Det första startskottet gick för nya Botniabanan den 14 augusti 1999. Den ska knytas ihop med Ådalbanan, som går mellan Sundsvall och Nyland. När hela bansträckningen är färdig från Sundsvall till Umeå öppnas "Norrlandsfönstret" på allvar för godstrafik. Banan utgör den nya huvudvägen för person- och godstrafiken från och till övre Norrland.
Botniabanan öppnas för trafik 2006. Med start i Umeå följer den Norr- landskusten för att vid Nyland ansluta till Ådalsbanan. Det är det största järnvägsbygget på över 100 år och kommer att avlasta Norra stambanan.
För att Ådalsbanan ska uppfylla sin roll i järnvägsnätet behöver banstandarden förbättras och vissa flaskhalsar byggas bort. Dagens Ådalsbana med dess geometri i plan och profil, hastighetsstandard etc. uppfyller inte de krav som ställs på en järnväg som ska ingå som en viktig länk i ett nationellt och internationellt transportnätverk.
Ådalsbanan är idag nästan 14 mil lång, räknat från den framtida broövergången för Botniabanan över Ångermanälven norr om Nyland och ner till Sundsvall. Banan är mycket krokig och backig. Det gör att restiden idag är mer än dubbelt så lång som på en tänkt modern bana på sträckan Sundsvall till Nyland. Även med en förbättrad Ådalsbana, enl. de liggande förslagen, kommer den att vara en allvarlig flaskhals.
I samband med upprustningen är det också av mycket hög prioritet att titta på den ekonomiska och miljömässiga hållbarheten. Det krävs en framförhållning med skärpta miljökrav. Miljöeffekterna, inte minst genom Sundsvalls centrum, behöver beaktas extra noga. När hela transportnätet är färdigt kommer järnvägstrafiken att öka kraftigt. Genom Sundsvalls centrum kommer tågrörelserna att öka från dagens 35 till ca 95 per dygn. Varje bomfällning tar 3-4 min, vilket innebär att järnvägsbommarna kommer att vara fällda 5-6 timmar per dygn. Längs järnvägssträckningen genom Sundsvalls centrum finns det åtta stycken järnvägsövergångar med bomfällningar. Hur många bilar som kommer att stå i köerna som bildas är inte möjligt att veta idag, men om järnvägen skulle fortsätta att ligga i markplan så kommer det att bli stora miljöproblem i staden, som ligger i en dalgång mellan de två stadsbergen. Det skapar dessutom oacceptabla problem för trafiken i Sundsvall.
De åtgärder som behöver vidtagas för att Ådalsbanan inte ska bli den befarade flaskhalsen i ett bra framtida transportnät kommer att kosta mycket pengar. Idag är det planerat för en kostnad runt 1,9-2,5 miljarder. Det är av största vikt att regeringen i ett tidigt skede avsätter de pengar som behövs för upprustningen, samt låter miljöaspekterna väga tungt i utredning och planering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsnätets dragning genom Sundsvall sett ur trafik- och miljöaspekter samt om att avsätta pengar till utbyggnad av Ådalsbanan.
Stockholm den 2 oktober 1999
Birgitta Sellén (c)