Europakorridoren
Europakorridoren har blivit arbetsnamnet på en dragning av järnväg genom södra Sverige. Befintlig järnvägsdragning, stambanan, har inte den kortaste dragningen mellan Stockholm och Helsingborg. Transportnäringen och tillhörande avnämare skulle göra betydande besparingar i form av snabbare transporter och bättre närhet till produktionscentra om Europabanan kunde byggas i Europakorridoren.
Idag är intresset för och kunskapen om Europabanan relativt stor i Bryssel (EU DG VII) och i Paris (UIC) samt UD har under det gångna halvåret visat intresse för projektet. Intresset är också stort i norra Tyskland och i Fredriksborgs Amt. I den senaste versionen av Östersjöländernas gemen- samma bild för år 2010, "Vision and Strategies around the Baltic Sea 2010", är Europabanan med som ny internationell järnväg, vilket dokument svenska staten genom Anna Lindh har undertecknat.
Trafikutskottet skrev i våras (1998/99:TU5): "Som framgår bör enligt utskottets mening Europabanan ses som ett alternativ av flera för att i framtiden avlasta befintliga järnvägar." Vidare: "Liksom tidigare förutsätter utskottet dock att projektet prövas vidare inom ramen för det fortsatta planeringsarbetet. Detta innebär bl.a. att Banverket i sin egenskap av sektorsansvarig myndighet bör sammanställa och presentera underlag för den fortsatta planeringsprocessen."
Behovet av snabbare och miljövänliga transportmedel aktualiserar behovet av Europabanan. Man har redan påbörjat utbyggnaden av höghastighetsnät för järnväg på den europeiska kontinenten. Därför skulle det vara naturligt med en komplettering från södra Sverige upp till Mälardalen och Stockholm.
Med den nya Europabanan ges gods- och regiontrafiken prioritet på Södra stambanan, samtidigt som snabb persontrafik når en helt ny geografisk marknad längs Europabanan. Det finns goda möjligheter att med moderna lastbilar utveckla en rationell miljövänlig kombitrafik, i ett område där ungefär hälften av Sveriges befolkning bor.
Flera remissinstanser, t.ex. företag som är stora godskunder, näringslivets branschorganisationer och den största järnvägsoperatören i Sverige, har i sina remissyttranden över Banverkets förslag till stomnätsplan för 1998-2007 pekat på flaskhalsar på bl.a. Södra stambanan och angränsande banor och de negativa effekterna detta medför. Olika tågtyper som godståg, X 2000, Inter- City-tåg, regional- och pendeltåg konkurrerar om attraktiva tåglägen i tidtabellen på Sveriges mest belastade stambana (Södra stambanan). Under det gångna halvåret har gods på järnväg minskat kontinuerligt i Sverige, men glädjande nog har persontrafiken ökat. Är det så som industrin säger att persontrafiken prioriteras på bekostnad av godstrafiken på järnväg? Godset ökar därför påtagligt på vägarna.
I regeringens proposition 1997/98:56 sägs följande på sid 2: "En långsiktig strategi för EU-samarbetet på transportområdet redovisas. Följande områden prioriteras:
- En rättvis prissättning av transporter
- Utveckling av nord-sydliga transportkorridorer
- Ökad säkerhet och minskad miljöpåverkan
- Utformning och tillämpning av gemensamt regelverk för yrkesmässig trafik"
Europabanan är en del av punkterna 2 och 3 i regeringens proposition av den 5 mars 1998.
Jag anser därför att nästkommande stomnätsplan för perioden 2002-2011 bör ha Europaperspektivet (Sveriges kontinentförbindelser) som utgångs- punkt. Europabanans trafikpotential, ekonomi och systemsamverkan med Södra stambanan bör ingående analyseras. Denna analys bör göras av Banverket, Projekt Europakorridoren i samarbete med bland andra Järn- vägsgruppen KTH. Ett samarbete med Järnvägsgruppen KTH har för övrigt redan inletts, för att även hitta nya billigare byggmetoder av modern järnväg. Att kommunerna deltar aktivt garanterar att studierna sker med ett "underifrånperspektiv".
SIKA har regeringens uppdrag att - efter samråd med trafikverken, läns- styrelserna med flera - ta fram analyser och underlag för den planerade propositionen om inriktningen av investeringar för trafikens infrastruktur åren 2002-2011. SIKA lämnade en lägesanalys i november 1998 (Rapport 1998:8).
SIKA föreslår en möjlig uppläggning av den strategiska analysen i tre huvudsteg:
1) Bestäm vilka infrastrukturåtgärder som är samhällsekonomiskt effektiva
2) Beräkna konsekvenserna av åtgärdernas genomförande på målsatta va- riabler
3) Bestäm, efter kompletterande analyser, de ytterligare åtgärder som krävs för att kostnadseffektivt nå fastlagda etappmål. Därmed blir etappmålen styrande för den strategiska analysen.
SIKA:s förslag utgår från den målstyrning och politiska inriktning som riksdagen angett för nu gällande 10-årsplaner. Strategin för järnvägen går i stora drag ut på att fullfölja pågående utbyggnader, genom mindre kompletteringar skapa ett tillgängligt och säkert trafiknät samt att genom särskilda insatser förbättra ekonomi och effektivitet för den inhemska godstrafiken. SIKAs arbete utgår från de nu gällande målen som bl a utesluter studierna av nya storprojekt. Detta är en alltför snäv ansats, särskilt sett i ett europeiskt perspektiv.
Inför nästa planeringsomgång bör följande strategiska frågor behandlas:
- En jämförande värdering av den nationella nyttan hos sex aktualiserade storprojekt inom järnvägssektorn, varav Europakorridoren är ett.
- Beräkningen av den samhällsekonomiska nyttan av projekt med stark inverkan på den gränsöverskridande godstrafiken på järnväg.
- Systemeffekten av projekt som samverkar med utbyggnaden av Europas järnvägsnät, ofta med högre tillåten hastighet än 250 km/h.
- Teknikutveckling och kundorientering för att stärka järnvägens konkurrensförutsättningar mot lastbilstrafiken och därmed för att nå nationella miljömål samt transportköparnas krav på miljöcertifierade transporter.
- Ansvar för och finansiering av järnvägens teknikutveckling för den lätta godstrafikens marknadsutveckling.
- Större struktureffekter, den dynamiska effekten av stora projekt samt systemeffekter i det europeiska perspektivet behandlas inte i kalkyl- modellen.
Av SIKA:s material framgår att godstransportarbetet med järnväg legat stilla sedan 1985 och att hela ökningen från 1990-talets början förlagts på lastbil. Man framhåller också att målet om stabiliserade koldioxidutsläpp inte kan uppnås. Den prognostiserade ökningen av lastbilstransporter till år 2010 har redan uppnåtts. Detta är mycket allvarligt.
Vi kan även beklaga det faktum att enligt Vägverkets statistik är tunga fordon kraftigt överrepresenterade i vägtrafikens dödsolyckor. Bara under de tre senaste åren har 300 personer dödats i olyckor med bussar och lastbilar.
Europabanans systemeffekter i järnvägsnätet kan för godset i korthet anges enligt följande:
Europabanan samverkar med Södra stambanan så att en hastighets- uppdelad trafik kan organiseras som väsentligt höjer bankapaciteten och eliminerar dagens flaskhalsar även för den tunga exportindustrin.
Europabanan är den nordligaste delen av Trans European Network, TEN, med gränsöverskridande systemnytta.
Europabanans sydligaste del skulle förkorta vägen över Markaryd för godstågen på Västkustbanan, om tunneln genom Hallandsåsen inte fullföljs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Europabanan i södra Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Europabanan inför den fortsatta planerings- processen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strategiska bedömningar av angelägna järnvägs- investeringar i ett Europaperspektiv.
Stockholm den 2 oktober 1999
Kenneth Lantz (kd)