I regeringens proposition 1997/98:56 sid 2 kan man läsa: "En långsiktig strategi för EU-samarbetet på transportområdet redovisas. Följande områden prioriteras:
- En rättvis prissättning av transporter
- Utveckling av nord-sydliga transportkorridorer
- Ökad säkerhet och minskad miljöpåverkan
- Utformning och tillämpning av gemensamt regelverk för yrkesmässig trafik."
Europabanan kan sägas utgöra en viktig komponent under punkterna 2 och 3 i denna prioritetsordning.
I dag är intresset för och kunskapen om Europabanan relativt stor hos EU:s DG VII och hos UIC liksom i norra Tyskland och i Fredriksborgs Amt. I den senaste versionen av Östersjöländernas gemensamma bild för år 2010, "Vision and Strategies around the Baltic Sea 2010", är Europabanan med som ny internationell järnväg. Denna vision har svenska staten genom utrikesminister Anna Lindh undertecknat.
Trafikutskottet skrev i våras i betänkande 1998/99:TU5: "Som framgår bör enligt utskottets mening Europabanan ses som ett alternativ av flera för att i framtiden avlasta befintliga järnvägar." - - - "Liksom tidigare förutsätter utskottet dock att projektet prövas vidare inom ramen för det fortsatta planeringsarbetet. Detta innebär bl.a. att Banverket i sin egenskap av sektorsansvarig myndighet bör sammanställa och presentera underlag för den fortsatta planeringsprocessen."
Vi konstaterar att kapacitetsfrågorna på stomnätet får allt större aktualitet. Flera remissinstanser, t.ex. företag som är stora godskunder, näringslivets branschorganisationer och den största järnvägsoperatören i Sverige, har i sina remissyttranden över Banverkets förslag till stomnätsplan för 1998-2007, pekat på flaskhalsar på bl.a. Södra stambanan och angränsande banor och de negativa effekterna detta medför. Olika tågtyper som godståg, X 2000, Inter- City-tåg, regional- och pendeltåg konkurrerar om attraktiva tåglägen i tidtabellen på Sveriges mest belastade stambana (Södra stambanan).
Målet är att hela transportkedjan från dörr till dörr skall fungera. Här bör påpekas att SJ:s prognos för godstrafiken, med bron Malmö-Köpenhamn, är cirka plus 50 procent. Skogsindustrierna talar om "en mycket snabb ökning av järnvägstrafiken", som resultat av bron, som öppnas nästa sommar. Samtliga varnar samtidigt för ännu större kapacitetsproblem på Södra stambanan.
Det borde mot den bakgrunden vara naturligt att inleda planeringen för ökad järnvägskapacitet mellan Sverige och den europeiska kontinenten.
Idén bakom Europabanan är att den skall utgöra en del i ett framtida järnvägssystem från Mellansverige anslutet till hela det höghastighetsnät som nu byggs på kontinenten. Det skapar ett flexibelt, kundanpassat, mer differentierat och mindre sårbart järnvägsnät i Sverige som behövs för att ta till vara järnvägens stora potential i ett internationellt miljöanpassat transportsystem. Med den nya Europabanan ges gods- och regiontrafiken prioritet på Södra stambanan, samtidigt som snabb persontrafik når en helt ny geografisk marknad längs Europabanan.
Mot ovan angivna bakgrund är det angeläget att den kommande stomnätsplanen för perioden 2002-2011 har ett Europaperspektiv (Sveriges kontinentförbindelser) som utgångspunkt. Europabanans trafikpotential, ekonomi och systemsamverkan med Södra stambanan bör ingående analyseras. Denna analys kan göras av Banverket, Projekt Europakorridoren, i samarbete med bland andra Järnvägsgruppen KTH. Ett samarbete med Järnvägsgruppen KTH har för övrigt redan inletts, för att även hitta nya, billigare byggmetoder av modern järnväg. Att kommunerna deltar aktivt garanterar att studierna sker med ett "underifrånperspektiv".
Regeringens direktiv inför nästa planeringsomgång måste också behandla följande strategiska frågor:
- En jämförande värdering av den nationella nyttan av sex aktualiserade storprojekt inom järnvägssektorn, varav Europakorridoren är ett.
- Beräkningen av den samhällsekonomiska nyttan av projekt med stark inverkan på den gränsöverskridande godstrafiken på järnväg.
- Systemeffekten av projekt som samverkar med utbyggnaden av Europas järnvägsnät, ofta med högre tillåten hastighet än 250 km/h.
- Teknikutveckling och kundorientering för att stärka järnvägens konkurrensförutsättningar.
- Ansvar för och finansiering av järnvägens teknikutveckling för den lätta godstrafikens marknadsutveckling.
Europabanans systemeffekter i järnvägsnätet kan för godstrafiken i korthet anges enligt följande:
- Europabanan samverkar med Södra stambanan så att en hastighets- uppdelad trafik kan organiseras som väsentligt höjer bankapaciteten och eliminerar dagens flaskhalsar även för den tunga exportindustrin.
- Europabanan är den nordligaste delen av Trans European Network, TEN, med gränsöverskridande systemnytta.
HH-tunneln
De danska och svenska staterna har gemensamt beslutat om och bedriver nu, med stor skicklighet och framgång, arbetet med en fast förbindelse mellan Köpenhamn och Malmö. Ett TEN-projekt som kommer att ha betydelse för södra Öresundsregionen och som skall invigas sommaren år 2000.
Förbindelsen mellan Danmark och Sverige är inte komplett förrän en järnvägstunnel mellan Helsingör och Helsingborg är invigd. För att få tunneln belyst ur ett modernt miljövänligt kollektivtrafikperspektiv, har regionen och kommuner utfört en förstudie under 1997-98. Förstudien är till hälften finansierad av EU, via Interreg II. En av orsakerna till detta är att man kan förvänta kapacitetsproblem på förbindelsen Malmö-Köpenhamn och att en planberedskap behövs. 19 danska kommuner och tio svenska har tillskrivit de båda ländernas statsministrar om att det bör bli en gemensam dansk-svensk fortsättning på utredningen.
Förstudien visar att det tekniskt sett är relativt enkelt att genomföra en järnvägstunnel för persontåg, dessutom med väl beprövade byggmetoder. Kostnaden är cirka 4-6 miljarder svenska kronor, beroende på om ett eller två spår väljs. Tunneln under själva Öresund är bara ca 4,5 km lång.
Det finns ett starkt regionalt stöd för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. På den svenska sidan har företrädare för Region Skåne uttalat att man stöder tunneltanken. I Danmark har Fredriksborgs Amt, med 360.000 invånare nyligen aviserat att de vill ha en tågtunnel till Helsingborg. Byrådet i Helsingör och kommunstyrelsen i Helsingborg har gemensamt antagit ett handlingsprogram för utvecklingen av HH-regionen där man pekar på HH-tunnels strategiska betydelse för såväl Öresunds- regionen som för de framtida förbindelserna söderut mot kontinenten.
En HH-tunnel utgör en viktig del av den ovan beskrivna Europabanan, som planeras mellan Stockholm, Köpenhamn och Hamburg, via Jönköping och Helsingborg. I den regionen - Europakorridoren - bor det cirka 12 miljoner invånare.
En HH-tunnel ingår sedan länge i SJ:s planer för den fortsatta utvecklingen av järnvägstrafiken. Statsminister Göran Persson uttalade den 22 mars 1999 i Lund att snart efter bron Malmö-Köpenhamn kommer tunneln Helsingborg- Helsingör.
Fehmarn Bält
En av förutsättningarna när den fasta förbindelsen mellan Köpenhamn och Malmö beslutades år 1991 var att man skulle verka för en fast förbindelse över Fehmarn Bält.
Sedan några år pågår ett mycket omfattande arbete mellan Danmark och Tyskland om en fast förbindelse. En rad intressanta utredningar har presenterats. Nyligen har Danmarks kommunikationsminister uttalat att hon anser att utredningarna pekar på att projektet är realistiskt och bör kunna genomföras. Den svenska inställningen är dessvärre inte lika tydligt uttalad.
En fast förbindelse över Fehmarn Bält är en integrerad del i den ovan beskrivna Europabanan, som planeras mellan Stockholm, Köpenhamn och Hamburg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att direktiven inför nästa planeringsomgång även skall innehålla strategiska bedömningar av angelägna järnvägs- investeringar i ett Europaperspektiv,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare utredningar om Europabanan inför den fortsatta planeringsprocessen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatta studier av en järnvägstunnel mellan Helsingborg och Helsingör inför nästa stomnätsplan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att intensifiera det svenska intresset för en fast förbindelse över Fehmarn Bält.
Stockholm den 4 oktober 1999
Anna Åkerhielm (m)
Jan Backman (m)