När Sverige tillsammans med Finland och Österrike blev EU- medlemmar och började kanalisera en del av sitt bistånd via EU, 741 miljoner 1999, höjdes inte den gemensamma biståndsramen, trots att tre nya länder bidrog till budgeten. U-landsbiståndet återfinns i EU:s budget, Financial Perspectives 2000- 2006, under rubriken External actions. Där finns också de pengar som går till anpassningen av de blivande EU-medlemmarna. Det finns en stor risk att det egentliga u-landsbiståndet trängs undan alltmer.
Biståndet från EU till de egentliga u-länderna (så som de definieras enligt OECD:s lista och kriterier, de så kallade DAC-kriterierna) har minskat från 2/3 av det samlade biståndet för fem år sedan till 1/3 idag. Budgeten bör rent tekniskt utformas så att man tydligt kan utläsa vad som är verkligt u- landsbistånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall arbeta för att EU:s mål- sättningar om att prioritera fattigdomsbekämpning bättre återspeglas i fördelningen av biståndet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minst hälften av EU:s "bistånd" bör gå till u- länder.
Stockholm den 1 oktober 1999
Kent Härstedt (s)