Det finns endast två stater i världen som inte har ratificerat FN-konventionen om barnets rättigheter. Barnkonventionen omfattar därmed de flesta av världens barn. Trots detta utsätts barn för grymheter och orättvis behandling i många länder. Andelen barn i hela världen var år 1998 30 %. Andelen barn (under 15 år) är knappt 20 % i utvecklade länder och ca 35 % i utvecklingsländer. Enligt ILO (International Labour Organization) finns det ca 250 miljoner heltidsarbetande barn mellan 5 och 14 år gamla i världen idag.
Artikel 4 i barnkonventionen slår fast: "I fråga om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter skall konventionsstaterna vidta sådana åtgärder med utnyttjande till det yttersta av sina tillgängliga resurser, och där så behövs, inom ramen för ett internationellt samarbete."
Denna text innebär en internationell dimension där bistånd och inter- nationellt samarbete spelar en stor roll för att främja genomförandet av rättig- heterna.
Det är självklart att välmående och välutbildade barn är den bästa garantin för en värld i säkerhet och trygghet. Tyvärr betraktas en stor del av världens barn mycket illa. Sverige har ett ansvar inför barnkonventionen att använda sitt bistånd i barnens tjänst och för att vända denna utveckling.
Endast en liten del av det svenska biståndet går idag direkt till världens barn. Detta måste ändras. Det behövs en målmedveten biståndsprioritering till förmån för barnen. I allmänhet går biståndet till mycket små barn och ungdomar, och på grund av kulturella faktorer är det ofta pojkar som gynnas mest. Även andra svagare grupper, dvs etniska minoriteter, handikappade, hemlösa och föräldralösa, bör uppmärksammas.
Fortsättningsvis borde det vara tydligare och mer kontrollerbart och möjlighet att följa upp det bistånd som kommit barnen till del.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av verkningsgraden av bistånds- insatserna avseende barn.
Stockholm den 4 oktober 1999
Monica Green (s)
Birgitta Ahlqvist (s)
Carina Adolfsson (s)
Marina Pettersson (s)
Anders Ygeman (s)