Flera som kritiserat Natos bombningar i Jugoslavien menar att folkrätten kan stå inför sitt sammanbrott därför att FN-stadgans regler inte följts då en suverän stat attackerats. Andra anser att Natos ingrepp i Kosovokrisen innebär att folkrätten står inför en dynamisk utveckling. På ett mer flexibelt sätt än tidigare kommer aktioner till skydd för förföljda och hotade folkgrupper att möjliggöras på statssuveränitetens bekostnad.
Enligt forskares uppfattning, t ex professor Ove Bring, innehåller inte FN- stadgan enbart suveränitetsskydd, våldsförbud och vetoregler utan också för- pliktelser för staterna att samarbeta till skydd för mänskliga värden. Å ena sidan krävs respekt för staters oberoende och territoriella integritet, å andra sidan krävs att folken ska få utveckla autonomi och självbestämmanderätt och att människorna gentemot sina regeringar ska tillförsäkras vissa grundläggande rättigheter. Problemet är dock avsaknaden av verksamma mekanismer för ett förverkligande av den mänskliga dimensionen i stadgans system.
FN-stadgan, med anor från andra världskrigets slutskede, har i sak samma lydelse som den fick på konferensen i San Francisco 1945. Den prioriterade vid sin tillkomst staternas intressen framför folkens - och regeringarnas in- tressen framför individernas. Våldsförbudet och beslutsreglerna omöjliggör i dag, i strikt rättslig mening, varje militär intervention till skydd för en utsatt befolkningsgrupp om någon av de fem permanenta medlemmarna i säker- hetsrådet utnyttjar sin vetorätt.
Det framhålls ofta i debatten att folkrätten inte är statisk. Den utvecklas ständigt av ny praxis och nya rättsuppfattningar. Folkrätten är en process som ständigt söker anpassning till nya erfarenheter och nya utmaningar.
Redan 1970, när FN:s generalförsamling enhälligt antog Deklarationen om vänskapliga förbindelser, slogs det fast att en stats suveränitet skulle sammanjämkas med ett folks rätt till självbestämmande. Respekt för moder- statens suveränitet förutsatte att dess regering medverkade till någon form av internt självbestämmande för befolkningsgruppen i fråga.
Såväl den s k Palmekommissionens dokument om gemensam säkerhet 1982 som generalsekreteraren Boutros Ghalis Dagordning för fred 1992 förespråkade en nedtoning av vetorätten. Tanken var att de vetoberättigade skulle leva upp till sitt ansvar att ta beslut som främjade fred och säkerhet i stället för att hindra tillkomsten av sådana beslut. Boutros Ghali sökte i sin rapport dessutom luckra upp den nationella suveränitetens krav på regeringars samtycke för varje fredsbevarande operation på eget territorium. Tanken - som var möjlig först efter det kalla krigets slut - var att underlätta humanitär intervention i fall av allvarliga kränkningar av mänskliga rättig- heter - något som också hade skett i praktiken när Nato våren 1991, utan Saddam Husseins samtycke, upprättade en skyddad zon för de förföljda kurderna i norra Irak.
I början av 1995 presenterades ytterligare en FN-rapport, utarbetad av Ingvar Carlssons och Shridath Ramphals kommission för globalt samarbete. Den s k Carlssonkommissionen föreslår att folkrätten inte enbart bör värna om staters säkerhet, utan att den också måste skapa mekanismer till skydd för människors säkerhet. Detta eftersom den absoluta suveränitetens tidsålder är förbi och människor måste tillförsäkras ett skydd mot sina egna regeringar.
FN-stadgan bör ändras, säger Carlsson och Ramphal, så att humanitär intervention i FN:s regi lättare kan komma till stånd i fall av grova och om- fattande kränkningar av mänskliga rättigheter.
Det som hände i Kosovo - en fördrivning av cirka en miljon människor - är den typ av situation där Carlssonkommissionen menar att en väpnad insats i princip är befogad.
Frågan om folkrätten och staters suveränitet diskuteras ur många syn- vinklar med anledning av Natobombningarna i Serbien under Kosovokrisen. Folkrätten tycks vara inne i en förändringsprocess där ny praxis kan komma att ytterligare modifiera och komplettera FN-stadgans regler. Det har hänt tidigare i FN:s historia, 1950 under Koreakriget då den s k Samverkan för fredresolutionen flyttade över beslutsmakt från säkerhetsrådet till general- församlingen och 1971 då Haagdomstolen bekräftade att praxis begränsat vetorättens omfattning. En sådan modifiering av stadgans regler skulle kunna ske igen. Det kan då räcka med att en klar majoritet av FN:s medlemsstater ställer sig bakom en ny princip.
FN:s säkerhetsråd satte inte likhetstecken mellan våld och aggression när det gällde Natos bombningar av Serbien, utan satte istället in Natoaktionen i sitt kosovoalbanska humanitära sammanhang.
Efter upprepade ansträngningar att nå en fredlig lösning hade man inget annat val än en militär aktion. Det har de flesta av säkerhetsrådets med- lemmar insett. Visserligen bör Nato kritiseras för sitt åsidosättande av FN. Man kunde sökt stöd i generalförsamlingen i linje med Samverkan för fred- resolutionen 1950. Nato bör också kritiseras för sin oklara strategi beträffande bombningarnas syfte, men Nato bör inte kritiseras utifrån en för- legad uppfattning om skydd för staters integritet som medför ett åsido- sättande av människors integritet, värdighet och rätt.
Sverige har ett gott anseende i internationella sammanhang vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Det är därför angeläget att Sverige använder sina möjligheter att i bland annat FN verka för att begreppet folk- rätt utvecklas så att av maktfullkomliga härskare förföljda folk och etniska grupper av världssamfundet kan garanteras folkrätt och mänskliga rättig- heter.
Folkrätten står inför en utmaning - den behöver vidareutvecklas bl a vad gäller humanitär intervention, men en sådan utveckling måste förena en rätt till regionala ingripanden med en bevarad auktoritet för FN som organisa- tion. Folkrätten behöver därför ses över i detta sammanhang.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att folkrätten vidareutvecklas, bl.a. vad gäller humanitär intervention.
Stockholm den 3 oktober 1999
Margareta Viklund (kd)