1 Inledning
För något mer än två år sedan genomfördes i Iran ett presidentval, vars utgång väckte stor uppmärksamhet och även vissa förhoppningar om positiva förändringar i landet - förhoppningar om större respekt för mänskliga rättigheter och ett mer demokratiskt samhällssystem. Valet stod mellan två kandidater - Nathek Noori, som varit talman i parlamentet och ayatollah Khatemi. Noori var känd som ortodox muslim och motståndare till förändringar. Khatemi som något mer "liberal". Båda hade godkänts som kandidater av det s.k. Väktarrådet, som har till uppgift att se till att de som kandiderar till olika poster i samhället är rättrogna muslimer.
Allmänt ansågs Khatemi som chanslös. Alla medier - tidningar, TV och radio gick helt i Nooris ledband. Likafullt var det Khatemi som vann. I ett val med ett högt valdeltagande fick han närmare 70 % av rösterna. Det var en ytterst uppseendeväckande valseger för Khatemi.
Valutgången visade med all önskvärd tydlighet en sak: Befolkningen ville inte ha Nathek Noori och vad han stod för. Valet visade att man inte ville ha den regim man hade haft under de senaste åren. Khatemi var det enda alternativet för att visa sitt missnöje med regimen.
2 Regeringen, regimen och de mänskliga rättig- heterna
Men presidenten har inte all makt. I och med valet av Khatemi till president blev det klart att nu fanns olika tendenser inom regimen - en som representerades av presidenten och hans regering och en annan som företräddes av Khamenei och ledningarna för säkerhetstjänsten, polisen, militären och domstolarna. Efter valet av Khatemi blev det viktigt att skilja på regeringen och regimen. Regeringen drev en officiell politisk linje, men det har inte varit den som i praktiken tillämpats i landet, eftersom det är andra än presidenten som bestämmer vad som händer inom polisen, militären och vid domstolarna. Presidenten har talat varmt om att stärka kvinnornas ställning, samtidigt som Khameneis anhängare kunnat stena ihjäl kvinnor för påstådda äktenskapsbrott och andra förseelser. (När det gäller regimens förtryck av kvinnor hänvisar vi till vår gemensamma motion från förra året.) Presidenten kan t.ex. tala sig varm för yttrandefriheten samtidigt som det reaktionära parlamentet, där Nathek Noori är talman, kan besluta att införa lagar som begränsar pressfriheten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna har fortsatt, trots att president Khatami givit sken av att situationen varit på väg att förbättras. Den svenska regeringen har deltagit i den kritiska dialogen med den iranska regimen. Särskild vikt bör i denna dialog läggas vid brotten mot mänskliga rättigheter - framför allt kvinnornas rättigheter. Detta vill vi ge regeringen till känna.
När det gäller bevakningen av hur den iranska regimen respekterar de mänskliga rättigheterna bör den svenska regeringen verka för att ett FN- kontor upprättas i Iran. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Som inledning på ett sådant arbete bör Sverige med kraft kräva att FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Iran, Maurice Capithorne, ges möjlighet att besöka Iran. Han har i flera år förvägrats att besöka landet, trots att Iran undertecknat en överenskommelse om detta. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Andra politiska, diplomatiska och ekonomiska punktåtgärder måste också vidtas. Detta vill vi ge regeringen till känna.
3 Oppositionens frispråkighet och regimens angrepp på yttrandefriheten
Medan president Khatemi vill förändra det islamistiska systemet och dess politiska praktik, vill Khamenei bevara det sådant det var. Khatemi vill minska terrorn, förbättra landets anseende utomlands, knyta nya handelsförbindelser och modernisera ekonomin. Khatemi har mer stöd från dem som vill se en ekonomisk modernisering av landet, medan Khamenei och de som sällar sig kring honom har stöd hos dem som i ekonomiskt avseende är mer konservativa.
Samtidigt bör man vara klar över att enorma tillgångar idag finns samlade i det som kallas De fattigas fond som helt kontrolleras av den politiska makten - i praktiken det islamistiska prästerskapet.
Detta är en av orsakerna till att en del av oppositionen utomlands så ihärdigt driver kravet på privatisering. Den vill på samma sätt som stora delar av oppositionen i Indonesien bryta upp den starka koncentrationen av rikedomar i ett fåtals händer. I Indonesien handlade det om president Suhartos familj i vid mening. I Iran handlar det om ett prästerskap. Man gör det också i en sorts desperation som följt av prästerskapets ekonomiska hantering och misshushållning, i vars spår arbetslöshet, korruption och sociala missförhållanden vuxit med rekordfart. Vid flera företag har de anställda inte fått ut sina löner på månader. När de strejkat eller demonstrerat för sina rättmätiga krav har de mötts med brutalt våld. Fackliga rättigheter existerar inte.
De krafter inom det iranska näringslivet som vill se en mer dynamisk ekonomisk ordning har hittills befunnit sig i underläge när det gällt makt och inflytande. De har ställt sig bakom kraven på större yttrande- och pressfrihet. Dessa krafter har på det mediala området haft avsevärda framgångar under de senaste åren. Mängder av tidskrifter och tidningar har startats, de flesta på ett eller annat sätt med udden riktad mot regimen. Den oppositionella pressen har vunnit gehör hos breda folklager.
Regimens brist på politisk öppenhet och ekonomisk konservatism har medfört ekonomisk stagnation, en omfattande arbetslöshet, social misär och växande kritik och opposition.
4 Regimens förföljelser av intellektuella samt politiskt och religiöst oliktänkande
Särskilt hård har regimen varit mot kritiska intellektuella. Flera författare och andra kultarbetare har mördats av säkerhetstjänsten eller Hizbollah eller "försvunnit". För två år sedan blev Faraj Sarkoohis fall särskilt uppmärksammat. Säkerhetstjänsten hade kidnappat Sarkoohi samtidigt som regimen Iran påstod att han rest till Tyskland. Det uppenbarades att regimen ljög och den blev skandaliserad i den internationella opinionens ögon. Efter omfattande internationella protester tilläts Sarkoohi lämna landet. Detta skedde en tid efter det att Khatemi tillträtt som president.
Khatemi har sedan försökt att på olika sätt förbättra regimens internationella anseende, bl.a. genom att förklara fatwan gentemot Salman Rushdie upphävd, vilket senare motsades av gruppen kring Khamenei. Khatemi har besökt Italien i syfte att framställa regimen i bättre dager. I början av detta år "försvann" dock flera författare bland andra Muhammadh Poujandeh, Muhammadh Mukhtari och Majid Sharif. De hittades senare mördade. Det visade sig att det var tjänstemän vid informationsministeriet och säkerhetstjänsten som mördat dem. Mördad blev också den framstående oppositionsledaren Darioush Frouhar och hans hustru.
Religiöst oliktänkande personer har drabbats av omfattande förföljelser, t.ex. människor som konverterat från islam till kristendomen, bahaier och nyligen också iranska judar. I augusti i år släpades 13 iranska judar inför domstol och anklagades för spioneri. En av de anklagade var dessutom minderårig. Samtliga hotas av dödsstraff.
Sverige måste i sina direkta relationer med den iranska regeringen, i EU- och FN-sammanhang verka för att alla författare och journalister ges möjlighet att fritt ge ut sina verk, tidskrifter och tidningar.
Sverige bör i olika internationella organ verka för att omständigheterna kring flera författares och politiskt och religiöst oliktänkande människors död närmare granskas av en opartisk humanitär organisation.
Detta vill vi ge regeringen till känna.
5 Regimens angrepp på Teherans studenter
I juni/juli 1999 beslöt parlamentet och myndigheterna att införa och tillämpa nya presslagar som starkt begränsade yttrande- och tryckfriheten. När sålunda tidningen Salam blev förbjuden av myndigheterna ledde detta förbud till omfattande protester och demonstrationer bland studenterna vid flera universitet i Iran.
Polisen och hizbollah-grupperna gick till våldsamt angrepp på studenterna. Flera studenter mördades. Den öppna brutalitet som kom till uttryck var av ett slag som man inte sett på länge i Teheran.
Detta utlöste ännu större demonstrationer, varvid det stod klart att det inte längre var frågan om att det bara var studenter som demonstrerade. Andra skikt, som var missnöjda med regimen, drogs med i protesterna. Dessa demonstrationer och protester var de största sedan revolutionen och störtandet av shahen 1979.
När demonstrationerna och protesterna nått utanför studenternas krets till andra delar av samhället insåg tydligen Khamenei att hans egen och regimens ställning var hotad. Khamenei tvingades framträda och förklara att det våld som kommit till uttryck från polisens sida mot studenterna var "oacceptabelt".
Vad detta fördömande av polisens våld var värt blev klart några dagar senare efter att regimens anhängare mobiliserats i stora motdemonstrationer. Därvid förklarade Khamenei att studentdemonstrationerna organiserats av den store Satan - dvs USA - och av Israel och att man nu måste gå till våldsamt angrepp mot regimens fiender inne i landet.
Oppositionen mot och kritikerna av regimen har beskrivits som föroreningar som måste sopas bort från jordens yta. Hugg- och slagverktyg som knivar, kedjor och skjutvapen har delats ut till regimanhängarna, till hizbollah-grupperna, i akt och mening att de skall användas för att misshandla och terrorisera regimmotståndare och på det hela taget skrämma människor till tystnad. Medierna har riktat sin uppmärksamhet på studentledaren Manucher Muhamadi. Det finns dock uppgifter om att den terror som Khamenei låtit inleda, efter det att man genomfört demonstrationer mot studenternas tilltag, hade en avsevärd bredd och brutalitet. Det handlar inte om att det är en mindre grupp studenter som drabbas utan om hundratals - kanske tusentals människor.
Då Khamenei gjorde sina uttalanden och därmed gav klartecken åt hizbollahs terrorister att misshandla och mörda, förklarade president Khatami i ett annat uttalande att ordningen måste upprätthållas och systemet bevaras. Han framträdde dock inte i samband med de demonstrationer, som anordnades av Khameneis anhängare, där studenterna och andra kritiker utpekades som Guds och den islamiska republikens fiender - anklagelser som enligt den iranska islamistiska lagen kan leda till dödsstraff.
6 Dödsdomar mot studenter
I en intervju den 12 september i tidningen Jemhori-e Eslami, för vilken Irans andlige ledare är ansvarig utgivare, förklarade chefen för revolutionsdomstolarna i Teheran, Gholamhossein Rahbarpour, att fyra studenter som utpekats som ledare för studentdemonstrationerna i somras dömts till döden samt att två av dödsdomarna godkänts av Irans högsta domstol.
Anklagelsen mot studenterna var ytterst vag och bestod i att "de huvudsakligen inspirerats från utlandet". Det mesta talar för att den procedur med summariska rättegångar, som lett fram till dödsdomarna, inte kan betraktas som annat än rättsvidrig. Det blev t.ex. inte känt i vilken domstol studenterna dömts, när rättegången ägt rum eller om studenterna haft tillgång till försvarsadvokat m.m.
Rättsprocesserna mot studenterna förlöpte dessutom med anmärkningsvärd snabbhet, särskilt med tanke på att man ännu inte hört något om några rättsprocesser mot dem som vandaliserade studentbostäder eller mördade studenter under sommarens studentdemonstrationer, än mindre något om någon rättsprocess mot dem som vid årskiftet 1998/99 mördade bl.a. författarna Mukhtari och Pooyandeh samt politikern Darioush Fruhar och hans hustru.
Det är uppenbart att studenterna utnyttjas som syndabockar och att domsluten är avsedda att skrämma en allt starkare opposition mot regimen till tystnad. Det är också tydligt att domarna mot de fyra studenterna är ett uttryck för det maktspel som under senare år pågått inom den islamiska regimen. De olika fraktioner inom regimen som kunnat skönjas under senare år har nu enats om att slå ner oppositionen. Regimen har på senare tid i allt större utsträckning börjat gripa och utan dom och rättegång fängsla f.d. politiska fångar. Hundratals studenter väntar fortfarande på regimens beslut om vad som skall ske med dem. Sammanhållningen inom regimen skall tydligen uppnås till priset av ökat förtryck och många döda.
Det är utmärkt att utrikesminister Anna Lindh i skarpa ordlag fördömt den iranska regimens dödsdomar mot oppositionella studenter, men de måste även följas av mer konkreta åtgärder som är kännbara för regimen.
7 Säkerhet för iranier i exil
Iran har för närvarande en regim (obs! vår ovanstående definition av begreppet regim) som förföljer politiskt och religiöst oliktänkande. Det räcker således inte med att hänvisa till löften från regeringens sida. Det anses brottsligt att hysa andra tankar, yttra andra åsikter eller utöva andra religioner än dem som regimen godkänner. Det är klart otillräckligt att hänvisa till vad regeringen säger och utlovar när det gäller flyktingar som avvisas till Iran. Regimen kan säga en sak. I praktiken är det andra instanser som bestämmer vad som sker med flyktingarna, då de återvänder till hemlandet.
Straffen är ofta mycket hårda och brutala. Oppositionella dödas. Kvinnor stenas till döds för ringa förseelser och ofta på falska grunder. Att till Iran utvisa politiskt eller religiöst oliktänkande är att utsätta dem för oerhörda risker. Blotta misstanken om att den utvisade kan vara politiskt oppositionell eller hyser en annan tro innebär livsfara för honom eller henne. En sådan människa blir, om hon inte avrättas - utan dom och rannsakning eller eventuellt med dom och rannsakning i ett rättsmaskineri som präglas av den största nyckfullhet - i praktiken betraktad som fredlös. Han eller hon kan utsättas för trakasserier och förföljelser som förr eller senare kan leda till döden. Svenska myndigheter måste därför vara ytterst varsamma när det gäller utvisningar till Iran. Detta har hittills inte alltid varit fallet. Detta vill vi ge regeringen till känna.
8 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen i den kritiska dialogen med den iranska regimen lägger tyngdpunkten på brotten mot mänskliga rättigheter - särskilt när det gäller kvinnornas rättigheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om politiska, diplomatiska och ekonomiska punktåtgärder som en del av den kritiska dialogen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör verka för att alla politiska fångar i Iran friges,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen bör verka för att ett FN-kontor upprättas i Iran,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionens anförts om att den svenska regeringen bör verka för att Maurice Capithorne, FN:s speciella sändebud när det gäller mänskliga rättigheter i Iran, måste få möjlighet att besöka landet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i sina direkta relationer med den iranska regeringen och i EU- och FN-sammanhang måste verka för att alla författare och journalister ges möjlighet att fritt ge ut sina verk, tidskrifter och tidningar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska regeringen i olika internationella organ skall verka för att omständigheterna kring flera författares samt en rad politiskt och religiöst oliktänkande människors död närmare granskas av en opartisk humanitär organisation,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Iran fortfarande är en riskfylld plats för politiskt oppositionella och religiöst oliktänkande, varför alla utvisningar av människor som flytt från Iran av politiska och religiösa skäl torde upphöra.1 9.
Stockholm den 23 september 1999
Eva Zetterberg (v)
Bengt Silfverstrand (s)
Henrik S Järrel (m)
Rose-Marie Frebran (kd)
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Rolf Kenneryd (c)
Marianne Samuelsson (mp)
1 Yrkande 8 hänvisa till SfU.