EU-medlemskapet och globaliseringen förändrar Sverige politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Detta får konsekvenser för Utrikesdepartementets framtida verksamhet.
Rörligheten har dramatiskt förändrats. För 100 år sedan förflyttade sig svensken 500 meter om dagen. I dag är den siffran fyra mil. Olika svenska aktiviteter pågår ständigt i varje hörn av världen. Svenskar finns så gott som alltid med bland offren för naturkatastrofer, var dessa än inträffar. Svenska ungdomar förlägger allt oftare sina studier utomlands. Alltfler svenska storföretag köps upp eller flyttar utomlands, och alltfler högutbildade svenskar flyttar ut, och nettoutflyttningen bland teknikerna omfattar även dem med invandrarbakgrund.
Kommunikationsmöjligheterna har drastiskt förändrats. Internationellt kapital är lättrörligt. Varje dag flyttas mer pengar på världens börser än vad centralbankerna i de sju dominerande ekonomierna har i sina reserver. WTO och de många frihandelsorganisationerna har gjort handel och investeringar världsomfattande. 1 600 olika investeringsavtal finns för att skydda de inter- nationella investeringarna.
En kapprustning pågår på forsknings- och utvecklingsområdet. Asiatiska länder som Japan, Kina och Indien ger sig in på det högteknologiska området. Nya landvinningar presenteras i ett ständigt ökande tempo. Behoven av att kontinuerligt följa den snabba teknologiska utvecklingen blir därmed alltmer markanta.
Näringslivets produktion handlar alltmer om ny kunskap och information och allt mindre om traditionella industrivaror. Den priskonkurrerande sektorn - råvaruproduktionen och industrierna inom mogna branscher - tappar i betydelse. Som en följd härav blir produkterna lätta att distribuera och marknadsföringen blir därmed världsomspännade. Näringslivets behov av omvärldsbevakning blir allt större och behoven av tillgång på orientering om exportmarknaderna ökar.
Konkurrensen är världsvid, och förmågan att leda utvecklingen, eller att i varje fall finnas med i en tätposition, kommer att vara avgörande. Utrikes- departementet spelar en viktig roll när det gäller att stärka Sveriges konkurrensförmåga i en globaliserad värld.
Utlandsmyndigheter byggdes upp under lång tid. Centrala UD har moderniserats och alltmer inriktats på att möjliggöra ett samordnat svenskt agerande i relationerna till andra länder på såväl handelns, biståndets som politikens område. En samlad översyn har däremot inte skett när det gäller utlandsmyndigheterna, trots att förutsättningarna ändrats så väsentligt.
Den traditionella politiska rapporteringen blir annorlunda i en värld där CNN, BBC och andra ger en blixtsnabb faktaförmedling, och där Internet innebär direkt och omedelbar access över hela världen. Till detta kommer de avancerade internationella tidningarna och tidskrifterna som normalt har en mycket kvalificerad analys. Det blir allt viktigare med kvalificerade bedömningar från erfarna seniora experter än med regelbunden rapportering.
Uppgifterna för ambassaderna inom EU:s medlemsländer reduceras när direktkontakter mellan ministrar, tjänstemän i Bryssel eller telefonledes pågår ständigt.
Det finns således starka skäl för att pröva förändringar i ambassadernas och generalkonsulatens verksamhet. Särskild vikt bör läggas vid sam- ordningen av agerandet på det politiska området, biståndet och främjande- frågorna. Särskilt viktigt är det att göra en översyn av dimensionering och personalbemanning. Dessa måste avvägas noga - och olika beroende på vilket land det gäller. Av särskild vikt är det ofta att kraftfullt stärka främjandet, för att bidra till att Sverige återfår en snabb tillväxt, och därmed kan återta en ledande plats bland välfärds- och välståndsnationerna. Det finns alla skäl att härvid studera hur Finland, Nederländerna, Kanada, Tyskland och Danmark nått så stora framgångar när det gäller handel och investeringar.
Honorärkonsulerna är oftast väletablerade affärsmän eller jurister med god lokal förankring. Om dessa även får syssla med vad de är särskilt duktiga på - nämligen affärsverksamhet - tillför vi en ny viktig resurs till främjande- verksamheten.
Vad gäller det svenska u-landsbiståndet bör UD:s ansvar markeras väsentligt tydligare. Ambassaderna bör ansvara för planering, uppföljning och kontroll. Sida:s roll som myndighet i klassisk mening bör markeras, och den statliga egenregiverksamheten bör radikalt reduceras. Det finns inget egenvärde i en stor fast biståndsbyråkrati. Efterhand som biståndet alltmer koncentreras till södra Afrika bör också viktiga delar av Sida förläggas dit. Detta för att skapa en bättre kunskap genom närvaro i den verklighet man arbetar i.
På främjandesidan finns i dag en lång rad aktörer med en påtagligt bristande samordning.
Hit hör bl.a.:
Tabell 1: (Centralt Lokalt i Sverige Utrikes )
Vissa delar av främjandefrågorna har ett starkt kommersiellt innehåll, och bör därför drivas på rent kommersiella villkor.
Andra har ett mera allmänt svenskt främjandeperspektiv, eller syftar till att hjälpa små och medelstora företag ut på världsmarknaden. Att döma av internationella erfarenheter torde UD vara det organ som då lämpligen bör få den samlande rollen.
Inom UD centralt och vid de svenska utlandsmyndigheterna bör sannolikt de verksamheter samordnas som har sitt ursprung i Svenska Institutet, Sveriges tekniska attachéer, Turistrådet, Invest in Sweden och Exportrådet. Särskilt viktigt är att dessa verksamheter även företräds i de länder där de saknar egen representation.
Detta förutsätter dock en annorlunda rekryteringspolicy vad gäller UD:s tjänstemän, och en översyn av karriärvägarna. Hänsyn måste tas till behoven av att myndigheten kan fylla alla dessa olika arbetsuppgifter. En omfattande skolning och vidareutbildning måste genomföras. Samtidigt blir arbets- uppgifterna emellertid mera meningsfulla och mångfasetterade.
Ambassadörernas och generalkonsulernas roll som dörröppnare för näringslivet måste uppmärksammas väsentligt bättre, och residensens betydelse i sammanhanget får inte negligeras. Det är särskilt viktigt att antalet generalkonsulat ökas markant för att åstadkomma en kraftfull svensk närvaro i alla väsentliga merkantila och ekonomiska centrum, såväl inom Europa som i övriga delar av världen En omfördelning och viss ökning av antalet myndigheter är nödvändig, inte minst i Sydostasien och Latinamerika.
De nödvändiga förändringarna kan finansieras dels genom ompriori- teringar från ambassadernas politiska bevakning, dels genom extra anslag som vi reserverat i budget, dels genom att länsstyrelsernas medel för export- främjandet utnyttjas.
Exportrådets kommersiella och framgångsrika verksamhet bör fortsätta i nuvarande former, men organisationen kan med fördel slås samman med Importrådet. Näringslivets direkta inflytande på verksamheten, liksom dess utsatthet för konkurrens är en tillgång som inte får äventyras. Handels- kamrarnas verksamhet på exportsidan skulle sannolikt ha stor fördel av en närmare anknytning i en sådan sammanslagen organisation.
Länsstyrelsernas anslag för exportfrämjande insatser har varit skäligen verkningslösa. Delar därav bör användas i UD:s samordnade verksamhet. Regionala exportcentrum uppbyggda av UD, Exportrådet, Länsmyndigheter, Almi och Handelskamrarna bör svara för att allmänna medel fördelas efter enhetliga principer och i fri konkurrens.
Det svenska vänortssamarbetet skulle, med sitt nätverksbyggande och sin bilaterala förankring, kunna avkasta väsentligt mer kommersiella fram- gångar, om partnervalen gjordes med större omsorg. UD kan här vara en viktig rådgivare.
Med hänsyn till den allt hårdare konkurrensen på världsmarknaderna bör man skyndsamt fastställa hur de svenska främjandeinsatserna skall kunna föras upp på en nivå likvärdig med våra konkurrentnationers.
Det är av särskild vikt att bibehålla en ledande roll inom IT och elektronisk handel. En svensk Portal, gärna utvecklad av Exportrådet, är nödvändig för att tillgodose den elektroniska handeln. En effektiv databas som tillgodoser exportinformationsbehoven för olika företagsprofiler är nödvändig, som verktyg i arbetet. Särskilt relevant är det att tillgodose behoven hos små och medelstora företag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam samordning av den svenska främjandeverksamheten, innefattande en översyn av UD:s framtida utlandsorganisation.
Stockholm den 30 september 1999
Göran Lennmarker (m)
Bertil Persson (m)
Liselotte Wågö (m)
Sten Tolgfors (m)
Karin Enström (m)
Roy Hansson (m)
Birgitta Wistrand (m)
Gustaf von Essen (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Lennart Fridén (m)
Henrik S Järrel (m)