Den nya lagen om färdtjänst har nu varit i kraft i snart två år. Man kan redan nu se vissa problem som har uppstått sedan den nya lagen trädde i kraft.
Det har till exempel blivit betydligt svårare än tidigare att få rätt till led- sagare inom färdtjänsten. Detta är ett problem för många grupper av funk- tionshindrade, exempelvis synskadade och svårt funktionshindrade. Ett annat exempel är att de som studerar på annan ort än sin hemort inte kan använda färdtjänsten där, eftersom det är folkbokföringskommunen som är ansvarig.
Enligt den nya lagen har kommunerna fått möjlighet att lägga över inte bara utförandet av färdtjänsten, utan också de delar som innefattar myndig- hetsutövning, alltså att besluta om vem som ska ha rätt till färdtjänst etc. av trafikhuvudmannen. Hur detta har fungerat i praktiken varierar säkert i landet.
Men det finns skäl att utvärdera av den nya lagen. Vilka effekter har den fått? Har det blivit bättre, enklare eller har enskilda eller hela grupper kommit i kläm och fått försämringar?
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utvärdering av effekterna av den nya lagen om färdtjänst.
Stockholm den 29 september 1999
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)