Förekomsten av ekonomisk brottslighet inom taxinäringen är mycket omfattande. Sedan avregleringen av taxinäringen har det s k svartåkandet ökat markant, och myndigheterna har på många ställen i landet försökt möta detta med satsningar för att öka kontrollen av taxinäringen när det gäller bokföring och ekonomiska transaktioner.
Emellertid finns det en del hinder för att bekämpandet av denna typ av ekonomisk brottslighet ska kunna ske effektivt. Ett sådant är de minskade möjligheterna för polisen att begära utdrag ur taxameter. Till och med 1997 var det möjligt för trafikpolisen att vid flygande inspektioner begära utdrag från taxametrar. Dessa utdrag kunde sedan skattemyndigheten använda som underlag vid en revision för att visa hur taxibolaget undandrog skattebelopp och förfalskade bokföringen.
Men från och med 1998 är det inte längre möjligt för polisen att begära taxameterutdrag, eftersom det numera betraktas som beslag. Det krävs alltså misstanke om brott för att kunna begära utdrag. Det är en underlig ändring, inte minst mot bakgrund av att det fortfarande är tillåtet att begära färd- skrivardiagram för att kontrollera vilotid och arbetstid. Detta anses inte utgöra beslag.
Att detta allvarligt försvårar bekämpandet av ekonomisk brottslighet inom taxinäringen har uppmärksammats av REKSAM (Regionalt samverkans- organ mot den ekonomiska brottsligheten i Skåne län) i en skrivelse till regeringen förra året. Bakom skrivelsen står bland andra landshövding Bengt Holgersson och överåklagare Sven-Erik Alhem.
Det borde alltså snarast återigen bli möjligt för polisen att vid flygande inspektioner begära taxameterutdrag, och rätt att överlämna dessa utdrag till skattemyndigheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet för polisen att begära utdrag ur taxametrar.
Stockholm den 28 september 1999
Marie Granlund (s)