1 Bakgrund
En fråga av stort intresse för den internationella miljörätten är möjligheten att få internationella konventioner och traktater tillämpade och auktoritativt tolkade av någon tredje part. Nära kopplad till denna fråga är även frågan om genomförande av internationella miljörättsliga avtal. Ett stort praktiskt problem inom den internationella miljörätten är att mycket få fördragsslutande parter vill att tvister rörande inter- nationella miljörättsliga avtal ska slitas av internationella domstolar av typen Internationella domstolen i Haag.
1.1 Domstolspraxis
Domstolspraxis har haft viss inverkan på hur internationell miljörätt ut- vecklats rörande gränsöverskridande föroreningar. Praxis har också skapat vissa formella krav på vilken hänsyn som bör tas till angränsande stater. Det potentiella hotet av att bli dragen inför ett internationellt forum kan påverka stater i deras handlande och öka benägenheten att agera i enlighet med ingångna internationella avtal, trots att de formellt måste acceptera domstolens kompetens att döma i frågan. Ändå är det så att den praxis som finns endast ger begränsade förutsättningar att analysera och bedöma olika nationers agerande i frågor rörande internationellt miljöskydd eftersom floran av juridiska instanser och forum på området är så stor och spretig. En internationell miljödomstol skulle troligen behövas för att öka rättssäkerheten inom den internationella miljörätten.
1.2 Olika domstolar och domstolsliknande organ
Om viktiga miljökrav är alltför vagt implementerade i nationell rätt kommer myndigheter - som har att bedöma rättsläget - i sin bedömning att använda sig av den praxis som finns på området. Inom EU har EG- domstolen fastslagit hur olika delar av EG-rätten ska tolkas. Inom den internationella miljörätten skulle man kunna säga att varje stat åtnjuter tolkningsföreträde rörande hur internationella konventioner ska tolkas och därmed implementeras. Detta medför svårigheter för en heltäckande och homogen implementering av den internationella miljörätten på ett riktigt sätt.
För att undvika att stater implementerar miljökonventioner på ett minima- listiskt sätt har ett alternativ till internationell miljödomstol utvecklats. Uppgiften att slita tvister sköts istället av internationella institutioner under olika konventionsorganisationer. Institutionerna utvecklar rekommenda- tioner, resolutioner och beslut som specificerar konventionernas innehåll. Vid tolkningar av vad en internationell konvention egentligen innebär och vilka krav som i själva verket ställs är det därför mycket vanligt att man i högre utsträckning använder sig av de nyssnämnda instrumenten som tolk- ningsunderlag tillsammans med konventionstexten än att man går till praxis, eftersom någon sådan i själva verket sällan existerar.
Internationella organisationer sysslar ibland även med direkt implemente- ring av internationella överenskommelser. Inom ett antal miljökonventioner förväntas staterna mäta och rapportera resultatet av sina ansträngningar på miljöområdet. Anklagelser om otillräcklig implementering av konventionen kan inom detta "system" innebära krav på klargörande från den anklagade staten. Den juridiska och tvistslitande funktionen med denna typ av institut handlar mer om förhandling och förlikning än om dömande verksamhet.
Inom några konventioner har speciella implementeringskommittéer e d utarbetats för "non-complience procedures". Hittills är det för tidigt att uttala sig om någon eventuell inverkan på staters agerande p.g.a. den här typen av organ.
Eftersom dessa kommittéer ofta är relativt opartiska kan de ändå enligt juridiska bedömare anses som domstolsliknande och deras ståndpunkt i frågan huruvida en stat agerat i strid med en konvention kan ses som ett relativt auktoritativt uttalande i frågan, även om det inte formellt leder till något folkrättsligt ansvar.
1.3 Nationell kontroll
Vid sidan av den internationella kontrollen görs ofta viktiga ansträngningar inom staterna för att implementering ska ske. Olika intresseorganisationer (t.ex. miljöorganisationer) och andra påtryckande grupper kan fungera som vakthundar mot sina egna nationella regeringar, för att få internationella avtal implementerade på ett ur miljöhänsyn bra sätt. I vissa stater kan en talan i nationell domstol eller ärende hos annan myndighet grundas direkt på internationella avtal. Så är dock inte fallet i Sverige där huvudregeln är att ett internationellt avtal måste vara inkorporerat i svensk lagstiftning för att innehållet i avtalet ska kunna utgöra rättslig grund för talan i en nationell domstol.
2 Hur ser framtiden ut för den internationella miljörätten ?
2.1 Internationell miljörätt under 1990-talet
Under de senaste tio åren har två saker påverkat utvecklingen av den internationella miljörätten i mycket hög grad.
Det första är den stora ökningen av det antal regler som gemensamt skapar den internationella miljörätten, innehållande både formella/administrativa regler och mera materiella sådana. Den andra är den praxis som vuxit fram på den internationella miljörättens område innehållande domar och beslut från olika "juridiska och kvasi-juridiska instanser" p.g.a. av det antal tvister som slits där.
Dessa två företeelser gör att vi kan räkna med att ett stort antal internatio- nella miljörättsliga fall kommer att uppmärksammas. Dessa domar kommer att kunna tjäna till ledning i vissa nationella miljömål runt om i världen.
Den här utvecklingen väcker många frågor av vilka två enligt Miljöpartiet i det här aktuella hänseendet får anses särskilt viktiga.
För det första: Är existerande eller nya internationella domstolar rätt rustade att möta utmaningarna som den internationella miljörätten innebär ?
För det andra: Vad händer när två eller fler internationella domstolar kon- fronteras med samma eller liknande frågor och kommer till olika slutsatser?
Frågorna rör egentligen folkrättsliga områden som inte endast är miljö- rättsliga utan även generellt folkrättsliga till sin karaktär.
2.2 FN måste ta tag i frågan
FN måste möta de behov som en era av snabb utveckling av den internationella miljörätten skapar. En del internationella domstolar agerar mer bekvämt än andra på det miljörättsliga området och det finns nu uppenbarligen en stor risk att oförenliga domslut kommer att tas av olika domstolar. Behovet av en "övergripande" jurisdiktion, som kan integrera olika angreppssätt och smälta samman dem till en gemensam linje/utveckling av praxis , verkar stort. En sådan instans måste också kunna försäkra att miljörättsliga frågor behandlas som en naturlig del av folkrätten, där folkrätten både påverkar och påverkas av den internationella miljörätten.
Vissa generella domstolar (dvs ej specialinriktade miljödomstolar) t.ex. av typen EG-domstolen är uppenbarligen väl rustade för att handha miljö- rättsliga frågor. Andra såsom Internationella domstolen i Haag har svårare att på ett bra sätt handha dessa frågor på det sätt som frågornas speciella karaktär och utveckling kräver.
2.3 Miljöpartiets förslag
Det står klart att FN på något sätt måste ta ett grundligare grepp om frågan hur en enhetligt god internationell miljörättslig praxis ska kunna åstadkommas. Miljöpartiet menar därför att Sverige bör trycka på för att en internationell utredning bör tillsättas som undersöker i vilken instans de internationella miljörättsliga tvistefrågorna slutligen bör slitas. Måste det kanske till någon typ av instansordning för internationella miljörättsliga tvister för att skapa förutsättningar för en rättssäker utveckling av rättsområdet ?
Viktiga frågor för en sådan instans skulle kunna bli t.ex. hur den inter- nationella miljörätten ska tolkas i en krigssituation. Såsom Miljöpartiet i tidigare motioner påpekat är t.ex. tillgången till sötvatten en viktig fråga både miljö- och säkerhetspolitiskt. Bör detta föranleda några principiella ställ- ningstaganden av en internationell domstol? Om så är fallet framstår det som ytterst väsentligt att praxis rörande frågan är enhetlig. Att folkrätten på detta område utvecklas på ett rättssäkert sätt är alltså ur miljörättslig synpunkt av största vikt. Och det är bråttom, för utvecklingen av den internationella miljörätten går mycket fort.
Sverige vill ofta framstå som ett land som tar de ekologiska utmaningarna på allvar. Detta har under många år varit den svenska regeringens framtoning internationellt. Miljöpartiet menar därför att det är på sin plats att regeringen utarbetar ett förslag till hur en ovan beskriven internationell utredning skulle arbeta och var inom FN-systemet den skulle finnas. Miljöpartiet anser att den svenska regeringen på detta sätt skulle kunna börja att aktivt driva frågan om en rättssäker och miljöbra instansordning för internationella miljörättsliga och därtill kopplade andra folkrättsliga tvister.
3 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen initierar en utredning inom FN som tar fram förslag till en enhetligt internationell miljörättslig praxisutveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt bör driva frågan om en rättssäker instansordning för internationella miljötvister.
Stockholm den 2 oktober 1999
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Lars Ångström (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Gunnar Goude (mp)
Matz Hammarström (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Thomas Julin (mp)
Ewa Larsson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)