Inledning
Vårt svenska biståndsorgan Sida satsar 5 miljoner kronor i en jättelik projektering av en nationell vattenkraftsplan för Vietnam där tre nordiska konsultbolag, däribland svenska Sweco, gått samman om uppdraget. Kontraktet är värt totalt 25 biståndsmiljoner och löper över 2 år. Noteras bör att dessa konsultbolag också är med och projekterar dammbyggen. Man kan säkert förvänta sig förslag på flera jättedammar i den plan som läggs fram för Vietnams regering. Floderna i Vietnam är ännu till stor del outbyggda.
Många dammprojekt i världens utvecklingsländer
I många länder i tropiska områden pågår gigantiska dammprojekt i floder. Dessa är ofta finansierade av Världsbanken och även av Sida, vårt svenska biståndsorgan. Sida har t ex bidragit med 40 miljoner kronor till en dammutbyggnad i Biobiofloden i Chile.
Människorna i dessa områden lever fortfarande i stor utsträckning på jakt, fiske och jordbruk. Fisket i de strömmande floderna betyder oerhört mycket för befolkningens proteinförsörjning. Men i de stillastående dammarna är den biologiska produktionen nästan obefintlig jämfört med det oerhört rika biologiska livet i rinnande floder. Antalet fiskarter är mycket stort i strömmande flod-ekosystem medan karp och ett fåtal andra fiskarter dominerar i de konstgjorda dammarna. Dammarna växer även igen med bl a vattenhyacinter eftersom erosionen är så stor i tropiska områden.
Konsekvenserna förödande
Utbyggnaden av floderna i syd sker med teknik från nord. Flera svenska bolag är inblandade, bl a ABB och Atlas Copco. Utbyggnaden av vattenkraften i nord har visserligen skett till priset av förlorad biologisk mångfald och visst intrång i urbefolkningars land och rättigheter. Men situationen i länderna i syd är hundrafalt värre. Förutom förlorad biologisk mångfald drabbas människorna på ett grymt sätt. Fiskarbefolkningen och andra boende tvångsförflyttas från dammområden. Det handlar om tiotals miljoner människor. Enbart vid Tre raviners damm i Yangzefloden i Kina fördrivs 1,2 miljoner människor. Dammen blir 175 meter hög när den står färdig om 20 år. (Som jämförelse kan nämnas att Kaknästornet är 155 meter.) Förödande sociala och ekologiska katastrofer uppstår och drabbade människor har inget inflytande. Mycket stora demonstrationer av miljöorganisationer och enskilda människor har förekommit mot de värsta dammprojekten, t ex Narmadadammen i Indien.
Alternativ finns
Dammprojekten i syd sker i områden med goda förutsättningar för utbyggnad av sol- och vindenergi, biogasteknik och annan miljövänlig framtidsteknik för energiframställning. Men ekologisk sakkunskap saknas i stor utsträckning hos Världsbanken och andra biståndsorgan liksom i mottagarländerna. Man tänker i gamla banor och gör samma misstag i syd som redan gjorts i nord. Det är mycket sorgligt. Istället för att bygga ny teknik, som dessutom skulle kunna bli en bra exportartikel för syd, gör man dem en björntjänst genom att inte våga eller kunna tänka i teknik för framtiden. I Sverige finns en uttalad vilja att inte bara ställa om samhället till ett ekologiskt långsiktigt hållbart samhälle utan även att gå i bräschen för den utvecklingen. Det borde därför inte vara svårt för Sverige att lämna det gamla sättet att tänka och hjälpa syd in i ett hållbart sätt att leva. Dit hör inte gigantiska dammbyggen, projekt som varken gagnar människor eller miljö.
Hemställan
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska bidrag till dammprojekt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges roll för att understödja skapandet av ny miljövänlig energiteknik i utvecklingsländerna.
Stockholm den 2 oktober 1999
Gudrun Lindvall (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Per Lager (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Kia Andreasson (mp)
Ewa Larsson (mp)