Inledning
För Kristdemokraterna är solidariteten med omvärlden en av grundprinciperna i vårt politiska budskap. Människovärdet är universellt och kan därför inte relativiseras av geografiska gränser, vare sig man lever i Sverige eller i övriga världen. Oberoende av faktorer som ras, kön, ålder och religion har varje människa ett och samma värde. Det måste vara allas ansvar och plikt att verka för att respekten för människovärdet ökar i alla delar av världen. Ett av de verktyg som används för att uppnå detta mål är det internationella biståndet, vilket Sverige ger såväl bilateralt som multilateralt.
Våra biståndsansträngningar är primärt en fråga om solidaritet med fattiga och utsatta grupper. I en värld så full av kunskap finns det inget försvar för att mer än två miljarder människor tvingas framleva sina liv i yttersta misär. Men biståndet ligger också i vårt eget intresse. En värld där fattigdomen cementeras i stora regioner kan enbart leda till ökade spänningar och därmed problem även för vårt eget land.
Nedprioritering av biståndet
Sverige har under många år haft en hög biståndsprofil och framstått som ett föredöme för andra länder. 1968 fastlades att det svenska biståndet skulle uppgå till 1 % av vårt lands bruttonationalinkomster (BNI). Det är beklagligt att målet bara har uppnåtts två gånger sedan dess, båda gångerna med icke-socialistiska regeringar och senast 1992 när Alf Svensson var biståndsminister, då man nådde rekordnivån 1,03 %.
Den nuvarande svenska regeringen har på flera sätt nedprioriterat biståndet de senaste åren. Man har sänkt biståndsnivån till "skammens gräns" 0,7 % av BNI och det syns inga tecken på att man inom överskådlig framtid kommer att nå tillbaka till det historiskt förpassade enprocentsmålet. Snarare talar röster inom Regeringskansliet om den nuvarande nivån som ett mål i sig att uppnå.
Ytterligare tecken på nedprioritering av biståndet är de utgiftstak som drabbade biståndet orimligt hårt under vårens budgetförhandlingar, med såväl regeringens som Vänsterns och Miljöpartiets goda minne. Utgiftsbegränsningarna har fått svåra konsekvenser för biståndet där ett flertal projekt fått läggas på is och där man tvingats dra ner utlovade insatser. Ett flertal svenska biståndsorganisationer har i skarpa ordalag protesterat mot regeringens biståndspolitik och det ödesdigra utgiftstaket.
Effektivt bistånd
Kristdemokraterna har de senaste åren förespråkat en återgång till att 1 % av BNI skall avsättas till biståndsinsatser. Men enprocentsmålet är inte enbart ett finansiellt mål. Det finns ingen mening att sända ut biståndsmedel i projekt som inte kan ge önskade effekter, utifrån i förväg angivna riktlinjer, utan biståndet måste även ha ett kvalitativt mål. Det bör därför ställas krav på ett effektivt bistånd som väl motsvarar viljeinriktningen på utvecklingssamarbetet.
Därför är det viktigt att ta tillvara Riksdagens revisorers rapport om styrning, genomförande, samordning och uppföljning av biståndet. Revi- sorerna riktar där omfattande kritik mot styrinstrument, anslagsstrukturen, utvärderingsfunktionen, upphandlingen av konsulter, samarbetet med enskilda organisationer och samordningen med EU:s biståndsprogram.
Kristdemokraterna håller i mångt och mycket med Riksdagens revisorer i deras kritik av utvecklingssamarbetet. I denna motion vill vi främst lyfta fram kraven på en mer oberoende utvärderingsfunktion av biståndet, liksom samordningen med EU-biståndet.
En oberoende utvärderingsfunktion
Kristdemokraterna har vid flera tillfällen påpekat det beklagliga i att det oberoende sekretariatet för analys och utvärdering av det svenska utvecklingsbiståndet (SAU) som instiftades under fyrpartiregeringen lades ner av den efterföljande socialdemokratiska regeringen. Detta har fått till följd att Sida återigen utvärderar sin egen verksamhet.
Revisorerna anser att utvärdering av genomförda insatser utgör en betydelsefull del av den resultatorienterade styrningen av utvecklings- samarbetet. Detta ställer krav på oberoende utvärderingar på olika nivåer för att tillgodose såväl riksdagens som regeringens och Sidas behov av analyser. Revisorerna, liksom Kristdemokraterna, menar att det finns behov av ytterligare en utvärderingsnivå för att, med hjälp av ett oberoende beslutsunderlag, bedöma och redovisa resultat av utvecklingssamarbetet. Dessutom bör oberoende utvärderare ges i uppdrag att se över Sidas upphandling av konsulter.
Riksdagens revisorer vill även understryka behovet av att regeringen återför resultatet av genomförda utvärderingar till riksdagen. Kristdemo- kraterna anser detta som angeläget för att följa vilka utvärderingar som initierats och genomförts samt resultaten av dessa.
När det gäller biståndsfrågor är medborgarens tilltro till ansvariga myndigheter mycket viktig. Om minsta tveksamhet uppstår som gör att trovärdigheten minskar kan detta resultera i en sviktande biståndsvilja som på sikt kan leda till ytterligare minskningar av biståndsanslagen. Därför är kravet på en oberoende analys och utvärdering av det svenska utvecklingsbiståndet av stor betydelse.
EU:s biståndsprogram
Då Sverige är medlem i EU kanaliseras en del av vårt bistånd via de biståndsprogram vilka främst administreras av Europeiska kommissionen. Utvecklingssamarbetet i EU är en integrerad del av unionens samlade externa politik och skall vara ett komplement till medlemsstaternas nationella politik.
Riksdagens revisorer har konstaterat att Sida inte har något system för att löpande hålla sig informerat om vad EU gör på fältet och inte heller några rutiner för att systematiskt informera EU om svenska insatser. Vi kristdemokrater anser att man dessutom, förutom bättre informationsutbyte, i större utsträckning bör samordna och koordinera verksamheten så att biståndet utgör ett mervärde för u-länderna.
Europeiska kommissionen upphandlar i betydande omfattning varor och tjänster för sina biståndsinsatser. Svenska företag och institutioner har varit relativt dåligt representerade i dessa upphandlingar. Enligt revisorerna be- hövs det även i Sverige ett bättre system för information och statistik om EU:s upphandlingssystem för att underlätta för svenska företag att delta i olika anbudsupphandlingar. Flera remissinstanser delar revisorernas be- dömning om behovet av en huvudansvarig aktör för information och statistik.
Kristdemokraterna har länge drivit och motionerat om att ge Projekt- exportsekretariatet (PES) ett vidgat mandat och större resurser. Förutom PES har även Exportrådet och Sveriges representation i EU en viktig främjande roll. Bristen på framgång i upphandlingen beror dessutom på restriktioner betingade av svenska tjänsteexportsförordningens regler avseende kostnads- täckning och dess beräkning.
Kristdemokraterna har tidigare begärt mer medel till PES samt uppmanar härmed regeringen att undanröja de hinder i tjänsteförordningens regler som försvårar för svenska företagare att konkurrera om upphandlingen av bi- ståndsprojekt.
1. Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om oberoende utvärderingsfunktioner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återföra resultatet av genomförda ut- värderingar till riksdagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre informationsutbyte och samordning av EU:s och Sveriges biståndsprogram,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett utvidgat mandat till PES,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undanröjande av hinder i tjänsteförordningens regler.
Stockholm den 17 september 1999
Jan Erik Ågren (kd)
Ingrid Näslund (kd)
Åke Carnerö (kd)
Margareta Viklund (kd)
Amanda Agestav (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Fanny Rizell (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Mats Odell (kd)
Dan Ericsson (kd)