1 Människovärdet i centrum
Förenta nationerna (FN) är en av de viktigaste internationella organisationer som världen har, både som idé och verksamhet. Trots en unik möjlighet att efter det kalla krigets slut inta den roll som FN från början var tänkt att besitta, dvs som väktare för världsfreden, så har en rad av misslyckanden under 1990-talet dock lett till att FN:s relevans har ifrågasatts då organisationen har visat sig oförmögen att förhindra vissa krig och konflikter. Kritik har även riktats mot organisationens effektivitet. Arbetet med att modernisera FN har gått trögt.
För kristdemokraterna är det en självklarhet att samarbeta internationellt för att tillsammans med andra länder och folk lösa gränsöverskridande problem, speciellt i dagens allt mer globaliserade värld. Vi ser klart behovet av ett FN för att förebygga och lindra krig och katastrofer, för att främja mänskliga fri- och rättigheter samt för att leda och stödja arbetet för hållbar utveckling baserat på såväl miljömässiga som sociala kriterier. Vi menar att FN och dess institutioner behöver stärkas för att klara de sociala, kulturella och miljömässiga utmaningar som globaliseringen och den allt starkare integrationen av världsekonomin ställer oss inför.
Regeringen redogör i sin skrivelse 1999/2000:130 för FN:s verksamhet och olika aspekter på svensk FN-politik under åren 1998-1999. Sverige har alltid haft en hög FN-profil och den vill vi kristdemokrater bevara och stärka. Regeringen brister tyvärr i sin förmåga att ha tydliga åsikter och visioner i ett antal avgörande frågor för det framtida globala samarbetet. För krist- demokraterna handlar det om att sätta människovärdet i centrum, inte enbart i vackra ord utan även i praktisk handling, i hela FN- och utrikespolitiken.
2 Fred och säkerhet
En av de viktigaste uppgifterna för FN är att upprätthålla internationell fred och säkerhet, vilket slås fast i FN-stadgans första artikel. För att klara det skall FN i första hand förebygga och undanröja hot mot freden samt lösa internationella tvister som kan leda till krig. Om krig ändå bryter ut kan FN:s säkerhetsråd besluta om tvingande åtgärder för att få stopp på stridigheterna.
FN behöver en lång rad av olika instrument för att uppfylla sin huvud- uppgift. Tyvärr brister medlemsstaterna i sin politiska vilja att bistå med såväl finansiella resurser som materiella tillgångar för att möjliggöra ett effektivt FN som verkligen kan förhindra krig och konflikter. Även FN som organisation har inbyggda problem som behöver rättas till för att största möjliga kraft skall kunna frigöras för konfliktlösning.
Med det kalla krigets slut och globaliseringen följer nya typer av hot och konflikter. Ett vidgat säkerhetsbegrepp och en större fokusering på människors säkerhet, och inte enbart staters, är en nödvändig utveckling.
2.1 Konfliktförebyggande
Det är en i det närmaste allmän uppfattning inom FN att det behövs en ökad satsning på förebyggande insatser. I tider då sambanden mellan förekomsten av väpnade konflikter starkt hänger samman med ekonomisk och social utveckling, fattigdom, demokrati och mänskliga rättigheter, så är det än viktigare att i god tid ingripa för att undvika väpnade konflikter. Det handlar om hela bredden av biståndsinsatser, men även om rustningskontroll och olika typer av fredsfrämjande operationer.
Inom politiken är det ofta svårare att agera innan problem uppstått. Pengar och resurser fördelas sällan till något som man inte säkert vet måste göras. Därför är det oerhört viktigt att besitta goda instrument för att tidigt upptäcka potentiella hot. Inom FN handlar det om att upprätta och förstärka institu- tionerna för "tidig-varning". Det är oacceptabelt att denna avdelning inom FN-sekretariatet har fått en sådan låg prioritet och har flyttats runt mellan olika enheter- idag ligger den inom OCHA:s verksamhet. Den svenska regeringen bör driva linjen att ett helt departement tillsätts för detta ändamål, med en egen Undergeneralsekreterare och med en direkt koppling till säker- hetsrådet. I detta arbete måste FN ha länkar till regionala och subregionala organ som arbetar med preventiv diplomati och fredsfrämjande verksamhet, som i Afrika t ex OAU, SADC och ECOWAS.
När det handlar om förebyggande insatser så är det i slutändan alltid den politiska viljan som avgör. Det spelar ingen roll hur många varningssignaler man har fått om inte detta efterföljs av en aktiv och tillräcklig politisk respons. Det krävs ett starkare politiskt ledarskap inom det internationella samfundet för att våga prioritera förebyggande insatser. Sverige och övriga FN-länder måste vara betydligt mer uppmärksamma på de varningssignaler som vi idag får, bl a från ett flertal områden i Afrika och Asien, och kräva tidiga konfliktförebyggande insatser.
2.2 Skydda de svagaste och mest utsatta i konflikter
Trots ett flertal internationella konventioner som ska skydda de allra svagaste så har våldet mot den civila befolkningen, främst kvinnor och barn, ökat i de väpnade konflikterna. Kvinnor utsätts ofta för grova kränkningar, speciella våldtäktsläger har byggts upp på vissa ställen, och barn tvingas ofta att bli soldater i konflikter. Det civila samhället används ofta som ett skydd för de stridande parterna, och ledare drar sig inte för att utnyttja civila för att underblåsa nationalistiska stämningar och för att förtrycka andra folkgrupper genom bl a etniska rensningar.
De internationella konventionerna har inriktats på staternas ansvar för att skydda sin civila befolkning. Detta är inte längre tillräckligt, då bl a staten själv i många konflikter är den värsta förbrytaren eller då konflikter äger rum i områden där statens makt är raserad. För att öka skyddet måste den inter- nationella humanitära rätten och lagar om de mänskliga rättigheterna stärkas. Det behövs bättre övervakningsmekanismer och starkare rättsliga standarder.
Inrättandet av en internationell permanent brottmålsdomstol är väsentligt och vi kristdemokrater ser att Sverige så snabbt som möjligt ratificerar dess stadga, och utövar politiska påtryckningar på övriga FN-medlemmar att göra detsamma.
2.3 Nedrustning
En viktig del av det konfliktförebyggande och förtroendeskapande arbetet för att upprätthålla internationell fred och säkerhet är FN:s arbete med nedrustning och icke-spridning. Under de senaste åren har ett antal stora framsteg skett inom detta område, samtidigt som vissa länders beslut om att ej ratificera provstoppsavtal påverkat nedrustningsarbetet negativt.
Den senaste översynskonferensen för icke-spridningsavtalet mot kärn- vapen antog ett slutdokument i vilket kärnvapenmakterna bl a åtar sig att uppnå fullständig kärnvapennedrustning. Beskedet mottogs naturligtvis med stor glädje, även om det nu blir viktigt att de politiska deklarationerna också omsätts i praktisk handling.
Vad gäller nedrustningsfrågor är det avgörande att även inkludera sk lätta vapen. I konflikter efter andra världskriget har betydligt fler människor dödats av lätta vapen än av andra massförstörelsevapen. Trots detta så finns det ännu inget globalt program för att hantera en okontrollerad spridning av dessa vapen. Sverige måste tillsammans med övriga EU-länder vara mer drivande i att få till stånd en sådan regim för framtiden.
2.4 Fredsfrämjande insatser
Sedan det kalla krigets slut har FN:s fredsoperationer mångdubblats. De traditionella fredsbevarande insatsernas karaktär har även förändrats. Från att ha varit opartiska och begränsade väpnade styrkor placerade mellan stridande parter för att bevaka en tillfällig vapenvila, handlar det idag mer om att gå in med tungt väpnade styrkor i pågående konflikter samt att bevaka och försvara olika fredsavtal. Det handlar allt som oftast om inomstatliga konflikter, där FN-trupper sällan av parterna uppfattas som opartiska.
Det som förut enbart kallades fredsbevarande insatser betecknas idag mer övergripande med fredsfrämjande insatser, då det omfattar hela skalan av multifunktionella insatser med olika typer av mandat från säkerhetsrådet. Inslaget av civila enheter i insatserna är betydande, och trupperna skall ha förmåga att genomföra allt från militära operationer till rena biståndsinsatser. Samarbetet med civila myndigheter och övriga internationella organisationer (NGO:er mm) är en avgörande del av dagens fredsfrämjande insatser. Det pågår idag inom FN en omfattande diskussion om hur framtidens operationer skall se ut.
Vi kristdemokrater anser att Sverige måste vara fortsatt aktivt i denna diskussion. Bland annat måste tydliga mandat ges från säkerhetsrådet, liksom att tillräckligt med trupper och resurser följer med mandatens målsättning. Det måste även etableras tydligare rutiner för de fredsfrämjande insatserna så att varje operation inte börjar från noll. FN-sekretariatet måste inte enbart fortsätta arbetet med att upprätta datalistor över vilka trupper och olika enheter som medlemsstater är beredda att ställa upp med vid krislägen, utan även förbättra möjligheterna för snabba och koordinerade insatser. Sverige bör även driva linjen att det skall finnas resurser och en beredskap för att, efter beslut i säkerhetsrådet om en FN-insats, snabbt kunna upprätta ett FN- högkvarter i konfliktregionen och bl a förbereda truppernas ankomst.
Erfarenheterna från bl a FN-administrationerna i Kosovo och Östtimor är att det behövs en betydligt starkare beredskap för de civila styrkorna i freds- operationerna. Rekryteringen av poliser, domare, fängelsepersonal, sjukvårdare, administratörer mm är inom FN-systemet oerhört bristfällig. Sverige bör driva på att den civila dimensionen förstärks inom det freds- främjande arbetet och att hög beredskap även skall finnas för snabba civila insatsstyrkor.
En tydlig utveckling inom den fredsfrämjande verksamheten är dess regionalisering. Allt oftare ger säkerhetsrådet regionala organisationer i uppdrag att genomföra olika insatser, av såväl finansiella som praktiska skäl. En av de viktigaste utmaningarna är därför att förbättra bl a de afrikanska staternas kapacitet för fredsfrämjande insatser. Västvärlden och de mäktigaste länderna i säkerhetsrådet är inte lika benägna som tidigare att skicka trupper till den afrikanska kontinenten utan Afrika måste ha en bättre förmåga att hantera sina egna konflikter. Vi kristdemokrater anser att Sverige bör verka för att utbildningen för de afrikanska ländernas fredsfrämjande kapaciteter intensifieras.
2.5 Ekonomiska sanktioner
Det är märkligt att regeringen inte med ett enda ord i skrivelsen nämner problematiken kring dagens ekonomiska sanktioner. Sanktionsinstrumentet är, i jämförelse med andra diplomatiska och militära påtryckningsmedel, kraftigt underutvecklat. Under senare år har användandet av ekonomiska sanktioner ökat, vilket skall ses i relation till sökandet efter kostnadseffektiva instrument som kan bidra till att hantera eller förhindra olika konflikter, där man har en direkt ovilja att intervenera militärt i pågående konflikter. Syftet är att med ekonomiska medel övertyga mottagarregimen att ändra sitt beteende.
Erfarenheterna visar dock att ekonomiska sanktioner har varit ett relativt uddlöst instrument. Enligt vissa bedömare är det så lite som 5 % av alla ekonomiska sanktioner som lyckas med att uppfylla de uppsatta målen. Dessutom visar det sig att sanktioner ofta "slår fel" och snarare drabbar civil- befolkningen än de ledare som man vill åt. De humanitära konsekvenserna som har drabbat civilbefolkningen i bl a Irak och Jugoslavien, till följd av hårda ekonomiska sanktioner, är svåra att bortse från.
Vi kristdemokrater anser att det är viktigt att kombinera negativa med positiva åtgärder, dvs att i den mån det är möjligt så bör ekonomiska sanktioner kombineras med åtgärder som stärker det civila samhället i mottagarlandet. Det är viktigt att inse avigsidorna med att enbart använda bestraffande ekonomiska sanktioner för att försöka destabilisera en sittande regim. Konsekvenserna blir oftast att ledarnas makt förstärks, då de kan skylla på omvärlden som ansvarig för svält och annat elände.
Vi anser även att ekonomiska sanktioner bör underordna sig ett tydligt politiskt mål. Man bör i förväg försöka uppskatta sanktionernas positiva effekter och väga dessa mot förväntade negativa effekter. Det är viktigt att inse att ekonomiska sanktioner kan bidra till att uppfylla vissa mål, samtidigt som de riskerar att underminera andra. Alltför ofta beslutar FN och däri även Sverige om sanktioner utan att ha ett fastlagt politiskt mål.
Det är viktigt att rikta sanktioner mot politiska eliter i mottagarlandet. Oriktade sanktioner drabbar hela befolkningar och medför ofta oacceptabla humanitära konsekvenser. Möjligheter att frysa eliters finansiella tillgångar utomlands samt även att konfiskera annan typ av egendom bör undersökas ytterligare. En sådan strategi kräver tydliga regler och begränsningar för hur, när och av vem sådana riktade sanktioner kan tillämpas. Sverige bör vara drivande i diskussionen om att upprätta instrument för riktade sanktioner och sedan visa den politiska viljan att i nödlägen använda sig av dem.
Vi kristdemokrater är mycket tveksamma till ekonomiska sanktioner som drabbar den civila befolkningen i alltför hög grad. Vi ser fram emot en total översyn av dagens ekonomiska sanktioner i enlighet med ovanstående förslag.
2.6 Humanitära interventioner
Samtidigt som FN:s säkerhetsråd har det yttersta ansvaret för att upprätthålla fred och säkerhet, förhindras rådet ibland att uppfylla ansvaret pga de permanenta ländernas vetorätt. De stater som utnyttjar sin vetorätt flitigast hänvisar ofta till FN-stadgans principer om staters suveränitet och icke-inblandning i interna angelägenheter. Men i stadgan finns även principer om människors rättigheter, liksom en lång rad andra internationella konventioner, och frågan är vilka principer i folkrätten som bör vägas tyngst.
Vid ett flertal tillfällen under 1990-talet har säkerhetsrådet beslutat om militära aktioner i inomstatliga konflikter utan värdlandets samtycke. Sålunda är suveränitetsprincipen ingalunda absolut. Däremot har sk human- itära interventioner skett, och då utan säkerhetsrådets bemyndigande. Det senaste fallet är Natos bombningar över Jugoslavien 1999, vilket har ställt frågan till sin spets i världssamfundet. Kan militära insatser ske för att hindra brott mot mänskligheten, trots att mandat saknas från säkerhetsrådet ? Den svenska regeringens inställning är otydlig. Man underkände bl a legitimiteten för Nato-bombningarna samtidigt som man förstod dem politiskt och inte motsatte sig dem.
För oss kristdemokrater är det viktigt att FN:s säkerhetsråd besitter den legala makten för när våld kan användas för att säkra freden. Det är även viktigt att hävda staters suveränitet och deras ansvar för det gemensammas bästa inom landets gränser. Den nationella suveräniteten får dock inte skydda t ex envåldshärskare att utan andra länders rätt till agerande förtrycka den civila befolkningen. Stater har ett ansvar att såväl skydda som att främja de mänskliga rättigheterna för befolkningen inom landets gränser, men när de misslyckas med det, eller aktivt förtrycker delar av befolkningen, kan inte omvärlden stillatigande se på och förhålla sig passiv när människors liv hotas.
Då säkerhetsrådet misslyckas med att ta sitt ansvar för freden och säker- heten, vilket även omfattar grova brott mot mänskligheten, måste det finnas möjligheter för fredligt sinnade länder att agera. Interventionen i Kosovo kan ses som ett prejudikat för framtida ingripanden, men även som ett farligt sådant då det kan missbrukas. FN måste komma överens med medlems- staterna om vilka principer som ska vara vägledande vid humanitära inter- ventioner, annars riskerar det globala samarbetet att kraftigt undermineras. När vi i framtiden å ena sidan står inför tragedier som folkmordet i Rwanda och å andra sidan ett veto i säkerhetsrådet, behövs det konsensus kring vilka regler som ska gälla.
Kristdemokraterna vill härmed inleda en diskussion om vilka kriterier som skall gälla för sk humanitära interventioner. Då följande sex krav är upp- fyllda skulle det kunna vara tillåtet:
- Det sker ett folkmord eller övergrepp av snarlik vidd inom en suverän stats territorium.
- Landets regering är ansvarig för brotten, är oförmögen eller vägrar att stoppa dem.
- Försök till fredlig lösning av konflikten har misslyckats.
- Säkerhetsrådet är blockerat av veto och kan därför inte agera.
- En grupp av stater agerar för att stoppa folkmordet.
- Militärt våld används uteslutande med syfte att stoppa övergreppen och våldet måste följa den internationella humanitära rätten.
Vi kristdemokrater vill att regeringen tydligt åskådliggör sin ståndpunkt för sk humanitära interventioner, och i FN inleder en diskussion om vilka kriterier som bör gälla vid eventuella framtida insatser. Frågan om generalförsamlingen kan överta ansvaret för fred och säkerhet då säkerhetsrådet misslyckas med att ta sitt ansvar bör även utredas ytterligare.
3 Ekonomiska och sociala frågor
Då FN bildades satte dess grundare på pränt målen att förbättra den ekonomiska och sociala utvecklingen liksom att uppnå bättre levnads- standard för alla människor i världen. Det handlar både om att säkra den internationella freden och om att öka människors välfärd.
Under det senaste 50 åren har omåttliga framsteg gjorts. Fattigdomen har minskat lika mycket som under de föregående 500 åren och ytterligare tre till fyra miljarder människor slipper idag leva med fattigdomens strupgrepp. Medellivslängden i utvecklingsländerna har sedan 60-talets början ökat från 46 år till 62 år. Andelen undernärda har minskat med en tredjedel. Läs- kunnigheten har ökat från att ha omfattat mindre än hälften av invånarna till närmare tre fjärdedelar; snabbast har utvecklingen gått för kvinnorna. Liknande utveckling gäller tillgång till hälsovård, rent vatten, bostäder och närande mat.
Tyvärr har de ekonomiska och sociala framgångarna även medfört ökade klyftor i världen. 1960 tjänade den femtedel av världens befolkning som bor i de rikaste länderna 30 gånger mer än de som bor i den fattigaste femtedelen. Idag är förhållandet 74:1. I denna allt rikare värld finns det ungefär lika många fattiga som för 20 år sedan. 1,3 miljarder människor lever under Världsbankens fattigdomsnivå på en US-dollar per dag. Flest fattiga finns i Sydasien, Afrika och Kina.
Idag står även världssamfundet inför en enorm utmaning som FN:s grundare inte kunde förutse, nämligen den ekologiska hållbarheten i våra samhällen. Med den kraftiga befolkningstillväxten kombinerad med ökad produktion och energianvändning, framstår skapandet av hållbara konsumtions- och produktionsmönster som minst lika viktigt som något annat för jordens och människornas överlevnad. Arbetet i FN:s kommission för hållbar utveckling (CSD) är viktiga delar i detta främjande, liksom tankarna om faktor 4 och 10, dvs att åstadkomma samma produktion med en fjärdedel eller en tiondel av resursåtgången.
3.1 Fattigdomsbekämpningen
Extrem fattigdom är ett av de största hindren för en social rättvisa och ekonomisk utveckling. Fattigdomen och stora ekonomiska klyftor leder i sig ofta till krig och konflikter. Fattiga länder har även mindre kapacitet och möjligheter att implementera ekologiskt hållbara utvecklingsmetoder. Om vi inte ökar våra ansträngningar kommer fattigdomen och klyftorna öka än mer. Befolkningstillväxten sker snabbt och framför allt i de fattigaste länderna.
Vi kristdemokrater anser att Sverige tillsammans med övriga länder i FN måste öka ansträngningarna för att bekämpa fattigdomen. Även FN bör anta målet att halvera antalet människor som lever i extrem fattigdom till år 2015.
3.2 Ökad ekonomisk tillväxt
Det enda sättet att verkligen minska fattigdomen är att uppnå en bred ekonomisk tillväxt i tredje världen. Enbart i länder som har haft samman- lagda ekonomiska framgångar de senaste årtiondena har man drastiskt kunnat minska antalet fattiga. Det handlar främst om att öka tillgången till globaliseringens positiva utvecklingsmöjligheter. De länder som mest framgångsrikt har integrerat sig i den globala ekonomin och bl a lockat till utländska investeringar har haft högst ekonomisk tillväxt och har därmed mest effektivt kunnat bekämpa fattigdomen.
I utvecklingsländer är arbetskraften i de växande globala marknaderna - textilier, elektronik, datachips etc - mest kvinnor. Även om de inte sällan arbetar under oacceptabla förhållanden, vilka måste förbättras, innebär arbetet i sig många positiva fördelar. Arbetet gör att födelsetalen minskar och att barnen får bättre mat, hälsovård och utbildning. Också den sociala statusen för flickor ökar, vilket medför ökad jämlikhet och större utbildnings- möjligheter.
Även om ekonomisk tillväxt är en nödvändig förutsättning för att minska fattigdomen och inkomstskillnaderna, är det inte tillräckligt. En integrering i den globala ekonomin måste åtföljas av en effektiv socialpolitik, bättre utbildning för alla, bättre hälsovård och ökad jämlikhet. Framgångarna beror till stor del på bra ledarskap och goda samhällsinstitutioner. Allt detta kräver extern hjälp och ökade bidrag samt utvecklingsinsatser.
Trots årtionden av liberaliseringar så begränsas världshandeln av mängder av tullar och kvoter. Industriländerna skyddar kraftigt sina marknader för bl.a. jordbruks- och textilvaror, de två sektorer som utvecklingsländerna har största komparativa fördelar i. Kraftiga jordbrukssubventioner i västvärlden sänker även världsmarknadspriserna vilket skadar bönder i fattiga länder. Vi kristdemokrater anser att Sverige fortsatt måste verka för handels- liberaliseringar även inom dessa områden och samtidigt genom bistånd mm hjälpa utvecklingsländer att uppnå mer ekologiskt hållbara produktions- metoder.
De höga utlandsskulderna i de fattigaste länderna utgör ett stort hinder för ekonomisk utveckling. Det hindrar även inhemska satsningar i bl.a. utbildning och hälsovård. Graden av skuldlättnader och avskrivningar måste öka för de allra fattigaste länderna och vi kristdemokrater anser att även Sverige bör bidra i större omfattning. Även länder som har drabbats av naturkatastrofer bör omfattas av sådana program.
3.3 Miljö och hållbar utveckling
Det råder ingen tvekan om att de största globala utmaningarna för framtiden ligger i miljöfrågorna. Med den ekonomiska tillväxten och kraftiga befolkningsökningen ökar belastningen på miljön avsevärt. Det är allas vårt ansvar att åstadkomma en mer hållbar utveckling under 2000-talet. De internationella miljökonventionerna måste följas upp och implementeras i världens alla hörn, speciellt i västvärlden och industriländerna. Här ingår arbetet med att följa upp Agenda 21, FN:s klimatkonvention, konventionen om biologisk mångfald, konventionen mot ökenspridning och Montrealprotokollet som reglerar användningen av ett antal ozonförstörande gaser.
Men det räcker inte enbart med att skriva under olika konventioner. Miljöarbetet kräver snabba och politiska förändringar. Klimatförändringar har under senare år lett till förödande naturkatastrofer som drabbar tusentals människor, framför allt i utvecklingsländer. Bristande tillgång till vatten är en allt större konfliktorsak, och en av de mest akuta utmaningarna är det faktum att 1 miljard människor idag saknar tillgång till rent dricksvatten. Samtidigt saknar halva världsbefolkningen adekvata sanitära faciliteter. Detta orsakar ungefär 80 % av alla sjukdomar i utvecklingsländerna. Vi kristdemokrater anser att Sverige och övriga FN-länder måste sätta upp mål för att minska andelen människor som saknar tillgång till rent vatten och adekvata sanitära faciliteter.
Med produktivitetsökningar och ökad energianvändning ökar även miljöpåfrestningarna på marken och vår jord. Det förefaller nästan som ofrånkomligt att om inte vi, främst i västvärlden, i ökad grad använder oss av bioteknologiska lösningar så håller inte vår tillväxtmodell. Dessutom har utvecklingsländer all rätt att utvecklas och skörda ekonomiska framgångar av industriella och teknologiska framsteg. Men vår jord klarar inte av en värld med 6 miljarder människor som lever enligt västerländska mått, utan produktions- och konsumtionsmönstren måste göras mer ekologiskt hållbara. Vi kristdemokrater anser att Sverige och övriga FN-länder måste öka biståndet med framför allt ekologiskt hållbara produktionsmetoder.
3.4 IT och bistånd
Den digitala revolutionen har gett världen nya och förbättrade kom- munikationssystem, men även helt nya produktions- och utvecklingsmöjligheter. Det finns enorma möjligheter förknippade med IT-utvecklingen, men också en del faror. Den största faran är att det kan skapa nya klyftor mellan dem som har tillgång till Internet och dem som står utanför. Gapet växer fort både inom och mellan länder. Idag finns flera hundra miljoner Internetanvändare runtom i världen. Antalet ökar med 200 000 per dag. Men antalet konton ökar främst i OECD-länderna och i ett litet antal utvecklingsländer. Majoriteten av världens befolkning står därför helt vid sidan av den nya tekniken.
Gapet vad gäller tillgång till den nya tekniken har många orsaker. Bristerna i infrastrukturerna är påtagliga, liksom kostnaderna för att vara uppkopplade. Det är här biståndet kommer in i bilden, och västvärlden och FN har ett stort ansvar för att inte IT-revolutionen ska skapa nya klyftor. Vi kristdemokrater anser att Sverige tillsammans med övriga länder i FN bör lägga fram riktlinjer för hur IT-användningen kan ökas och breddas till utvecklingsländer, och därefter avsätta tillräckliga medel i form av riktade biståndssatsningar.
IT-revolutionen kan, om rätt utnyttjad, erbjuda mycket goda möjligheter i fattigdomsarbetet. Aktiviteter som distansutbildning med hjälp av IT och telemedicin samt över huvud taget tillgången till telefoni och Internet i fattiga byar kan kraftigt förbättra möjligheterna till ekonomisk och social utveckling. Ett flertal pilotprojekt bekräftar detta. För att sprida IT till utvecklingsländerna behövs det ett effektivt samarbete mellan näringslivet, de nationella regeringarna och internationella organisationer, däribland FN. Sverige som en världens ledande IT-nationer har ett givet ansvar för att upprätta sådana nätverk och gemensamma satsningar.
3.5 Hindra spridningen av bl a malaria och hiv/aids
Under senaste årtionden har innovationer inom medicin och hälsovård burit med sig en dramatisk ökning av livslängden och minskad dödlighet. Tyvärr har inte alla regioner i världen fått del av dessa framgångar. Bristen på primärvård är en av de största anledningarna till att fattiga människor förblir fattiga. Trots att 56 miljarder US dollar varje år spenderas på läkemedelsforskning, omfattar enbart 10 % av detta sådana hälsoproblem som drabbar 90 % av jordens befolkning. Resultaten är talande. Det kan nämnas att malaria dödar två liv varje minut, mestadels barn under 5 år och gravida kvinnor. Vi kristdemokrater anser att Sverige mer effektivt bör stödja den av WHO ledda kampanjen mot malaria.
Det finns många sjukdomar som enkelt skulle kunna bekämpas om läkemedelsindustrin i västvärlden i högre grad även riktade uppmärk- samheten mot de fattigas sjukdomar. Industrin saknar idag incitament att investera i sådan läkemedel då de ekonomiska vinsterna anses alltför små. Här behövs därför stora satsningar från regeringar i samarbete med läkemedelsindustrin för att öka forskningen mot de fattigas sjukdomar och förbättra distributionskanalerna till utvecklingsländerna. Det är bekläm- mande att Sverige och Sida inte deltar i ett sådant viktigt program som The Global Alliance for Vaccines och Immunization (GAVI) som sker i partnerskap mellan WHO, UNICEF, Världsbanken, privata finansiärer, nationella regeringar mm och läkemedelsföretag. Vi anser att samarbetet mellan FN, nationella regeringar och läkemedelsindustrin måste intensifieras för att öka forskningen och produktionen mot de fattigas sjukdomar.
Ungefär 50 miljoner människor har sedan tidigt 1970-tal blivit smittade av hiv. 16 miljoner har dött av det. Under 1999 smittades hela 5,6 miljoner och hälften av dem är under 25 år. Av nära 36 miljoner som idag lever med hiv/aids bor mer än 23 miljoner i Afrika söder om Sahara. I de värsta områdena i södra Afrika är 40 % av gravida kvinnor hiv-smittade. Det beräknas år 2010 finnas 40 miljoner föräldralösa barn i Afrika som en följd av hiv/aids. Problemet är inte längre en hälsofråga, utan även en samhälls-, säkerhets-, utvecklings- och framför allt en överlevnadsfråga för hela generationer av folk.
Sverige måste tillsammans med övriga länder i FN arbeta fram en explicit målsättning för att hindra spridningen av hiv/aids. Information om sjuk- domen måste spridas mer effektivt i framför allt de värst drabbade regionerna, vilket även omfattar bättre och ökad utbildning samt sexual- undervisningen.
4 Mänskliga rättigheter
Tillsammans med uppgiften att upprätthålla den internationella freden och främja den sociala och ekonomiska utvecklingen, ville FN:s grundare även åstadkomma en normativ världsordning. Detta resulterade 1948 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Där slås det fast vissa universella rättigheter som varje människa besitter oavsett nationalitet, hudfärg, ålder eller kön.
För kristdemokraterna är det viktigt att bejaka rättigheternas absoluta värde, framför allt då det från vissa FN-länders håll fortfarande talas om mänskliga rättigheter som kulturellt betingade och att dessa frågor tillhör staters inre angelägenheter. Vissa gemensamma värden måste genomsyra relationer mellan länder och folk, för människovärdets skull, men framför allt för att göra det lättare att leva med varandra på denna jord.
De mänskliga rättigheterna uppfylls ej på många håll i världen, vilket bl a leder till konflikter och massflykt. Brott mot mänskliga rättigheter kan även vara ett direkt hinder för social och ekonomisk utveckling.
4.1 Globaliseringen och mänskliga rättigheter
Globaliseringen har inneburit en revolution i arbetet för de mänskliga rättigheterna. De ökade kommunikations- och informationsmöjligheterna har gjort att få platser i världen kan undgå omvärldens uppmärksamhet. Det blir allt svårare för regeringar och folkgrupper att avskärma sig och i hemlighet förtrycka andra människor. Människorättsorganisationer har vuxit fram i dramatisk takt, framför allt i utvecklingsländer, under det senaste årtiondet, liksom kontakter och informationsutbytet dem emellan.
Globaliseringen, och nationalstaternas delvis minskade makt, har medfört att människors rättigheter sätts än mer i centrum. Insikten av att det behövs vissa gemensamma globala standarder sprids snabbt. Samtidigt som staters och regeringars möjligheter att via effektiva institutioner främja och försvara människors rättigheter måste förstärkas, så ökar bl a de internationella företagen och andra icke-statliga aktörer sitt inflytande och makt över vanliga människors vardag.
Vi kristdemokrater anser därför att det behöver arbetas fram ett betydligt mer effektivt samarbete mellan FN, nationella regeringar, näringslivet och NGO:er för att främja och försvara mänskliga rättigheter. Företagens roll är avgörande. Förutom att tillämpa ILO-konventionerna om bl a arbetsrättsliga standarder och förbud mot skadligt barnarbete, så har företag ett allt större samhällsansvar, framför allt i utvecklingsländer där flest brott sker mot mänskliga rättigheter och där de besitter en allt större makt på bekostnad av nationalstatens. De kan spela betydande roller gentemot värdlandets regering för främjandet av mänskliga rättigheter, men även för värderingar och samhällsnormer på regionala och lokal nivå. Sverige måste såväl nationellt som tillsammans med andra FN-länder öka sitt samarbete med de inter- nationellt verksamma företagen för att mer effektivt främja mänskliga rättigheter.
4.2 Ökade satsningar för kvinnor och barn
De människor som oftast drabbas av brott mot de mänskliga rättigheterna är kvinnor och barn. Vi möts ständigt av rapporter från ett flertal länder som är FN-medlemmar om hur mänskliga rättigheter kränks grovt i deras länder. Framför allt är våldet mot kvinnor en mycket angelägen fråga. Det är viktigt att kvinnofrågorna får en större betydelse i det internationella samarbetet och att man följer upp alla de aktionspunkter som det beslutades om vid kvinnokonferensen i Peking.
Det är djupt beklämmande att världen vid 2000-talets inledning inte har lyckats avskaffa slaveri. Det finns tydliga bevis på att handeln med framför allt kvinnor och barn ökar, t.o.m. i västerländska samhällen. Antalet människor som årligen köps och säljs uppgår till mellan 700 000 och två miljoner. Den allra största delen är sexhandel med kvinnor och barn som köps eller lockas med falska löften för att säljas till prostitution eller annat sexuellt utnyttjande i väst. En annan del är utnyttjandet av människor som arbetskraft under slavliknande förhållanden, liksom barnsoldater som kidnappas in i slaveri. Vi kristdemokrater anser att det nu behövs en kraftsamling inom FN för att bekämpa all denna slavhandel.
4.3 Handlingsprogram för mänskliga rättigheter
Vid FN-konferensen i Wien 1993 uppmanades alla FN:s medlemsländer att skriva nationella handlingsplaner för de mänskliga rättigheterna. Endast ett fåtal av medlemsländerna har verkställt denna plan. Trots att Sverige säger sig ha en hög MR-profil har man inte lyckats fullgöra denna modesta begäran. Istället är regeringen inte sen med att kritisera andra länders brott mot mänskliga rättigheter samtidigt som man varje år skriver glädjerapporter till FN:s högkommisarie om MR-situationen i Sverige.
Det vore önskvärt om Sverige efterliknade grannlandet Norge, som under den kristdemokratisktledda regeringsperioden presenterade ett omfattande och självkritiskt handlingsprogram där 50% behandlade inrikes och 50% utrikespolitiska förhållanden. Vi svenska kristdemokrater anser att regeringen snarast bör skriva ett handlingsprogram för de mänskliga rättig- heterna inom Sveriges inrikes- och utrikespolitik.
5 Reformer av FN
FN kan ensamt inte hantera alla ovanstående utmaningar som världen står inför, utan det är främst upp till medlemsländerna och deras befolkningar att uppfylla sitt ansvar. Däremot behövs det ett starkt och effektivt FN för att hjälpa medlemsländerna att lösa problemen och uppnå de mål som regeringarna har beslutat sig för. Det behövs ett reformerat och moderniserat FN anpassat till dagens samhälle och utmaningar.
Generalsekreteraren Kofi Annan har sett en reformering av FN-systemet som sin viktigaste uppgift. Han har även tagit en rad initiativ som delvis redan har lett till ett mera effektivt FN. Men många av reformerna måste medlemsländerna besluta om, och här brister på flera områden den politiska viljan.
5.1 Effektivisering av FN som organisation
Vissa beslut om fokuseringen på FN:s kärnverksamheter, införandet av enhetlig ledningsstruktur och en bättre samordning i mottagarländerna, har redan genomförts i reformprocessen. Även inom FN:s fackorgan har betydande förändringar ägt rum. Men trots detta är det mycket som kvarstår att göra. Reformdiskussionerna måste breddas och bl a managementfrågorna måste få större plats.
Konsensusprincipen är FN:s styrka men blir också lätt dess svaghet. Styrelsearbetet inom flera FN-organ är mycket ineffektivt och dess sammansättning och storlek gör det svårt att fokusera på avgörande frågor och fatta effektiva beslut. Ett annat problem rör selekteringen av högre chefer, framför allt de högsta chefsposterna. De kandidater som förekommer har ofta en bred erfarenhet från politik och diplomati med detta ger inga garantier för att de är lämpliga som ledare för stora och komplexa internationella organisationer. Dessutom är organisationskulturen starkt hierarkisk, vilket leder till konkurrens om makten inom organisationen, begränsad kreativitet och initiativtagande samt ett utpräglat revirtänkande.
Vi kristdemokrater anser att Sverige mer framskjutet bör hävda betydelsen av en total översyn av managementfrågor inom FN:s organisationer. Annars finns det en betydande risk att FN mister god och handlingskraftig personal och får allt svårare att rekrytera personal till alla olika specialistfunktioner.
5.2 Maktfördelning, finansiering och demokrati inom FN
Vad gäller politiskt betingade reformer är en av de viktigaste, och även svåraste frågorna, att reformera maktfördelningen och demokratin inom FN, speciellt inom säkerhetsrådet. Det är avgörande för FN:s legitimitet att säkerhetsrådet breddas och görs mer representativt. Det är i det närmaste omöjligt att avskaffa vetorätten, men eventuellt kan vissa kriterier sättas upp för när veton får användas. Att öppna för ökad insyn i säkerhetsrådet är en annan viktig demokratisk fråga. Vi kristdemokrater anser att en reformering av säkerhetsrådet enligt ovanstående inriktning är viktigt och emotser en intensifiering av reformansträngningarna hos medlemsländerna. Med en ökad samordning av den europeiska säkerhetspolitiken bör Sverige driva linjen att EU endast behöver tala med en röst i säkerhetsrådet, och då EU:s ordförandeland, vilket även skulle kunna främja utvecklingen av en regionalisering av FN-systemet.
Ett problem på både kort och lång sikt är frågan om FN:s finanser. Speciellt allvarligt är oviljan hos vissa stora bidragsgivare, som USA, att inte i tid betala sina medlemsavgifter. Den svenska ståndpunkten bör vara att medlemsstaterna betalar sina bidrag till FN:s budget i tid, fullt ut och utan villkor. Det är orimligt och odemokratiskt att i det multilaterala samarbetet ställa politiska villkor för sina inbetalningar. FN bör dock även söka nya vägar för finansiering, och därmed inte göra sig så beroende av enskilda länder. Detta omfattar upprättandet av frivilliga fonder och större samarbete med näringslivet. Sverige bör i högre grad vara med i sådana diskussioner.
5.3 Information och marknadsföring
Trots att FN besitter en stor makt i det internationella samfundet och har stora möjligheter att påverka utvecklingen i världen, så förknippas FN i media allt för ofta med negativa händelser och i viss mån misslyckade operationer. Misslyckandena beror ofta på att FN inte får de resurser som krävs för uppdraget, samtidigt som man tenderar att skyffla över allt fler uppgifter på FN, och utan tillräckliga medel sänks naturligtvis kvaliteten på insatserna. För att öka viljan till mer resurser för FN, behövs en intensifierad informationsinsats såväl från FN-sekretariatet i sig som från medlemsländerna. FN behöver marknadsföra sig betydligt bättre, och det är till stor del medlemsländernas regeringar som bättre behöver sprida FN:s budskap till sina befolkningar. FN-uppdrag på fältet behöver även bättre förklaras för människorna i mottagarländerna. Bättre information behöver spridas via alla möjliga kanaler, bland annat radio, TV, tidningar, broschyrer och Internet.
Sverige bör som föregångsland öka informationssatsningarna om FN på hemmaplan, i nordiska sammanhang och inom EU-samarbetet.
5.4 Det civila samhället och folkrörelserna
FN står inför utmaningen att vinna människors stöd runt om i världen. Tyvärr är det alldeles för få människor som kommer i kontakt med FN- systemet. FN-tanken bygger på att världens folk är djupt engagerade för internationellt samarbete. Därför måste bl a folkrörelsernas och de folkvaldas inflytande stärkas i FN. Deras kunskap och erfarenhet måste tas tillvara bättre i FN. Det civila samhället måste få delta i fler av FN- organens möten.
Sverige bör vara drivande i olika reformförslag för hur det civila samhället kan göras mer delaktigt i FN-arbetet, t ex bör det diskuteras om tre platser skall avsättas för varje medlemsland i generalförsamlingen - en plats för regeringen, en för politisk opposition och en för civila samhället.
6 Svenskar i internationell tjänst
Det finns en lång rad svenskar som har tjänstgjort i FN-systemet, inklusive alla dess underorgan. Erfarenheterna hos dessa svenskar är många och det finns mycket kompetens att inhämta. Tyvärr är Sverige inte helt bra på att utnyttja dessa erfarenheter och den kompetensen.
I internationella uppdrag är det en viktig princip att tjänstemännen är objektiva och neutrala. Man är anställd av FN och inte utsänd på uppdrag av den nationella regeringen. Denna princip bör kvarstå. Däremot har Sverige en förmåga att överdriva tolkningen av principen så att det knappast råder någon som helst kontakt mellan officiella svenska representanter och de svenskar som gör internationell tjänst inom FN-systemet. Bland de flesta andra FN-medlemsländer sker sådana kontakter intensivt och regelbundet. Vi kristdemokrater anser att den svenska regeringen omedelbart bör se över sina kontakter med svenskar som gör internationell tjänst inom FN-systemet. Detta skulle leda till en bättre "feed-back" och ge oss en bättre chans att agera på den internationella arenan.
Tyvärr möts de svenskar som har gjort FN-tjänst ofta av likgiltighet då de återvänder hem till Sverige. Detta anser vi kristdemokrater är oerhört olyckligt. Istället för att avvisa dessa personers engagemang bör vi utnyttja deras erfarenheter och kunskaper. Olika kunskapscentrum bör sättas upp inom Regeringskansliet där man kan samla alla svenskar som har gjort internationell tjänst. Dessa kan sedan bilda tankesmedjor och utgöra en kunskapsbank för såväl regering och riksdag som det övriga civila samhället.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för ett helt departement inom FN-sekretariatet för "tidig-varning", med en egen undergeneral- sekreterare och direkt koppling till säkerhetsrådet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige snarast ratificerar stadgan om en internationell permanent brottmålsdomstol,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för ett globalt program för att hindra en okontrollerad spridning även av s.k. lätta vapen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att det snabbt, efter ett beslut i säkerhetsrådet om fredsfrämjande insats, skall kunna upprättas ett FN-högkvarter i konfliktregionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för en hög beredskap inom det fredsfrämjande arbetet även för snabba civila insatsstyrkor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbildningsinsatserna måste ökas för att förstärka de afrikanska ländernas fredsfrämjande kapaciteter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att kombinera negativa ekonomiska sanktioner med positiva åtgärder för att bl.a. stärka det civila sam- hället i mottagarlandet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ekonomiska sanktioner bör underordnas ett tydligt politisk mål,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktade sanktioner mot politiska eliter i mottagar- landet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige inleder en diskussion inom FN om vilka kriterier som bör gälla vid eventuella framtida humanitära inter- ventioner,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare utreda om generalförsamlingen kan överta ansvaret för fred och säkerhet då säkerhetsrådet misslyckas med att ta sitt ansvar,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör verka för att även FN antar målet att halvera antalet människor som lever i extrem fattigdom till år 2015,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för handelsliberaliseringar även inom de områden där utvecklingsländerna har komparativa fördelar,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökning av det internationella biståndet med framför allt ekologiskt hållbara produktionsmetoder,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att FN bör sätta upp mål för att minska andelen människor som saknar tillgång till rent vatten och adekvata sanitära faciliteter,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att FN bör arbeta fram program för hur IT- användningen kan ökas och breddas till utvecklingsländerna,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för ett ökat samarbete mellan näringslivet och regeringen för gemensamma IT-satsningar riktade mot utvecklingsländerna,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige mer aktivt bör stödja den av WHO ledda kampanjen mot malaria,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att FN bör arbeta fram en explicit målsättning för att hindra spridningen av hiv/aids,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka samarbetet mellan FN, nationella regeringar och läkemedelsindustrin för att öka forskningen och produktionen mot de fattigas sjukdomar,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige såväl nationellt som tillsammans med andra FN-länder ökar sitt samarbete med internationellt verksamma företag för att främja mänskliga rättigheter,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör upprätta ett handlingsprogram för de mänskliga rättigheterna,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en total översyn av managementfrågorna inom FN:s organisationer,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör driva linjen att EU endast behöver tala med en röst i FN:s säkerhetsråd,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att FN även bör söka nya kompletterande vägar för finansiering,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör öka informationssatsningarna om FN,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige upprättar bättre kontakter för informationsutbyte med de svenskar som arbetar i FN-systemet,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bättre utnyttjar den kompetens och erfarenhet som svenskar som har arbetat i FN-systemet besitter.
Stockholm den 8 juni 2000
Jan Erik Ågren (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Åke Carnerö (kd)
Margareta Viklund (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Amanda Agestav (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Mats Odell (kd)
Dan Ericsson (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Inger Strömbom (kd)