Ett sätt att främja ekonomisk tillväxt och därmed öka sysselsättning och välstånd är att satsa på att förbättra samhällets infrastruktur. Att en sådan satsning skall vara ekologiskt anpassad är en självklarhet idag!
95 % av allt gods som exporteras från eller importeras till vårt land går - helt eller delvis - sjövägen. Så gör också hälften av allt gods som fraktas mer än 30 mil inom Sveriges gränser. Längs den svenska kusten, i Mälaren och Vänern finns 52 allmänna hamnar och ett 20-tal industrihamnar.
Genom överenskommelse mellan Sveriges rederier, hamnar och Sjöfarts- verket ska sjöfarten bli ännu mera miljövänlig. Fram till 2000-talets början skall dess luftföroreningar minska med 75 %.
Att underlätta sjövägens andel av transporterna är därför av stor betydelse ur både ekonomisk och ekologisk synpunkt.
Av båda dessa skäl bör konsekvenserna utredas av att bygga "Svea kanal" en kommersiellt användbar kanal mellan Mälaren, Hjälmaren och Vänern för att underlätta våra inrikes och utrikes sjötransporter till och från både kust- och insjöhamnar.
Många tror att kanalbyggen bara gjordes under 1800-talet. Men så är det inte. Betydande kanalbyggen har utförts i Europa, även efter andra världs- kriget.
Några exempel:
- Rhen och Rhone har förbundits genom en förbättrad kanal avsedd för s. k. Europafartyg
- Det inre av norra Tyskland har förbundits med Nordsjön genom en ny kanal mellan Mittellandkanal och Elbe.
- För ett par år sedan invigdes en förbindelse mellan Nordsjön och Svarta havet genom att Rhen, Main och Donau förenades via kanal.
- I Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Polen går alla tyngre transporter på floder, som både före och efter andra världskriget förbundits med varandra via kanaler. Volga-Östersjökanalen, som invigdes 1964, går via Onega och Ladoga till Finska viken.
Sverige är lyckligt lottat när det gäller stora insjöar. Mälaren och Vänern erbjuder var för sig möjligheter till betydande sjöfart för såväl interna som externa transporter. Men avståndet sjövägen mellan dem och mellan landets ostkust och västkust är stort och tidskrävande. Rutten går runt hela Sydsverige och bl.a. genom de tättrafikerade Stora Bält och Öresund.
Att relativt snabbt skapa en tvärförbindelse över vårt land via en modern och effektiv farled mellan Mälaren och Vänern är fullt möjligt. Allt kan utföras med känd och tillförlitlig teknik.
En farled mellan Mälaren och Vänern skulle kunna dimensioneras efter kapaciteten i Södertälje kanal, alltså för fartyg på ca 10.000 ton.
Svea kanals miljökonsekvenser och byggkostnader måste utredas omsorgsfullt. Svea kanals byggtid borde inte behöva bli längre än tio år efter politiskt beslut. Det tog tjugo år att för 175 år sedan bygga Göta kanal för hand.
Byggandet av Svea kanal skulle kunna bli nästa århundrades mest miljö- vänliga investering i Sveriges infrastruktur på transportområdet. Viss negativ miljöpåverkan förorsakad av byggandet går säkert inte att undvika. Men detta skulle uppvägas fullt ut av den ekonomiska och ekologiska tillgång som Svea kanal skulle vara under sekler framöver!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om byggandet av Svea kanal.
Stockholm den 1 oktober 1999
Helena Bargholtz (fp)
Kenth Skårvik (fp)