1 Inledning
Sveriges geografiska läge kräver en väl fungerande sjöfart. I jämförelse med många andra länder har Sverige en mycket internationellt verksam industri och en mycket stor utrikeshandel. Praktiskt taget hela denna utrikeshandel transporteras sjöledes och svensk industri är beroende av effektiva transportlösningar för att nå ut till sina stora marknader. För att uppnå detta måste sjöfarten ha bra arbetsförhållanden och konkurrensneutrala regler.
Transporterna i Sverige är betydande, men sjöfartens andel av det totala transportarbetet är okänd för de flesta. Lastbilar och tåg kommer alla i kontakt med, men merparten av sjötransporterna sker utom synhåll, utanför våra kuster. Enligt den officiella statistiken svarar sjöfarten för 31 miljarder tonkilometer, lastbilstransporterna för 33 och järnvägen för 19. Detta om- fattande transportarbete sker dessutom utan kostnad för staten, tvärtom är Sjöfartsverket - genom statens avkastningskrav - ett av de lönsammaste "transportföretagen" i landet.
2 Internationell utveckling
Under efterkrigstiden har en omfattande liberalisering skett av världshandeln. Tullsatser har reducerats och handelshinder har slopats. Även om svårigheterna ofta varit stora så har alltfler länder insett att den egna nationens välstånd ökar om frihandel etableras. De ökande handelsvolymerna leder till ett större internationellt transportarbete som till största delen sker över haven.
Från att ha varit en nationell och ofta protektionistisk näringsgren har rederinäringen, genom världshandelns liberalisering, blivit en helt internatio- nell verksamhet. Fraktmarknaden är internationell och så många nationer kan på olika sätt vara involverade i driften av ett enskilt skepp att man knappast längre kan tala om en nationell hemvist för ett rederi. De olika funktionerna placeras i de länder som erbjuder de bästa förutsättningarna för verksam- heten. Den offentliga debatten har däremot ofta dominerats av frågan om hemort och nationell flagg för det enskilda fartyget. De gamla sjöfartsländerna i Västeuropa har inte kunnat hävda sig i konkurrensen på grund av ett relativt högt löneläge och omfattande regleringar. En allt större del av världshandelsflottan seglar därför idag under s.k. bekvämlighetsflagg.
De svenska rederierna har i hög grad påverkats av denna utveckling. Den helt dominerande delen av svensk rederinäring drivs idag under Liberiaflagg.
Även de kortare sjötransporterna ökar i betydelse. Inom EU betraktas den regionala sjöfarten idag som en viktig faktor för att avlasta ett redan över- lastat väg- och järnvägsnät. Om handeln inom Europa skall kunna öka måste en större andel av transporterna ske på vattenvägar, och inom unionen pågår nu ett intensivt arbete för att undanröja hinder och skapa bättre betingelser för sjöfarten.
3 Sjöfarten i förändring
Den svenska sjöfartsnäringen har under de senaste decennierna helt för- ändrats. Med linjefartens övergång till kapitalintensiv containertrafik kunde det omfattande svenska linjenätet inte längre upprätthållas. Den transoceana linjetrafiken bedrivs idag av ett fåtal stora internationella konsortier varav inget längre finns kvar i svensk ägo. Den mer lokala linjesjöfarten har ersatts av färje- och ro/rotonnage. För den svenska skogsindustrin var containern ofta inget lämpligt transportredskap. Man tvingades därför utveckla egna transportlösningar, vanligen enbart anpassade till den egna industrins behov.
4 Rederistöd
Den svenskregistrerade delen av den svenska handelsflottan har under åren fått allt svårare att hävda sig i konkurrensen och är sedan 1989 beroende av statligt stöd. Detta är en olycklig lösning. De utvärderingar som gjorts av industristöd ger genomgående en mycket negativ bild av effekterna. Stödet skapar ineffektiva organisationer, snedvrider konkurrensen och konserverar föråldrad teknik. Sjöfartsnäringen skiljer sig inte från andra verksamheter i detta sammanhang. Övrig svensk industri har lika hård konkurrens från lågkostnadsländer som rederierna och det är en illusion att tro att vi i Sverige kan kompensera vårt höga kostnadsläge, som till stor del är en följd av det mycket höga skatteuttaget, genom kontanta driftssubventioner till företagen.
5 Sjöfarten - ett kostnadseffektivt och energisnålt transportmedel
Staten har ett övergripande ansvar för transportförsörjningen i landet. De totalt mest kostnadseffektiva lösningarna ger de bästa förutsättningarna för industrin och därmed också för landets ekonomi.
Sjöfartens stora fördel är främst att den är energieffektiv och att den inte kräver stora investeringar i infrastruktur. Om staten däremot - som nu sker - genom direkta eller indirekta bidrag eliminerar denna fördel, kommer en stor del av sjöfartens transportarbete att överföras till väg och järnväg med mycket stora krav på statliga investeringar som följd. Redan i år har två stora skogsföretag meddelat att sjötransporter i stor utsträckning överförs till järn- väg. Inte i något fall har man redovisat de merkostnader som drabbat staten i form av investeringar, t.ex. för Västra stambanan och bangården i Hallsberg. Den statliga investeringskostnaden lär överstiga 1 miljard kr.
6 Hamnar
I Sverige finns i dag ett 50-tal hamnar. Med jämna mellanrum framförs krav på olika former av statlig reglering av hamnverksamheten i syfte att minska antalet hamnar och därmed också minska konkurrensen. Moderata samlingspartiet anser att detta resonemang är felaktigt. Hamnar - och andra godsterminaler - skall finnas där behovet finns och marknaden avgör bäst detta utan statlig inblandning.
De svenska hamnarna drivs i dag i form av kommunala monopol, i bolags- eller förvaltningsform. Kommunala monopol har inte i något fall visat sig vara en effektiv verksamhetsform. Även i detta fall innebär monopolen ofta låga eller inga krav på lönsamhet och rationell drift. Som annan kommunal näringsverksamhet borde även hamnverksamheten avregleras och privati- seras.
7 Stuveri
Lasthanteringen är en dryg kostnad som drabbar sjöfarten på ett unikt sätt. En kusttanker får till exempel betala full hamnavgift för lossning vid en oljedepå men om samma kvantitet däremot levereras till samma depå med järnväg utgår ingen kostnad för järnvägsoperatören.
8 Stuverimonopolet
I hamnarna fortlever skråväsendet i form av stuverimonopolet vilket leder till dyra stuveriorganisationer och orationella hanteringsmetoder. Automatiserad lasthantering har t.ex. inte varit möjlig. Stuverimonopolet baseras till stor del på den s.k. listningen, dvs. förbud för andra företag än de som Transportarbetarförbundet godkänt, att utföra stuveriarbete i hamnarna. Listningen utgör ett klart konkurrenshinder. Konkurrensverket fann tidigare i år, efter många års utredning, att listningen ej var acceptabel.
Verket författade till och med ett beslutsutkast där det konstaterades att listningen medför svårigheter för nya aktörer att träda in på marknaden och att förekomsten av detta avtal får till effekt att konkurrensen begränsas. Verket avsåg därför att besluta om förbud mot denna samverkan. Besluts- utkastet skickades till Föreningen Sveriges Hamnar som godtog det beslut verket aviserat. Även om ett förbud mot den konkurrensbegränsande list- ningen inte hade löst alla konkurrensproblem i hamnarna hade det varit ett stort steg i rätt riktning.
Efter ingripande från LO har Konkurrensverket nu ändrat sitt beslut och avser inte att vidtaga någon åtgärd. Det torde vara unikt att en svensk fack- förening på detta sätt övertar lagtolkningsuppgiften från den ansvariga myndigheten. Inom EU finns numera krav på att även hamnverksamhet skall konkurrensutsättas. I en uppmärksammad dom mot hamnen Genua ålades den italienska staten att tillse att stuverimonopolet i hamnen upphörde, något som också numera har skett. På samma sätt bör det svenska monopolet upphöra och hamnverksamheten anpassas till EU:s konkurrensregler.
En översyn bör dessutom göras av Konkurrensverkets roll som marknads- vårdande myndighet.
Förutom den s.k. listningen baseras stuverimonopolet dels på en föråldrad förordning om hamnverksamhet, dels på ILO-konvention 137 som regeringen inte sade upp när möjlighet fanns. Hamnförordningen och regler- na om allmän hamn måste anpassas till moderna krav och de kommunala monopolen avskaffas. Tolkningen av ILO-konvention 137, som nu gäller i ytterligare åtta år, måste ändras så att fackliga kompetenstvister i hamnarna omöjliggörs.
9 Isbrytning
Kostnaden för isbrytning utgör en betydande del av Sjöfartsverkets budget. Reglerna för isbrytarassistans tillkom för många år sedan när merparten av tonnaget hade större behov av assistans än i dag. Isförstärkt tonnage får i dag genom höga sjöfartsavgifter betala isbrytning för maskinsvaga konkurrenter. Reglerna premierar inte investering i tonnage med bättre isegenskaper. På samma sätt som miljörabatt nu införts i sjöfartstaxan för bättre miljöegenskaper bör modernt isbrytande tonnage premieras i sjöfartstaxan.
Kostnaden för isbrytning fördelas jämt över alla Sjöfartsverkets trafik- områden, vilket innebär att hamnar utan isbrytarbehov drabbas av samma avgiftsuttag som Norrlandskusten. Sjöfarten i södra Sverige får härigenom bära en kostnad för något som egentligen är ett regionalpolitiskt åtagande. I samband med förnyelsen av isbrytarflottan bör behovet av isbrytare närmare analyseras och kostnadsansvaret för isbrytningen bör ingå i statens regionalpolitiska åtagande.
10 Inre farvatten
Sverige har två större sjöar, Vänern och Mälaren, med betydande sjöfart. På kontinenten betraktas den inre sjöfarten som en viktig transportgren och möjligheten att utnyttja floder och kanaler ses som en möjlighet att undvika en allt besvärligare trafiksituation på vägar och järnvägar. Stora investeringar görs därför i kanalnätet. Även om Sverige inte har samma besvärliga trafiksituation så innebär ändå de kvantiteter som kan fraktas direkt via hamnar i Mälaren och Vänern en väsentlig avlastning av väg- och järnvägsnätet.
Nu gällande taxesättning för sjöfarten, i kombination med subventionerade landtransporter, gör direkta anlöp i insjöhamnar alltmer oekonomiska. En stor del av den trafik som idag går via Vänerhamn kommer under hösten att överflyttas till järnväg. Den investering som Banverket under året gjort i Västra stambanan, och som bl.a. innefattade flera veckors avstängning av trafiken, har kostnadsmässigt aldrig redovisats men torde med god marginal överstiga statens kostnader för trafiken på Trollhätte kanal. Om denna utveckling fortsätter kommer sjöfartens framtid på Mälaren och Vänern att vara ytterst osäker. Därmed förändras också förutsättningarna för industriell verksamhet i stora delar av Mellansverige. Dessa frågor måste belysas av den planerade utredningen om Vänersjöfarten.
11 Konkurrensförutsättningar
Kostnaderna för sjöfarten, i form av farleder och hamnar, betalas via sjöfartsavgifter. Staten, kommuner och andra intressenter har under åren ökat avgiftsuttaget och kostnaderna för anlöp av svensk hamn är idag väsentligt högre än motsvarande kostnader i de flesta av våra närmaste grannländer. Samtidigt har betydande reduceringar gjorts på avgifterna för landtransporter, genom bl.a. sänkta banavgifter och slopad kilometerskatt. Resultatet har blivit en kraftig ökning av framför allt den tunga landsvägstrafiken, något som knappast är önskvärt vare sig av ekonomiska eller miljömässiga skäl. Denna utveckling kommer dock att fortsätta om inte bättre konkurrensneutralitet skapas mellan transportslagen. Konventionell kustsjöfart är knappast längre möjlig att bedriva med lönsamhet i Sverige och det finns tecken på att utländska rederier av kostnadsskäl föredrar att landtransportera gods till kontinentala hamnar hellre än att göra anlöp i Sverige, även om det blir en totalt sett transportmässigt sämre lösning.
Den nyligen avslutade Kommunikationskommittén bortsåg i sitt arbete i praktiken från sjöfartsnäringen och lämnade inga förslag till lösningar. En ny utredning bör därför tillsättas som kan belysa sjöfartens konkurrenssituation. Inom EU betraktas sjöfarten som en prioriterad verksamhet och i en nyligen publicerad grönbok har sjöfartens konkurrensförutsättningar lyfts fram som en angelägen fråga.
12 Sjöfartsverket
En stor del av rederiernas anlöpskostnader utgörs av avgifter till Sjöfarts- verket. Verket har efter hand fått kostnadsansvar för utgifter som inte har någon motsvarighet för Vägverket eller Banverket. Isbrytning, sjömätning, sjöräddning, lotsning och välfärdsråd är dryga kostnader som sjöfarten måste betala men som saknar motsvarighet för de landburna transportslagen. Till detta skall läggas statens avkastningskrav på Sjöfartsverkets kapital som gör Sjöfartsverket till ett av landets mest lönsamma "transportföretag". Denna kostnadsfördelning förekommer inte i andra närliggande länder och avgifterna för anlöp av svensk hamn är därför ungefär dubbelt så höga som motsvarande kostnad i konkurrerande hamnar. Genom Sjöfartsverkets nya taxekonstruktion riskerar stora delar av sjöfarten att slås ut. Det gäller framför allt den transoceana linjetrafiken och de inrikes transporterna. De senare får allt svårare att konkurrera med hårt subventionerade landtransporter. Vissa landtransporter av gods erhåller dessutom direkta kontantbidrag i form av transportstöd, något som ytterligare snedvrider konkurrensen mellan transportslagen. En översyn av grunderna för Sjöfartsverkets taxesättning är därför påkallad och en utvärdering av den nya taxan bör snarast genomföras.
13 Rederinäringen
Sverige har - till skillnad från alla andra länder - valt att ge kontanta driftsbidrag till den svenskflaggade flottan. Genom dessa subventioner konkurrerar vi skattemässigt med lågkostnadsbesättningar i Asien och Baltikum, områden som vi i andra sammanhang på olika sätt stödjer i deras ansträngningar att höja sin levnadsstandard.
Det nuvarande stödet anser vi bör avvecklas på så sätt att inga nya skepp blir stödberättigade och ingen förlängning sker när avtalet om två år går ut.
Förutom det kontanta stödet finns numera också det s.k. TAP-avtalet i svenskflaggat tonnage. Även här har Sverige valt en helt unik lösning. De TAP-anställda betalar svenska skatter och avgifter och förses med svenska personnummer. De skatter som på detta sätt inbetalas återbetalar sedan staten till redaren. Systemet är inte bara administrativt krångligt. Det är också juridiskt tveksamt eftersom de förmåner som skatteskyldigheten medför inte utgår till den anställde.
Förutsättningarna för det s.k. TAP-avtalet bör ändras enligt det ursprung- liga förslaget, så att avtalet blir ett nettoavtal, utan svensk beskattningsrätt.
14 Fartygsfonder
Tonnageförnyelse är ett stort problem, speciellt för de mindre rederierna. Det system som tidigare fanns med fartygsfonder innebar en väsentlig fördel för rederierna som då kunde förnya flottan utan att i varje läge göra skattemässiga avvägningar. Möjligheten till avsättning till fartygsfonder bör därför återinföras.
15 Arbetsrätt
Svensk rederinäring har under senare år utsatts för konflikter och konflikthot i stor omfattning. Dessa har drabbat såväl rederierna som svensk industri på ett orimligt sätt. Den arbetsrättsliga lagstiftningen måste ändras och möjligheten till sympatiblockader begränsas. Den s.k. Lex Britannica, som ger svensk facklig organisation vidsträckta internationella befogenheter, måste upphävas.
En ny regel för personalövergång vid företagsförsäljningar har införts enligt EU-krav. Inom EU görs dock undantag för skepp, något som inte införts i den svenska lagstiftningen. Eftersom den svenska lagen därigenom kommer i konflikt med EU-reglerna bör undantaget enligt EU:s regelverk snarast införas.
För bestämmelser om sjuklön, arbetstid och semester finns speciella regler för sjöfarten. Dessa regler har historiska orsaker men saknar i dag betydelse. Bestämmelserna bör därför anpassas till de generella bestämmelser som gäller för svensk arbetsmarknad.
16 Sjösäkerhet
Sjöfarten erbjuder ett säkert transportalternativ för gods och passagerare. Sjösäkerhetsarbetet måste ständigt föras vidare och haveririsker analyseras och elimineras. Sjösäkerhetsarbetet har i alltför stor utsträckning kommit att inriktas på att minska konsekvenserna av en olycka. Sjöfarten bör i större utsträckning - på samma sätt som sedan länge flyget - arbeta mer med förebyggande åtgärder. Inspektionsverksamheten har huvudsakligen koncentrerats till kontroll av bestämmelser och teknisk utrustning. Erfarenheterna från de flesta haverier tyder på att det inte är tekniska fel som vanligen förorsakar haverier utan istället handhavandefel.
Inom International Maritime Organization, IMO, har arbetet med att för- bättra de internationella reglerna pågått en tid och förslag finns nu om införandet av ISM-koden, ett regelsystem som innefattar företagsledningen såväl för den landbaserade organisationen som för arbetet ombord. Sverige bör aktivt verka för att detta regelverk snarast möjligt införs i internationella sammanhang, men även med bilaterala överenskommelser tillse att det så snart som möjligt blir obligatoriskt för sjöfart på svenska hamnar. För teknisk utrustning skall inga svenska särbestämmelser gälla utan samma regelverk tillämpas som inom övriga EU-stater.
Sjöräddningsorganisationen tillhör också statens åtagande inom sjösäker- heten. Olika statliga myndigheter har tidigare deltagit i sjöräddning utan speciella kostnader. Så är idag inte fallet. Telias kustradio och framför allt försvarets helikoptrar belastar idag Sjöfartsverkets budget med en stigande kostnad. Sverige har bindande åtagande att upprätthålla sjöräddningsbered- skap, men i en krympande försvarsbudget och med genomförda förbands- nedläggningar har detta blivit allt svårare. Sjöräddningsberedskapen upp- rätthålls även för andra ändamål och för sjöfart som inte berör Sverige och det är därför inte rimligt att kostnaden skall drabba sjöfarten på svenska hamnar. En översyn bör därför göras av den svenska sjöräddningens organi- sation och kostnadsfördelning.
17 Estonia
Efter den estniska färjan Estonias förlisning i Finska viken tillsattes en internationell haveriutredning. Eftersom rederiet hade svenska intressen och trafiken berörde svensk hamn kom även svenska myndigheter att deltaga i arbetet. Utredningens arbete har starkt kritiserats. Arbetet tog alldeles för lång tid, de deltagande myndigheterna var alla mer eller mindre involverade i förlisningen och de slutsatser som man till sist presenterade är omtvistade och delvis osannolika. Utredningen bedrevs dessutom under stort hemlighetsmakeri och det omfattande materialet har aldrig blivit offentligt.
Misstänksamheten mot utredningen är därför stor och krav på en ny opartisk utredning har rests från olika håll. Sverige har små möjligheter att kräva en ny utredning eftersom båten inte var svensk och heller inte finns på svenskt vatten. Olika rättsliga utredningar pågår dessutom i Frankrike och Tyskland.
Moderata samlingspartiet finner det inte realistiskt att åter påbörja en utredning om Estonia. Men erfarenheterna från Estoniautredningen bör påverka framtida haveriutredningar. De som utreder får inte misstänkas skydda egna intressen, faktainsamling bör ske i öppna och domstolsliknande former och utredningsmaterialet måste vara offentligt.
18 Gotlandstrafiken
Staten har ett övergripande ansvar för en fungerande trafikförsörjning till Gotland. Trafikunderlaget är litet under vintermånaderna, medan sommartrafiken är omfattande. Det nuvarande trafikavtalet är ett vanligt entreprenadavtal där ersättningen till rederiet baseras på antalet utförda turer. Taxa och tidtabell fastlägges däremot av staten. Alla de nackdelar som fanns i det tidigare trafikavtalet har därmed överförts till det nya och rederiet har små möjligheter att på egen hand påverka trafiken. Det tidigare monopolet har dessutom överförts på det nya avtalet genom att kraven på konkurrerande verksamheter satts orimligt högt. Sjöfartsverket har i en skrivelse till regeringen 1999 föreslagit att nuvarande avtal skall sägas upp.
Vi anser därför att det befintliga avtalet skall omförhandlas till ett incitamentsavtal enligt samma mönster som nu sker i många länstrafikbolag. Konkurrensreglerna måste också förändras så att alternativa trafiklösningar kan erbjudas.
I Gotlandstrafiken finns den s.k. högstprisregleringen. Genom denna unika konstruktion har några, varav två utlandsägda, speditionsföretag tilldelats en form av "beskattningsrätt" på alla transporter i landet för att kunna bedriva lastbilstrafik till och från Gotland. Något krav på redovisning av hur denna beskattningsrätt utövas finns inte. Regleringen innebär ett hinder för konkurrerande verksamheter, något som avspeglar sig i höga fraktkostnader för Gotland, vilket olika statliga utredningar tidigare har kunnat konstatera. Vi anser att den s.k. högstprisregleringen bör upphöra och ersättas med ett annat system som säkerställer en fungerande trafikförsörjning till och från Gotland. Regeringen skall därför före första juli 2000 lämna förslag på ett långsiktigt system som ersätter nuvarande ordning.
19 Kvarken
Genom ett nyligen fattat beslut har regeringen tilldelat ett Londonbaserat rederi 24 miljoner kronor för att med finskt tonnage bedriva färjetrafik över Kvarken under två år. Om motiven för stöd och bidrag till olika svenska företag är små, så blir konsekvenserna helt oöverblickbara om svenska staten även skall börja subventionera utländska företag som bedriver internationell verksamhet.
Det aktuella stödet påverkar också möjligheterna för en planerad godsfärja över Kvarken och även detta rederi har nu, helt logiskt, krävt stöd för sin verksamhet.
20 Öresund
Genom tillkomsten av Öresundsbron försvinner den nuvarande färjelinjen mellan Limhamn och Dragör. Nedläggningen sker sex månader innan bron öppnas för trafik och innebär därför vissa problem för en del resenärer i Skåne. God kapacitet finns dock för biltrafik mellan Helsingborg och Helsingör och för passagerare även mellan Malmö och Köpenhamn. Det har också visat sig att ett danskt rederi eventuellt vill etablera sig på linjen. Vi anser inte att problemen blir så stora att en omfattande skattesubvention av färjelinjen mellan Limhamn och Dragör är påkallad.
21 Göteborgs hamn
Hamnen i Göteborg har en särställning bland svenska hamnar eftersom all kvarvarande transocean linjetrafik nu koncentrerats dit. Denna trafik är viktig för Sveriges industri och bör därför ges bra utvecklingsmöjligheter. Den statliga farledstaxan skapar stora svårigheter för Göteborg att utveckla transittrafik till andra hamnar i Östersjöområdet, något som är viktigt för hamnens möjlighet att utvecklas.
Det nya, större linjetonnaget kräver dessutom en omfattande breddning av farleden. De investeringsmedel som sjöfartsnäringen tidigare inbetalat till Sjöfartsverket, och som utan riksdagsbeslut indragits av regeringen, bör därför återföras till Sjöfartsverket för att möjliggöra verkets framtida investeringsbehov, bl.a. i olika farledsprojekt.
22 Fritidsbåtar
I Sjöfartsverkets budget finns utgifter beräknade för "fritidsbåtsändamål". Denna post är egentligen en sorts restpost och återspeglar inte några egentliga kostnader för fritidsbåtarna. Sjöfartsverket har i sin anslagsframställan uppskattat kostnaden för fritidsbåtarna till 117 miljoner kronor.
Samhällets kostnader för fritidsbåtarna har nyligen varit föremål för mycket grundlig utredning. Utredaren konstaterade att fritidsbåtarna inte föranleder några merkostnader för statsverket, tvärtom skapar båtlivet stora mervärden för landet. Sjöfartsverkets kostnader för fritidsbåtarna upp- skattades i utredningen till 43,5 miljoner kronor, dvs. avsevärt lägre än Sjöfartsverkets beräkning.
Regeringen tar nu Sjöfartsverkets uppgift till grund för ett resonemang om ett nytt statligt båtregister och en ny båtskatt. Vi anser att detta resonemang är felaktigt. Det nuvarande privata båtregistret fyller väl sin funktion och har inte de nackdelar - bl.a. i form av olaga förvärvsmöjligheter - som det tidigare statliga registret hade. Inte heller anser vi att några motiv föreligger för en ny båtskatt. Den tidigare omnämnda utredningen visade klart att statens inkomster från fritidsbåtarna redan med god marginal överstiger utgifterna. Beträffande Sjöfartsverkets kostnader bör också beaktas att många av de tjänster som verket idag tillhandahåller inte är anpassade för fritidsbåtarnas behov. Moderata samlingspartiet avvisar därför såväl tanken på nytt statligt båtregister som idén med en kommande beskattning av fritidsbåtar.
Frågan om ansvarsförsäkring anser vi kan lösas av försäkringsbolagen.
23 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avreglering och privatisering av de svenska hamnarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopandet av stuverimonopolet,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävandet av ILO-konvention 137,2
4. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om kostnadsansvaret för isbrytning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Vänersjöfarten,
6. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om sjöfartens konkurrenssituation i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om Sjöfarts- verkets taxesättning i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att TAP-avtalet bör ändras så att avtalet blir ett nettoavtal,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fartygsfonder bör återinföras,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjöfarten och den svenska arbetsmarknaden,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av ISM-koden,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag på ett långsiktigt system som ersätter nuvarande ordning vad gäller Gotlandstrafiken att lämna före den 1 juli 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om subventioner av Kvarkentrafiken,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnadsbehovet av farleden i Göteborgs hamn,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt statligt båtregister.
Stockholm den 4 oktober 1999
Per-Richard Molén (m)
Lars Björkman (m)
Tom Heyman (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jeppe Johnsson (m)
Lars Elinderson (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)
1Yrkande 9 hänvisat till SkU. 2Yrkandena 2, 3 och 10 hänvisade till AU.