Europarådet kan, när det i år existerat i 50 år, se tillbaka på en framgångsrik kamp för att avskaffa dödsstraffet. Sverige har därvid spelat en viktig roll. Alla stater som vill bli medlemmar i Europarådet måste erkänna den europeiska stadgan om mänskliga rättigheter och bl.a. det tilläggsprotokoll som förbjuder användandet av dödsstraffet. Europarådet har nu 41 medlemmar - antalet har ökat dramatiskt efter murens fall och Sovjetunionens upplösning.
Målet är givetvis att hela europeiska kontinenten ska bli ett område fritt från dödsstraff. Ännu finns det medlemsstater - ett fåtal - som inte fullt ut ratificerat alla instrument för att avskaffa dödsstraffet i fredstid, men alla länder har infört ett moratorium - man verkställer alltså inte utdömt straff. Målet ligger alltså inom räckhåll.
Givetvis är Turkiets agerande på området av stor betydelse. Skulle döds- domen mot Abdullah Öcalan verkställas är det givetvis ett förödande bakslag för kampen mot dödsstraffet.
Oroande utveckling i världen
Även om man alltså kan se förhoppningsfullt på utvecklingen i Europa, är situationen i världen i övrigt dyster. Antalet avrättningar ökar, bl.a. i USA, som återinförde dödsstraffet 1977. Under 1998 avrättades, enligt Amnesty, minst 1 625 personer i 37 länder och 3 899 personer dömdes till döden i 78 länder. Dessa siffror omfattar bara fall som Amnesty International känner till - det verkliga antalet är med all säkerhet högre. 80 procent av alla kända avrättningar genomfördes i Kina, demokratiska republiken Kongo, USA och Iran. I Kina dokumenterades 1 067 avrättningar, men antalet är troligtvis mycket högre. Över 100 personer avrättades i den demokratiska republiken Kongo. 68 personer avrättades i USA. Från Iran har 66 avrättningar rapporterats. Hundratals avrättningar rapporterades från Irak, men Amnesty International hade inte möjlighet att bekräfta dessa rapporter.
Sverige driver i FN på ett föredömligt sätt kampen mot dödsstraffet. FN- kommissionen för Mänskliga rättigheter antog 1997 en resolution om döds- straffet. Där uppmanas medlemsländerna att begränsa antalet brott för vilka dödsstraff kan utdömas och att överväga att tills vidare avstå från att verkställa dödsdomar. Detta är mycket positivt, men inte tillräckligt. Sverige måste fortsätta att vara pådrivande i kampen för att eliminera dödsstraffet.
I Sverige framgår av SIFO:s samhällsbarometer, som nyligen presenterats, att många svarat positivt på frågan om dödsstraffets användning. Fråge- resultatet visar att opinionsbildningen mot dödsstraffet ständigt måste pågå. Ett svagt stöd i Sverige undergräver också Sveriges möjligheter att påverka internationellt.
Ej avskräckande
Dödsstraffet kan inte motiveras med att det avskräcker från att begå brott. Ingen forskning visar att dödsstraffet skulle vara avskräckande. De svenska erfarenheterna visar tvärtom tydligt på att det inte finns något samband mellan förekomsten av dödsstraff och kriminalitetens utveckling. I Sverige låg antalet mord och dråp på sin historiskt lägsta nivå sedan 1921, då dödsstraffet avskaffades, och fram till 1960-talet. Om dödsstraffet verkligen haft avskräckande effekt borde avskaffandet lett till en ökning av den grova brottsligheten.
Inte heller är det ett hållbart argument för dödsstraffet att det ger upp- rättelse åt brottsoffret. Inget brottsoffer kan få upprättelse genom att nya oförrätter begås i hans eller hennes namn. En stat som genom medvetna beslut berövar sina medborgare livet ger signalen att människovärdet inte är absolut. Med vilken trovärdighet kan en stat hävda att det är fel att ta en människas liv om den själv förbehåller sig rätten att avgöra att en medborgare förverkat sin rätt att leva?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av opinionsbildning i Sverige mot dödsstraffet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige i olika internationella organ fortsätter kampen mot dödsstraffet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Göran Magnusson (s)