Inledning
Genom Berlinmurens och kommunistdiktaturernas fall har demokratin i vår världsdel stärkts på ett närmast fantastiskt sätt de gångna tio åren. Med få undantag är de nya demokratierna på rätt väg. Givetvis finns det orosmoln, som den osäkra utvecklingen i t.ex. Ryssland och Ukraina. Tyvärr finns det också ett rent undantag, som återvänt till diktatur och förtryck.
Mindre än 100 mil från Stockholm ligger Minsk, Vitrysslands huvudstad. Den 20 juli 1999 skulle landets president, Alexander Lukasjenko, ha avslutat sin lagliga mandatperiod och lämnat över presidentposten. Så skedde emellertid inte: Genom en manipulerad folkomröstning 1996 gav Lukasjenko sig själv mandat att upplösa parlamentet, handplocka ett nytt parlament och förlänga sin egen ämbetsperiod. Efter den 20 juli går det inte längre att beskriva Vitryssland som annat än en gammaldags diktatur av sovjetiskt snitt, där i princip all makt är samlad hos presidenten.
Lukasjenkos totalitära regim och de övergrepp som begås mot grundläggande mänskliga rättigheter är väl dokumenterade. Det civila samhället förkvävs genom begränsningar av organisationers möjligheter att verka, media kontrolleras, och oppositionella kastas i fängelse eller försvinner.
Försök att hålla det civila samhället och dess föreningar vid liv blockeras genom lagstiftning som kräver att alla föreningar omregistrerar sig årligen, till höga avgifter. I bland avvisas omregistreringen helt och föreningarna förutsätts upphöra med sin verksamhet. Genom kontroll över valutainflödet och manipulerande med växelkurser tvingas föreningar som tar emot bidrag utifrån att avstå en stor del av medlen till regimen.
Samtidigt är det förbluffande tyst i Sverige om den oroande utvecklingen i Vitryssland. Det faktum att en ny diktatur har växt fram i Östersjöområdet är mycket oroande och borde föranleda såväl en offentlig debatt som handling från riksdag och regering.
Tystnaden till trots, måste utvecklingen i Vitryssland beskrivas som en fråga också av svenskt nationellt intresse. Lukasjenkos regim påverkar det ryska inrikespolitiska klimatet och utgör en regional säkerhetsrisk i Östersjöområdet.
Kränkningar av mänskliga rättigheter
Den 21 juli demonstrerade 5 000 människor i Minsk för att protestera mot Lukasjenkos olagliga styre. Liksom vid tidigare liknande tillfällen ställdes många människor, i detta fall 70 personer, inför domstol bakom lyckta dörrar. Trakasserier av oppositionella har blivit vardagsmat i Vitryssland. Uttalad kritik leder vanligen till böter eller skatterazzior, men ibland också till hårdare tag, som fängelsestraff. Ett exempel är den förre premiärministern och presidentvalskandidaten Michail Tjigir, som sitter fängslad sedan mars i år. Under senare tid har människor också börjat försvinna. Oppositionspolitikern Viktor Gontjar, förre inrikesministern Zacharenko och förre riksbankschefen Tamara Vinikova är några av de mer kända exemplen på försvunna.
Alltjämt påstås Lukasjenko åtnjuta ett betydande stöd, inte minst på landsbygden. Enligt exiltalmannen och ledaren för vitryska bondepartiet Sjaretskij är dock det starka stödet för Lukasjenko en myt, vilket också förklarar de uteblivna valen, som ger vid handen att Lukasjenko själv inte vågar lita på sin popularitet.
Det stöd som kan finnas hänger givetvis samman med att han har skaffat sig fullständig kontroll över etermedia. Redan samma dag som folkomröstningen ägde rum stängdes TV-kanalen TV 8 och den oberoende radiostationen Radio 101,2. Den 9 september i år lät styrelsen för Vitryska journalistförbundet meddela att de största oberoende tidningarna i Vitryssland utsatts för skatterazzior. För tidningen Bealaruskaya Delovaya Gazeta var det fjärde inspektionen på mindre än ett år. De allt oftare återkommande inspektionerna är försök att, genom ekonomiskt tryck och speciallagar, komma åt all oberoende media. Nyligen stängdes oppositionstidningen Narino. I den senaste valrörelsen dokumenterades mängder med fall av censur, vägran att utlämna information, varningar och andra metoder för att förtrycka det fria ordet. Attityden till Internet följer samma linje som till övriga media. Den enda Internetleverantören i landet, Belpak, tillhör staten.
Lukasjenkoregimen prioriterar anpassning till Ryssland på det kulturella området. Därför har användandet av vitryska språket i skolor, tidningar och bokutgivning kraftigt beskurits. Man kan i det sammanhanget inte undgå att erinra sig Stalins förbud av vitryska språket 1933.
Lukasjenkos försök att permanenta och vidga maktinnehavet
Den folkomröstning från 1996 som ligger till grund för Lukasjenkos maktanspråk var ursprungligen en ickebeslutande folkomröstning om en ny författning och presidentämbetets roll. Först då det stod klart att utfallet av folkomröstningen var till Lukasjenkos favör, bestämde han enväldigt att den skulle vara beslutande. Resultatet av folkomröstningen har inte godkänts av vare sig EU eller Europarådet. Med hänvisning till folkomröstningen har Lukasjenko upplöst parlamentet och handplockat ett nytt parlament. Han har vidare givit sig själv förlängt förordnande till år 2002.
Det råder ingen tvekan om att det vi ser är bildandet av en ny totalitär stat i vårt närområde. Med medel som kan tyckas mjukare än våld, men med samma effektivitet och med våldet hotande bakom hörnet, har Lukasjenko vidgat sin privata maktsfär och sin kontroll över all media i landet.
Unionsplanerna med Ryssland
Ett ytterligare sätt att vidga maktsfären har varit att inleda ett arbete för att bilda en union med Ryssland. För några år sedan inleddes ett omfattande förberedelsearbete för en långtgående union mellan de två länderna, som sedan varit slumrande, men under 1999 fått förnyad aktualitet. Risken är överhängande att Vitryssland går vidare med unionsplanerna mot det egna folkets vilja.
I stort sett hela det ryska politiska spektret är positivt till unionsplanerna, av inrikespolitiska skäl. Även demokratiska och förhållandevis liberala politiker sluter upp bakom tanken på en union, inte minst därför att det skulle innebära en ny väg för Ryssland, mot utvidgning och ny makt. Blir planerna verklighet finns en risk att Lukasjenko får en ny maktbas för att skaffa sig ökad makt inom unionen, en risk som understryks av de högst tvivelaktiga kontakter med olika kommunistledare Lukasjenko har i Ryssland. Lukasjenko har också öppet sagt sig ha ambitionen att bli president i den rysk-vitryska unionen.
Hög tid att agera
Trots det allvarliga läget uppmärksammas situationen i Vitryssland alltför lite i Sverige i dag. Centerpartiet har förståelse för svårigheterna att finna adekvata åtgärder, men konstaterar att den svenska regeringens aktivitetsnivå i frågan bör öka och föreslår nedan flera konkreta åtgärder för att uppmärksamma och påverka situationen i Vitryssland.
Uppmärksamma mänskliga rättigheter
Genom medlemskapet i EU har Sverige givits reella möjligheter att påverka unionens agerande i internationella fora samt hela unionens utrikes- och säkerhetspolitik. Detta medför visserligen en något begränsad handlingsfrihet, men får inte leda till att vi passivt avvaktar vad andra länder gör, inom EU, OSSE och Europarådet. Det är hög tid att regeringen mer aktivt börjar arbeta för att uppmärksamma de omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter i Vitryssland i de olika internationella fora där Sverige är aktivt. Detta bör ges regeringen till känna.
Särskilt bör Sverige arbeta för att FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter inleder en systematisk granskning och dokumentation av övergrepp mot mänskliga rättigheter i Vitryssland. Regeringen bör inför nästa session med FN:s kommission för mänskliga rättigheter verka för en högre aktivitetsnivå än den som i dag råder, då det i huvudsak är underkommittéer som är aktiva, samt verka för ett tydligare ställningstagande från kommissionens sida gentemot Vitryssland. Detta bör ges regeringen till känna.
Stärk det lagliga parlamentet
Enligt Vitrysslands konstitution ska parlamentets talman interimistiskt ta över som statschef då presidentens mandat löper ut. Sedan den 21 juli 1999 är alltså, med detta synsätt, talman Semjon Sjaretskij landets laglige statschef. Just natten mot denna dag såg sig Sjaretskij nödd att lämna Vitryssland och han tog sig in i Litauen. I Litauen har Sjaretskij upprättat förbindelser med sin kollega, Vytautas Landsbergis.
Ett viktigt steg för att stärka de demokratiska krafterna i Vitryssland är att inleda kontakter med det enda lagliga parlament som finns, och med dess talman. Riksdagen bör därför inbjuda Semjon Sjaretskij till Sverige för att inleda parlamentariska kontakter. En sådan inbjudan borde rimligen också leda till att riksdagens partier intensifierar sina egna ansträngningar för att knyta kontakter med vitryska oppositionspartier.
Verka för internationella sanktioner mot Vitryssland
I en intervju i september sade Sjaretskij sig veta "med bestämdhet att om USA sade två ord, och drog in de krediter som via Moskva går till Minsk, så skulle Lukasjenko falla omedelbart". Den numera försvunne oppositionspolitikern Viktor Gontjar säger i en intervju tre dagar före sitt försvinnande att det "går inte att kompromissa med en sådan som Lukasjenko. Maktspråk är det enda han begriper."
Sanktioner är ofta ett trubbigt instrument, som slår mot dem man avser hjälpa med sanktionerna. Rätt använda, kan dock sanktioner vara verkningsfulla, som då de rör krediter eller förmåner som direkt berör de ledande skikten. Det finns i dag en restriktivitet vad gäller reseverksamhet för toppskiktet. Denna bör kunna utsträckas till ytterligare restriktivitet vad gäller regimens företrädare. Man bör i sammanhanget kunna överväga att låta internationella sanktioner omfatta också idrottsutbyte och handel med sådana lyxartiklar som kommer den regimtrogna eliten till del. Även ekonomiska sanktioner bör kunna övervägas, dock med beaktande av att man ska undvika att drabba vanliga människor. I samband med diskussioner om finansiella frågor kring en stängning av Ignalina bör man kunna insistera på att Vitryssland erlägger sina omfattande upparbetade skulder för elleveranser från Litauen.
Regeringen bör i de fora man verkar, främst inom EU och FN, verka för vidgade internationella sanktioner med den ovan angivna inriktningen mot det vitryska ledarskapet. Detta bör ges regeringen till känna.
Sanktioner och skärpta restriktioner på resande får inte leda till att det vitryska folket isoleras. Det är angeläget att EU verkar för vanliga vitryssars möjlighet att ta sig ut ur landet, då de trakasseras av regimen och att oppositionens arbete underlättas. Mot den bakgrunden bör Sverige främst i EU verka för en generös attityd till mottagande av ej regimtrogna vitryska medborgare och stöd till de grannar till Vitryssland som tar emot dem. Detta bör ges regeringen till känna.
Sätt press på Ryssland
Ryssland har självfallet genom det ekonomiska och politiska samarbetet samt unionsförberedelserna större möjligheter än de flesta länder att påverka utvecklingen i Vitryssland. Det är angeläget att det internationella samfundet utnyttjar kontakterna med Ryssland för att också påverka skeendet i Vitryssland. Ett lägsta krav borde vara att Ryssland ställer krav på en otvetydig folklig förankring i Vitryssland för att fortsätta med unionsprocessen. Regeringen bör i internationella fora verka för att situationen i Vitryssland uppmärksammas i alla kontakter med Ryssland. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör uppmärksamma situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Vitryssland i olika fora,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör arbeta för en högre aktivitetsnivå i FN:s kommission för mänskliga rättigheter i fråga om de mänskliga rättigheterna i Vitryssland,
3. att riksdagen beslutar inbjuda talman Semjon Sjaretskij till riksdagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella sanktioner mot Vitryssland,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en generös attityd till mottagande av ej regimtrogna vitryska medborgare,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att situationen i Vitryssland bör uppmärksammas i alla kontakter med Ryssland,
Stockholm den 4 oktober 1999
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Rigmor Ahlstedt (c)
Sven Bergström (c)
Lena Ek (c)
Agne Hansson (c)
Åsa Torstensson (c)