I budgetpropositionen för år 2000 har föreslagits att, som en del i en s.k. grön skatteväxling, höja skatten på dieselbrännolja med 25 öre. Som bekant har åkernäringen en särskilt utsatt situation idag. Svenska åkeriföretag ska i allt större utsträckning konkurrera med utländska företag i branschen. Olika regler inom t ex arbetsmiljölagstiftning, arbetsrätt och på skatteområdet gör att de svenska företagen har kommit att hamna i visst underläge. De svenska åkeriföretagen presterar med stor säkerhet tjänster med högre kvalitet och med större ansvar än de utländska företag som i allt större utsträckning opererar på svenskt territorium. Men detta måste då ske utifrån ett allt sämre kostnadsläge om konkurrenternas villkor ska beaktas.
Den kommande dieselskattehöjningen som föreslås i den lagda budget- propositionen, innebär att situationen för svenska åkeriföretag ytterligare skärps och där marginalerna förmodas minska ytterligare. En rimlig lönsamhet äventyras ytterligare för dessa företag med risk för utslagningar och konkurser som följd. Den svenska transportnäringen är inte betjänt av en sådan utveckling, om alternativet är att godstransporter på väg övertas av utländska åkeriföretag med bl a ökade miljöstörningar som följd. Situationen för de Norrlandsbaserade åkeriföretagen blir förhållandevis mera påverkade i negativ riktning. Transportavstånden är större och dessutom kommer annan verksamhet att drabbas på ett oönskat sätt. Den skogliga verksamheten, vilken idag har relativt tuffa förhållanden, skulle ytterligare trängas tillbaka om transportkostnaderna skulle tillåtas öka på grund av dieselskatte- höjningen. Den s.k. nollzonen inom skogsbruket har i accelererande takt flyttats österut inom Norrlandslänen och det är idag tveksamt om något skogsbruk väster om Inlandsbanan har tillräcklig ekonomisk bärkraft för att kunna bedrivas.
Tiden borde vara mogen för en rejäl genomgång av branschens förut- sättningar. Det måste finnas utrymme för att ge branschen rimliga förutsättningar att existera och att lönsamheten tillåts ligga på en försvarlig nivå. Andra åtgärder som skulle ge åkerinäringen bättre ekonomiska förut- sättningar borde sökas. Sådana åtgärder skulle givetvis inte vara av den arten att uppnådda och förväntade miljövinster inom transportsektorn skulle äventyras. Regeringen borde skyndsamt ta initiativ till en rejäl genomgång tillsammans med företrädare för branschen för att komma tillrätta med den idag pågående snedvridningen av konkurrensen inom åkerinäringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att främja en sundare konkurrenssituation inom åkerinäringen.
Stockholm den 4 oktober 1999
Karl Gustav Abramsson (s)
Carin Lundberg (s)