Sverige är ett utvecklat och på många områden ledande IT-land. Till- sammans med Finland har Sverige en ledande position vad gäller andel av befolkningen som har tillgång till en dator, Internet eller mobiltelefon.
Denna position kan, rätt använd, göra Sverige till ett ledande IT-land i allmänhet och till ett ledande land inom trådlös Internet i synnerhet. För att nå dit behöver vi dock ändra vår politik på en rad områden. De hittills stora framgångarna har inte berott på en insiktsfull IT- och småföretagarpolitik från de socialdemokratiska regeringarna. Snarare kan man förvånas och imponeras över de stora framgångar som landets företagare, forskare och IT- entreprenörer har lyckats nå trots en politik som missgynnar entreprenörskap och småföretagaranda.
Ett i raden av eftersatta politiska områden är kryptopolitiken. Under flera års tid har den nuvarande regeringen försvårat för svenska IT-företag att exportera produkter som innehåller starkt krypto. De strama tolkningarna av Wassenaar-arrangemanget och den ovilja regeringen visat att ta fram tydliga riktlinjer för vilka typer av produkter som får exporteras har orsakat stora problem och uteblivna exportintäkter för svenska IT-företag.
Även denna skrivelse är vag och innehåller få tydliga riktlinjer. Trots det måste den framstå som ett litet ljus i en bransch som motarbetats och vars företagare sällan ens fått veta vad som är lagligt och olagligt och vilka regler som gäller för export av kryptobaserade varor.
Några steg åt rätt håll har tagits när regeringen nu anser att följande åtgärder bör vidtas:
- Exportkontrollen av kryptoprodukter fortsätter i enlighet med EU:s regler och Sveriges förpliktelser i Wassenaar-arrangemanget (WA). Sverige verkar bl.a. för att skapa en enhetlig och icke-diskriminerande tillämpning av reglerna i de länder som samarbetar inom WA och inom EU, så att svenska företag inte får en konkurrensnackdel.
- Med nuvarande regler för exportkontroll gynnas företag i länder med en stor hemmamarknad. Sverige välkomnar därför att kommissionen föreslagit att kryptoprodukter skall omfattas av den inre marknadens fria rörlighet.
- Det är viktigt att exportkontrollen successivt liberaliseras och koncentreras på sådana känsliga kryptoprodukter där kontrollintresset väger över frihandelsintresset.
- Regelverken bör uttryckligen likställa fysisk utförsel av kryptoprogram med att göra dem tillgängliga via datanät. Spridningen på nät har redan i dag nått betydande omfattning och därmed har förutsättningarna för den nuvarande exportkontrollpolitiken förändrats.
Genomförs dessa åtgärder skyndsamt kan de leda till att de stora konkurrensnackdelar den svenska byråkratin åsamkat svenska företag omedelbart upphör och att de liberala tolkningarna i andra EU-länder får snabb genomslagskraft. Det finns därför anledning att särskilt välkomna skrivelsen i den delen.
Vi vill också välkomna regeringens insikt om att nuvarande regler för exportkontroll gynnar företag i länder med en stor hemmamarknad. Att regeringen ställer sig positiv till ett förslag från kommissionen om att kryptoprodukter skall omfattas av den inre marknadens fria rörlighet är i sig både rimligt och riktigt, men långt ifrån tillräckligt. Nästa omedelbara steg måste vara att övertyga USA och andra demokratiska länder om vikten av en fri handel med kryptobaserade produkter. Dessvärre är det inte bara i detta avseende som ambitionerna i regeringens skrivelse inte är tillräckligt långtgående. På flera håll är skrivelsen därtill luddig och ger uttryck för en oroande passivitet från regeringens sida.
I stället för att utnyttja tillfället att en gång för alla tydliggöra sin uppfattning i frågan och klargöra förutsättningarna för alla de människor och företag som dagligen berörs av de rådande oklarheterna, väljer regeringen än en gång att uttrycka sig vagt och otydligt eller helt passa i frågan. Man skriver bland annat att det "för närvarande" inte föreligger skäl att begränsa användningen av kryptoteknik i Sverige. Hur skall detta tolkas för framtiden av de företag som livnär sig på att tillverka denna typ av programvara och de människor som för sin egen trygghet vill ha tillgång till säker kommunikation?
Dessvärre genomsyras skrivelsen av den gammalmodiga uppfattningen att krypto i första hand är brottslingarnas vän och att restriktioner är ett bra sätt att förhindra brottslig användning av krypto. Mycket lite skrivs om de stora möjligheter till ökad säkerhet och minskad brottslighet som användningen av starka krypton ger.
En genomtänkt och frihandelsgenomsyrad kryptopolitik är nödvändig för att Sverige skall kunna ligga i framkanten av IT-utvecklingen. En sådan politik bör ha sin utgångspunkt i att en ökad global tillgänglighet och användning av starka krypton är till gagn för det framväxande kunskapssamhället. Privatpersoner, stora och små företag, myndigheter och organisationer har mycket att vinna på att deras kommunikation är korrekt, privat och förs med rätt mottagare. Såväl från integritetssynpunkt som från konfidentialitetssynpunkt och autentiseringssynpunkt är starka krypton en nödvändighet och ett verktyg som ökar tilltron till elektronisk kommunika- tion av alla sorter. Elektronisk handel, telemedicin och företagskommunika- tion över öppna nät är bara några exempel på viktiga processer som kräver tillgång till starka krypton för att kunna vidareutvecklas.
Därför bör riksdagen slå fast att det inte finns några skäl för att begränsa användningen av kryptoteknik i Sverige. Varje sådan begränsning bidrar till att minska Sveriges möjligheter att bli ett framgångsrikt IT-land med alla de fördelar som människor och företag kan dra av en sådan utveckling. I stället bör regeringen driva en politik och lägga fast regler som uppmuntrar privatpersoner, stora och små företag, myndigheter och organisationer att använda stark och säker kryptering. Den svenska staten skall vara en god kund och tidig användare när det gäller starka krypton.
Riksdagen bör dessutom slå fast att alla planer på obligatoriska system för deponering av dekrypteringsnycklar bör skrinläggas och att Sverige motsätter sig andra länders krav på sådan deponering. Kostnaderna och riskerna med nyckeldeponering är mycket stora och skadliga. Det är därtill ytterst naivt att tro att den som planerar att använda kryptering för brottslig verksamhet i förväg skulle lämna in sin dekrypteringsnyckel enbart därför att han är skyldig till detta enligt lag. All nyckeldeponering bör därför ske på frivillig basis och skötas av icke-statliga organ. En sådan ordning behöver inte nödvändigtvis innebära att möjligheten att i efterhand utkräva dekrypteringsnycklar vid misstanke om brott försvinner.
Sverige bör sträva efter frihandel även för kryptobaserade produkter, dvs ta bort nästan all exportkontroll. De restriktioner som finns i dag kommer inte att fungera och leder bara till att svenska företag missgynnas, att programvara säljs via server i annat land eller att de bästa programmerarna flyttar. Vissa undantag från frihandelslinjen gällande viss militär programvara som "berör nationell säkerhet" kan dock finnas kvar.
Sverige bör dessutom i EU, WTO, Europarådet och i Wassenaar- arrangemanget aktivt arbeta för en liberal exportpolicy och en ökad frihandel med kryptobaserade produkter. Ett sätt att åstadkomma detta är att aktivt arbeta för att starka civila krypteringsprodukter stryks från den varulista för exportkontroll som Wassenaar-arrangemanget fastställer. Fram till dess att ändringar av arrangemanget vunnit gehör bör Sverige tillämpa gällande bestämmelser så liberalt som möjligt.
Avslutningsvis bör det noteras att det från USA:s håll finns ett uttalat intresse av att uppnå enighet om att det är mer som förenar än skiljer de transatlantiska parterna åt i olika handelsfrågor. USA har därför föreslagit inrättande av en sorts "mekanism för tidig varning". Exakt hur en sådan skulle kunna utformas har ännu inte preciserats. Avsikten är dock att i god tid bli varse om och slå larm om det bedöms finnas risk att mer eller mindre begränsade handelspolitiska frågor (t.ex. banankonflikten) hotar att bromsa framsteg på områden i det transatlantiska samarbetet.
Sverige bör sända en signal genom detta system för tidig varning eller en ännu tydligare signal i syfte att påtala att den idag förda kryptopolitiken från nordamerikanskt håll mer och mer går från att ha varit en militärstrategisk position till att bli ett rent handelshinder som gynnar amerikanska IT-företag på andra konkurrenters bekostnad. Detta har aldrig varit avsikten med de gjorda överenskommelserna och det finns därför all anledning att omgående påtala detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i allt internationellt samarbete bör verka för fri handel med kryptoprodukter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta och tydliga spelregler för de människor och företag som för sin kommunikation eller direkta verksamhet använder sig av eller tillverkar kryptoprodukter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det inte finns några skäl att begränsa användningen av kryptoteknik i Sverige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett avvisande av alla planer på obligatoriska system för deponering av krypteringsnycklar, såväl nationellt som internationellt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett aktivt arbete för att starka civila krypterings- produkter stryks från den varulista för exportkontroll som Wassenaar- arrangemanget fastställer,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en liberal tolkning av nu gällande Wassenaar- arrangemang,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en signal om att den nordamerikanska krypto- politiken riskerar att bli ett rent handelshinder som gynnar amerikanska IT-företag på andra konkurrenters bekostnad.
Stockholm den 4 oktober 1999
Per Bill (m)
Sten Tolgfors (m)