Tibet är ett land som sedan 1950 är ockuperat av Kina. Situationen för tibetanerna blir allt värre. 1216 politiska fångar fanns dokumenterade i januari 1998, siffran har med mycket stor sannolikhet ökat sedan dess. Det är exempelvis förbjudet att inneha bild på Dalai Lama, och det är belagt med mycket stränga straff, om man bryter mot denna lag. Dalai Lama är tibetanernas högste politiske och religiöse ledare. 1,2 miljoner tibetaner har genom åren dött direkt eller indirekt på grund av ockupationen. Tibets naturresurser är plundrade och man har mycket hårda barnbegränsningar i Tibet, trots den låga befolkningssiffran. Tvångssteriliseringar och tvångsaborter förekommer.
Tibets statsrättsliga ställning är och har under långa tider varit oklar. Att landet i viss formell mening hört till Kina har i allmänhet godtagits av omvärlden. Efter den kinesiska revolutionen 1911 upphörde dock Kinas svaga administrativa närvaro i Tibet. Den kinesiske residenten i Lhasa läm- nade landet och Tibet kom därefter att ha en nära nog fullständig autonomi. Det började uppfattas som ett självständigt område, även om kineserna aldrig accepterat den synen.
Den kinesiska invasionen 1951 blev emellertid inledningen till en epok, då Tibets formella autonomi blivit alltmer substanslös. Situationen förvärrades särskilt i samband med den kinesiska kulturrevolutionen på 1960-talet, då traditionella kulturformer generellt beskrevs som "kontrarevolution".
Under denna epok har Kina i praktiken ockuperat Tibet. De i och för sig mycket betydande investeringar i modernisering, teknifiering och utbildning som gjorts, har skett på kinesiska villkor och utan hänsyn till Tibets religiösa, kulturella och etniska egenart.
De stora befolkningsgrupper som bevarar troheten mot det gamla kultur- arvet, har utsatts för svår repression. Den mer återhållsamma politik som inleddes 1980 på förslag av det kinesiska kommunistpartiets dåvarande sekreterare, Hu Yaobang, avbröts brutalt 1987, då landet ställdes under krigs- lagar med anledning av folkupplopp i Lhasa.
Till problembilden hör också Kinas tydliga bosättarpolitik med immigra- tionen av människor från den kinesiska provinsen Sichuan, som tagit över en stor del av småföretagsamheten och handeln och lämnat allt mindre utrymme för den inhemska befolkningen. I språkligt hänseende favoriseras också kinesiskan på tibetanskans bekostnad.
De etniska tibetanerna utgör något mer än två miljoner människor. Ungefär lika många bor i olika kinesiska provinser (Qinghai, Sichuan, Gansu och Yannan). 150 000 är flyktingar i Indien eller Nepal. I likhet med så många andra folk är tibetanerna således splittrade av statsgränser. Kinas starka oro inför etnisk separatism - liksom dess militärstrategiska intresse av att behärska Tibet - är en viktig del av bakgrunden till dess brutala politik i landet.
Dalai Lama är de facto det tibetanska folkets främste talesman och före- trädare. Han är det i kraft av sitt politiska, andliga och moraliska ledarskap och genom det förtroende han har inom främst sitt eget folk men även inom betydande delar av den buddhistiska världen.
Sverige bör markera sitt erkännande av Dalai Lama i denna hans faktiska position genom att stödja de fredsinitiativ som han har presenterat. Dalai Lamas fredsplan från 1987 har bevarad aktualitet. Den innebär
- att regeringen verkar för att Tibet blir ett demilitariserat land,
- att regeringen verkar för att Kina överger den befolkningspolitik, som i realiteten hotar det tibetanska folkets existens,
- att regeringen verkar för att Tibets miljö skyddas och att Kina upphör med
produktion av kärnvapen och dumpning av kärnavfall i Tibet och
- att regeringen verkar för att seriösa förhandlingar om Tibets framtida status och de tibetanska och kinesiska folkens inbördes relationer inleds.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att Sverige arbetar aktivt för att de mänskliga rättigheterna i Tibet skall respekteras.
Stockholm den 1 oktober 1999
Annika Nilsson (s)
Morgan Johansson (s)