Ett läger som kom att väcka stor uppmärksamhet anordnades i Sverige. Några barn och ungdomar kom att saknas efter lägret och några föräldrar valde att anmäla försvinnandet till polis. Tänkbara brottsrubriceringar angavs som olovlig värvning samt bortförande av minderårig. Vi kände en djup medkänsla med de familjer vars barn saknades, men har också kunnat glädjas åt några positiva upplösningar. Händelsen synliggjorde det vi vetat sedan tidigare men haft svårt att påvisa och vidtaga åtgärder emot, nämligen att det inom EU händer att barn förs bort som ett led i värvning för militära aktiviteter. Frågan om barnsoldater berör även svenska barn om än i ringa omfattning antalsmässigt. Men även ett förhållandevis ringa antal är oacceptabelt, varje barn är ett barn för mycket.
Den svenska regeringen har engagerats, liksom riksdagen, i frågan om barnsoldater. Man har även under lång tid aktivt deltagit i det arbete som pågår inom FN och på andra håll för att stärka barnets rättigheter i samband med väpnade konflikter. FN:s konvention om barnens rättigheter riktar sig till stater och är sålunda inte direkt tillämplig på olika väpnade grupper som inte lyder under en stat. Sverige anser dock att barnens rättigheter har en allmän giltighet och därför ska respekteras även av organisationer. Organisa- tioner med säte även inom EU bör vid varje tillgängligt tillfälle få denna inställning tydliggjord för sig.
Det är en uppgift för svensk polis och åklagare att utreda om det har be- gåtts något brott i samband med bortförande. Det är likaså en uppgift för dessa myndigheter att verka för att eventuella förövare ställs inför rätta. Vi har som politiker, utöver ett ansvar för frågan nationellt, också ett internatio- nellt ansvar för problematiken kring barnsoldater. Idag saknas dock kunskap om omfattning och om hur vi förebygger och förhindrar bortförande av barn från Sverige. En översyn för att skaffa bättre kunskaper i frågan är angelägen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn för att ge bättre kunskap om bort- förande av barn och ungdomar i samband med väpnade aktiviteter.
Stockholm den 23 september 1999
Carina Hägg (s)
Marianne Jönsson (s)