Taiwan är en av Asiens starkaste demokratier. Sedan demokratin infördes successivt 1986 och framåt, har landet visat att det är ett bra exempel på hur en demokratisering kan ske i praktiken. I mars nästa år hålls det andra presidentvalet. Den ekonomiska utvecklingen har varit fantastisk och landet är numer ett av världens rikare länder.
Taiwan utsätts ständigt för påtryckningar och militära hot från det kommunistiska Kina. Allt sedan FN och världens demokratier böjde sig för Kina 1971 och uteslöt Taiwan ur FN-gemenskapen, har landet systematiskt trakasserats av sin stora granne.
Allteftersom demokratiseringen av Taiwan har fortsatt har Taiwans "ett Kina"-politik ifrågasatts. Delar av oppositionen driver ståndpunkten att Taiwan på sikt skall nå självständighet. President Lee Teng-Hui gjorde under sommaren det självklara påpekandet att de fortsatta förhandlingarna mellan Taiwan och Kina borde ske utifrån ett "speciellt stat-till-stat"-perspektiv jämfört med det "stat-till-provins"-perspektiv Kina föredrar. På grund av att Taiwan och Folkrepubliken Kina, var för sig gör anspråk på att ensamt företräda Kina, är det svårt för andra länder att ha formella diplomatiska förbindelser med båda länderna.
Taiwan har det högsta antalet företag per invånare i världen, cirka ett företag på arton medborgare. Fyrtio procent av Taiwans näringsliv består av högteknologiska företag. Dessa gör stora investeringar utomlands. När de söker investeringstillfällen utomlands söker de sig till länder som Sverige som har en kvalificerad industri. Sverige utgör, enligt Taiwans regering, en naturlig ingång till den kvalificerade nordiska marknaden. Sverige gör för sin del stora investeringar i Taiwan. Den svenska kolonin företag växer successivt. Många företag som vill in på Kinamarknaden väljer med fördel Taiwan som bas. För att stärka möjligheterna till ett ökat handelsutbyte mellan Sverige och Taiwan är det viktigt att det tillkommer ett dubbelbeskattningsavtal mellan länderna.
På området utbildning och forskning har det skett en viss tillväxt i utbytet. När det gäller studentutbyte är det viktig att fler svenska universitet och högskolor än idag ser möjligheten att erbjuda platser i kanske världens mest intressanta region. Att öka utbytet mellan studenter från Sverige och Taiwan måste vara en viktigt del i en genomtänkt svensk Asienstrategi. De nätverk man skapar som student fortsätter inte sällan att utgöra viktiga kontaktytor genom hela livet. Företrädare för det taiwanesiska utbildningsväsendet har ställt sig positiva till att ta emot fler svenska studenter.
Taiwan och Sverige har således ett livligt besöksutbyte av industri- och handelsdelegationer, liksom besök på regerings-, riksdags- och myndighets- nivå.
Även om de formella diplomatiska relationerna inte finns mellan Taiwan och Sverige har det inte minst av praktiska skäl varit nödvändigt att ha permanenta kontakter mellan de två länderna. Exportrådets kontor i Taipei har hög status med skattefrihet och viseringsrätt likvärdig diplomatiska representationer. Motsvarande uppgifter fullgörs i Sverige av Taiwans representationskontor i Stockholm. Det fungerar i realiteten som vilken utländsk ambassad som helst.
Det finns inga internationella överenskommelser som bestämmer om skattefrihet för internationella organisationer, beskickningar, diplomater m fl vad gäller mervärdesskatt och punktskatter. De svenska bestämmelserna om rätt till återbetalning av mervärdesskatt infördes i början på 70-talet. Som skäl angavs bl a att svenska beskickningar ofta tilläts skattefrihet. Det var då rimligt att motsvarande rätt skulle tillkomma utländska beskickningar m fl i Sverige.
Som ett bevis för det värde Sverige fäster vid relationen med Taiwan bör Sverige ge Taiwans kontor i Stockholm en likabehandling som kommer vårt exportkontor i Taipei till del. Det finns ingen anledning till att Sverige skall behandla Taiwans representationskontor och dess personal sämre än vad andra länder i EU gör. Riksdagen bör besluta att Taiwans representations- kontor i Stockholm, vad avser mervärdesskatt och punktskatter, jämställs med "utländsk beskickning".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Taiwan,
2. att riksdagen beslutar att Taiwans representationskontor vad avser mervärdesskatt och punktskatter skall betraktas som "utländsk beskickning",
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studentutbyte mellan Sverige och Taiwan.
Stockholm den 4 oktober 1999
Johan Pehrson (fp)
Karin Pilsäter (fp)
Elanders Gotab, Stockholm 1999