Inledning
Globaliseringen inrymmer stora möjligheter - integration, ekonomisk tillväxt och social utveckling - och ger förutsättningar för att nå fred, demokrati och kulturella framsteg. Globaliseringen ställer oss också inför de ödesfrågor som följer av växande inkomstklyftor, ökad belastning på miljön och den potentiella risken för att länder eller regioner med etniska och nationalistiska argument exploaterar vad som uppfattas som globaliseringens hot. Därför krävs ett starkare internationellt, politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk som prioriterar både ekonomisk och mänsklig utveckling.
Globaliseringen skapar ett omvandlingstryck som påverkar rika såväl som fattiga, länder och regioner såväl som byar och kommuner. Globaliseringen ökar insikten om att verksamheten i en del av världen får konsekvenser för resten; insikten om vårt ömsesidiga globala beroende växer.
Globaliseringen gynnar de rika länderna. Världens rikaste femtedel har idag 74 gånger så hög inkomst som världens fattigaste femtedel, jämfört med 30 gånger så hög 1960. Varje sekund tjänar ägaren till dataföretaget Microsoft, Bill Gates, 11 000 kronor. Samtidigt lever mer än 1,3 miljarder människor på mindre än en dollar per dag.
Det är de rika länderna som har makten i de stora ekonomiska organisationerna, som WTO, Internationella valutafonden etc. Det är de rika länderna som har tillgång till den växande informationstekniken och som tar patent på den biologiska mångfalden i utvecklingsländerna, för att använda den i medicinsk forskning. Idag finns ca 80 procent av Internetanvändarna i de industrialiserade länderna, där 15 % av världens invånare bor. I Sydasien, med 20 % av världens befolkning har mindre än en procent tillgång till Internet. En amerikan behöver spara en genomsnittlig månadslön för att köpa en dator, medan en medelinkomsttagare från Bangladesh måste spara åtta årslöner. Allt detta sagt samtidigt som två miljarder människor fortfarande lever utan elektricitet.
Den ekonomiska krisen i Asien fick följder långt bortom ländernas egna gränser. Troligen blir världens samlade produktion reducerad med över 17 000 miljarder kronor mellan 1998-2000 på grund av Asienkrisen. Men trots att de fattigaste länderna drabbades hårdast av krisen har de mycket litet inflytande i de ekonomiska organisationer som avgör deras framtid. Befolkningen i G7-länderna (Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA) representerar tillsammans bara 11,8 procent av världens befolkning, men ändå fattar G7 avgörande beslut för jordens resterande 88,2 procent. Den ekonomiska och politiska makten, liksom andra resurser, är ojämnt fördelade.
Världsekonomin är fortfarande organiserad på ett sätt som gör att en stor del av befolkningen ställs utan möjligheter att göra en rimligt produktiv arbetsinsats. Detta är ett oerhört slöseri med mänskliga resurser, förutom att det medför att de drabbade inte heller får anständiga livsvillkor.
En värld, som kännetecknas av växande klyftor mellan rika och fattiga, där förödelsen av livsmiljöer accelererar parallellt med befolkningsökningen, är inte heller långsiktigt hållbar och därför instabil. Stora spänningar inom eller mellan samhällen ökar osäkerheten. Därför måste en politik för ökad säkerhet alltid sträva efter hållbar utveckling och rättvis fördelning. Det gäller inom samhällen och mellan länder, regionalt och globalt men också över tiden, mellan generationer. Hållbar säkerhet handlar om att bekämpa fattigdom och orättvisor, om att skapa demokratiska, jämställda och miljömässigt livskraftiga samhällen, om att väva samman människor, kulturer och nationer.
Vad som ovan sagts om behovet av ett starkare internationellt politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk bör ges regeringen till känna.
Världens fattiga drabbas hårdast av de försörjningsmässiga och miljömässiga överlevnadshoten. De fattiga drabbas alltid värst när katastrofer drabbar samhällen, oavsett om dessa är naturkatastrofer eller om de är resultatet av miljöförstöring, krig eller konflikter.
Trots att levnadsförhållandena i de fattiga länderna aldrig förbättrats så snabbt som nu fortsätter antalet fattiga att öka. Brist på egen jord är en av de viktigaste faktorerna bakom fattigdomen. Även om befolkningsökningen inte är en orsak till fattigdom, förstärker den fattigdomen och är ett symptom på fattigdom och på kvinnors utsatta och maktlösa position.
FN:s befolkningsfond UNFPA skriver i sin årliga rapport om tillståndet för världens befolkning 1999 att jordens befolkning nu inte ökar i den takt man tidigare räknat med beroende på att världens kvinnor föder allt färre barn. Detta beror i sin tur på bättre utbildning, bättre hälsovård och på att kvinnor i större utsträckning får möjlighet att bestämma över sina egna liv. En annan förklaring till att takten i befolkningstillväxten sjunker är skrämmande; hiv/aids-epidemin sprider sig nämligen allt snabbare. Aids är nu den vanligaste dödsorsaken i Afrika och den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen.
Samtidigt är det bland de fattigaste som befolkningsökningen fortsätter att vara starkast (länder i södra Afrika, södra Asien och i viss mån Latinamerika) och det är också bland de fattiga som alla slags sjukdomar snabbast sprider sig. Ännu saknar en femtedel av u-landsbefolkningen hälsovård och därmed förmodligen preventivmedel. Enligt UNFPA är sexuell och reproduktiv hälsa (där preventivmedelsrådgivning ingår) och skolgång nyckelområden för att alla ska kunna göra "fria och välinformerade val" vid familjebildning.
Världen blir alltmer urban. År 2005 väntas mer än halva jordens befolkning bo i städer. Människor flyr fattigdomen på landsbygden för att söka arbete, utbildning och högre levnadsstandard i städerna. Men flyttvågor från landsbygden in till storstäderna skapar en ökande fattigdom också där.
Jordens tillgängliga åkerarealer minskar dramatiskt. En orsak är den snabba urbaniseringen, som årligen lägger stora områden av jordens bördigaste åkermark under asfalt och betong. Till detta kommer den ständiga jordförstöringen genom bland annat ökenutbredningen, jord som sköljs bort i bergstrakter samt översvämningar i lågländerna på grund av skogsskövlingar.
Biståndet från världens rika länder till världens fattiga är ett uttryck för solidaritet och rättvisa och för det gemensamma ansvaret att, efter förmåga, medverka till att lösa globala problem.
Behovet av internationellt bistånd är oändligt mycket större än vad som kan tillfredsställas över den svenska statsbudgeten. Att dimensionera biståndet efter behoven är därför orealistiskt. I stället tvingas vi politiskt besluta om hur mycket av våra samlade resurser vi är beredda att avsätta som vårt bidrag till att lösa de stora globala problemen.
Det svenska biståndet uppgår till ca 3 procent av det samlade offentliga biståndet i världen. Enskilda program, länder, FN-organ där Sverige är en stor biståndsgivare är emellertid väldigt beroende av de svenska insatserna. Centerpartiet anser, av flera skäl, att det är angeläget att biståndsmålet på en procent av BNI stegvis återupprättas. Sverige är i jämförelse med de flesta andra länder ett oerhört rikt och välmående land. Det internationella utvecklingssamarbetet hör till vårt lands viktigaste och mest konkreta utrikespolitiska verksamheter. Det är en självklarhet att Sverige skall ta på sig sin del av ansvaret också för de globala problemens lösning. Att uppfylla enprocentsmålet i biståndet handlar i hög grad om Sveriges anseende i det internationella samfundet. Vad som ovan sagts om att återupprätta biståndsmålet på en procent av BNI bör ges regeringen till känna.
Det svenska internationella utvecklingssamarbetets inriktning
De biståndspolitiska målen
Riksdagens övergripande mål för det svenska internationella utvecklingssamarbetet är att höja de fattiga folkens levnadsnivå. Därutöver kompletteras målet med sex delmål vilka ska bidra till:
- resurstillväxt,
- ekonomisk och politisk självständighet,
- ekonomisk och social utjämning,
- demokratisk samhällsutveckling,
- framsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön,
- jämställdhet mellan kvinnor och män.
Riksdagens instrument för att genomföra politiken är att upprätta mål och riktlinjer, samt ge ekonomiska och organisatoriska ramar. Regeringen kan därutöver bland annat genom regleringsbrev och landstrategiprocesser styra och följa upp utvecklingssamarbetet.
Den strategi, Shaping the 21st Century: The Contribution of Development Cooperation, som alla viktiga biståndsgivare antagit, är en global, gemensam utgångspunkt och plattform för 2000-talets utvecklingssamarbete. Den bygger i huvudsak på 1990-talets FN-konferenser och har fattigdomsbekämpning som övergripande mål. Målet är uppdelat i ett antal mätbara delmoment, de s k internationella utvecklingsmålen. Eftersom strategin har en bred uppslutning delas ansvaret för genomförandet och uppföljningen av den, gemensamt av både fattiga och rika länder.
Utvecklingssamarbetet måste syfta till att stödja de fattiga ländernas egna ansträngningar att förändra sina samhällen. Biståndet måste i högre grad bygga på ömsesidiga åtaganden och likvärdiga villkor. Stödet måste innebära att människor och länder ges möjlighet att själva förändra sin situation. Vad som ovan sagts om utvecklingssamarbetets övergripande inriktning bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet efterlyser den utlovade utredningen om biståndspolitiken. Det finns all anledning att se över politiken med utgångspunkt i de snabba omvärldsförändringarna. Utredningen bör snarast tillsättas. Detta bör ges regeringen till känna.
Riksdagens revisorer har, på eget initiativ, granskat utvecklingssamarbetet och därvidlag funnit vissa brister i Sidas konsultupphandling och att Sida i praktiken inte tillämpat den upphandlingspolicy man själv utarbetat. Riksdag och regering har tidigare uttalat att Sida inte bör upphandla konsulttjänster för genomförande av arbetsuppgifter av myndighetskaraktär. Revisorerna har i sin granskning funnit att Sida, för att löpande följa upp specifika projekt inför de årliga genomgångarna, använder s k närkonsulter.
Som revisorerna mycket riktigt noterar har Sida att följa verksförordningens övergripande krav på kostnadseffektivitet och de allmänna kraven på en objektiv och opartisk handläggning. Centerpartiet instämmer i revisorernas förslag att ge oberoende utvärderare i uppdrag att se över Sidas konsultupphandling, studera Sidas tillämpning av lagen om offentlig upphandling vid upphandlingar på biståndsområdet, se över Sidas interna upphandlingsförfarande samt undersöka i vilken mån Sida använder s k närkonsulter för att klara av myndighetsuppgifter. Vad som ovan anförts om att ge en oberoende utvärderare i uppdrag att se över Sidas upphandlingsverksamhet och Sidas nyttjande av s k närkonsulter bör ges regeringen till känna.
Bilateralt utvecklingssamarbete
Det svenska internationella utvecklingssamarbetet är till två tredjedelar bilateralt, dvs det sker direkt mellan Sverige och enskilda utvecklingsländer. Sida är den myndighet som ansvarar för den övervägande delen av det bilaterala internationella utvecklingssamarbetets genomförande.
Det svenska bilaterala utvecklingssamarbetet sker med ett stort antal länder, nära 120 stycken. Den största delen, ca 34 % går till Afrika och de tre största mottagarländerna, Mocambique, Tanzania och Sydafrika, ligger alla i Afrika. Ämnesmässigt är social utveckling, infrastruktur och näringsliv, humanitärt bistånd (katastrofbistånd) samt demokrati och mänskliga rättigheter de största områdena.
Under 1999 förmedlar Sida närmare 1,3 miljarder kronor via enskilda organisationer. Årligen får nära 300 enskilda organisationer statligt stöd till utvecklingsprojekt, enligt 80/20-principen: om organisationen svarar för 20 % av finansieringen skjuter Sida till resterande 80 %. En stor del av det humanitära biståndet går också via enskilda organisationer.
Det bilaterala svenska biståndet bör enligt Centerpartiets uppfattning i högre grad än hittills koncentreras på att ge människor på den lokala nivån bättre möjlighet att i första hand tillgodose sina grundläggande behov. Det innebär en generell inriktning till förmån för småskalighet i biståndet med tyngdpunkt på landsbygdsutveckling, hållbar utveckling och miljö, anpassad teknik och hjälp till självhjälp. Det innebär också fortsatt stöd till utbildning och hälso- och sjukvård. Bistånd som särskilt kommer kvinnor till del bör prioriteras. Slutligen bör tydligare än vad som sker idag markeras att demokrati och respekten för mänskliga rättigheter är en förutsättning för en långsiktigt hållbar fattigdomsbekämpning. Vad som ovan anförts om den övergripande inriktningen på det bilaterala utvecklingssamarbetet bör ges regeringen till känna.
Enskilda organisationer och deras betydelse för uppbyggandet av det civila samhället
Samtidigt som vi ska ställa krav på mottagarländerna beträffande demokrati och mänskliga rättigheter är det enligt vår uppfattning viktigt att stimulera och stödja uppbyggandet av det civila samhället. Utan ett starkt civilt samhälle kan aldrig en långsiktig stabil demokratisk utveckling uppnås. Folkrörelserna och de enskilda organisationerna fyller enligt vår uppfattning en oerhört viktig funktion i en sådan utveckling.
Många utvecklingsländer befinner sig i en liknande situation som Sverige gjorde vid tiden för bildandet av de svenska folkrörelserna. Folkrörelser och enskilda organisationer kan därför tjäna som förebilder i uppbyggandet av det civila samhället.
Det är viktigt att uppmuntra ungdomsorganisationerna i biståndsarbetet. Svenska ungdomsorganisationers engagemang och kunskaper om det internationella utvecklingssamarbetet måste tas till vara och stimuleras. Deras åsikter måste ges utrymme och tillåtas påverka den långsiktiga planeringen av hur det svenska internationella utvecklingssamarbetet skall utvecklas. Att idéer och projekt som ungdomsorganisationerna driver eller vill starta ges finansiellt och annat stöd är en viktig del i detta.
De enskilda organisationernas ofta mycket konkreta verksamhet, bland annat i form av biståndsinsamlingar, stärker det svenska biståndets förankring i samhället. Enskilda organisationer har ofta väl så goda förutsättningar som statliga organ för att nå ut med ett lokalt inriktat bistånd. Genom att samarbeta med organisationer i mottagarländerna främjar de en pluralistisk utveckling. Insamlings- och informationsverksamheten i Sverige bidrar till att öka kunskapen och medvetenheten om internationella utvecklingsproblem. Folkbildningens roll i biståndet bör uppmärksammas.
Kombinationen av egen ansträngning och komplettering med Sidamedel skapar goda incitament för aktiva enskilda organisationer. Modellen är därför viktig att bevara. Sverige bör dra nytta av de enskilda organisationernas möjligheter och vilja till insatser så långt detta är möjligt.
Vad som ovan anförts om de enskilda organisationerna och folkrörelserna bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet har länge kritiserat den dominerande roll som landprogrammen haft för Sveriges bilaterala bistånd. Den envisa fokuseringen på landramar och stat-till-stat-samarbete har direkt eller indirekt blivit ett stöd till auktoritära och korrupta regimer, tungrodda och ineffektiva byråkratier och till stora olönsamma statliga företag. Resultatet har i flera fall blivit allmänt snedvridna och ineffektiva ekonomier.
Centerpartiet kan notera att de senaste åren inneburit att vår syn på biståndspolitiken vunnit ökat gehör och bredare acceptans. Det är med tillfredsställelse vi noterar att regeringen närmar sig en mer behovsfokuserad biståndspolitik, om än i alltför långsam takt och i otillräcklig omfattning.Vi kan också konstatera att Sidas verksamhet de senaste åren utvecklats i en klart positiv riktning. Mycket återstår dock att göra. Miljöproblem, klimatfrågor, ökenspridning och livsmedelsförsörjning är problemområden i stort behov av samlade grepp och gränsöverskridande samarbetsformer.
Livsmedelsförsörjning
Att utvecklingsländerna själva klarar livsmedelsförsörjningen för sina medborgare är helt avgörande för den globala fattigdomsbekämpningen och möjligheten till utveckling. Att själv klara sin försörjning har även betydelse för självkänslan och identiteten hos länderna och deras befolkningar. Centerpartiet anser därför att än större vikt måste läggas vid att biståndet inriktas på stöd till ett miljömässigt hållbart jordbruk som kan garantera den nationella livsmedelsförsörjningen. Bönderna måste kunna få en rimlig avsättning för sina produkter.
Ett omfattande livsmedelsbistånd från exempelvis EU försvårar denna strävan. Centerpartiet anser därför att livsmedelsbistånd enbart bör utgå som en del av ett katastrofbistånd eller som humanitärt bistånd i svältsituationer. Den ojämna fördelningen av jordbruksmarken är på många håll i Afrika det största strukturella hindret. Brukningsrätt kan inte ersätta den trygghet och långsiktighet som kännetecknar ägandeformen. Stöd till jordreformer bör sålunda spela en framträdande roll i det svenska biståndet till landsbygdsutveckling. Detta bör ges regeringen till känna.
Ekonomiska reformer
Skuldkrisen, som till stor del orsakades av ett lättsinnigt utbud av lån när världen översvämmades av oljemiljarder under 1970- och 80-talen, är ett av de största hindren för utveckling i många av tredje världens länder. Lånepengarna gick inte som avsetts till vägar, skolor och industriinvesteringar utan hamnade alltför ofta hos det ledande skiktet eller slarvades bort på dåliga projekt. Pengarna kom inte de behövande till del och ledde heller inte till avsedd tillväxt. Det är dubbelt tragiskt eftersom många av de extremt fattiga länderna egentligen har goda produktionsförutsättningar och är rika på naturtillgångar.
Skuldavskrivningar kan tillsammans med institutionella reformer i länderna och samordning av biståndsanslagen leda till verklig förändring.
Centerpartiet välkomnar Världsbankens och IMF:s gemensamma initiativ (HIPC) som syftar till att lätta skuldbördan för de fattigaste och mest skuldtyngda länderna. Det är bra att man bestämt sig för att blåsa nytt liv i skuldfrågan och satt upp ett antal delmål till år 2015. Ett av målen är att halvera fattigdomen. Centerpartiet anser att det är bra som ett steg på vägen, men vill understryka att det övergripande målet alltjämt måste vara att utrota fattigdomen.
HIPC-initiativet är dock otillräckligt. Ökade svenska resurser på detta område skulle ge regeringen större trovärdighet i arbetet med att få till stånd de globala beslut om substantiella avskrivningar av de fattiga ländernas skulder, som bl.a. kampanjen Jubel 2000 driver. Detta bör ges regeringen till känna.
Demokrati och mänskliga rättigheter som villkor för biståndet
Nittiotalet har inneburit att antalet demokratier och marknadsekonomier vuxit avsevärt. Antalet länder har ökat som en följd av Sovjetunionens uppsplittring och som ett resultat av delningar av länder, fredligt eller genom krig. I Asien, Afrika och Sydamerika har ett omfattande antal länder kastat av sig diktaturens ok och formats till fungerande demokratier. Antalet länder på väg mot demokrati har också ökat, framför allt i Afrika. Demokratin har sin svagaste ställning i Asien samt i Mellanöstern och Nordafrika.
Utan en fri debatt, ett fungerande flerpartisystem och reella möjligheter för oppositionen att arbeta är det svårt att förhindra ineffektivitet, korruption och nepotism i samhällsstrukturen och brott mot de mänskliga rättigheterna. Ett levande civilt samhälle är, som ovan anförts, en förutsättning för en demokratisk utveckling.
Centerpartiet anser att inslaget av villkor bör öka i det bilaterala biståndet. Det gäller särskilt avseende demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättvis fördelning. Länder som erhåller svenskt bistånd skall sträva efter en rättvis fördelning och solidaritet i det egna landet. Skattesystemen måste vara så utbyggda att de medger en omfördelning mellan rika och fattiga också i mottagarlandet. Vad som ovan sagts om demokrati och mänskliga rättigheter som villkor för biståndet bör ges regeringen till känna.
Resultaten av Sveriges insatser för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och social utveckling måste kontinuerligt utvärderas. Vårt bistånd måste främja förändring, om inte är det bättre att insatserna avvecklas. Sverige bör avhålla sig från att ge omfattande bistånd till länder och via regimer som inte eftersträvar demokratisering. Det gäller särskilt det bistånd som går till att bygga ut infrastruktur, näringsliv och statsförvaltning. Centerpartiet anser att olika former av demokratibistånd till diktaturer endast bör kunna ges via enskilda organisationer. Landramar till länder vilkas regimer inte eftersträvar demokratisering bör inte upprättas eller förnyas. Katastrofbistånd bör dock kunna ges. Det svenska biståndet måste bli mer flexibelt. Nya angelägna projekt måste kunna startas och samtidigt måste andra projekt eller landsamarbeten kunna minska i omfattning eller helt avvecklas.
Sverige får som biståndsgivare aldrig stå neutral i en konflikt mellan demokrati och diktatur. Auktoritära diktatoriska system innebär att en elit gynnas på de stora befolkningsgruppernas bekostnad. Centerpartiet anser att en mer decentraliserad biståndsgivning, som direkt riktar sig till medborgarna, skulle minska risken för att svenskt bistånd blir ett stöd till odemokratiska regimer. Sverige bör klargöra att bistånd inte kan ges till länder som startar krig mot sina grannar. Därför gör vi en omfördelning i landramarna, bl a när det gäller Etiopien. Vad som ovan sagts om biståndet till diktaturer och krigförande länder bör ges regeringen till känna.
Korruptionsbekämpning
Motstånds- och befrielserörelser, understödda av Sverige, har, när de väl tagit makten, tyvärr ofta tenderat att själva bli korrupta ledare. Särskilt socialdemokratin har haft svårt att befria sig från dessa bindningar. Det är ett av skälen till att det svenska biståndet ofta stött en dålig och korrupt regim. Det är viktigt att frigöra sig från dessa band och tydligt se skillnaden på en befrielserörelse och ett politiskt parti.
Korruptionen innebär slöseri och dålig hushållning med resurser. Det driver t ex upp priser och späder på inflation.
I ett land där ett parti kontrollerar staten och ekonomin styrs av en mindre elit är korruptionen svår att förhindra. Kopplingen mellan svag demokrati och korruption är klar. En grogrund för korruption är auktoritära politiska system, skyddade från insyn, där marknadsekonomin successivt ersätter den statskontrollerade ekonomin. Andra grundläggande orsaker till korruption och bedrägerier är ekonomisk ojämlikhet, dåligt ledarskap, dåliga arbetsvillkor, bristande kontroll och dåliga löner.
Sverige bör som biståndsgivare ställa högre krav på mottagarländernas regeringar vad gäller bra regeringsstyre (good governance) och rationell ledning av biståndet och kräva tillsättandet av oberoende anti-korruptions- enheter, införa krav på tydliga och klara regler för redovisning och öppenhet i biståndsprogram. Detta bör ges regeringen till känna.
Multilateralt utvecklingssamarbete
Det multilaterala utvecklingssamarbetet omfattar
- FN:s ekonomiska och sociala verksamheter, (FN:s utvecklingprogram (UNDP), FN:s barnfond (Unicef), FN:s kvinnofond (Unifem), FN:s befolkningsprogram (UNFPA), FN:s kapitalutvecklingsfond (UNCDF), FN:s narkotikabekämpningsprogram (UNDCP), FN:s livsmedelsbiståndsprogram (WFP), FN:s flyktingkommissarie (UNHCR), FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar (UNRWA), FN:s aidsprogram (UNAIDS), FN:s industriutvecklingsprogram (Unido) och multilateral handelsrelaterad verksamhet.) I de flesta organisationer är Sverige en av de största biståndsgivarna med årsbidrag motsvarande 4-10 % av den totala frivilligfinansierade budgeten.
- Internationella finansieringsinstitutioner och fonder, (Världsbanksgruppen, de regionala utvecklingsbankerna och övriga utvecklingsbanker och -fonder.)
- Övrigt multilateralt samarbete (miljö- och konfliktförebyggande insatser samt särskilda insatser)
- Europeiska utvecklingsfonden.
EU-biståndet
EU:s medlemsländer svarar tillsammans för ca 60 % av OECD-ländernas samlade utvecklingssamarbete. Drygt 5 % av det svenska biståndet kanaliseras via EU och de övergripande målen för EU:s utvecklingssamarbete stämmer väl överens med svenska målsättningar.
Kommissionen inrättade år 1992 ett kontor för humanitärt bistånd, ECHO (European Community Humanitarian Office). Unionens humanitära bistånd har vuxit snabbt och ECHO har blivit en av världens största biståndsgivare. Medlen kanaliseras dels via FN-organ, dels via enskilda organisationer och ECHO samarbetar idag med över 170 aktörer. ECHO har sedan starten förmedlat nödhjälp och återuppbyggnadsbistånd till ett 60-tal länder.
Det finns dock brister i genomförandet av EU-biståndet. Sverige har länge varit pådrivande i arbetet med att effektivisera och öka kvaliteten i EU:s bistånd och en utvärdering under våren ger vid handen att det finns fog för kritiken. Gruppen av utvärderingsexperter ansåg att EU-biståndet var splittrat, dåligt samordnat och ineffektivt. EU:s biståndsministrar krävde vid rådsmötet i maj genomgripande förändringar och ålade kommissionen att utarbeta en handlingsplan för att komma till rätta med bristerna men utvärderingen skall ses som en början på ett långsiktigt förändringsarbete.
Riksdagens revisorer har, på eget initiativ, granskat utvecklingssamarbetet och bland annat samarbetet med EU. Revisorerna har därvidlag konstaterat att Sida inte har något system för att löpande hålla sig informerad om vad EU gör på fältet och inte heller några rutiner för att systematiskt informera EU om svenska insatser. Revisorernas granskning ger även vid handen att svenska företag och institutioner varit relativt dåligt representerade i kommissionens upphandlingar av varor och tjänster för biståndsinsatser. Mot bakgrund bland annat av att Sverige årligen betalar 741 miljoner kronor till EU:s reguljära biståndsbudget och därutöver drygt 3 miljarder kronor till Europeiska utvecklingsfonden, borde den svenska regeringen ha incitament att närmare se över hur samordningen mellan EU:s och det svenska utvecklingssamarbetet kan utvecklas.
Frågan hur medlemsländerna skall samordna sina biståndsinsatser och hur EU skall komplettera medlemsländernas bistånd är sedan länge omdiskuterad. Centerpartiet eftersträvar en bättre samsyn inom EU på biståndsområdet och välkomnar strävan att uppnå ökad komplementaritet mellan EU:s gemensamma bistånd och de enskilda medlemsländernas bilaterala insatser.
Även om det multilaterala biståndet måste fördelas mellan många medlemsländer är det angeläget att FN förmår göra kraftsamlingar för att hantera specifika problem, som ökenutbredning och erosion eller naturkatastrofer. Förutom som givare av multilateralt bistånd kan FN- organen spela stor roll som samordnare av bilaterala insatser och för att koordinera många länders och organisationers insatser. FN:s kapacitet att fungera i rollen som koordinator för länder och organisationer bör vara ett prioriterat mål i utvecklingen av det multilaterala biståndet. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att det är angeläget att Sverige aktivt använder sina medlemskap i olika internationella forum (t ex EU, FN m fl) för att stärka samarbetena i syfte att skapa fred, jämlikhet och en ekologiskt hållbar värld. Att också biståndet utvecklas i mer multilateral riktning är viktigt. Det multilaterala biståndet är viktigt som ett sätt att kraftsamla inför ett gemensamt ansvar. När flera aktörer kan samordna sina insatser stärks förutsättningarna för ett effektivt och framgångsrikt bistånd. Många projekt (t ex infrastruktursatsningar) är kostsamma och kan inte finansieras och ledas av enskilda länder, men när flera länder går samman skapas tillräckliga resurser för att genomföra sådana projekt. En ökad samordning är väsentlig inte minst för att undvika att projekt överlappar varandra och att bistånd splittras på en stor mängd projekt och givare.
Centerpartiet anser att en större andel av det totala svenska biståndet på sikt skall vara multilateralt. En förutsättning för ett ökat multilateralt bistånd är dock att institutionerna som hanterar detta effektiviseras. Effektivitet, insyn och transparens måste garanteras i dessa organs (t ex ECHO och FN- organen) verksamhet. Vad som ovan sagts om det multilaterala biståndet bör ges regeringen till känna.
IT
Den tekniska utvecklingen i de industrialiserade länderna har skapat tidigare oanade möjligheter att utbyta och inhämta information. Samtidigt har u-länderna alltmer halkat efter. Denna skillnad i information ökar i-ländernas konkurrensfördelar än mer, något som leder till ännu större skillnader mellan i- och u-länder.
Skillnaden förstärker dagens orättvisor på många områden; små företag har svårt att ta del av förändringar i efterfrågan och globala trender, forskare får jämförelsevis svårare att ta del av internationella resultat och att kommunicera med kolleger i andra länder, beslutsfattare har inte samma möjligheter som beslutsfattare i i-länder att kontrollera ekonomi, naturresurser, socio-ekonomisk data m.m. och multi- och bilaterala förhandlingar försvåras för den part som befinner sig i ett underläge vad gäller information.
Rationalisering och automatisering av enkla moment i arbetet har inneburit att arbetskraftens andel av den totala kostnaden för varor drastiskt sjunkit inom många områden, som konfektion, TV- och radioproduktion m.m. På grund av detta har u-ländernas relativa fördel med låga arbetskraftskostnader minskat betänkligt. Samtidigt innebär den höga ingångskostnaden, kraven på infrastruktur och kunskap att u-länderna stängs ute från möjligheten att automatisera i motsvarande grad.
Det svenska deltagandet i att utveckla telekommunikationer är därför välkommet. Satsningarna bör förstärkas och komma länder i tredje världen till del. Detta bör ges regeringen till känna.
Bland annat är tillgången till infrastruktur avgörande för länders utveckling. Väntetiden för en affärsteledon är idag fem år i Ghana. Världsbanken har konstaterat att investeringar i kommunikation ger högt utbyte.
IT kan användas för att avsevärt förbättra möjligheten att förmedla utbildning till avlägsna platser. På samma sätt som IT kan användas för distansutbildning i Sverige är det möjligt att koppla ihop lärare, forskare och institutioner både inom och utom länderna.
Informationsteknik inom jordbrukssektorn i tredje världen har visat sig vara mycket framgångsrikt. I t ex Kenya och Nigeria använder man datorer för att förutsäga skörden och följa grödornas tillväxt och i Sri Lanka innebar telefonförbindelser till centrala marknader att bönderna kunde ta ut högre priser. Sverige har genom LRF stor kompetens inom området, något som borde kunna användas i svenskt bistånd för att utveckla landsbygden och jordbruket.
Redan för några år sedan började ett antal läkare i Storbritannien använda informationsteknik för att sprida kunskap till länder i Afrika. Med hjälp av datorer och anslutning till Internet, ofta via långsamma förbindelser, satte de läkare i afrikanska länder i förbindelser med västerländsk medicinsk expertis i London och New York. Detta kan tjäna som ett exempel på hur expertkunskap inom sjukvården kan komma även u-länder till del utan alltför omfattande insatser.
Även för små näringsidkare, kooperativ i byarna drivna av kvinnor m.m. kan informationstekniken komma till användning då de kan ges tillgång till en väsentligt större marknad och kommunikation med konsumenter utanför den närmaste omgivningen. Även små satsningar kan i det fallet ge stora resultat.
Sida bör ha som ett uppdrag att belysa hur informationsteknik kan användas för att förstärka effekterna i biståndet och hur svenskt bistånd i informationsteknik kan användas för att minska klyftorna mellan världens fattiga och rika. Detta bör ges regeringen till känna.
Afrika
Afrika är den världsdel som anses ha det sämsta utgångsläget vad beträffar tillväxt, fattigdomsbekämpning, fred och säkerhet, levnadsvillkor, folkhälsa m.m. Förhållandena borde emellertid inte vara så mot bakgrund av ländernas naturtillgångar och andra produktionsförutsättningar. Centerpartiet anser att Sverige skall göra allt för att vända utvecklingen i Afrika. Vi anser att det med rätt strategi också är fullt möjligt.
Flera av Afrikas länder sjunker ner i allt djupare fattigdom till följd av dåliga regeringar (poor governance), kortsiktig politik och korruption. Återbetalningarna av utlandsskulderna leder till att man tvingas försumma medborgarnas grundläggande behov. Istället för att ständigt motta bistånd, måste nu ländernas egen kapacitet utvecklas.
Det är angeläget att den ekonomiska politiken ges en tillväxtfrämjande utformning och att det finns en tillgång till investeringskapital. I de fattigaste länderna i Afrika är det jordbrukspolitiken som är den viktigaste delen av den ekonomiska politiken. Det medför även problem, eftersom jordbruket ofta är den enda beskattningsbasen. Jordbrukarna är därmed en grupp som får svara för en orimligt stor del av landets finansiering genom skatter. Detta tillsammans med en ogynnsam prispolitik - i vissa länder har bönderna fått mindre än halva världsmarknadspriset för sina grödor - och oklara ägarförhållanden minskar incitamenten för en framgångsrik livsmedelsförsörjning.
Under första hälften av nästa århundrade får Afrika dubbelt så många munnar att mätta och även generellt i världen kommer produktionsresurserna för livsmedel att vara ansträngda. Inriktningen bör vara att Afrika skall kunna försörja kontinentens invånare med baslivsmedel även på lång sikt. Det finns bedömningar som pekar på att produktionsökningen av livsmedel årligen kan bli dubbelt så stor som befolkningstillväxten om politiken sköts rätt. Därmed finns förutsättningar för självförsörjning.
Centerpartiet anser att Sverige i utvecklingssamarbetet med de afrikanska samarbetsländerna bör lyfta fram nödvändigheten av en mer ändamålsenlig jordbrukspolitik. Erfarenheterna från framgångsrika länder understryker behoven av satsningar på jordbruket. En fungerande livsmedelsförsörjning, ökad handel och ökade exportmöjligheter ger upphov till varaktiga inkomstkällor som ger underlag för fortsatt utveckling. Vad som ovan sagts om livsmedelsförsörjning och mer ändamålsenlig jordbrukspolitik i Afrika bör ges regeringen till känna.
Guinea-Bissau
Sveriges långvariga utvecklingssamarbete med det lilla landet Guinea-Bissau - ett av världens fattigaste och mest skuldtyngda länder - må historiskt sett inte varit särskilt effektivt. Däremot tycker Centerpartiet att det är olyckligt att dra ner biståndsramen så kraftigt som regeringen nu föreslår för andra året i följd. Det sker när landet befinner sig i ett ytterligt känsligt men ändå förhållandevis förhoppningsfullt läge. Just nu ser det ut som om det förestående presidentvalet skall kunna hållas under ordnade former. Till stor del är detta resultatet av ett svenskt skickligt diplomatiskt arbete. Därför är det också olyckligt att Sverige beslutat lägga ner ambassaden och i stället sköta diplomatin från Dakar. Centerpartiet anser därför att Sverige under en övergångstid och till dess att läget stabiliserats skall se till att ha en diplomatisk närvaro i Guinea-Bissau. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiets förslag till resursfördelning inom utgiftsområde 7
Regeringens hantering av de så kallade begränsningsbeloppen våren 1999 gav förtroendet för Sveriges utvecklingssamarbete en allvarlig knäck. Utrikesutskottet reagerade skarpt på den ryckighet i biståndet som detta orsakade och betonade särskilt vikten av att ingångna avtal skulle hållas med särskild betoning på frivilligorganisationerna och avtal med andra länder.
Den dåvarande biståndsministern lovade att detta skulle vara en engångsföreteelse och att samtliga innehållna medel (2,9 miljarder) skulle få utbetalas år 2000. Enligt budgetpropositionen begränsas detta till ca 2,1 miljarder. Hur det kommer att gå med nästa års utgiftstak är svårt att nu veta men risken är stor att ytterligare medel kommer att skjutas fram i tiden. Om så sker innebär det i praktiken en mycket kraftig permanent neddragning av det svenska biståndet. Redan i år är risken mycket stor att vi går under "skammens gräns" på 0,7 %. Regeringen väljer att vänta och se för att, om så skulle bli fallet, göra en större utbetalning i slutet av december.
Centerpartiet anser att världens allra fattigaste inte ska stå för att den svenska budgetkonstruktionen gör att redan beslutade belopp inte får utbetalas. Vad som ovan anförts om fördelningen av framtida så kallade begränsningsbelopp bör ges regeringen till känna.
Det är glädjande att Sveriges ökade tillväxt nu leder till att biståndsanslagen ökar även om vi kan uttrycka en besvikelse över den långsamma takten. Med regeringens och dess stödpartiers takt kommer det att ta ytterligare 28 år innan vi är uppe i målet en procent av BNI. Centerpartiet föreslår för år 2000 en biståndsram på 14 494 miljoner, alltså en ökning med 195 miljoner kronor. Vad som ovan anförs om att biståndsramen för år 2000 bör uppgå till 14 494 miljoner bör ges regeringen till känna.
Vi föreslår följande förändringar i förhållande till budgetpropositionen
Under anslagsposten A l.2:
Afrika, en ökning med 20 miljoner till 1 870 miljoner fördelade på följande sätt:
Landramen till Etiopien föreslås minskad med 30 miljoner,
Landramen till Guinea Bissau ökas med 20 miljoner,
Landramen till Mocambique ökas med 30 miljoner,
Vad som ovan anförs om förändringar inom anslag A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete bör ges regeringen till känna.
Särskilda utvecklingsprogram ökas med 30 miljoner fördelade med 20 miljoner till Demokrati och mänskliga rättigheter och 10 miljoner till Särskilda miljöprogram.
Vad som ovan sagts om ökning av och fördelning inom delposten Särskilda utvecklingsprogram (anslaget A 1.2) bör ges regeringen till känna.
Anslaget till enskilda organisationer ökas med 50 miljoner och anslaget till ekonomiska reformer ökas med 95 miljoner.
Vad som ovan anförts om ökning av delposten Enskilda organisationer (anslag A 1.2) bör ges regeringen till känna.
Vad som ovan anförts om ökning av delposten Ekonomiska reformer (anslag A 1.2) bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett starkare internationellt politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återtagandet av enprocentsmålet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en biståndspolitisk utredning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamarbetets övergripande inriktning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge en oberoende utvärderare i uppdrag att se över Sidas upphandlingsverksamhet och Sidas nyttjande av s.k. närkonsulter,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den övergripande inriktningen på det bilaterala utvecklingssamarbetet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva enskilda organisationers och folkrörelsers betydelse i biståndsarbetet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livsmedelsförsörjning och jordbruk som en framträdande roll i biståndsarbetet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om globala beslut om substantiella avskrivningar,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokrati och mänskliga rättigheter som villkor för biståndet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restriktioner i biståndet till diktaturer och krigförande länder,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt korruptionsbekämpning,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FN:s kapacitet som multilateral biståndskoordinator för länder och organisationer,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en på sikt ökad andel multilateralt bistånd,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det svenska deltagandet i utvecklingen av telekommunikationer,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om IT som förstärkningseffekt i utvecklingsbiståndet,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre livsmedelsförsörjning och mer ändamålsenlig jordbrukspolitik i Afrika,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd och diplomatisk närvaro i Guinea Bissau,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av framtida så kallade begränsningsbelopp,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndsramen för år 2000 bör uppgå till 14 494 miljoner kronor,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar inom anslag A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökning av och fördelning inom delposten Särskilda utvecklingsprogram (anslag A 1.2),
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökning av delposten Enskilda organisationer (anslag A 1.2),
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökning av delposten Ekonomiska reformer (anslag A 1.2).
Stockholm den 5 oktober 1999
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Rigmor Ahlstedt (c)
Sven Bergström (c)
Lena Ek (c)
Agne Hansson (c)
Åsa Torstensson (c)