Ett stort antal oljeutsläpp från fartyg sker runt de svenska kusterna varje år. Tillgänglig statistik visar på ungefär 400 utsläppstillfällen - och då torde det dessutom existera ett betydande antal icke registrerade utsläpp.
Inte minst den svenska västkusten är hårt drabbad. Havsströmmar och vindar på Nordsjön och Skagerrak samverkar så att västkusten till stor del blir mottagare av allt drivande avfall. De miljömässiga problemen för fauna och flora längst kusterna och på stränderna är mycket stora. Fartyg som har upptäckts vid oljeutsläpp har varit ägda av utländska rederier. I dag är det inte i så stor utsträckning rengöring till havs av oljetankarna som förorsakar utsläppet utan i regel maskinrumsavfall som fartygen spolar ut i havet. Med den nuvarande lagstiftningen är det mycket svårt att fastställa ansvaret vid dessa olagliga utsläpp, eftersom man måste fastställa vilken person på fartyget som orsakat utsläppet. Detta är i regel inte möjligt. Trots att t.ex. den svenska kustbevakningen lämnat tydliga bevis har åtal fått läggas mer. En förändring i lagstiftningen är nödvändig.
Problemet med oljeutsläppen är ett internationellt problem. Inom Helsing- forskommissionen har länderna enats om en gemensam strategi för omhändertagande av avfall och för att få bukt med de illegala utsläppen som alltfort sker i Östersjöregionen. Sverige bör spela en aktiv roll när det gäller det fortsatta bekämpningsarbetet inom Helsingforskommissionens ram och också arbeta för att förbättra skyddsnivån på motsvarande sätt i alla våra farvatten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrad lagstiftning när det gäller ansvaret för illegalt utsläpp av olja.
Stockholm den 23 september 1999
Inger René (m)
Berit Adolfsson (m)