Den nya informationstekniken har under senare år beskrivits som en unik möjlighet för glesbygden att dra till sig nya arbetstillfällen. Den avståndsberoende tekniken skulle göra det möjligt för välutbildade unga människor att bo kvar i de glest befolkade delarna av landet.
Utvecklingen går nu snabbt. Men farten är mycket ojämn i olika delar av landet. Det är till storstäder och tillväxtcentra som framtidsinriktade, högteknologiska företag och utbildningar flyttar.
IT är avståndsoberoende rent tekniskt men infrastrukturinvesteringarna är kostsamma och kräver stort kundunderlag för att bli lönsamma. Avstånds- relaterade trafiktaxor medför också konkurrensnackdelar.
Utvecklingen styrs i dag av kommersiella villkor och regionala marknads- förutsättningar. Marknadskrafterna är i detta avseende ingen garant för att glesbygden skall kunna tävla med de expansiva delarna av landet. Bolagiseringen av de statliga verken försvårar deras möjlighet att ta regional- politiskt ansvar.
Det som skulle bli glesbygdens räddning verkar bli ett nytt hot. Vi är för få människor. Tecknen är redan tydliga. Storstäderna bli återigen vinnare. Glesbygd och småorter halkar efter.
Det finns exempel på mobiltelebolag som vill slippa investera norr om Dalälven. SCB:s rapport "datorvanor 95" är ett annat. Där beskrivs ökande IT-klyftor mellan stad och land, mellan hög- och lågutbildad och mellan kvinnor och män.
På grund av utebliven konkurrens i glesbygden är kostnaden för data- överföring orimligt hög för, dataöverföring kostar, grovt räknat, dubbelt så mycket mellan glesbygd och storstad som mellan storstäder.
Det finns många uttryck av oro för att informationstekniken inte skall komma hela Sverige till del.
Det är av utomordentlig vikt att krafttag redan nu tas, innan den sneda utvecklingen hunnit gå för långt.
Staten har ett stort regionalpolitiskt ansvar för att den nya teknikens möjligheter kommer hela landet till del. Det måste skapas likvärdiga förutsättningar för informationsteknikens utveckling inom landet. För att ge dessa förutsättningar krävs inte bara fysiska investeringar utan också rättvisare teletaxor som är oberoende av avstånd, ökad satsning på kompetensutveckling och stöd till IT-rådgivare i kommunerna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om IT-utveckling i glesbygden.
Stockholm den 5 oktober 1999
Rune Berglund (s)
Berit Andnor (s)