1 Regeringen tar inte trafiksäkerheten på allvar.
Bristande trafiksäkerhet är en av våra största och viktigaste folkhälsofrågor. Risken att dö eller skadas i en trafikolycka är den vanligaste dödsorsaken för ungdomar mellan 16 och 24 år. I en studie beräknas kostnaderna för bristande trafiksäkerhet inom EU uppgå till 162 miljoner ecu år 1995.
Det var efter vårens svåra olyckor som regeringen lade fram sitt elvapunktsprogram för ökad trafiksäkerhet. Vägverket har senare lagt fram ett program i sju punkter. Om regeringens förslag i huvudsak kan sägas ta sikte på säkerheten är Vägverkets mer inriktade på miljön och transport- systemets utformning i stort. Här finns punkter som talar om utveckling av vägarna och mer samverkan mellan stat och näringsliv samt efterfrågan på säkra transporter. Däremot saknas konkreta åtgärder om trafiksäkerhets- insatser och kostnaderna för dessa. Härigenom liknar Vägverkets program regeringens.
I höstens budgetproposition tas visserligen de elva punkterna upp men den nationella kraftsamling för ökad trafiksäkerhet som många väntat på uteblev. Den enda konkreta åtgärden som redovisas är anslaget om 4,5 miljarder kronor som föreslås omfördelas i den nationella väghållningsplanen till fysiska trafiksäkerhetsåtgärder fram till år 2003. Dessutom skall 400 miljoner kronor utöver denna ram gå till trafiksäkerhetsåtgärder under perioden fram till 2003. Detta räcker inte. Vägverket har på uppdrag av Näringsdepartementet tagit fram en lista på de 100 farligaste vägarna och för att åtgärda de farligaste avsnitten beräknas kostnaderna uppgå till 4,5 miljarder kronor.
Det svenska vägkapitalet har kraftigt devalverats under den social- demokratiska regeringen under 90-talet. Ett resultat av årets budgetproposi- tion blir att denna devalvering fortsätter och att nollvisionen fortfarande ligger långt borta. Regeringen saknar fortfarande en strategi för hur trafik- säkerhetsarbetet skall bedrivas i fortsättningen.
Moderata samlingspartiet har tidigare ifrågasatt om det är förenligt med Vägverkets uppdrag att arbeta med trafiksäkerhetsfrågorna. Efter de senaste årens misslyckanden anser vi detta vara en berättigad uppfattning och något som borde tas upp till granskning av regeringen.
Näringsdepartementet fullföljer inte elvapunktsprogrammet på de områden som bl.a. handlar om hur trafiksäkerhetsarbetet skall bedrivas, frivillig- organisationernas roll eller samhällets hantering av trafikbrott. Än mindre finns det några avsnitt om hur säker gång- och cykeltrafik skall anordnas, vilket togs upp bland de tidigare elva punkterna. I dessa talas det också om ökad frivillig användning av cykelhjälm. I budgetpropositionen talas enbart om ökad användning.
2 Förbättrad och utökad statistik behövs
En viktig fråga som aktualiseras genom Kommunförbundets s.k. Olycksbok (aug. 1999) är vad som egentligen är en trafikolycka och hur denna anmäls. Om vi skall kunna se hur trafiksäkerhetsarbetet utvecklas är det av vikt att veta hur olyckstillbuden gått till och hur olyckorna förändras. T.ex. räknas som trafikolycka enbart tillfällen där motorfordon är inblandade. Gång- och cykelolyckor blir därför inte anmälda. Detsamma gäller olyckorna med spårvagn. Detta aktualiserar trafikolycksfallsstatistikens tillförlitlighet, en fråga som Moderata samlingspartiet tog upp i våras. Den enda säkra rapporteringen gäller dödsolyckorna. Däremot är det osäkert hur andra olyckor anmäls och rapporteras. Sjukhus, polis och försäkringsbolag gör t.ex. ofta olika bedömningar av skadans svårighetsgrad och om den är följden av en trafikolycka. Moderata samlingspartiet anser att såväl gångtrafikanter som cyklister bör räknas in i trafikarbetet och därmed också i olycksstatistiken.
Moderata samlingspartiet anser vidare att det behövs en översyn av hela statistikområdet när det gäller trafikskador. De senaste årens skadeutveckling med whiplashskador aktualiserar detta. En del skador ger symptom redan efter ett par timmar, andra kan ta upp till ett par år innan de ger sig till känna. Här har många trafikskadade haft svårigheter att få ersättning. Whiplashskadorna ökar dramatiskt och över 16 000 fall anmäldes förra året. Andra skador minskar. Orsaken till ökningen framhålls ofta vara de styvare bilarna. Biltillverkarna bygger numer starkare bilstolar så att de inte skall kollapsa vid en olycka. Detta innebär att en större del av accelerationskraften överförs till den åkande med nackskador som följd. Volvo och SAAB utarbetar för närvarande nya modeller av bilstolar.
3 Nollvisionen - bara en dröm
Det var i oktober 1997 som riksdagen godkände propositionen om noll- visionen och det trafiksäkra samhället, där det långsiktiga målet var att ingen skulle dödas eller allvarligt skadas till följd av trafikolyckor.
I dag måste vi fundera över hur arbetet med denna vision skall ske, i dag när trafikolyckorna och antalet allvarligt skadade ökar. Sommarens olyckor med många döda på vägavsnitt som redan är kända som trafikfarliga förstärker känslan av att intet görs.
Att bli dödad eller skadad i en trafikolycka är något som drabbar minst 25 000 personer varje år, cirka 540 dödas. Antalet allvarliga skador uppgår till nästan 4 000, en ökning från förra året. Här är det som ovan nämnts stora mörkertal i uppgifterna. Försäkringsbolagen rapporterar genom Försäkrings- kasseförbundet ungefär 44 000 skadade. Sjukvården uppger siffror upp till 66 000. Det är mycket höga tal som stämmer till eftertanke. Om trenden håller i sig kommer antalet trafikdöda att ligga på 473 personer år 2000. Riksdagens mål var 400.
Olycksutvecklingen ute i Europa är också den oroande. 42 000 människor dödas och 1 1/2 miljon skadas varje år. Tyvärr har även EU agerat defensivt när det gäller trafiksäkerheten, något som bör förändras. Det behövs samarbete mellan länderna när det gäller föreskrifter och standarder. Det är viktigt att initiativ tas i frågan.
Sverige har visserligen hunnit långt i sitt trafiksäkerhetsarbete, men det som har hänt de senaste åren är inte mycket att skryta över. Sverige är ett glesbefolkat land med förhållandevis liten trafik om man jämför med länderna i södra Europa och Mellaneuropa. Skälet till att olyckorna i Sverige minskade i början och mitten av 1990-talet var att trafikarbetet minskade på grund av den dåliga ekonomin och inte en effekt av ett skickligt trafiksäkerhetsarbete som många trodde. Minskningen av antalet döda och svårt skadade togs som ett tecken på att arbetet kommit in på rätt spår. Så var inte fallet. Istället var det så att de mest riskbenägna förarna körde allt mindre.
Antalet ungdomar som tar körkort har minskat kraftigt. 1998 var det 28 procent färre i åldersgruppen 18-19 år och 25 procent färre i ålders- gruppen 20-24 år än år 1990. Under sommaren har viss uppgång skett i antalet ungdomar som tagit körkort men trenden finns kvar. Dessutom kör ungdomarna kortare sträckor. Detta kan tyckas vara ett trendbrott. För dessa ungdomar är bilen inte lika viktig som den var för deras föräldrar. Det är också ett bevis för att Sverige har blivit ett fattigt land. De som har råd att köra bil kör omkring med Europas äldsta och därmed de osäkraste bilarna.
De fina siffrorna och kurvorna som låg bakom visionen om nollvisionen var inte riktigt förankrade. Det minskade antalet skadade berodde på mindre trafik och inte på skickliga och effektiva insatser. Insatserna hade inte haft någon verkan och antalet dödade inte minskat i förhållande till trafikarbetet. Det är uppseendeväckande att regeringen som gett stora resurser, hundra- miljontals kronor, för trafiksäkerhet och inte har fått ut någonting av resurserna, även fortsättningsvis säger sig ha förtroende för Vägverkets arbete inom trafiksäkerheten.
Det s.k. nationella trafiksäkerhetsprogrammet gav resultat på en enda punkt, nämligen nykterheten. Här är antalet anmälda rattfylleribrott 40 procent färre än 1994.
4 Utredning av trafiksäkerhetsarbetets effektivitet
Vägverket säger vidare att de dåliga resultaten inte berodde på resursbrist utan på att de vidtagna åtgärderna inte fått avsedd effekt. Moderata samlingspartiet anser därför att en revision bör genomföras som förklarar orsakerna till de uteblivna resultaten. Skall verket fortsätta att arbeta med trafiksäkerhet, måste det finnas klara indikationer på att riksdagen verkligen får effekt av de medel som sätts in.
VTI, Väg-och transportforskningsinstitutet, säger i sin rapport Trafiksäkerhetspotentialer och trafiksäkerhetsreformer 1994-2000 att vägtransportsystemet är komplicerat och att det därför är svårt att ge en samlad bild. Det borde vara en naturlig uppgift för Vägverket att göra en sammanställning över vad/varför vissa insatser skall prioriteras.
I Norge har Trafikekonomiskt Institut utarbetat en trafiksäkerhetshandbok där olika aktiviteter och forskning granskats. En sådan borde kunna användas i Sverige.
5 Trafikant, fordon och trafikmiljö
Det finns tre aktörer inom området trafiksäkerhet: trafikanten, fordonet och trafikmiljön. För Moderata samlingspartiet är det självklart att trafikanten skall ta sitt ansvar. Men en förutsättning är då att vägens kvalitet och trafikmiljön är sådana att det låter sig göras, d.v.s. att systemutformaren tar sitt ansvar, i detta fall Vägverket eller kommunen. Bilindustrin gör det allt oftare. Här kan konsumenterna se hur säkra bilarna är genom att studera de årliga översikterna som Svensk Bilprovning sammanställer. Det är trist också ur trafiksäkerhetssynpunkt att svenskarna kör omkring i gamla bilar, eftersom nya bilar är säkrare. Särskilt intressant är att många småbilar nu fått en säkerhetsprofil.
Det som förvånar mest är att de aktiviteter som rapporteras från Vägverket och VTI sällan handlar om genomförda aktiviteter för att förbättra vägen. Studier och undersökningar visar nämligen att just förbättringar av vägarna - vägbanans kvalitet, körbanan och dess bredd, ramper och korsningar - ger höga och mätbara effekter. Vajerräckena i Gävle anses t.ex. minska antalet döda med upp till 30-50 procent. Fler sådana försök bör sättas igång för att sedan, om de blir lyckade, kunna genomföras på ytterligare platser med liknande förutsättningar.
6 Hastighetsbegränsningar måste ha trovärdighet
Hastighetsbegränsningar tycks för närvarande vara den enda aktivitet som Vägverket vill använda för att få ned trafikolyckorna. Hur skall allmänheten känna förtroende för sådana insatser som enbart beror på vägbanans bristande underhåll. Att ha dåligt underhållna vägar som blir allt osäkrare och långsammare kommer att underminera människors moral att följa hastighetsbestämmelserna. Redan nu är förtroendet rubbat och situationen har inte förbättrats av att polisen säger sig sakna resurser för att övervaka trafiken.
På försök har kameror använts i säkerhetsövervakning på en milslång tidigare olycksdrabbad vägsträcka mellan Iggesund och Hudiksvall. Tydliga skyltar talar om att kamerorna finns. Effekten blev att medelhastigheten sjönk med nästan 10 procent och att antalet personskador blev noll. Denna typ av trafikövervakning borde prövas på fler farliga vägsträckor tills de hunnit åtgärdas.
Hastigheten har stor betydelse för hur svåra trafikolyckorna blir. Därför måste vi ha vägar som både är säkra och snabba.
7 Förtroende för trafiksäkerhetsarbetet måste öka
I dag saknar många förtroende för trafiksäkerhetsinsatser. Vad som behövs är ett allvarligt och långsiktigt trafiksäkerhetsarbete med hög trovärdighet. Det är viktigt att det finns kompetens hos dem som ansvarar för trafiksäkerhet och vägbyggande. Arbetet måste ske i dialog med medborgarna och inte på ett gammaldags pekpinnevis med förbud och uttalanden uppifrån.
Varje år görs stora och kostsamma undersökningar av hur svenskarna använder bilbälte. Idag använder 88 procent av bilisterna bilbälte men hälften av dem som dör i olyckor gör det inte. Bilbältesanvändningen bör öka men användningen behöver inte studeras varje år. De medel som går till dessa undersökningar skulle kunna användas i mer konkreta undersökningar av trafiksäkerheten.
8 Körkortsutbildningen bör ses över
Även körkortsutbildningen behöver ses över. Här finns det säkerhetsvinster att göra. Så har t.ex. trafiksäkerheten hos unga förare ökat sedan gränsen för övningskörning sänktes till 16 år. Olyckorna har minskat med 20 procent bland nyblivna unga körkortsinnehavare jämfört med hur det var före reformen. Vi anser att ett stegvis förarutbildningssystem därför bör prövas. I detta system bör det finnas möjligheter för privat övningskörning. Dessutom anser vi att den frivilliga vidareutbildning som förekommer inom motorcykelbranschen borde prövas även av motororganisationerna. På sikt borde det även bli möjligt med en frivillig fortbildning av förare.
9 Kommunala insatser
Kommunerna spelar en viktig roll i säkerhetsarbetet. Här har ett särskilt projekt utvecklats i samarbete mellan Vägverket och Kommunförbundet - Lugna Gatan - som tillämpas av allt fler kommuner.
I Göteborg har man t.ex. genomfört en rad aktiviteter för att öka trafiksäkerheten. Det visar sig att det inte behöver vara kostsamt. Här kunde man åstadkomma en minskning med 382 omkomna och svårt skadade (mätt i 1982 års siffror) genom att satsa 90 miljoner kronor på att ändra vägarna, att ändra trafiken, bygga passager och skilja trafikanter från varandra. Nära hälften av alla som dog i olyckor gjorde det nämligen i närheten av busshållplatser.
10 Vägtrafikinspektion bör inrättas snarast
Det borde vara en självklarhet att vägtrafiken har sin egen inspektion där olyckor granskas och kartläggs. Trafikutskottet och riksdagen har föreslagit en sådan inspektion med uppgift att granska väghållning och olyckor.
Vidare anser Moderata samlingspartiet att trafikofferjourer skulle kunna bli viktiga tillskott i trafiksäkerhetsarbetet. Sådana finns i Holland. Människor som råkat ut för olyckor hamnar ofta i mycket traumatiska och svåra situationer, både personligt och ekonomiskt. Dessa kan vara svåra att komma till rätta med, och det kan vara komplicerat att återvända till ett normalt liv. Många blir stigmatiserade av olyckan, något som förorsakar stort mänskligt lidande och kostnader för samhället. En studie med namnet Trafikskadades upplevelser och liv - drama om bemästring bekräftar detta förhållande. Moderata samlingspartiet anser att frågan om trafikofferjourer därför bör utredas.
11 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeringens elvapunktsprogram,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att såväl gångtrafikanter som cyklister bör räknas in i trafikarbetet och därmed också i olycksstatistiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafikolycksstatistiken i Sverige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att allt färre ungdomar genomgår en körkorts- utbildning,
5. att riksdagen begär att regeringen låter se över körkorts- utbildningen i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen begär att regeringen snarast låter genomföra en revision av Vägverkets trafiksäkerhetsarbete,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hastighetsbegränsningar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska bilparken,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bilbältesundersökningar bör genomföras vart tredje år,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur enkla trafiksäkerhetsåtgärder kan minska olyckstalen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas roll inom trafiksäkerhetsarbetet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vägtrafikinspektion,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafikofferjourer.
Stockholm den 4 oktober 1999
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)