Kriget i Bosnien kostade mer än 200.000 människor livet och drev 2,5 miljoner på flykten. Sedan sex år tillbaka har Sverige genom närvaron av militära förband på ett föredömligt sätt verkat för fredsprocessen och bidragit till stabilisation och en försiktigt positiv civil uppbyggnad av samhället.
Fortfarande märks spänningarna mellan de forna motståndarna. I vissa områden är motsättningarna så stora att återflyttning av fördrivna under många, många år är otänkbart.
Genom det s.k. MSP (Military Stabilisation Programme) har federations- armén, som under kriget var militärt underlägsen, utrustats och tränats och anses nu ha en kapacitet som överstiger den bosnienserbiska sidan. I mängder av förråd, kända och okända, finns massvis med vapen och ammunition. Även om båda sidors (egentligen tre grupperingar - serber, kroater och muslimer) uniformerade soldater för närvarande är relativt få, finns en stor mobiliseringsbar potential.
Alla, från mannen och kvinnan på gatan till parlamentariker och SFOR- ledningen, ser med förundran på neddragningen och avvecklingen av militära förband i Bosnien-Hercegovina. Samma personer som ledde de olika sidorna i kriget sitter nu som "valda" representanter i kommuner och parlament. Motsättningarna är desamma. Ingen litar på den andre. Fortfarande efter sex år bor människor under lägerliknande miserabla förhållanden i sitt eget land utan möjlighet att flytta hem då deras bostäder ockuperas av annan etnisk grupp. Många militärer har bytt uniform och tjänstgör som underbetalda korrumperade poliser. Fortfarande sprängs hus sönder och samman för oönskade hemvändare. Åkrar är oanvändbara på grund av ej röjda mineringar.
På ytan verkar Bosnien-Hercegovina lugnt. Men situationen kan liknas vid en livsfarlig bakteriehärd som endast hålls i schack av kraftig medicinering. Medicinen består i den militära närvaron av bl.a. den svenska bataljonen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur fortsatt svensk militär närvaro i Bosnien-Hercegovina kan möjliggöras i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur de civila och militära insatserna kan samordnas i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 september 1999
Björn Leivik (m)