Regeringen föreslår i budgetpropositionen att avvecklingen av Gotlands- tillägget skjuts upp ett år. Ett nytt ställningstagande kommer att göras år 2000. Det är nu för andra året som en frysning av Gotlandstillägget sker. Enligt budgetpropositionen bereds frågan för närvarande och regeringen har för avsikt att ge Rikstrafiken i uppdrag att utreda frågan vidare. Rikstrafiken skall bl.a. analysera förutsättningarna för en separation av gods- och persontransporterna samt studera finansieringsformer för ett sådant transportsystem och konsekvenser av olika stödnivåer.
Den nedtrappning av Gotlandstillägget som påbörjades den 1 januari 1997 har medfört ökade fraktpriser till och från Gotland. Höjningen av frakt- priserna gjorde att Sjöfartsverket tvingades gå in med ytterligare subvention av taxan för sjötransporter med färjorna. Prisökningarna begränsades därmed, men kostnaden för frakterna är ändå 15 % högre på färjorna än för frakter motsvarande sträcka på fastlandet.
NUTEK har på uppdrag av regeringen gjort en uppföljning av av- vecklingen av Gotlandstillägget. NUTEK har föreslagit en nolltaxa för godstransporterna. Sjöfartsverket har i remissvar till NUTEKS förslag föreslagit att stödet bör göras mer effektivt och på sikt få en lösning där godstransporterna subventioneras med ett regionalpolitiskt transportstöd och persontransporterna upphandlas av staten.
I avvaktan på beredning och regeringsbeslut föreslår regeringen att den fortsatta avvecklingen av Gotlandstillägget bör avvakta och att tillägget bör vara 0,4 % även under år 2000.
NUTEK redovisade i sin rapport i september 1998 att det var bland de mindre företagen som avvecklingen av Gotlandstillägget fått störst effekt. Det är också signaler som kommer från det gotländska näringslivet. Särskilt inom trädgårdsnäringen är det märkbart att för dess produkter, som har ett lågt pris i förhållande till volymen, utgör fraktkostnaderna en stor andel. Det har fört med sig att det finns en oro inför framtiden så länge frågan om fraktkostnaderna inte är löst. Den oron finns för övrigt hos andra näringar och myndigheter på Gotland så länge frågan om fraktkostnader inte fått någon lösning.
Den olösta frågan om transportkostnaderna är ett hinder för utvecklingen av Gotlands näringsliv. Det är av största vikt att ett beslut om transportstödet inte dröjer och att utformningen av stödet görs på så sätt att kostnaderna för frakterna inte är högre till och från Gotland än för motsvarande sträcka på fastlandet. Hänsyn måste också tas till att ö-läget medför att jämfört med godstransporter på fastlandet tillkommer kostnad för färjetransport, ombord- körning av trailers och hamnavgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett snabbt beslut som leder till jämlika konkurrensförhållanden för fraktkostnaderna till och från Gotland.
Stockholm den 28 september 1999
Lilian Virgin (s)