade någon demokratisk legitimitet.
Idag är läget ett helt annat. Taiwan är det mest glädjande exemplet på att demokrati inte är ett västerländskt påfund utan något, som har universell giltighet för människor runt om i världen. Allt tal om asiatiska värden när det gäller krav på demokrati och mänskliga rättigheter i Ost- och Sydostasien har på Taiwan avslöjats. Det uttrycker bara oförbätterliga politiska ledares rädsla för ett öppet och demokratiskt samhälle.
Det presidentval som hölls i mars 1996 i Taiwan och parlamentsval som följde i december 1998 var mönsterexempel för Asiens många hel- eller halvdiktaturer. I borgmästarvalen i Taiwans två största städer segrade utmanaren. I Taiwans direktvalda parlament är 20% av de valda kvinnor i klar kontrast mot förhållandena i de flesta andra asiatiska parlament. I detta avseendet borde därför inte EU och dess medlemsstater behöva hymla. Tvärtom bör exemplet Taiwan lyftas fram och på alla sätt stödjas och upp- muntras, oavsett hur mycket regimen i Beijing uttrycker sina hot.
Det kommande presidentvalet i mars 2000 förklarar till en del Kinas aggressiva reaktion under krisen sommaren 1999. Särskilt om Chen Sui-bien, kandidat för DPP, det liberala oppositionspartiet som tidigare av Beijing uppfattats som klart självständighetsinriktat, skulle ha chans att segra (efter- som regeringspartiet Kuomintang splittrats bakom två presidentkandidater) kan man förvänta sig fortsatta kinesiska överreaktioner.
Frågan om människor av kinesiskt ursprung önskar leva i en eller flera statsbildningar kan bara avgöras av dessa människor i fria och demokratiska former. Även om principen om ett Kina lever vidare, kan den aldrig med någon automatik ge regimen i Peking något slags ensamföreträdarrätt. Det saknar den varje demokratisk legitimitet för. Om och när folken i Kina och i Taiwan önskar återförenas kan det endast ske genom att de båda folken i fria och demokratiska former tar ställning för detta. På den punkten måste världssamfundet också vara entydigt.
FN skall bestå av företrädare för världens alla stater. Tyvärr tvingas vi acceptera att alla stater inte är demokratiska och att dess företrädare därför inte alltid har demokratisk legitimitet. Det kan emellertid inte vara acceptabelt att en stabil statsbildning med demokratiskt styre och legitimitet ställs utanför världssamfundet. Taiwan hör hemma också i FN:s gemenskap om landet önskar söka medlemskap. Exemplen på hur man redan under kalla kriget kunde hantera två Tyskland och två Korea visar att det inte kan finnas några formella hinder för Taiwans fulla deltagande i folkgemenskapens institutioner. Enda hindret är Beijings veto. Det bör vi inte medverka till att dölja.
Inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken inom EU bör Sverige verka för att det demokratiska Taiwan ges plats i FN vid sidan av Folkrepubliken Kina till dess att folken i Kina och på Taiwan i demokratiska val kan ta ställning till sin eventuella gemensamma framtid. Så sent som vid generalförsamlingens öppnande i september 1998 väcktes åter frågan av ett antal medlemsstater om att låta utreda Taiwans representation i FN. Frågan föll som vanligt på Kinas veto. Sverige bör i fortsättningen aktivt stödja detta förslag. Det avser också frågan om Taiwans representation i olika underorgan, vars medlemskår inte endast består av erkända statsbildningar.
Sverige bör på olika sätt utveckla sina förbindelser med Taiwan. Taiwans representationskontor i Stockholm bör ges diplomatisk skattefrihet. Den svenska representationen i Taipei bör förstärkas. Representationen visade sig vara ytterst värdefull för att tillvarata de omfattande svenska intressena i Taiwan i samband med den stora jordbävningskatastrofen i september 1999. Sverige bör inom EU medverka till att EU upprättar ett informationskontor i Taipei.
Det är i det sammanhanget upprörande att svenska myndigheter vägrar att utfärda besöksvisum för taiwanesiska medborgare i ledande ställning, samtidigt som företrädare för världens största diktatur besöker Sverige på löpande band. Varje hänvisning till EU-regler är absurd, då sådana i detta fall inte kan ha tillkommit utan Sveriges delaktighet och tillstyrkan. Invånare från demokratiska stater får aldrig vägras inresa i Sverige av politiska etikettsskäl.
8 Sverige, EU och Kina
USA och EU-länderna - även sinsemellan - har visat upp en närmast fullständig provkarta på inkonsekvens, motstridighet och konkurrens i förhållande till den snabbt växande marknaden i världens folkrikaste stat. Sverige bör därför inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik verka för en samlad och effektiv politik för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i Folkrepubliken Kina. Det bör dessutom ske i samarbete med USA och andra ledande demokratiska stater.
Om ledningen i Beijing isoleras/isolerar sig kan den nuvarande regeringen snabbt komma att ersättas med en långt mer aggressiv och nationalistisk, inriktad på att t ex till varje pris återupprätta Storkina med Taiwan som en självklar del. Även om detta inte sker har Beijing förutsättningar att destabilisera. Samtidigt är Folkrepubliken inte opåverkbar. Ökat samarbete måste emellertid knytas till ovillkorliga krav på demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter samt folkrättsliga regler för fredlig sam- levnad.
Klara besked, tillsammans med morötter för dess regering att arbeta emot, som till exempel medlemskap i WTO, kan skapa förutsättningar för utveckling såväl ekonomiskt som i mer demokratisk riktning. Det är ytterst angeläget såväl för Folkrepubliken Kina som för resten av världssamfundet med ett medlemskap i WTO. Folkrepubliken Kina måste emellertid uppfylla de grundläggande medlemsvillkoren på samma sätt som gäller för andra stater.
Inför sessionen våren 1998 i FN:s kommission för mänskliga rättigheter valde EU p g a inre oenighet att lägga ned talan mot Folkrepubliken Kina. Denna linje fortsatte under 1999. EU hänvisar till värdet av en "konstruktiv dialog" med ledarna i Beijing. Frågan kan givetvis ställas om FN:s kommission längre har något berättigande, om inte brott mot FN-konven- tionerna kan påtalas i fallet med världens största diktatur. Är det bara ofarliga, betydelselösa randstater i periferin som världens demokratier vågar ställa till ansvar för brott mot mänskliga rättigheter?
Bristen på konsekvens och uthållighet i omvärldens kritik av Beijings fortsatta och omfattande övergrepp på mänskliga rättigheter urholkar trovärdigheten. Människorättsaktivister och demokratiförkämpar förföljs och döms alltjämt till långvariga och nedbrytande frihetsberövanden. Ett stöd till demokratisk utveckling i Folkrepubliken Kina inklusive Hongkong måste därför utformas inom ramen för en konsekvent, sammanhållen och uthållig strategi.
Ett från svenskt håll tydligt och generellt stöd för demokratiska strävanden i varje icke-demokratiskt land är svårare att bemöta för ledningen i Beijing. Ett sådant stöd bör utformas så att möjlighet finns att ge asyl till politiska aktivister som förföljs i Folkrepubliken. Samtidigt får inte stödet för Hongkongs demokratiförespråkare upphöra. Det måste klargöras att Sverige och övriga västländer ser mycket negativt på inskränkningarna i de demokratiska friheter som hade uppnåtts.
Folkrepubliken Kina har mycket att förlora på en konfrontation med väst. Väst bör utnyttja detta och ställa krav på att dess ledning behandlar oliktänkande och minoriteter väl och få det att inse att allteftersom man liberaliserar landet desto större blir de utländska investeringarna, desto mer ökar handeln och därigenom tillväxten. Ett Kina uppbundet av internationella regler och avtal ger en bättre garanti för gott beteende än ett bakbundet inträngt Kina. Detta ligger också i Folkrepublikens eget intresse.
9 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att klart och tydligt fördöma all kinesisk maktpolitik mot Taiwan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kinas ansvar för kärnvapenupprustning och kärnvapenspridning i världen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om situationen i Tibet och i Xinjiang,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta utvecklingen i Hongkong,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återförening av folken i Kina och Taiwan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik verka för att frågan om Taiwans representation i FN utreds inom FN,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Taiwans representation i FN:s underorgan,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattefrihet för Taiwans representationskontor i Stockholm,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förstärka den svenska representationen i Taipei,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att EU upprättar ett informationskontor i Taipei,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besöksvisering för taiwanesiska medborgare till Sverige,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kinas medlemskap i WTO,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konsekvent, sammanhållen och uthållig strategi för stöd till demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter i Folkrepubliken Kina.
Stockholm den 5 oktober 1999
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Elver Jonsson (fp)
Siw Persson (fp)