1 Halverade militärutgifter
Sedan slutet av 80-talet har det militära invasionshotet mot Sverige och i Europa vittrat bort. Som en direkt följd av det har militärutgifterna minskat kraftigt i världen. I Europa har de halverats och enbart i Ryssland har de minskat med över 80 %. Sverige har dock utgjort ett undantag med bibehållna militärutgifter på samma nivå, eller till och med högre, som under det kalla kriget. Med undantag för åren 1990-91 har Sveriges utgifter för ett militärt invasionsförsvar aldrig varit högre än under 1999. Samtidigt medger militären att något militärt invasionshot inte existerar. Varken nu eller under överskådlig framtid.
2 Avskrivet invasionshot
Det är därför med tillfredsställelse Miljöpartiet noterar att regeringen och en riksdagsmajoritet numera delar vår uppfattning om att även Sverige ska minska sina militärutgifter och inleda en avveckling av invasionsförsvaret. Trots det så innehåller den statsbudget som Miljöpartiet står bakom otidsenliga nivåer på militärutgifterna. Under år 2000 kommer vi att betala rekordhöga 43 miljarder kronor för att kunna möta det hot som inte längre finns.
3 Fortsatt felprioritering
Denna groteska felprioritering av landets ekonomiska resurser är ett resultat av försvarsuppgörelsen mellan Centern och Socialdemokraterna 1996. Det är först 1999 som en riksdagsmajoritet accepterat militära utgiftsminskningar och överföring av resurser till sjukvården som Miljöpartiet krävt. Men de kommer först 2002.
Grunden för vårt regeringssamarbete har varit en respekt för tidigare fattade beslut. Eftersom Centerpartiet och Socialdemokraterna inte är förmögna att bryta sitt femåriga försvarsbeslut från 1996 som avser perioden 1997-2001, så fortsätter det därför tyvärr att gälla.
4 Minskade vapenköp
Miljöpartiet är också starkt kritiskt till både storleken och formen på de blygsamma neddragningar om blott 10 % som Centern och Socialdemo- kraterna kommit överens om för perioden 2002-2004. Bland annat väljer man att fullfölja vapenköp för närmare 90 miljarder kronor, vapen som då de beställdes motiverats med ett hot som inte längre finns. Prestigen att fullfölja dessa beställningar tar sig så absurda uttryck som att nya JAS-plan för en halv miljard styck förmodligen kommer att sättas i malpåse så fort de levererats.
Miljöpartiet vill se en långt kraftigare neddragning av inköp av vapen som inte behövs. Hade en sådan prioritering gjorts inom den beslutade ramen för utgiftsminskningar hade ett utrymme för kommunerna skapats att med lite längre framförhållning planera avvecklingen av militär verksamhet.
5 Fortsatt minskade militärutgifter
Miljöpartiets grundinställning är att det finns ett långt större utrymme under perioden 2000-2004 att föra över skattebetalarnas resurser från vapenköp till vård, skola och omsorg, men också till konfliktförebyggande verksamhet. Tyvärr saknas det fortfarande en riksdagsmajoritet för detta.
6 Ny hotbild
Vi är nöjda med att såväl regering som en riksdagsmajoritet delar Miljöpartiets uppfattning om att de hot mot Sveriges territorium eller mot vår demokrati som kan identifieras, inte är av militär karaktär och inte kan mötas med militära medel. Den vidgade hotbilden som Miljöpartiet fick stöd för i 1996 års försvarsbeslut innefattar hot som sönderrostande atomubåtar i Murmansk, rysk gränsöverskridande maffiaverksamhet, miljöförstöring och IT-hot. Dock saknas handling som konsekvens av denna insikt. Tvärtom röstas förslag om till exempel en miljöbrigad för att kunna hantera såväl nationella som internationella miljöhot ner.
7 IT-hot
Med den snedfördelning av totalförsvarsbudgeten till förmån för den militära delen så står Sverige idag utan någon genomgripande strategi för att möta potentiella IT-hot som vi kan utsättas för. En enskild person med god kännedom om det digitala informationssamhället kan utan vare sig ekonomiska resurser eller fysisk närvaro via en PC ta sig in i viktiga datasystem. Intrången i Pentagon, NASA eller stölden av en brittisk militär satellit tillhör de mer spektakulära exemplen på sabotage ifrån skickliga hackers. Tanken på vad som kan ske om någon tar sig in i och manipulerar/ förstör system för dricksvattenförsörjning eller finansiella system avskräcker.
Miljöpartiet anser att det inom totalförsvarsbudgeten måste överföras pengar från det militära försvaret för att användas till att möta potentiella IT- hot. I upprättandet av en organisation för detta bör militären hållas utanför. Försvarsmaktens försök att själv skapa interna dataprogram och kommunika- tionssystem har slutat i totalt fiasko som kostat skattebetalarna mång- miljardbelopp.
8 Nya konfliktmönster
Det kalla krigets slut, de dramatiskt minskade militärutgifterna i världen och det faktum att de mellanstatliga krigen i stort tagit slut är en mycket positiv utveckling. Det innebär dock inte att världen blivit fredlig. Istället kan vi konstatera att konfliktmönstren har förändrats de senaste tio åren. Tidigare var de allra flesta väpnade konflikterna mellanstatliga krig. Idag så har vi, med något enstaka undantag, i huvudsak krig av regional eller lokal karaktär. De handlar inte längre om kraftmätningar längs gränser mellan nationer. Inte sällan utspelas inomstatliga krigshandlingar mellan olika befolkningsgrupper, miliser eller rent kriminella organisationer fjärran från internationella konventioner.
Detta ställer helt andra krav på världssamfundets agerande. I allt högre utsträckning framstår humanitära insatser och fredsbevarande styrkor i efterhand som djupt otillräckligt. Dessa insatser kommer oftast för sent, det vill säga efter det att en konflikt lett till krig. Sällan eller aldrig görs tillräckligt för att förebygga och föregripa krig. Till detta saknas det kunskap, beredskap och resurser.
9 Bristande förebyggande
I Europa som plågats av ett flertal lokala konflikter under 90-talet saknas fortfarande på såväl nationell nivå som inom OSSE och EU en samlad syn på och beredskap för konfliktlösande och krigsförebyggande arbete. Detta illustrerades tydligt i Kosovo. Under nära tio års tid kunde Europa se vad som var i görningen. Kunskap, fakta, analyser och "early warnings" fanns men det resulterade inte i någon konfliktförebyggande politik. Först i elfte timmen och först efter det att den nationalistiska serbregimen börjat genomföra folkfördrivning och massmord inleddes diplomatiska förhandlingar. När det ansågs misslyckat återstod bara trubbigt militärt våld i form av Natos angrepp, som dessutom skedde utan stöd i internationell rätt.
10 Dyrbar brist
För denna brist på förebyggande politik och handling har vi fått betala ett mycket högt pris. Dels i form av alla de människor vars liv släkts, de hundratusentals som tvingats på flykt och svåra traumatiska upplevelser för nära en kvarts miljon barn. Men det har också kostat världssamfundet enorma summor. De militära insatserna, katastrofhjälpen, FN:s arbete i Kosovo de närmaste tio åren samt hela återuppbyggnadsprogrammet uppgår till flera hundra miljarder kronor.
11 Ökat ansvar för europeiska länder
Den efterföljande debatten har till stor del handlat om att Europa måste ta ett större ansvar för konflikter i sin egen region. Det militära våldet för att tvinga fram ett stopp för folkfördrivningen i Kosovo hade oavsett FN- mandat eller inte varit beroende av USA:s vilja att ställa resurser till förfogande. Under det så kallade flygkriget illustrerades också ett stort militärteknologiskt gap mellan USA och Europa. Slutsatserna många drar är att Europas länder måste satsa på en militärteknologisk upprustning, ökade militärutgifter och utvecklandet av gemensamma militära strukturer i EU.
Miljöpartiet delar uppfattningen om att länderna i Europa tveklöst behöver ta ett ökat ansvar för att hantera konflikter i sin egen region. Men detta leder inte med automatik till ökade militärutgifter, militärteknologisk upprustning eller skapande av ytterligare militära strukturer inom EU. Den stora bristen i säkerhetstänkandet ligger istället i den nästan totala avsaknaden av konflikt- lösningskompetens och civila krigsföregripande handlingsprogram. Varje gång fredsskapande styrkor måste skickas till ett område efter krigs- handlingar så måste vi se det som kvittot på att vi har misslyckats - misslyckats med den förebyggande politiken.
En europeisk säkerhetspolitiks viktigaste komponent är därför den aktivt förebyggande verksamheten vari konfliktlösningsarbete ingår. En sådan politik saknas idag nästan helt.
12 Att förebygga krig
Sveriges regering har utarbetat ett långsiktigt svenskt handlingsprogram för att förebygga väpnade konflikter. Det överensstämmer till stora delar med Miljöpartiets ståndpunkter. Det handlar om att främja en konflikförebyggande kultur med långsiktig kunskapsuppbyggnad om konflikter och dess orsaker för att öka vilja och förmåga att agera förebyggande. Förmågan att identifiera strukturella riskfaktorer för att få en tidig varning är en förutsättning för konfliktförebyggande. För detta krävs att vi skapar nya förändrade samarbetsstrukturer och instrument inom allt från FN och OSSE, till andra organisationer som EU.
13 Nya ickemilitära institutioner
En del av detta görs förvisso redan i Europa. Men det saknas institutioner som kan samla fakta, analysera och föreslå åtgärdsprogram som till exempel ekonomiskt stöd, stöd till demokratiska institutioner och NGO:er och konfliktlösningsarbete. Det är därför kanske inte så konstigt att det går snabbt att få fram förslag på militära aktioner. På det området finns militära institutioner, staber och militära högkvarter. Det måste skapas civila institutioner som på motsvarande vis kan föreslå och genomföra konkreta civila konfliktförebyggande åtgärder.
Ett första steg för att konkretisera det tänkande som finns i regeringens handlingsprogram vore att i Sverige, som en del av vår försvarsbudget, skapa ett institut för internationell konfliktförebyggande verksamhet i kris- och konfliktområden.
Utöver det förebyggande arbetet så saknas också förmågan till civila föregripande insatser att sätta in efter det att förebyggande arbete och diplomati har misslyckats men innan världssamfundet genom FN använder militärt våld. För Kosovos del en politik som skulle ha satts in mellan Madeleine Albrights diplomatiska misslyckande och de amerikanska bombplanen.
14 Krigsföregripande insatser
En ansats till sådant arbete, som av förklarliga skäl misslyckades, var OSSE:s beslut att skicka 2 000 civila och obeväpnade observatörer till Kosovo. Ett i princip klokt beslut men också ett beslut dömt att misslyckas. Klokt därför att blotta närvaron av internationell civil personal har en dokumenterat dämpande effekt på våldsutövning och brott mot internationell rätt. Men dömt att misslyckas därför att de europeiska regeringarna helt saknade en beredskap för en sådan insats.
Trots att det var tidsmässigt mycket akut om en upptrappning av den nationalistiska serbregimens våld skulle kunna stävjas hade OSSE tre månader sedan beslutet fattats endast fått ihop 600 personer. Annonserna för att rekrytera den personal som inte existerade talar sitt eget språk. Den sökande skulle kunna tala engelska, skriva på dator och ha körkort. Intrycket skapades att det handlade om rekrytering av okvalificerad kontorspersonal. I själva verket hamnade observatörerna i en mycket komplex och svår arbetssituation med att medla i konflikter, bidra till att bygga demokrati, övervaka de mänskliga rättigheterna, undersöka krigsbrott och utföra ett brett polisiärt arbete.
Man nådde aldrig upp till mer än 1 600 observatörer. Sveriges bidrag begränsade sig till blygsamma 73 personer. Det gick alltför långsamt, de var alldeles för få och de saknade till stora delar relevant utbildning för att kunna föregripa det våld som den serbiska nationalistiska regimen trappade upp. Studerar man de ekonomiska förutsättningarna är också de talande. OSSE:s budget är på 100 miljoner dollar. Natos budget är på 400 miljarder dollar.
15 Civil fredskår i EU?
Ett viktigt svenskt steg borde vara att ta initiativ till en civil fredskår för krigsföregripande insatser inom Europa. Målet ska vara en ickemilitär multinationell insatsenhet tillgänglig med kort varsel och med en beredskap att utvidga gruppens storlek beroende på situationens krav. Om en gemensamt utrikes- och säkerhetspolitik inom EU fortsätter att utvecklas, trots välmotiverad kritik och riskerna med en sådan, bör denna fokuseras på att skapa civila föregripande instrument. Civila ickemilitära insatsenheter likt Per Gahrtons och den Gröna gruppen i EU- parlamentets förslag om en civil fredskår, vilket också antagits av Europaparlamentet.
16 Omfattande tvärsektoriell utbildning
Utbildningen för personal ingående i en civil multinationell insatsenhet spänner över områden som att kunna bevaka att de mänskliga rättigheterna efterlevs, civil administration, polisiärt arbete, konfliktlösning, demokratiska valprocesser, bidra till demokratiska samhällsfunktioner, mediabevakning och kunskap i lokala kulturer och språk.
17 Bra förutsättningar
För Sveriges del finns en bra grund för utbildning av vår del i en civil fredskår bland annat genom den utbildning som bedrivs vid SWEDINT. Andra kunskapsresurser finns hos Räddningsverket, SIDA och olika ideella organisationer som Green Forum och Läkare utan gränser, vilka har erfarenheter av konkret arbete i extrema situationer i konfliktområden. Den forskning och utbildning som bedrivs vid universitetens avdelningar för fred och konfliktforskning liksom utbildning om mänskliga rättigheter och humanitär rätt som drivs av Röda Korset och Raoul Wallenberg-institutet är naturligtvis också viktigt. Det saknas dock en genomtänkt tvärsektoriell och gränsöverskridande utbildning. En sådan skulle kunna samordnas av ett institut för konfliktförebyggande internationell verksamhet i kris- och konfliktområden.
Finansieringen av såväl ett institut som Sveriges del i en civil fredskårsstyrka bör ske över utgiftsområde 6, anslaget A 2 "Internationella fredsfrämjande insatser". Detta anslag bör inledningsvis fördubblas genom att minskningar sker på anslagen A 1 (invasionsförsvarsstrukturen) och A 3 (krigsmaterielanskaffning).
18 Ökat internationellt engagemang
Miljöpartiet ser också med tillfredsställelse på att försvarsberedningen stöder intentionen i förra årets motion från Miljöpartiet om att överföra ekonomiska resurser från det militära invasionsförsvaret till att användas för medverkan i FN:s internationella fredsfrämjande insatser. Det faktum att Sveriges så kallade "snabbinsatsstyrka" fortfarande, nära ett halvår efter krigsslutet i Kosovo, trampar omkring i leran utanför Södertälje, bottnar inte bara i inkompetens i beslutsprocessen utan också i en ekonomisk brist. Det är djupt otillfredsställande att Sveriges fredsbevarande insatser i Kosovo sker på bekostnad av det fredsbevarande arbetet i Bosnien. Därför måste en omfördelning av totalförsvarsresurserna ske så att resurserna för internationella fredsfrämjande insatser ökas.
19 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i Europarådet verka för EU-parlamentets rekommendation om möjligheterna att inrätta en europeisk civil fredskår i enlighet med Europaparlamentets beslut,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts för att skapa förutsättningarna för ett institut för internationell konfliktlösning, konflikthantering och krigsföregripande insatser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att detta institut finansieras inom utgifts- område 6,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de otidsenliga nivåerna på militärutgifterna och dessas sänkning i samband med nästa försvarsbeslut. 1
Stockholm den 5 oktober 1999
Birger Schlaug (mp)
Lars Ångström (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Kia Andreasson (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Gunnar Goude (mp)
Matz Hammarström (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Thomas Julin (mp)
Per Lager (mp)
Ewa Larsson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till FöU. Elanders Gotab, Stockholm 1999