Gotlandstrafikutredningen, SOU 1995:42, hade i uppdrag att lämna förslag till långsiktiga lösningar för färjetrafiken till och från Gotland. Utredningen konstaterade att färjetrafiken har en helt grundläggande betydelse för näringslivet och befolkningen på Gotland. Vidare anfördes att färjekommunikationernas utformning är helt avgörande för den fortsatta regionala utvecklingen på ön.
Utredningen angav följande fem förutsättningar för färjetrafiken:
- Säker och miljöanpassad färjetrafik
- Tryggad och tillförlitlig bastrafik från två fastlandshamnar
- Förbättrad persontrafik under dagtid
- Effektivt resursutnyttjande
- Trafiklösning på Gotlands villkor.
Utredningen underströk att godstrafiken till och från Gotland nödvändigtvis skulle erbjudas tillfredsställande villkor och goda utvecklingsmöjligheter. Med hänvisning till Gotlandstilläggets (de rikstäckande speditionsföretagens uttag av avgift av transportköparna i landet) konkurrenssnedvridande effekter föreslogs att denna finansieringsform skulle avvecklas successivt med beaktande av konsekvenserna. Riksdagen beslöt i princip enligt utredningens förslag.
I propositionen 1999/2000:1 framgår att regeringen uppmärksammat att den första delavvecklingen från 0,6 procent till 0,4 procent inneburit att fraktpriserna mellan Gotland och fastlandet höjts med negativa följder för näringsliv och boende på Gotland. Höjningar av fraktkostnaderna har enligt uppgift från näringslivet skett med i storleksordningen 15-20 procent, vilket naturligtvis innebär betydande konkurrensnackdelar för det gotländska näringslivet.
Trots starka påtryckningar har inte regeringen vidtagit tillräckliga åtgärder för att återställa fraktkostnaderna i Gotlandstrafiken till den relativa nivå i förhållande till vägtransport som gällde före avvecklingen av Gotlands- tillägget med 0,2 procent. Regeringen har inte fullt ut fullföljt riksdagens beslut om att vidta åtgärder om avvecklingen visade sig få negativa konsekvenser för Gotland. Förutom merkostnaden p.g.a. delavvecklingen av Gotlandstillägget har det gotländska näringslivet och boende på Gotland drabbats hårt av den långdragna utredningsprocess som hittills inte kommit fram till någon långsiktig lösning på godstrafiken. Näringslivets investeringar bromsas av den osäkerhet som råder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta fram en långsiktig lösning före den 1 juli 2000 om hur godstrafiken till och från Gotland skall utformas.
Stockholm den 1 oktober 1999
Roy Hansson (m)