Taxametern i en taxibil kan jämföras med en kassaapparat i en butik. Fuskaren måste helt enkelt se till att de pengar som skall undandragas inte registreras i taxametern. Det är vanligt att manipulera med taxametern för att på så sätt undanhålla en lagom del av det inkörda beloppet. De kontanter som betalas är lättare att undandra, då man helt enkelt underlåter att registrera dessa medel i taxametern. Manipulation via kortbetalning kan göras genom att dra kortet genom en manuell kortläsare som producerar en så kallad slip. Denna säljes sedan vidare, för att på så sätt omvandla kortköpet till kontanter som man sedan undandrar från bokföringen. På detta sätt registreras inte kortköpet på säljaren utan på en tredje person.
Manipulering av taxameterinformation görs genom att "krympa" bok- föringen. Till detta finns särskilda dataprogram, så kallade krympnings- program. Med en persondator samt en taxiskrivare tillverkar man sedan en "lämplig" bokföring. Man måste dock ta hänsyn till samhällsbetalda kör- ningar och centralt registrerade kortköp, då dessa är svåra att manipulera. Ett annat problem är att taxametern helt enkelt kopplas ur. Detta medför att ingenting registreras i taxametern.
Ekobrottsmyndigheten i Malmö rapporterade att i de företag man kontrollerat hade endast 50 procent av varje inkörd hundralapp redovisats, vilket bekräftar att den ekonomiska brottsligheten inom branschen är mycket utbredd. Reglerna kring hanteringen av taxametern bör därför skärpas, då dagens regelsystem är bristfälligt. Taxametern bör betraktas som en kassa- apparat och informationen i och runt taxametrarna som bokföringsmaterial. Polisman bör också vid kontroll av taxibil ha rätt att ta ut kontrollinformation från taxametern då denna senare kan användas vid revision. Dessa möjlig- heter till kontroll finns inte idag.
Som ett led i att komma bort från de problem som finns inom taxi- branschen och slå vakt om de seriösa näringsidkarna inom branschen borde:
- reglerna kring plomberingsföretagen och deras service av taxametrar skärpas
- taxameterinformation klassas som bokföringsmaterial och tömda uppgifter från taxametrar sparas på samma sätt som bokföringsmaterial i övrigt
- ge förutsättningar för myndigheterna att från taxameter vid kontroll av taxifordon ta ut kopia på rapporter utan misstanke om brott. Dessa rapporter bör kunna användas i myndigheternas samverkan för att begränsa den ekonomiska brottsligheten inom taxibranschen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om skärpta regler för att undvika ekonomisk brottslighet inom taxibranschen.
Stockholm den 29 september 1999
Sylvia Lindgren (s)
Nils-Göran Holmqvist (s)