Inledning
Under verksamhetsåret 1999 har EU tagit de kanske största stegen mot vad vi kan kalla en federal statsbildning, beslutet om en gemensam militär styrka för de så kallade Peterbergsuppgifterna samt inrättandet av den gemensamma valutan euro vid början av året. Den 1 maj trädde också Amsterdamfördraget i kraft, något som ytterligare motverkar den gröna tanken om decentralisering av makten. Detta verkar också vara en insikt som delas av befolkningen - valdeltagandet i sommarens EU- parlamentsval blev endast 38 procent. Vissa skyllde på det fina vädret, men de flesta bedömare är ense om att EU känns längre och längre bort från medborgarens vardag. Denna känsla av alienation från makten är en naturlig reaktion på den process som idag finns inom EU-systemet, att likt en magnet suga åt sig mer och mer makt. Samma maktmagnet ger däremot inte bort något av sin makt, trots att det hänvisas till en subsidiaritetsprincip. Subsidiaritetsprincipen menar att besluten ska fattas på den bäst lämpade nivån. Uppenbarligen verkar den mest lämpade nivån nästan alltid vara EU-nivån. Sällan eller aldrig anses denna nivå vara närmare medborgarna, utvecklingen verkar ensidigt till en högre överstatlig nivå. Denna utveckling är inte svår för medborgarna att se och då finner man heller ingen anledning att delta i en process som omyndigförklarar den egna kapaciteten att fatta beslut om framtiden. Det är inte fel på medborgarna, det är fel på systemet.
Den process som driver på för ytterligare maktkoncentration till EU ska ges dess rätta namn, federalism. Om detta kan man ha olika åsikter. Miljö- partiet de grönas syn är att federalismen är oförenlig med en demokratiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Den utveckling som beskrivs i regeringens skrivelse bör betecknas med uttrycket federalism, detta skulle vitalisera den svenska EU-debatten.
De globala miljöhoten
I Amsterdamfördraget lyftes målet om det hållbara samhället upp som ett prioriterat mål för unionen, likställt med andra verksamhetsmål. Detta välkomnade vi i Miljöpartiet, men problemet är att än så länge har resultatet varit magert. Den viktigaste händelsen under verksamhetsåret var något som dessvärre undgick de flesta mediernas bevakning, publiceringen av Europeiska miljöbyråns rapport "Miljön i Europeiska Unionen vid sekelskiftet". Rapporten innehåller nyttig, men dessvärre föga upplyftande information om miljötillståndet i unionen. Av 15 utvalda miljöfrågor visar bedömningen att tillståndet nu är alarmerande, men även att med dagens åtgärdsnivå så kommer resultatet att ytterligare försämras! Att regeringen i sin skrivelse väljer att inte kommentera eller redogöra för denna utveckling är otillräckligt.
Det kanske mest avgörande för den framtida miljösituationen är att mänsk- ligheten väljer att ta itu med klimatproblematiken. Vi har kunnat se en oroande och onaturlig ökning av jordens medeltemperatur under den senare hälften av 1900-talet. Alla seriösa experter är ense om att denna ökning till största delen är orsakad av utsläppen av så kallade växthusgaser, i synnerhet koldioxid. EU-länderna har i Kyotoprotokollet åtagit sig att minska sina utsläpp med 8 procent till 2008-2012. Hur detta ska gå till återstår däremot att se. En miniminivå på koldioxidskatt har diskuterats, men inte heller detta verksamhetsår har man lyckats komma överens. Detta är ytterst beklagligt och bristen på insikt och vilja till åtgärder från EU:s medlemsstater är oansvarigt och nutidsegoistiskt. Nu spår Europeiska miljöbyrån istället en ökning med 6 procent av EU:s koldioxidutsläpp fram till år 2010.
Regeringen benämner i sin skrivelse EU:s linje som "offensiv" när det gäller internationella förhandlingar. Tyvärr måste vi konstatera att denna "offensiva" linje endast gäller i förhandlingar med andra parter, inte när det gäller att genomföra de nödvändiga åtgärderna för att nå sina egna åtaganden. Från Miljöpartiet de gröna har vi under året saknat en tuff svensk strategi för att införa nödvändiga ekonomiska incitament i klimatfrågan. Utöver detta behövs också en strategi för att avveckla de subventioner som finns för kolindustrin som bidrar med en avsevärd mängd av unionens utsläpp av koldioxid.
Skrivelsen visar också med all önskvärd tydlighet de projekt som bedrivs inom EU och som motverkar den hållbara utvecklingen. Sverige har tilldelats bidrag från Transeuropeiska nätet för transporter (TEN) som bland annat syftar till en utbyggnad av vägnätet inom EU. Sverige fick under 1999 14,8 miljoner euro för infrastrukturprojekt varav flera direkt kommer att bidra till en ökning av koldioxidutsläppen. Att det i skrivelsen inte skrivs en enda rad om miljöhänsynen inom dessa projekt eller miljönyttan över huvud taget visar hur tragiskt dålig miljöhänsynen är i dagens EU-politik.
Integreringsrapporter
I och med att en hållbar utveckling i Amsterdamfördraget blev ett mål för unionens alla verksamhetsområden så genomfördes integreringsrapporter för inre marknaden inom transport, fiske, industri, energi och jordbrukssektorn. Dessa strategier för integrering av miljöfrågorna är väldigt skiftande i sina ambitioner, men den gemensamma komponenten är den låga kvaliteten. Integreringsrapporterna saknar en grundlig analys av sektorernas miljöpåverkan och därmed följer också en vag och otydlig åtgärdsplanering. De övergripande och långsiktiga miljöintegreringsrapporter som ska beslutas om på toppmötet i Göteborg under Sveriges ordförandeskap kan inte ha dessa sektorsrapporter som riktmärke, ambitionen måste sättas betydligt högre än så. De förändringar som krävs för en ekologiskt hållbar samhällsutveckling kan inte dras i långbänk mycket längre.
Förnybara energikällor
Regeringens skrivelse ger en översiktlig beskrivning av de svårigheter man haft med kommissionens plan för reglering av den inre marknaden för förnybar energiproduktion. Kommissionens ovilja eller oförmåga att göra upp en tydlig sådan plan är uppseendeväckande och fördröjer ytterligare arbetet med att nå en minskning av de icke-förnybara energikällornas dominans på energimarknaden. Det intressanta är emellertid det som regeringen inte skriver om, nämligen behovet av en helhetssyn på regleringen av den inre marknaden. Det räcker inte att skapa ett stödsystem för den förnybara energins intåg på den inre marknaden, de strukturfel som finns inbyggt i marknaden måste åtgärdas. Ett sådant är kravet på icke-diskriminering, något som försvårar en aktiv stödform för detta. En viktig del i helhetsbilden är avsaknaden av regleringar för stöd till den icke-förnybara energisektorn, stöd som Miljöpartiet de gröna anser inte vara acceptabla om man vill nå de uppsatta målen för utsläpp av växthusgaser.
Den kanske mest avgörande komponenten för en hållbar energiförsörjning är en minskning av dagens konsumtionsnivåer. Potentialen för detta finns, men berörs inte i skrivningen. EU:s program för detta, SAVE, skulle kunna spela en positiv roll i detta arbete, men det omnämns inte. För att i fortsättningen kunna få en bättre översikt bör det finnas med en genomgång av de existerande åtgärderna på EU-nivå för energieffektivisering samt de summor som detta arbete omfattar. Det bör även redovisas hur mycket av dessa medel som satsas i Sverige.
Kemikalier
På kemikaliepolitikens område har mycket energi ägnats åt att behålla de svenska undantagen för vissa kemikalier. Tyvärr är detta symptomatiskt för mycket av det miljöarbete som tar upp tid och arbete, nämligen en kamp för att behålla vissa av de tuffare regler som Sverige hade innan medlemskapet i EU. Detta ger ingen bra grund för gemensamma visioner och åtgärder för att minimera mängden kemikalier i kretsloppet.
Miljöpartiets bedömning av det arbete regeringen bedrivit på kemikalie- området är blandat. För vissa ämnen har man lyckats förlänga undantags- reglerna samtidigt som vissa regler numera är gemenskapsregler. Systemet med undantagsregler för kemikalier är emellertid inte hållbart i längden eftersom det med all önskvärd tydlighet visar på bristerna inom EU- reglementet. Istället för att lägga energi på att arbeta fram undantag krävs det nya grepp i kemikaliepolitiken, något som borde vara en prioritet även under det svenska ordförandeskapet. Detta måste samtidigt kompletteras med ett arbete för att permanenta de svenska undantagen.
Miljöpartiet de gröna vill att kemikalier ska lyftas ur reglerna för den inre marknaden och att EU istället inför en "positivlistning" där kemikalier som man kan tillåta i framtiden finns listade. Vi vill också att man inom EU implementerar i praktiken det generationsmål för unionens politik som antagits i enlighet med Esbjergsdeklarationen 1995. Detta innebär att man inom en generations tidsperiod (25 år) ska ha eliminerat utsläpp av kemiska ämnen för att på sikt få ner nivåerna av naturligt förekommande ämnen till nära bakgrundsvärden och nära noll för av människan tillverkade syntetiska ämnen. Rent kvantitativt innebär detta en minskning av kemikalier med 75 procent till år 2015. Ytterligare en viktig byggsten i EU:s kemikaliepolitik ska vara införandet av en substitutionsprincip i enlighet med den vi införde i Sverige 1990, vidare användandet av ekonomiska styrmedel i form av avgifter, beskattning samt Voluntary Agreements mellan olika aktörer på kemikalieområdet. Sverige bör också pröva "miljögarantin" gentemot sina i vissa fall tuffare regler på kemikalieområdet.
WTO, handel och miljö
En av de större händelserna under verksamhetsåret var WTO:s minister- konferens i Seattle under december månad. Sveriges talan i WTO förs numera av EU-kommissionen, något som resulterat i att Sverige numera måste först förhandla om gemensamma ståndpunkter inom EU. Detta skulle kunna resultera i positiva resultat om man inom EU kommit överens om gemensamma ståndpunkter grundade på solidaritet och en ekologiskt hållbar utveckling. Miljöpartiet de gröna agerade i EU- nämnden samt under den offentliga hearing som organiserades för en total omdaning av systemet inom WTO.
I regeringens skrivelse beskylls misslyckandet i Seattle på organisations- former och bristande kompromissvilja hos andra WTO-länder. Den kanske mest bidragande orsaken berörs inte nämnvärt, nämligen den mobilisering som det civila samhället bestående av solidaritets- och miljöorganisationer organiserade i samband med mötet. Denna mobilisering välkomnas av Miljöpartiet de gröna då WTO:s maktbefogenheter och inverkan på den globala arenan numera finns i den offentliga debatten. WTO är inte längre en osynlig drivkraft för en orättvis världsordning. Krav på miljöklausuler och sociala klausuler är ett krav från den gröna rörelsen sedan länge; först nu finns det på agendan.
Istället för att omgående satsa på en ny handelsrunda bör regeringen nu ta initiativ till en grundläggande utvärdering av WTO:s relation till andra FN- konventioner och erkänna dessa som stående över WTO:s regelverk. Det är inte acceptabelt att frihandel anses stå över gemensamma regler om miljöskydd och konventioner om biologisk mångfald. I den skrivelse som antogs i utrikesutskottet inför förhandlingsrundan var dessa krav framförda, men när sedan EU-kommissionen presenterade sin förhandlingsstrategi hade dessa krav en betydligt lägre prioritet. Detta berörs dock inte i regeringens skrivelse - en allvarlig brist som måste korrigeras. Ett exempel på en motsättning mellan FN-konventioner och WTO:s regelverk handlar om det så kallade TRIPS-avtalet om immaterialrättigheter. WTO:s regler på detta område strider mot det avtal som finns inom FN rörande biologisk mångfald där det stipuleras att varje land har rätt att styra över sina egna växtgenetiska resurser. Problematiken innefattar också de övergångsregler som finns för u- länderna om införandet av TRIPS-regelverket. Här har Miljöpartiet de gröna flera gånger frågat ansvarigt statsråd Leif Pagrotsky om dessa övergångs- perioder kommer att förlängas och då fått motstridiga uppgifter. Skrivelsen från regeringen förtydligar inte detta på något sätt.
GMO (genmanipulerade organismer)
En viktig händelse under verksamhetsåret var det moratorium som infördes av miljöministerrådet för utsättning av genetiskt modifierade produkter. Detta omnämns inte ens i skrivelsen, en allvarlig brist som bör åtgärdas och kommenteras. Tyvärr var det inte den svenska regeringen som var drivande i denna fråga och innan ministerrådsmötet fick vi signaler om att Sverige inte skulle stödja en sådan åtgärd. Den svenska regeringens arbete på detta område kan inte anses tillräckligt och det krävs en omorientering och ökat engagemang från Sveriges sida för att återupprätta förtroendet. Den europeiska miljörörelsen ställer sig numera frågande till vad Sveriges regering menade med att påverka EU i rätt riktning på miljöområdet. Istället för att vara en offensiv kraft har vi nu blivit en reaktiv.
Med steg mot ett gemensamt EU-försvar
I skrivelsen finns en redogörelse för det beslut om en gemensam insatsstyrka som beslutades av stats- och regeringscheferna på toppmötet i Helsingfors. Detta är en allvarlig utveckling som vi i Miljöpartiet de gröna har varnat för länge. En militarisering av EU:s verksamhet är något som tidigare viftats bort som fantasier och skräckscenarios, men som numera är på gång. De militära institutioner som numera ska inrättas inom EU kommer att ha kontinuerliga kontakter med Nato, och det finns oklarheter om en gemensam insats ska avkrävas beslut i FN:s säkerhetsråd. Detta tillsammans med ett flertal andra komponenter har gjort att den svenska alliansfriheten har urholkats mer och mer. Med föråldrade militära lösningar tar EU steget in i det nya årtusendet, istället för att anpassa sina strukturer till civilt förebyggande av hot anpassade till dagens situation.
Schengen
EU tog under verksamhetsåret stora steg på vägen mot en gemensam asyl- och flyktingpolitik i och med det extra toppmötet i Tammerfors. Det fastslogs att man ska genomföra en total respekt för Genèvekonventionen, men i regeringens skrivelse benämns inte inkonsekvensen att samtidigt inrätta ett europeiskt asylsystem. Att flyktingar endast ska tillåtas söka asyl i ett EU-land är ett uppenbart brott mot nämnda Genèvekonvention som stipulerar att varje land ska pröva en inkommen asylansökan. Miljöpartiet är även oroat över den utveckling som finns gällande den gemensamma yttre gränsen. Byggandet av Fästning Europa har accelererat på senare år, och det har numera införts visumtvång i ett flertal länder. Istället för att ge flyende människor en fristad har man från EU:s sida under året diskuterat lands- strategier för vissa så kallade transitländer varifrån det kommer många flyktingar. Strategin är uppenbar: se till så att dessa flyktingar inte tar sig in i EU. EU:s försök till att ge den gemensamma asyl- och flyktingpolitiken ett humant ansikte är upprörande och innehållslöst om inte en genomgående omriktning sker i syfte att ge fler människor en fristad.
Revisionsrätten
Revisionsrättens iakttagelser om verksamhetsåret är en allvarlig kritik mot sättet att handha unionens resurser. Denna kritik var en bidragande orsak till kommissionens avgång och det var en positiv omskakning av EU-systemet. Tyvärr har vi inte sett tillfredsställande åtgärder presenterade från kommissionens sida och saknar en utförligare redogörelse för den svenska regeringens arbete med denna fråga. Den allvarliga och omfattande korruption som finns inom EU-systemet bör bättre lyftas fram i regeringens skrivelse.
Alkoholpolitiken
Regeringens skrivelse om de svenska införselreglerna nämner ingenting om den väntade kritiken från EU-kommissionen om att dessa undantag uppenbarligen strider mot EU:s regler för den inre marknaden och att det är därför som Danmark och Finland tvingats övergå till de betydligt mer generösa införselreglerna som finns inom resten av EU. Denna fråga är viktig ur folkhälsosynpunkt, och de regler som finns för Danmark och Finland kommer nu också gälla för Sverige. Det finns i skrivelsen ingenting beskrivet om den svenska strategin inför de förhandlingar som nyligen genomförts, något som har varit en brist. Miljöpartiet vill även se en redogörelse för hur Sverige nu ska gå vidare och driva på för att Sverige ska kunna behålla sina restriktivare regler.
Förberedelser inför Sveriges ordförandeskap inom EU
Det första halvåret 2001 kommer Sverige att vara ordförandeland inom EU vilket innebär en stor arbetsbörda för den svenska förvaltningen. Den redogörelse som finns i skrivelsen ger en bra översikt över förberedelse- arbetet. Regeringen har nu aviserat att man avser att inrätta en arbetsgrupp med representanter för samtliga riksdagspartier som ska följa förberedelsearbetet. Miljöpartiet de gröna har tidigare påpekat behovet av en bättre förankring i riksdagen, i synnerhet då de grundläggande praktiska förberedelserna med teman för konferenser o dyl redan är planerade, en process som riksdagens partier borde varit delaktiga i. Vi välkomnar dock att regeringen nu inlett en process för att förankra ramprogrammet för ordförandeskapet. Från Miljöpartiet de grönas sida menar vi att regeringen bör välja att högst prioritera de gemensamma miljöproblemen och därmed lyfta miljöfrågorna till en högre nivå.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redogörelse för hur regeringen under verksamhetsåret arbetat för att förverkliga subsidiaritetsprincipen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redogörelse för den rådande utvecklingen på miljöområdet baserat på ett antal miljöindikatorer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kommande årsberättelser redogöra för miljökonsekvensbeskrivningar av de projekt som planerats inom ramen för Transeuropeiska nätverket för transporter (TEN),
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redogörelse för de satsningar som genomförs för att stärka de förnybara energikällornas ställning på den europeiska marknaden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en redogörelse för de satsningar som genomförts i Sverige för energieffektiviseringar finansierade med EU-medel,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kommande årsberättelser mer utförligt redogöra för en svensk kemikaliestrategi inom EU,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska krav vid EU:s arbete inför WTO- förhandlingarna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att redogöra för den svenska strategin inom EU för frågor rörande genmanipulerade organismer (GMO),
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att redogöra för hur den svenska alliansfriheten är förenlig med den militära utvecklingen inom EU,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i kommande årsberättelser mer utförligt redogöra för Revisionsrättens slutsatser,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för hur Sverige skall kunna behålla sina restriktivare införselregler för alkohol och tobak,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sätta miljöfrågorna överst på dagordningen under det svenska ordförandeskapet i EU första halvåret 2001.
Stockholm den 24 mars 2000
Marianne Samuelsson (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)